Linux Cafe

eronis

Dekan
Reaksiyon puanı
4,382
Fedora 26 resmi olarak kararlı sürüm olarak çıktı, hayırlı uğurlu olsun :)
--- Gönderi Güncellendi ---
linux(ubuntu) düşünmeye başladım bilgisayarcoya gitsem yükler mi bir de alışılabilir, windows'tan daha mı stabil çalışıyor yardım lütfen kararsızım
Bilgisayarcıya yükletirsen hem format için para vermen lazım hiç uğraşma, sana yardım ederiz. Hem de kurulumyapmayı bilmek herhangi bir işletim sistemi kullanıcısı için önemli bence. Alışma konusuna gelince, fark neredeyse hissetmezsin bile. Burada Linux kullananlara soruyorum, Windows kullandığınızda yapabildiğiniz ama Linux'ta yapamadığınız ne var ? cevap genelde Wolfteam, Metin2, Zula oynayamıyorum oluyor. CS:GO oyuncusuyum, Linux kullanıcısıyım, mutluyum :) Alıştımı ne kadar hızlı olduğunu ve virüslerden korkmamanın rahatlığını bir kez tattımı bir daha Windows'a dönermisin onu ben bilmiyorum :D

Bu forumda dahil ne hardcore Windows'çuları geçirdik geçtikleri gün ilk dedikleri şey Windows'ta yıllarımı ziyan etmişim, niye bunu kullanmadım ki hiç :D

MrtAltg

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
12,109
Aç bir Fedora 26 konusu kutlayalım :)

Finix

Daha mükemmel bir Troy
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,285
linux(ubuntu) düşünmeye başladım bilgisayarcoya gitsem yükler mi bir de alışılabilir, windows'tan daha mı stabil çalışıyor yardım lütfen kararsızım
Kurma. Salla oğlum kurup ne yapacaksın, özgür yazılımı sen mi kurtaracaksın?

ConfickerBelasi

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
16,126
uygulama falan kurma nasıl oluyor
ubuntu yazılım merkezi var ordan ve yazılımın web sitesinde deb uzantılı olarak oluyor mesela spotify,opera...
Ekran Görüntüsü 2017-07-11 21-15-23.png

LinuxMint 18.1 serena'da bu var.

eronis

Dekan
Reaksiyon puanı
4,382
ubuntu yazılım merkezi var ordan ve yazılımın web sitesinde deb uzantılı olarak oluyor mesela spotify,opera...
Ekli dosyayı görüntüle 25288
Hocam sen tamam özendirmeye çalışıyorsun da masaüstü görüntüsü atma gözünü seveyim :D Çok eski sınıf masaüstü kullanıyorsun, yeni başlayan adam diyecek bu nasıl arayüz :D

KNMX

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
3,747
çok sağolun da sınırlı uygulama kurabilirim yani.
iki tane görev çubuğu var gibi neden öyle?

ConfickerBelasi

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
16,126
Hocam sen tamam özendirmeye çalışıyorsun da masaüstü görüntüsü atma gözünü seveyim :D Çok eski sınıf masaüstü kullanıyorsun, yeni başlayan adam diyecek bu nasıl arayüz :D
seni çok sınıfçı gördüm genç nesi eski? retro o iki panel onu ben öyle istediğimiçin öyle...

eronis

Dekan
Reaksiyon puanı
4,382
Sınırlı ? :D Tamam kurmak istediğin bir uygulama söyle. Sadece Linux için yapılmış, henüz Windows için indiremediğimiz bir dünya Linux'a özel uygulama var. MPV duydun mu misal ? VLC'ye rakip olarak geldi ve şu an Linux camiasında çok popülerleşti. Şu an Windows kullanıcılarının düzgün bir müzik çaları var mı ?
iki tane görev çubuğu var gibi neden öyle?
Arkadaş retro kullanmayı seviyor :D
@kaanm55 al sana modern bir arayüz :D
maxresdefault.jpg

ConfickerBelasi

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
16,126
splash.png
pardus 17 var bir ara kurucam wifi şifresi işini halledince...

