Linux için ATI Sürücüleri

yumluanarsist

Rektör
Reaksiyon puanı
280
Bu konuda yayımlayacağım ekran kartı sürücüleri, AMD'nin resmi sitesinde yayımlanan ATI sürücüleridir. Konuyu zaman zaman güncelleyeceğim. Hepsini bir anda ekleyemeyeceğim için uzun sürebilir bu güncelleme. Ama güzel bir çalışma olacağına inanıyorum.

32-Bit Sürücüler
Radeon Sürücüleri

Not: ATI Radeon 8500 serisi, ATI Radeon 9000 serisi, ATI Radeon 9200 serisi ve ATI Radeon 9250 serisi için sisteminizde hangi XFree86 versiyonuna sahip olduğunuzdan emin değilseniz check.sh dosyasını komut satırında çalıştırarak bu bilgiye ulaşabilirsiniz. Dosyayı indirdikten sonra komut satırında root olunarak (Dağıtımdan dağıtıma değişen bir bilgi olduğu için bu konu altında yardım alabilirsiniz.) dosyayı komut satırına sürükleyip bırakabilirsiniz veya komut ile çalıştırabilirsiniz.

ersin

Asistan
Reaksiyon puanı
33
Sürücü adresleri kendi sitesi üzerinden değil de neden başka bir site üzerinden verilmiş :)
Buradan size uygun sürücüyü seçebilirsiniz

vegaturk

Profesör
Reaksiyon puanı
117
Resmi sitesinden oraya yönlendiriyor zaten. :)

Jea çok tehlikelisin Aticileri linuxa tranfer etmeye çalışıyorsun :D benim ekran kartınında driverini koymuşsun ne yalan söylim bir an linuxa geçmeyi düşünmedim değil :D

yumluanarsist

Rektör
Reaksiyon puanı
280
Jea çok tehlikelisin Aticileri linuxa tranfer etmeye çalışıyorsun :D benim ekran kartınında driverini koymuşsun ne yalan söylim bir an linuxa geçmeyi düşünmedim değil :D

"Var mı?" diye sorsaydın daha önceden geçerdin. :)

ersin

Asistan
Reaksiyon puanı
33
Konuyu sabitledim, ATI kulanıp da sürücü problemi yaşayan arkadaşlar için çözüm yeri olabilir bu konu.

ramboberk

Profesör
Reaksiyon puanı
74
bu sürücüyü mandriva ve arch altında nasıl yüklüyoruz bu konuda bilgi almak istiyoruz

ersin

Asistan
Reaksiyon puanı
33
bu sürücüyü mandriva ve arch altında nasıl yüklüyoruz bu konuda bilgi almak istiyoruz

Modelinize uygun sürücüyü indirdikten sonra, komut satırından indirmiş olduğunuz dosyanın dizinine geçerek :

sh ati-driver-installer-8.28.8.run

yazmanız yeterli (ati-driver-installer-8.28.8.run dosyası sizin indirmiş olduğunuz sürücü yazılımıdır).

Bu komut satırını çalıştırdığınızda bir kurulum sihirbazı çıkacak, bu shirbazı takip ederek kurulumu tamamlayabilirsiniz.

Zaten yukarıda verilen linklerde kurulumun nasıl yapılması gerektiği resimli olarak anlatılıyor.
Bu kurulum şekli bütün dağıtımlar için aynıdır. Ayrıca bu sihirbaz yardımı ile dağıtıma özel sürücü paketleri de oluşturulabiliyor.

kiyakerkan

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Sırf Atinin linux sürücülerinin düzgün olmayışı yüzünden linuxla arama kara kedi girecek :)
4650 ekran kartım var ve fanım hiç susmuyor, işlemci yükünü kontrol ediyorum normal, galiba ekran kartı ısınıyor ve bu yüzden fan devamlı son sürat çalışıyor. Ubuntu 10.04 RC kullanıyorum şuan, fakat sadece 10.04de değil tüm linux dağıtımlarında aynı sorunu yaşıyorum. Bu ara bir de ekranda görüntü kendi kendine kaybolup gri bir hal almaya başladı, bilgisayarın kapatma düğmesine uzuhn süre basarak ancak kapatabiliyorum böyle olunca. Sorunumun çözümü için var mı bir önerisi olan?

