Linux Kullanmak İçin Sebepler

Bu konuyu okuyanlar

nagaracuga

Doçent
Katılım
4 Ocak 2008
Mesajlar
692
Reaksiyon puanı
493
Puanları
63
Linux nedir?
Linux ilk olarak 17 Eylül 1991 tarihinde yayınlanan bir işletim sistemi çekirdeğidir. Başlangıçta x86 mimarisi bulunan işlemci kullanan şahsi bilgisayarlar için geliştirilmişse de sonradan farklı platformlara da taşınmış, cep telefonu ve tablet piyasasında Linux tabanlı Android’in baskın olması sebebiyle de işletim sistemleri arasında en çok kurulan olmuştur.

Her ne kadar cep telefonlarında ve tabletlerde yaygın olarak kullanılıyor olsa da, masaüstü ve dizüstü bilgisayarlarda Linux’un pazar payı oldukça düşüktür. Bunun bir sebebi pek çok bilgisayar kullanıcısının Windows yüklü bir bilgisayar satın alması ve işletim sistemi kurmakla uğraşmamasıdır. Diğer bir sebep ise Linux’u deneyen birçok kimsenin kısa bir süre inceledikten sonra karşılaştığı herhangi bir problemde Linux’u kaldırmasıdır.

Masaüstü ve dizüstü bilgisayarlarda Linux kullanmak için başlıca sebepler:
1-Linux kurduğunuzda eski işletim sistemini de kullanmaya devam edebilirsiniz
Bilgisayarınızın sabit diskinde (hard diskinde) Linux kurmak için bir bölüm oluşturduğunuzda bilgisayarınızı açtığınız zaman Linux ile mi yoksa diğer işletim sistemi ile mi devam edeceğinizi seçebiliyorsunuz.

2-Linux altında Virtual Machine adı verilen yazılımlarla bir başka işletim sistemini kullanmanız mümkündür
Linux kullanmaya başladıktan sonra kullandığınız diğer işletim sistemini Linux’ta kullanamadığınız yazılımları kullanmak için çalıştırabilirsiniz.

3-Linux diğer işletim sisteminizin dosya sistemine erişim sağlayabilir
Linux kurduktan sonra diğer işletim sisteminde bulunan belgelerinize ulaşabilir, onları düzenleyebilirsiniz.

4-Linux virüslere karşı güvenlidir
Linux ile internette gezerken sosyal medyadan gelen bir bağlantıyı tıkladığınız için bilgisayarınıza virüs bulaşmaz. Bilgisayarınızda anti-virüs yazılımı için işlemci ve RAM gibi sistem kaynağı tüketimi de olmaz.

5-Linux programları çoğunlukla açık kaynak kodludur
Açık kaynak kodlu demek hem kodları içinde trojan vs. var mı diye inceleyebileceğiniz hem de değiştirebileceğiniz manasına gelmektedir. Yalnız açık kaynak kod ifadesi sizi yanıltmasın. Bütün programlar yorumlayıcı üzerinde çalışmıyor; birçoğu makine koduna derleniyor ancak isterseniz kodu indirip kendiniz de derleyebilirsiniz.

6-Linux’ta RAM ve işlemci kullanımı genellikle düşüktür
Bazı işletim sistemleri bilgisayarınızın donanım özellikleri yetersiz ise çalışmazken Linux’ta farklı masaüstü seçenekleri ile düşük RAM ve işlemci kullanımı sağlanabilmektedir. Ancak ekran kartınızın Linux için sürücüsü yoksa veya bir uyumsuzluk varsa yavaşlık söz konusu olabilir. Bu bakımdan Linux’a geçmeden ekran kartınızın uyumlu olup olmadığını araştırabilirsiniz.

7-Linux’ta hard disk bölünmesi olmamaktadır
Dolayısıyla da hard disk birleştirmekle uğraşmıyorsunuz.

8-Birçok Linux dağıtımı tekrar kurulum yapmadan güncellenebilmektedir
Eğer rolling release adı verilen dağıtımlardan birini kurarsanız, işletim sistemini her yeni sürüm çıktığında yeni baştan kurmadan güncellemeleri alarak işletim sisteminizi güncel tutabilirsiniz. Birçoğunda bu işlem grafik kullanıcı arayüzü ile de yapılabilmektedir ancak isterseniz aşağıdakine benzer bir satırla bu işi komut satırından da yapabiliyorsunuz:
apt-get update && apt-get upgrade && apt-get dist-upgrade

Linux Neden Virüslere Karşı Güvenlidir?
Birçok kimse Linux’un virüslere karşı güvenli olmasının sebebini şahsi bilgisayarlarda yaygın olarak kullanılmamasına bağlamaktadır. Oysa bu görüş yanlıştır.
Bilgisayar virüsleri kendilerini kopyalayabilen ve bu yolla bilgisayara bulaşabilen yazılımlardır. Virüsler malware, adware ve spyware gibi gruplara ayrılmaktadır. Yayılmaları daha çok e-posta, yazılım eklentisi veya bir başka yazılımın içine kod yerleştirilmesi suretiyle olabilir.

