Linux Kullananlar

Harnapazade

Profesör
Reaksiyon puanı
1,448
Bayağı zahmet ha. Hatta o kadar zahmet ki kurulum yapılırken yanda forumda vb. Yerlerde takılabiliyor, grafik kurucular sayesinde en ufak kod yazmadan kur diyorsun kuruluyor. Ne zahmetmiş değil mi? (!) Bari daha düzgün argümanlar sunsaydınız.
Windows'ta AMD yada Nvidia'nın resmi sitesine git en az 1.5 GB'lik ekran kartı sürücüsünü kur renkleri gör biraz deneyimle ondan sonra Linux kullan hiç AMD yada Nvidia'ya uğrama kerneldeki hazır açık kaynak sürücü ön yüklü zaten daha sisteme girer girmez renklerin Windows'a göre ne kadar keskin ve canlı olduğunu hemen farkedeceksin ve geriye dönesin gelmeyecek ve işin garip tarafı bu kernel dosyasının tamamı bak tamamı diyorum 300 mb bile değil ve bütün donanımı çalıştırıyor :) Linux'ı şu an kötüleyenler bir gün geldiğinde pişman olacaklar...

olge

Asistan
Reaksiyon puanı
185
1- Hangi linux dağıtımını kullanıyorsunuz ?
2- Kullandığınız dağıtımı neden tercih ettiniz ?
3- Kullandığınız dağıtımdan memnun musunuz ?
4- Kullandığınız dağıtımının pozitif yönleri ve negatif yönleri nelerdir ?
5- Ne zamandan beridir linux kullanıyorsunuz ?
6- Önerebileceğiniz başka dağıtımlar var mı ?
7- Söylemek istediğiniz başka bir şey var mı ?
1 - Arch Linux
2 - AUR, Wikisi'nin Güzelliği, Stabil
3 - Debian dağıtımlarını denedikten sonra Arch çok rahat geldi, evet
4 - Negatif: AUR, kullancılar kendi paketlerini buraya yükleyebiliyor. Güvenip güvenmemekte sorun olabiliyor. Pozitif yönleri 2'de belirttiklerim
5 - 5 Yıldır
6 - Fedora, arch tabanlı olanlardan da EndeavourOS, Manjaro'yu öneremiyorum :D

Harnapazade

Profesör
Reaksiyon puanı
1,448
Evet Snap iş görmüyor.
Çalıştırdım ben bu arada forumda çözümünü sunmuşlar Solus kaynaklı değil aşağıdaki kodları sırayla gir bilgisayarı yeniden başlat inşallah snap uygulamaları çalışacak...

sudo eopkg rm snapd
sudo eopkg it --reinstall snapd
sudo usysconf run -f

Budgie welcome yine çalışmadı ama onun için belki ekstra bazı bileşenler gerekiyor olabilir.

Son düzenleme:

Kaan_M

Doçent
Reaksiyon puanı
1,884
1- Manjaro KDE kullanıyorum
2- Daha önce merak edip kullansam da şu anki sebebim Arch tabanlı olan bir sistem kullanmaktı. sonra sardı işte.
3- Evet. kısa ve net :) .
4- Cevaplayamayacağım :/ .
5- Emektarın HDD görmeme sorununu Windows'tan başka sistemde çözme umudu. Tabi o zaman sorunun HDD görmeme olduğunu bilmiyordum. Sorunu Windows üzerinde çözdüm ama elime keşfedilecek harika işletim sistemi kaldı.
6- Ubuntu - Mint - UbuntuDDE - Fedora - Manjaro - Solus... (Hocam liste uzar bu kadar yeter umarım).
7- WindOS diye bi dağıtım var mı merak ettim şimdi ??? .

proHami

Doçent
Reaksiyon puanı
1,301
Çalıştırdım ben bu arada forumda çözümünü sunmuşlar Solus kaynaklı değil aşağıdaki kodları sırayla gir bilgisayarı yeniden başlat inşallah snap uygulamaları çalışacak...

sudo eopkg rm snapd
sudo usysconf run -f

Budgie welcome yine çalışmadı ama onun için belki ekstra bazı bileşenler gerekiyor olabilir.
Şimdi komutları uyguladım yeniden başlatıyorum...