Finix

Daha mükemmel bir Troy
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,285
Yani tartışılır. Linux için konuştuğumuz zaman kasıtlı bir şekilde kaynak kodlarını Linux'a kapatan uygulamalar dışında her türlü uygulama var, olmayan uygulamaların ise iyi kötü bir muadili var. Ama lakin MS Office, AutoCAD gibi uygulamaları bulamayacağınızı ve oyunların büyük bir kısmını göremeyeceğinizi bilmeniz gerek. Ben şahsen her makinemde Windows'u ve Linux'u tutuyorum ve eğer Windows'a ihtiyacım olursa o zaman açıyorum.
ZE9LkZ.png

Fedora'da yazılım mağazası olarak bu var, bir nevi App Store veyahut Play Store mantığında. Eğer paket sıkıntısı çeken çok kıyıda köşede bir dağıtım kullanmıyorsanız bütün Linux uygulamalarını dilediğiniz gibi kurabilirsiniz. Eskiden Store muhabbeti çıkmadan önce depo derdik ve uygulamaların güncellemelerini vs buradan kurardık. Ekran görüntüsünü özellikle koydum çünkü confiker'ın koyduğu görüntü bir garip yahu. :D

Linux'a geçmeye ikna edecek bir kaç şey şurada:
Why Linux is better

eronis

Dekan
Reaksiyon puanı
4,382
Mahouka koukou isimli bir animeden alıntı ekran görüntüsüdür :) Sizce bu openbox olabilir mi ? :D Tema'yı da Kwin pencere yöneticisinin Ghost temasına benzettim :p
1-fIV93KmDjHJYvT9e8DHdpg.jpeg

SOMA oyunundan alıntılar, Ubuntu GNOME yada Debian ile Sabayon Linux :)

Screenshot_2017-07-12_15-27-54.png

Soma_2015-10-25_00-38-08-36.jpg

Sizin yakaladığınız hangi oyunlar ve filmler var ? :)

Finix

Daha mükemmel bir Troy
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,285
Mahouka koukou isimli bir animeden alıntı ekran görüntüsüdür :) Sizce bu openbox olabilir mi ? :D Tema'yı da Kwin pencere yöneticisinin Ghost temasına benzettim :p

Bence MovieOS olabilir, büyük ihtimalle. :D

mdkbet

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
89
biraz geç olacak ama yukarıda redhat ile ilgili konuşulmuş bir iki şey söylemek istedim.
nedense insanların redhat'e bir yardımı dokunacak diye ödü kopuyor halbuki rehdat, linux kerneline en çok katkı yapan 2. firmadır
ne hikmetse listede canonical'ı göremiyoruz?
listenin ilk sırasında ise genellikle intel oluyor.

redhat comunity ile birlikte çalışır, yazılımları iyileştirir test eder kararlı hale getirir ve topluluğa açık kaynak olarak geri verir.
ayrıca redhat open source yazılımdan para kazanılabileceğinin en güzel örneklerinden biridir.
fedora ve redhat ne kadar çok gelişirse linux camiası da o kadar gelişmiş olur.

eronis

Dekan
Reaksiyon puanı
4,382
@mdkbet ayrıca Red Hat'in politikaları beni kendilerine çekiyor.
1- 6 ayda bir yeni Fedora sürümü çıkmıyor. Anlamı, geliştiriciler her 6 ayda bir yeni sürüm tanıtmanın telaşında değiller. Hazır olduğunda yeni sürümü sunuyorlar.
2- Red Hat bir bug'u olduğu gibi bırakmıyor. Ubuntu kullananlar bilir, aynı bug yıllarca aynı şekilde kalmış, hatta LTS dağıtımın destek süresi bittiği halde bu bug kapatılmamış olabilir. Ama Fedora'nın bütün bug'ları kapatılmadan End of Life vermiyorlar. Red Hat bunu bir gurur meselesi olarak görüyor. En kararlı sistemleri üreten firmalardan birisi. Laboratuvarların yada nükleer denizaltlarının, santrallerin onların yazılımını kullanmasına şaşırmamalı.
3- Red Hat depoları sürekli güncelleniyor. Hani Ubuntu'da hala o versiyonda takılı kalmasına anlam veremediğin o paket var ya ? İşte o paket Fedora depolarında güncel versiyonda :D
4- Fedora topluluk tarafından yönetilen dağıtımken Ubuntu Mark Shuttleworth'ün kaç bardak içtiğiyle yönetilen bir dağıtım. Ubuntu'da firmanın fazla keyfiyeti var ve kullanıcının istediği değil, adamların kullanıcıya iyi olacağını düşündükleri oluyor Ubuntu'da. Kullanıcı böyle istiyorsa buna ihtiyacı vardır değil mi ?

Linux camiasında en saygı duyulan şirket ve benim şahsen fanı olduğum tek yazılım şirketi :D Normalde A oyun firmasına falan insanlarda bir hayranlık vardır ya, bende o hayranlık sadece Red Hat'e karşı var :) Profil resmime bir bak, penguenimin bile Red Hat'i var :P (İnce)

KNMX

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
3,747
Bir sürü sürüm var, öyeni adlar vs. Çok karışık..