ersin

Asistan
Reaksiyon puanı
33
Sırf Atinin linux sürücülerinin düzgün olmayışı yüzünden linuxla arama kara kedi girecek :)
4650 ekran kartım var ve fanım hiç susmuyor, işlemci yükünü kontrol ediyorum normal, galiba ekran kartı ısınıyor ve bu yüzden fan devamlı son sürat çalışıyor. Ubuntu 10.04 RC kullanıyorum şuan, fakat sadece 10.04de değil tüm linux dağıtımlarında aynı sorunu yaşıyorum. Bu ara bir de ekranda görüntü kendi kendine kaybolup gri bir hal almaya başladı, bilgisayarın kapatma düğmesine uzuhn süre basarak ancak kapatabiliyorum böyle olunca. Sorunumun çözümü için var mı bir önerisi olan?

Sizin sorununuz sürücü sorunu haricinde ısınma problemine benziyor. Bilgisayarı açıp tozunu alabilirseniz . Ayrıca çok ses yapıyorsa fanları değiştirmenizi öneririm ( ayrıca böylece ısınma sorununu da çözebilirsiniz ).

Bir de ATI sürücüleri donanımın çok ardından geliyor. Yani donanımı çıkarıp sürücüleri de sonra sonra iyileştirerek gidiyor,bu yüzden mümkün olduğunca yeni sürücüleri kullanmak daha iyi performans almanızı sağlar. Bu yüzden dağıtım ile gelen sürücü yerine kendi sitesinden ilgili sürücüyü indirip yüklerseniz daha iyi sonuç almanız muhtemel.

kiyakerkan

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Sizin sorununuz sürücü sorunu haricinde ısınma problemine benziyor. Bilgisayarı açıp tozunu alabilirseniz . Ayrıca çok ses yapıyorsa fanları değiştirmenizi öneririm ( ayrıca böylece ısınma sorununu da çözebilirsiniz ).

Bir de ATI sürücüleri donanımın çok ardından geliyor. Yani donanımı çıkarıp sürücüleri de sonra sonra iyileştirerek gidiyor,bu yüzden mümkün olduğunca yeni sürücüleri kullanmak daha iyi performans almanızı sağlar. Bu yüzden dağıtım ile gelen sürücü yerine kendi sitesinden ilgili sürücüyü indirip yüklerseniz daha iyi sonuç almanız muhtemel.

Isınma problemi olduğunu düşünmüyorum, laptopum henüz 3 aylık ve hiç tozlu bir ortamda çalışmadı, windows7 de kullanırken oyunlar hariç fan sesini nadir duydum, sadece linux dağıtımlarında var bu durum..

Champion78

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
43
Teşekkürler Jea güzel konu olmuş. Formattan sonra sağdan soldan sürücü aramak yerine artık buraya bakarım :)*

realmanager

Profesör
Reaksiyon puanı
99
Bu driverların Türkçe desteği olmadığını unutmayın.
Bu driverları yüklemeden önce Kernel Header paketinin sisteminizde yüklü olduğundan emin olun.
Bu driverlar 64 bit için de uygundur. Ancak gerekli 32 bit paketler yüklü olmalıdır.
Bu driverlar AMD tarafından resmi olarak desteklenmemektedir, komite desteklidir.
Bu driverlardaki pencere taşıma, yeniden boyutlandırma işlemlerindeki gecikme süreleri sorunu devam etmektedir. Bu gecikme süreleri hemen her programın açılışını da birkaç saniye yavaşlatmaktadır.

realmanager

Profesör
Reaksiyon puanı
99
şu an ATI için önerim kernel 2.6.33 ile gelen açık kaynak sürücüleri kullanmanızdır.(3. boyut desteği var)

yumluanarsist

Rektör
Reaksiyon puanı
280
real'e katılıyorum. 2.6.28 ile gelen sürücüyü kullanırken daha iyiydi. Sitesinden kendi sürücüsünü yüklemiştim sonradan, 1-2 saniyelik gecikmeler oluyor.