MyNameİsJOHNNY

Doçent
Reaksiyon puanı
361
1- Fedora WorkStation 33
2-Meraktan :)
3-Hayır değilim
4-Dağıtım güzel ama pc eski ondan kasıyor pcsi eski olanlara önermem.
5-7 ay fln
6-Arch Linux Eğer Kuramam Dersen Linux Mint
7-Yok :)

olge

Asistan
Reaksiyon puanı
185

sudo eopkg rm snapd
sudo usysconf run -f

flat kullanabilirsiniz, https://www.flatpak.org/
Mesaj otomatik birleştirildi:

1- Fedora WorkStation 33
2-Meraktan :)
3-Hayır değilim
4-Dağıtım güzel ama pc eski ondan kasıyor pcsi eski olanlara önermem.
5-7 ay fln
6-Arch Linux Eğer Kuramam Dersen Linux Mint
7-Yok :)
hangi de? xfce değilse eski bir cihazda zaten kasması çok normal. Fedora Xfce Desktop görünümüne aldanmayın, birçok tema var xfce için.
Mesaj otomatik birleştirildi:

1- Manjaro KDE kullanıyorum
2- Daha önce merak edip kullansam da şu anki sebebim Arch tabanlı olan bir sistem kullanmaktı. sonra sardı işte.
3- Evet. kısa ve net :) .
4- Cevaplayamayacağım :/ .
5- Emektarın HDD görmeme sorununu Windows'tan başka sistemde çözme umudu. Tabi o zaman sorunun HDD görmeme olduğunu bilmiyordum. Sorunu Windows üzerinde çözdüm ama elime keşfedilecek harika işletim sistemi kaldı.
6- Ubuntu - Mint - UbuntuDDE - Fedora - Manjaro - Solus... (Hocam liste uzar bu kadar yeter umarım).
7- WindOS diye bi dağıtım var mı merak ettim şimdi ??? .
WindOS yok fakat LindowsOS – ArchiveOS adlı bir distro var bakmak istersen.

Son düzenleme:

Nauruland

Öğrenci
Reaksiyon puanı
8
1- Debian Buster. (Xfce)
2- Benim için uygun olması.
3- Evet.
4- Pozitif yönleri:
Stabil ve popüler. (Ubuntu da popüler)
Negatif yönleri:
Stabil olması nedeniyle en son paketleri kullanmıyor.
5- 3 yıldır kullanıyorum.
6- Linux Mint (yeni başlayanlar için uygun), Xubuntu (hafif olması).
7- Yok.

Harnapazade

Profesör
Reaksiyon puanı
1,448
Budgie-welcome yok ama flatpak'te olsa da zaten çalışmaz çünkü Solus sürümüyle uyumlu değil Ubuntu Budgie ekibinin geliştirdikleri. Eskiden varmış bir çoğu ama yaşanan sorunlardan dolayı çoğunu kaldırmışlar tekrar getireceklermiş ama test ediyorlarmış.

The Fisher

Asistan
Reaksiyon puanı
177
Birazdan Dual Boot yapacağım 8.1 ve Ubuntu MATE ile.

KamtariR

Profesör
Reaksiyon puanı
2,915
sen bir programı internette aratırken biz bir kaç kelime yazıp kuruyoruz
bak bunlar da bir kaç kelime ile kurmuşlar hemencik:

proHami

Doçent
Reaksiyon puanı
1,301

GNU/Linux dağıtımında sorun yaşayanlar Windows’da crackli program bulmak isteyenlerin sayısından azdır.