_FAUST_

Dekan
Reaksiyon puanı
1,612
Final Fantasy. PC'ye PS1 emulatörü yükledim onunla FF7'ye başladım, bütün seriyi bitirmeye niyetliyim.
Not: HAYIR ! UYUŞTURUCU KULLANMIYORUM VE KULLANIMINA SERTÇE KARŞIYIM ! Sanıyorum sadece uykusuzluğun kafası. Ben gidim yatim iyisimi, iyi geceler :p
Sütünü içmeyi unutma.:p

eronis

Dekan
Reaksiyon puanı
4,382
Sanki yerinde duramıyor gibisin neden acaba.;)
Wing Chun cuyuz biz gardaş :p Hepimiz manyağız biz ! Yihuuu :D
Enerjik bir yapım var diyelim. Biraz da espiriden anlayan, komik, yakışıklı bir arkadaşınız olduğum için :p
Not: Yaş 22, taliplerimi bekliyorum :D

Finix

Daha mükemmel bir Troy
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,285
biraz geç olacak ama yukarıda redhat ile ilgili konuşulmuş bir iki şey söylemek istedim.
nedense insanların redhat'e bir yardımı dokunacak diye ödü kopuyor halbuki rehdat, linux kerneline en çok katkı yapan 2. firmadır
ne hikmetse listede canonical'ı göremiyoruz?
listenin ilk sırasında ise genellikle intel oluyor.

redhat comunity ile birlikte çalışır, yazılımları iyileştirir test eder kararlı hale getirir ve topluluğa açık kaynak olarak geri verir.
ayrıca redhat open source yazılımdan para kazanılabileceğinin en güzel örneklerinden biridir.
fedora ve redhat ne kadar çok gelişirse linux camiası da o kadar gelişmiş olur.
Sorun şurada, işe en başından çıktıları zaman yaptıklarının etik olup olmadığı tartışmalıydı. Caaanım Red Hat Desktop projesini sonlandırıp "Abi deneme tahtası attık ortaya hadı kullanın :DDD" dedikten sonra Linux Desktop tarafı ağır ağır Cannonical'ın eline bakar hale geldi zira bir sıra masaüstünde kullanılacak adam akıllı dağıtım yoktu.. Şimdi Red Hat ticari çıkarları olan bir şirket ve babasının hatrına bir şey yapmıyor, ha tabii Fedora iyice oturdu artık yerine o yüzden severek kullanıyoruz.

mdkbet

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
89
Sorun şurada, işe en başından çıktıları zaman yaptıklarının etik olup olmadığı tartışmalıydı. Caaanım Red Hat Desktop projesini sonlandırıp "Abi deneme tahtası attık ortaya hadı kullanın :DDD" dedikten sonra Linux Desktop tarafı ağır ağır Cannonical'ın eline bakar hale geldi zira bir sıra masaüstünde kullanılacak adam akıllı dağıtım yoktu.. Şimdi Red Hat ticari çıkarları olan bir şirket ve babasının hatrına bir şey yapmıyor, ha tabii Fedora iyice oturdu artık yerine o yüzden severek kullanıyoruz.

Şöyle bir durum var zaten normalde hiç bir şirket babasının hayrına iş yapmıyor :)
işletme okuyanlar varsa hatırlayacaktır kitaplarda şöyle diyorlar;
"işletmelerin ilk hedefi kâr elde etmektir".
Bana babasının hayrına hizmet veren tek bir şirket söyleyemezsiniz :) mutlaka bir çıkarı vardır, zaten her hizmetin bir karşılığı olmalı diye düşünüyorum. hayatın akışı bu şekilde.

Redhat ürünlerini satın alınca support ve sla sürelerini de almış oluyorsun (premium yada standart oluşuna göre müdahale süresi değişiyor)
başın sıkışınca case açabiliyorsun ve diğer firmalardaki gibi bunun yıllık bir limiti yok istediğin kadar case açabilirsin.
aynı zamanda kararlı ve test edilmiş bir ürün almış oluyorsun, e bu ürünün geliştirilmesi ve pazarlanabilmesi için binlerce kişi çalışıyor, bu işlerin bir maliyeti var.
ücretsiz dağıtılan yazılımlarda sürdürülebilirlik yazılımcının keyfine kalmıştır
bir ton yatırım yaptığın ürününü, production ortama geçirirken güven duyabileceğin bir altyapıya ihtiyacın olacak.
hiçbir büyük firma, support alamayacağı ortamda iş yapmak istemez.
örneğin redhat'te kritik bug'lar için en geç 72 saat içinde yama yayınlanmış olur.
redhat'in hiçbir rakibi bu kadar hızlı müdahale edemez çünkü sırf bu işin rehdat bünyesinde çalışan bir ekip var.