DeepLune

Asistan
Reaksiyon puanı
1
Arkadaşlar Ben Pardus da böyle bir hata alıyorum "==================================================
ATI Technologies Linux Driver Installer/Packager
==================================================
which: no XFree86 in (/usr/local/sbin:/usr/local/bin:/usr/sbin:/usr/bin:/sbin:/bin:/opt/bin:/opt/sun-jre/bin:/usr/kde/4/sbin:/usr/kde/4/bin)

Error: ./default_policy.sh does not support version
default:v2:i686:lib::none:2.6.31.11-130; make sure that the version is being
correctly set by --iscurrentdistro

Removing temporary directory: fglrx-install.aALgbT
"

yumluanarsist

Rektör
Reaksiyon puanı
280
Arkadaşlar Ben Pardus da böyle bir hata alıyorum "==================================================
ATI Technologies Linux Driver Installer/Packager
==================================================
which: no XFree86 in (/usr/local/sbin:/usr/local/bin:/usr/sbin:/usr/bin:/sbin:/bin:/opt/bin:/opt/sun-jre/bin:/usr/kde/4/sbin:/usr/kde/4/bin)

Error: ./default_policy.sh does not support version
default:v2:i686:lib::none:2.6.31.11-130; make sure that the version is being
correctly set by --iscurrentdistro

Removing temporary directory: fglrx-install.aALgbT
"

http://www.ozgurlukicin.com/forum/diger/12990/?page=1

rise

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
3,247
10.5 sürümü aşağıdaki dağıtımlar için kullanılabilir durumda :

Supported operating systems:

· Red Hat Enterprise Linux (RHEL) suite;
· Novell/SuSE Linux product suite;
· Ubuntu Linux (including 10.04).

Neler gerekli ?
· XOrg 6.8, 6.9, 7.0, 7.1, 7.2, 7.3, 7.4 or 7.5;
· Linux kernel 2.6 or above;
· glibc version 2.2 or 2.3;
· POSIX Shared Memory (/dev/shm) support is needed for 3D applications;
· You need all of these packages before installing: XFree86-Mesa-libGL, libstdc++, libgcc, XFree86-libs, fontconfig, freetype, zlib and gcc;
· For the best experience, you should also have: the kernel module build environment, either the sources or the headers, and, if you plan to use the RPM packages, you need to make sure the RMP utility is working properly.

ATI Radeon Linux Display Drivers 10.5~Softpedia Mirror EU (run) x86 and x86_64
[binary] [96.20 MB]

Kaynak : softpedia

PlainLogic

Profesör
Reaksiyon puanı
12
ATI 4890 ne yazık ki ne yaptıysam sürücüyü tam olarak oturtamadım. Forumda da birçok konuda dile getirdim.Beni linux'tan uzak tutan tek şey diyebilirim :(:(

yumluanarsist

Rektör
Reaksiyon puanı
280
ATI 4890 ne yazık ki ne yaptıysam sürücüyü tam olarak oturtamadım. Forumda da birçok konuda dile getirdim.Beni linux'tan uzak tutan tek şey diyebilirim :(:(

Nasıl yani? Ben görmedim, görsem yardımcı olurdum. :) Ne tür bir sorunun var güzelim ATI'yle? :P

"Güzelim" derken, "güzelim ATI" diyorum. Sana güzelim demedim yani, yanlış anlaşılmasın. :D