Eratosthenes

Profesör
Reaksiyon puanı
854

ona kalırsa windowsa bir şey kurarkende sorun oluşabiliyor

kozmonot02

Öğrenci
Reaksiyon puanı
64

Bay_Fox

Öğrenci
Reaksiyon puanı
21
Merhaba ben ubuntu kullanıyorum kalıde kullandım zamanında ama sana ubuntuyu tavsiye ederim ama oyun oynicaksan lunix den uzak dur bence windos daha önde çünkü bide yerli lunix dağıtımı parduksa da bakabilirsin

Harnapazade

Profesör
Reaksiyon puanı
1,448

Niye sadece Linux Mint'i baz alarak yazdınız? Linux Mint burada sizin testiniz olarak kullanılacak bir dağıtım değil ki çünkü Mint, Ubuntu, Ubuntuysa Debian tabanı kullanıyor. Bağımsız bir linux deneyelim o zaman tekrar buraya geliriz :)

1) Live cd üzerinden kullanıyormuş acaba hangi sürüm? Flash bellekte mi sorun var pek açıklayıcı yazmamış fotoğrafta yok.
2) İnternette biraz araştırsam şimdi panel tek bir kodla resetlenip geri geliyordur.
3) Bu konu çözülmüş
4) Wi-Fi kartını tanımama sorunu kernel sürümüyle alakalı. Mint'i kurduktan sonra güncel kerneli depodan yükleyip yeniden başlatınca bir şey kalmaz. Bende cevap vermişim ve konuyu adaptör alarak çözmüş
5) Eee bu konuda çözülmüş hayda :)

Ben aslında windows'a dönerim ama linux'ta çok güzel bir şey var o da şu işletim sistemine ben de dahil olabiliyorum yani geliştirici ekibe kodlama yaparak yardım edebiliyorum, bi programın yada herhangi bir eklentinin sistemden tercüme lazım oluyor onu Türkçe'ye çeviriyorum, kendim depoya öğrensem paket bile oluşturabilirim. Android ve Linux PC özgürlük isteyen, araştırmayı seven ve problem çözmekten hoşlanan, detaycı adamların işi. Bunları sevmiyorsanız yeriniz iOS ve Windows. Hayırlı işler dilerim ;)

kozmonot02

Öğrenci
Reaksiyon puanı
64
Merhaba ben ubuntu kullanıyorum kalıde kullandım zamanında ama sana ubuntuyu tavsiye ederim ama oyun oynicaksan lunix den uzak dur bence windos daha önde çünkü bide yerli lunix dağıtımı parduksa da bakabilirsin
bu arkadaşı dinleme bal gibide oynarsın arkadaş bilmiyor daha doğrusu yazmasınıda bilmiyor neyse aga istersen ubuntu tabanlı bişiler indirebilirsin

basit

Dekan
Reaksiyon puanı
6,511
bu arkadaşı dinleme bal gibide oynarsın arkadaş bilmiyor daha doğrusu yazmasınıda bilmiyor neyse aga istersen ubuntu tabanlı bişiler indirebilirsin
Oyunculuk icin Linux ideal degil. Ozellikle rekabetci oyunlarin populer oldugu bir zamanda.