kaldı ki kimse kimseye zorla bir şey satmıyor, eğer öyle olsaydı Redhat 2016 yılı sonunda 2 milyar $ gelir elde edemezdi.
zaten redhat ürünleri open source yani istersen değiştirip, derleyip para ödemeden kullanabilirsin(bkz. CentOS), microsoft gibi değil yani.
daha ucuz yada ücretsiz alternetifler varken firmalar niye redhat'e bu kadar para ödedi? bunu bir düşünmek lazım.

@Forumun Ağası Finix bu arada senin mesajını alıntıladım ama yukarıda söylediklerimi direk sana yazmıyorum yanlış anlama, benzer şekilde düşündüğümüz zaten anlaşılıyor. her firma hata yapar redhat'in de hata yaptığı noktalar olmuştur.

buları yazdım çünkü redhat gibi novell gibi firmaların bu işten para kazanmaları insanlara anormal bir şeymiş gibi geliyor, gerçi novell de suse'yi sattı ama olsun konumuz o değil :)
gnu linux'u tanımlarken "free as in freedom" diye boşuna demiyorlar, free kelimesinin ingilizcede iki anlamı var biri bedava diğeri özgür.
free yazılım demek bedava demek değil özgür demek.

Redhat'ten bahsederken sunucu ve masaüstü pazarını ayırmak lazım.
örneğin ubuntu desktop, redhat enterprise linux'un rakibi değil, kıyaslamak anlamsız olur.
desktop pazarında redhat'in ticari bir ürünü yok bu yazdıklarımı hep server tarafını düşünerek değerlendirin.

Not: yukarıda support, production, SLA gibi yabancı gelimeler kullanmışım sonradan farkettim,
havalı olsun diye öyle konuşmuyorum yıllardır bu şekilde kullanmaktan ağız alışkanlığı olmuş :)
malesef teknolojiyi sadece tüketen bir ülke olduğumuz için her kelimenin bir türkçe karşılığı olmuyor yada tam olarak anlamı karşılamıyor.
iş hayatında bazı ingilizce kelimeler sanki normalmiş gibi kullanılabiliyor.
aslında biraz daha dikkat etmem lazım

_FAUST_

Dekan
Reaksiyon puanı
1,612
Wing Chun cuyuz biz gardaş :p Hepimiz manyağız biz ! Yihuuu :D
Enerjik bir yapım var diyelim. Biraz da espiriden anlayan, komik, yakışıklı bir arkadaşınız olduğum için :p
Not: Yaş 22, taliplerimi bekliyorum :D
Ne yapayım kız mı bulayım.:D:cool::p

eronis

Dekan
Reaksiyon puanı
4,382
Ayın 23'ünden (DGS'den) sonra SDN'ye özel bir Manjaro Spin'i yapmayı düşünüyorum. Biraz kendimi geliştirmek biraz da macera için. Ayrıca bunun youtube kanalımda da tanıtımını yapıp neler yaptığımı anlatacağım. Sizin bir kaç fikrinizi almayı isterim.
1- Sizce de Steam'in ön yüklü gelmesi gereksiz değil mi ? Çünkü geldiği gibi çalışmıyor. Onun yerine 2 ihtimal veriyorum.
- Gerekli kütüphaneleri ile birlikte ön yüklü gelecek
- Kullanıcı kendi yükleyecek
2- Chrome çok yaygın kullanılıyor. Firefox varsayılan kalmalı mı, Firefox'u koymamalı mıyım ? Yada ikisi de ön yüklü gelsin istediğimizi kullanalım mı dersiniz ? Misal müzik oynatıcı olarak ne önerirsiniz ? Medya oynatıcı olarak MPV kullanacağım.
3- Sizce Manjaro'nun orjinal iso'sunda yapılmayan ama yapılsaydı keşke dediğiniz, Manjaro kurduğunuz gibi yaptığınız neler var ? Ben daha güncel bir kernel kullanmayı düşünüyorum misal çünkü başka türlü netbook'um bazı fonksiyonları tam çalışmıyor. Özellikle Touchpad.

MrtAltg

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
12,109
1 steam ön yüklü gelmesi gereksiz bence
2 firefox öntanımlı olması şart
3 manjaro kullanmadım cevap veremem :)