Bir virüs Linux kullanılan bir bilgisayara nasıl bulaşabilir?

1-E-posta yoluyla:

E-posta eklentileri Linux için tehlikeli değildir. Mesela biri size .deb uzantılı bir virüs dosyası gönderse siz RPM paketleri ile kurulum yapılan bir Linux dağıtımı kullanıyor olabilirsiniz. Size gönderilen dosya RPM paketi olsa bile bunu tıkladığınız zaman sizden root şifresi isteneceği için bu aşamada devam etmemeyi seçtiğinizde dosya zaten çalışmayacaktır. Uzantısı farklı olup çalıştırılabilir yapılmış bir dosyayı bile tıklasanız root şifresi girilmediği sürece bu en fazla oturum açmış olan kullanıcının hesabına tesir edebilir (örneğin /home altındaki dosyaları silebilir, vs.)

2-Zararlı yazılım yoluyla:
Linux altında çalışan yazılımlar genellikle açık kaynak kodludur. Ayrıca Linux dağıtımlarına yazılım kurmak için genellikle repository adı verilen yazılım paketlerinin bulunduğu sunuculara bağlanılır. Dolayısıyla buradan indirdiğiniz programlar zaten gözden geçirilmiş programlardır.

3-Kök kullanıcı takımı (rootkit) yoluyla
Kök kullanıcı takımı kendisini kopyalayarak yayılmak yerine güvenilir bir yazılım görüntüsü altında sistemde gizlenen yazılımlardır. Bu yazılımları kullanan kişiler yazılımın güvenli olduğunu düşündükleri için root şifresi ile çalıştırmaktan çekinmeyebilirler. Repository dışından program indirip kullanan kimselerin bilgisayarında kendi bilgileri dışında işlemler yapılabilir veya işletim sistemi dahi çökebilir.

4-Linux açıkları
Linux’un da diğer işletim sistemleri gibi açıkları olabilir. Linux kodları üzerinde çalışan çok fazla kişi ve kuruluş olmasına rağmen Dirty COW adı verilen bir açık Eylül 2007 tarihli kernel 2.6.22 sürümünden itibaren bir tehdit olmuş ve bu tehdit ancak Ekim 2016’da farkedilebilmiştir. Bu açığı kullanan bir yazılımla root yetkisi bulunmayan bir kimse root yetkisini ele geçirebilirdi.

5-Brute Force
Brute Force bir sunucu üzerinde Linux kullanıyorsanız sizin için bir risk olabilir. Bu daha çok sunucu olarak kullandığınız bilgisayarı ele geçirmek için yapılan bir saldırıdır ve çoğunlukla bilgisayara virüs bulaştırmak için değil verilerinizi ele geçirmek veya sitelerinize zarar vermek için sürekli uzaktan root şifresi denenerek yapılır. Brute Force saldırısına karşı tedbir almak için çeşitli yazılımlar kullanabilirsiniz. Bu yazılımlar peş peşe yanlış şifre giren IP’leri bloke ettiğinden bazı saldırganlar IP değiştirmek suretiyle şifre denemeye devam edebilmektedir. İşte bu sebepten bu yazılımları kullanmanın yanı sıra root kullanıcısının komut satırına erişimini engelleyebilir ve örneğin yonet gibi bir kullanıcı oluşturup bu kullanıcıya erişim verebilirsiniz. Dolayısıyla saldırgan root kullanıcısının şifresini bulsa bile sisteminize erişim sağlayamaz.

Netice
Linux’a yönelik virüs yazmak mümkün olsa bile bunu yaymak zor olduğu için Linux virüsleri çok yayılamamıştır. Buna rağmen Linux’u sunucu üzerinde çalıştırıyorsanız bir anti-virüs çalıştırmayı göz önünde bulundurabilirsiniz.
 

_FAUST_

Dekan
Katılım
17 Haziran 2016
Mesajlar
6,422
Reaksiyon puanı
1,612
Puanları
113
Yaş
29
Ben de bir an önce geçeceğim tüm arkadaşlara ve Forum'daşlara tavsiye ederim henüz geçmedim ama geçeceğim.:)
 

Son mesajlar

Üst