KurutulmuşNuman57

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Linux Debian dağıtımı kullanıyorum. Kurulumdan sonra ihtiyacıma göre bazı uygulamaları bu dağıtım içinde aradım, birçokları var, ayrıca klasör yapısı bildiğimizden farklı işliyor (windows kullanıcısı olarak söylüyorum). Bu durumda bol bol kullanım kılavuzu okumak gerekiyor. Bu kılavuzlar arasında gezinirken ilgimi daha çok çeken birçok özelliğe rastladım. Bunlar ille ihtiyacımla veya bilgisayarda veya sistemde yapmak istediğim değişiklikle tam örtüşmüyor. ama bir çırpıda, uzun soluklu ve hayata geçirilmesi için uğraş verilebilecek fikirleri aklımda tutuyor. Bunlar bana çoklukla Windows'tan geçmiştir diyebilirim. Bir çırpıda aklıma ilişmesinin sonuçları iki türlü. Bilgi ile mesafeli durarak bu ekran görüntüsünün ardında girdi ve çıktıların evrenine çok çekilmeden durmak gerekiyor ya, bu zor bir iş. Biraz kullanım kolaylığına dair seçenekler, biraz geliştirmek üzere ihtiyaç duyduklarım iç içe geçiyor. Zorluğu yenmenin yolu yine işin aslına odaklanmak, meslekten gelen verimli mesafeyi unutarak es geçmek. Diğeri ise işletim sistemi ile etkileşimin büyük havuzunda kendini tamamen kaybetmek. Bu bir serüvene benziyor. İnternet üzerinden bağlantı takip eder gibi, bağlı yapıların mesleğe dayanan ilişkilerine dair bolca saptama yapma imkanı sunuyor.
Sorunu bir ağaca benzetirsek çözümlerden biri breadth-first, diğeri depth-first denebilir.
Mesela 'nano' Debian dağıtımında bir metin düzenleyicisi. Stable sürümü 3.2. Geliştirenler sürümü 5'e taşımışlar ancak Debian bu sürümü stable yerine testing dağıtımına almış. Bu durumda 'nano' eksik çalışır gibi bir izlenim var. Halbuki yanlış. Bu yanlışla hareket edip yeni sürümü yüklemeye kalktığınızda stable Linux dağıtımının içinden bu sürümün dayandırıldığı paketler ve onların yeni sürümleri stable dağıtımın dışına ufak ufak kaymaya başlar. En tehlikelisi budur. Paket yönetiminin repolarla kullandıkları kilitler ve bunların değiştirilmesine veya açılmasına dair belirsizlik buradan başlar. Gerçi paket yüklemenin koşulları ve parametreleri tehlikesizdir ama not etmek gerekir. Stable stable kalmalıdır. Burada işin içine Linux'un meşhur klasör yapısı giriyor. Windows/system 32 benzeri bir özel klasörün diğerlerine dosya bağımlılıkları bakımından üstünlüğünden dolayı kurulumlar esnasında olabilecek en üst düzeyde korunuyorlar. Bunun dışında kalanlara 3rd party deniyor ve sources.list dosyasının bulunduğu klasörde girdisini görmek mümkündür. Bu yoldan kurulum gzip-tarball-make üçlemesiyle yapılır.
Burada kişisel deneyimim ta Windows'tan bu yana arşiv dosyalarının paket imzaları yönünden ilk kaynak dışında güvenli olmadığı yönündedir. Linux'un gzip ve tar uygulamaları çoktandır stable olmalarına rağmen bu yolla yapılan kurılumlar her zaman stable dağıtıma dahil edilemezler! Ama sonuç ne diye soracaksanız söyleyim. Klavyenin tek tuşuna uygılamayı bağlayıp kullanmaya devam ediyoruz.
Kıssadan hisse, repoların internete ve uygulama havuzlarına açılırken doğru tercih edilmesi önemlidir ve bunların yerel sunucuda yine repo olarak tutulmalarını tavsiye edebilirim.

ssscute

Öğrenci
Reaksiyon puanı
11
ne kadar fazla soru neyse cevaplayım
1. sorunu cevabı şu anda arch tablı olan Endeavour Os linux kulanıyom Gentoo linux gece bilirim
2. sorunu cavabı test ediyom hayla kendima uygun linux distrosunu bulmadım -_-
3. sorunu cavabı hayır memnun deyilim bana göredeyilmiş xfce4 masaüstü kde plasma daha iydi
4. sorunun cavabı pozitif benim için arch tabanlı olması negatif bilmem
5. sorunun cavabı bilmem nezamdır kuladığımı ama orta düzey linux kulanıcıs olduğumu biliyom
6. sorunun cevabı arch linux , elemtray os linux , deepin , manjora , endeavour os linux şu anlık bunlar arasına gentoo da girebilir
7. sorunun cavabı hereksi linux bekleriz

_emre_emre_

Profesör
Reaksiyon puanı
2,263
1- Ubuntu ve Kali(eski laptopumda dualboot)
2- Ubuntu yu linux'u sevdiğim için; kali linux u da siber güvenlik için(hack istanbul yarışması var ona hazırlanıyorum)
3- Memmunum
4- (Ubuntu):
+Kurulumu Kolay; tek tık ile ister linux'a ister windows'a ister mac'e dualboot yapabilirsiniz
+Hızlı
-Zoom'u açmak için bile "sudo zoom" yapmak gerekebiliyorum

5- 2019
6- xubuntu'yu öneririm