PlainLogic

Profesör
Reaksiyon puanı
12
Nasıl yani? Ben görmedim, görsem yardımcı olurdum. :) Ne tür bir sorunun var güzelim ATI'yle? :P

"Güzelim" derken, "güzelim ATI" diyorum. Sana güzelim demedim yani, yanlış anlaşılmasın. :D

burada
ve burada birde ayrı bir konu açmıştım ama onu bulamadım şimdi.
Uzun süredir linux kurup denemedim yani sorunu tam olarak hatırlamıyorum.:)

2. konuda karcx arkadaşımızın yazdığına cevap olarak; Bazı eski, güncel win sürümlerinde çalışmayan uygulamaları wine yardımı ile çalıştırabileceğimi düşünmüştüm tabi herhangi bir denemem ve bilgim yok sadece düşünceden ibaret.

bu arada heyecanlanmıştım merve ya :D:D:D

yumluanarsist

Rektör
Reaksiyon puanı
280

burada
ve burada birde ayrı bir konu açmıştım ama onu bulamadım şimdi.
Uzun süredir linux kurup denemedim yani sorunu tam olarak hatırlamıyorum.:)

2. konuda karcx arkadaşımızın yazdığına cevap olarak; Bazı eski güncel win sürümlerinde çalışmayan uygulamaları wine yardımı ile çalıştırabileceğimi düşünmüştüm tabi herhangi bir denemem ve bilgim yok sadece düşünceden ibaret.

bu arada heyecanlanmıştım merve ya :D:D:D

:D

Linux'u tekrar kurarsan yardımcı oluruz o zaman.

rise

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
3,247
Arkadaşlar bu konuda benim gördüğüm şudur.
ATI HD 4200 interagted (onboard) ekran kartımı bugüne kadar doğrudan tanıyan ve benden sürücü istemeyen tek dağıtım ZorinOS.

Diğer hepsinde sürücüyü kendim yüklemek zorunda kalıyorum ve bazılarında ekran kartı sürücüsü yükledikten sonra sistem açılmıyor..

Nvidia kartlarla ilgili sorun ise (0) sıfır

ramboberk

Profesör
Reaksiyon puanı
74
senin o yaşamadığın sorunların sebebi zorin os değil son sürüm kernel ile son sürüm mesa sürücüleri

bu yüzden asıl muhatap arkadaşlar zorin os geliştiricileri değil kernel ve mesa sürücülerini yazan arkadaşlar olmalıdır

rise

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
3,247
Haziranda yayınlanmış bir dağıtımdan, hatta LIVE DVD olarak çalıştırmaktan bahsediyorum..
Son sürüm sürücüler nerde kaldı şimdi ?
Zorin OS' ta aşağıdaki ekranda en alttaki seçenek seçili olarak geliyor..

2523f63c.png

Not: Bu ekran ArtistX dağıtımına aittir.​

ramboberk

Profesör
Reaksiyon puanı
74
son sürüm derken şimdikilerden bahstmiyorumki
son zamanlardaki sürücülerden bahsediyorum
Allah aşkına @rise
sence artistx ve zorin yapımcıları o kadar süper yazılımcı ve geliştiricilerin yapamadığınımı yaptılar
o kadar süper yazılıcı bu kernel ve sürücüleri yazmasa acaba o dağıtımları yapan arkadaşlar bu görsellikleri verebileceklermiydi
ubuntu tabanlı dağıtımların ubuntudan daha görsel olarak gelmeleri ubuntu gibi sade gelmek istemedikleri için ubuntunun ise debiandan daha görsel gelmesi debian kadar sade gelmek istememesinden kaynaklanıyor sadece
kabul et artık
o dağıtımların ne debiandan ne ubuntudan hiç bi farkı yok

rise

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
3,247
Ne kimseye birşey kabul ettirmek, ne de doğru bildiğimden şaşmak gibi bir niyetim yok.