Linux Dosya Sistemi

eoktay

Asistan
Reaksiyon puanı
7
selam arkadaşlar acil yardıma ihtiyacım var ben bilgisayarıma tekrar linux türevlerinden birini kurmak ve sürekli kullanmak istiyorum ancak şöyle bir konuda yardıma ihtiyacım var.hani windowsta c: ve d: sürücüleri oluşturuyoruz ya diyelim ki windows çöktü c sürücüsünü formatlayıp d: sürücüsündeki verilerimizi kaybetmeden ilk günkü gibi windowsu kurabiliyoruz.ancak linux ta ext dosya sistemi var ve çok karmaşık verilerimizi nereye atmalıyız diyelim ki linux çöktü ya da açılmıyor linux cd sini takıp verilermizin olduğu partition a karışmadan sıfrdan nasıl kurulum yapabiliriz.ayrıca linux kurulumu yaparken hdd bölümlendirmelerini nasıl yapmalıyız.lütfen basit bir dille bana yardımcı olun.bu arada bilgisayarımdaki hdd tek parça 500 gb

şimdiden teşekkür ederim.

yumluanarsist

Rektör
Reaksiyon puanı
280
Şimdi senin kullanıcı dosyaların, her kullanıcı için ayrı /home dizinlerinde bulunur. Sana ait tüm dosyalar /home dizini altına gider. / dizini ise sistemin kurulduğu yerdir. Kurulum sırasında 15 GB'ı sistemin kurulacağı kısım olarak, kendi dosyaların için de istediğin bir alanı /home dizininin kurulacağı yer olarak ayarlarsan sistemin çöktüğünde ve format attığında dosyaların kaybolmaz çünkü / dizininin kurulu olduğu bölüme format atarsın. Hatta format atınca aynı masaüstü ayarları bile kaybolmaz çünkü onlar da /home dizini altındadır. Giden tek şey program kurulumları ve sistem ayarları olur.

500 GB'ın hepsine birden Linux mu kuracaksın?

eoktay

Asistan
Reaksiyon puanı
7
yine ne varsa sende var jeaq bilmem aslında sadece linux kullanmak istiyorum ama başka fikrin varsa söyle yani şu an win 7 kurulu şöyle bir 50 gb ayırıp oraya mı linux u kursam nasıl daha stabil olur

yumluanarsist

Rektör
Reaksiyon puanı
280
yine ne varsa sende var jeaq bilmem aslında sadece linux kullanmak istiyorum ama başka fikrin varsa söyle yani şu an win 7 kurulu şöyle bir 50 gb ayırıp oraya mı linux u kursam nasıl daha stabil olur

Kararlılık konusu önemli değil. Yani istersen diskinin tamamına kur, istersen 20 GB'ına. Fark etmez.

50 GB'ına kuracaksan o 50 GB'ı 15 ve 35 GB olarak ayır. Kurulum esnasında / dizinini 15 GB'lık kısıma, /home dizinini de 35 GB'lık kısıma bağlayacaksın. Hangi dağıtımı kuracaksın? Ona göre bu kısım değişir. Yani her sistemin kurulum ekranı aynı değil. Ubuntu ve türevlerinde bu çok kolay. Diğer son kullanıcıya yönelik dağıtımlarda da öyle.

eoktay

Asistan
Reaksiyon puanı
7
bende ubuntucuyum aslında ama pardus 2009.2 yi denemekte istiyorum

yumluanarsist

Rektör
Reaksiyon puanı
280
Onda da kolay. O zaman sen Bilgisayar'a sağ tıkla, Yönet de, sol alt köşeden Disk Yönetimi kısmını aç ve diskini dediğim gibi bölümle.

15 x 1024 MB
35 x 1024 MB