Linux Cafe

Ben Kenobi

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
3,156
Az önce Solus'u denedim.
İlk izlenimlerim olumlu.
Masaüstü Gnome 2 felsefesini devam ettirmekte.
Sadelik ön planda.
Ben KDE'ci olduğumdan pek beğenmedim ama arayüzde az ayar çok iş görüşünü benimseyenler sevecektir.
Distrowatch Solus için oldukça olumlu bir inceleme yazmış.
DistroWatch.com: Put the fun back into computing. Use Linux, BSD.
Umarım böyle bağımsız dağıtımlar desteklenir ve çoğalır, nitekim Ubuntu ve Debian tabanlı birbirinin benzeri distrolar görmekten bıktık.
Ayrıca Pardus'un terkettiği Pisi paket yöneticisini kullanması ve 2 yılda masaüstünü dahi sıfırdan yazarak bu seviyelere gelmesi Tübitak'ı yönetenlerin vizyonsuzluğunun kanıtı.

Ben Kenobi

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
3,156
Manjaro 17 çıkmış ve DistroWatch'da an itibarıyla 3. sıraya yerleşmiş, yani Ubuntu'yu geçmiş..
Bu sürümde XFCE ve KDE ile birlikte Gnome versiyonu resmi distro olarak sunulmakta.

eronis

Dekan
Reaksiyon puanı
4,382
Manjaro 17 çıkmış ve DistroWatch'da an itibarıyla 3. sıraya yerleşmiş, yani Ubuntu'yu geçmiş..
Bu sürümde XFCE ve KDE ile birlikte Gnome versiyonu resmi distro olarak sunulmakta.
Manjaro'ya GNOME'a adam akıllı destek vermiyor, eski iso'ları topluluk sürümü adında veriyorlar, yarım yamalak yada 2. sınıf hissettiriyorlar diye mesafeliydim. Bu sürümden itibaren Manjaro benim günlük kullanım ve özellikle oyun konusunda 1 numaram haline geldi :)
--- Gönderi Güncellendi ---
17.0 sürümünde bence çok şey değişti ve Manjaro tam olması gereken dağıtım oldu :)

darkstar

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
1,503

Evet üstad Manjaro yükselişte son 7 günün istatistiklerine bakarsanız 2. olmuş hatta.
Yalnız yıllık olarak bakmak lazım, 1 yıl boyunca bu rakamları koruması gerekiyor ki gerçekten 3. veya 2. olabilsin.

Manjarocular üzülecek ama Ubuntu 13 Nisandan sonra 3.cülüğü geri alır, hatta 2. bile olabilir aha buraya yazıyorum :).

ZestyZapus/ReleaseSchedule - Ubuntu Wiki

eronis

Dekan
Reaksiyon puanı
4,382
Evet üstad Manjaro yükselişte son 7 günün istatistiklerine bakarsanız 2. olmuş hatta.
Yalnız yıllık olarak bakmak lazım, 1 yıl boyunca bu rakamları koruması gerekiyor ki gerçekten 3. veya 2. olabilsin.

Manjarocular üzülecek ama Ubuntu 13 Nisanda 3.cülüğü geri alır, hatta 2. bile olabilir aha buraya yazıyorum :).
Niye üzülelim ? Manjaro sevmemiz Ubuntu'dan nefret etmemizi ya da onun gelişmemesini istememiz gerektiği anlamına gelmiyor. Saygıyı hakeden bir dağıtım ve çok geniş bir kullanıcı kitlesine hitap ediyor Ubuntu. Bana Ubuntu'nun depolarındaki dağıtımlar fazla eski geliyor, misal 16.04'de Nautilus 3.14 ya da hem 16.04 hem de 16.10'da Tuxguitar'ın 1.2 sürümünde takılıp kalması bana yazılımın yeni format desteğini kullandırmıyor. Bu kadar eski paketlere bağlı kalmaları bana hiç mantıklı gelmiyor. Kullanıcıların %90'ı için ve muhtemelen böyle spesifik şeyleri elle ayarladıktan sonda benim için de genel geçer dağıtımdır Ubuntu. Kullandığımız dağıtımlar ya da tercihlerimiz konusunda çok inançlı ya da duygusal olmamıza gerek yok bence :)

Ben Kenobi

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
3,156
Linuxculer olarak sevineceksek Manjarocular olarak üzülmeye razıyız. :)
17.04'de önemli bir değişiklik var mı ?

eronis

Dekan
Reaksiyon puanı
4,382
Linuxculer olarak sevineceksek Manjarocular olarak üzülmeye razıyız. :)
17.04'de önemli bir değişiklik var mı ?
Unity 8'e artık default olarak geçecez diye biliyorum.
18.04'e doğru Ubuntu Phone'lar parlamaya başlar :D

darkstar

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
1,503
Niye üzülelim ? Manjaro sevmemiz Ubuntu'dan nefret etmemizi ya da onun gelişmemesini istememiz gerektiği anlamına gelmiyor. Saygıyı hakeden bir dağıtım ve çok geniş bir kullanıcı kitlesine hitap ediyor Ubuntu. Bana Ubuntu'nun depolarındaki dağıtımlar fazla eski geliyor, misal 16.04'de Nautilus 3.14 ya da hem 16.04 hem de 16.10'da Tuxguitar'ın 1.2 sürümünde takılıp kalması bana yazılımın yeni format desteğini kullandırmıyor. Bu kadar eski paketlere bağlı kalmaları bana hiç mantıklı gelmiyor. Kullanıcıların %90'ı için ve muhtemelen böyle spesifik şeyleri elle ayarladıktan sonda benim için de genel geçer dağıtımdır Ubuntu. Kullandığımız dağıtımlar ya da tercihlerimiz konusunda çok inançlı ya da duygusal olmamıza gerek yok bence :)

Her dağıtımın fanatikleri vardır, kast ettiğim onlardı yoksa her Manjaro kullanan üzülmez tabii ki.
Ben Slackware kullanıyorum, Slackware'in benim için ve hatta Linux dünyası için yeri ayrıdır, 30. sırada olması da benim tercihimi etkilemiyor.
Tek üzüntüm bu kadar iyi bir dağıtımın insanlar tarafından doğru dürüst bilinmemesi.

Bu arada Ubuntuyu kullandım serverda da desktopta da, en sevmediğim dağıtımlardandır, sadece Mintten dolayı nefret etmiyorum :).
Bir küçük tavsiyem de devletlerin desteklediği dağıtımlardan uzak durun, tabii açık olan bütün portları da kapatın... (#netstat -lp)

Ben Kenobi

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
3,156
Unity'i en son denediğimde şöyle gıcık eden bir özelliği vardı.
Simge durumuna küçültülen programı tekrar eski haline getirince, görev çubuğundaki programa ait simgeye tıklama suretiyle minimize etmek imkansızdı.
İlla ki programdaki title çubuğunun üzerindeki ilgili tuşa tıklayarak minimize edebiliyorduk.
Misal üç tane programla çalışıyorsun, birini minimize edip diğerini maksimize edecekken yanlış yere tıklayıp yanlış programı açınca tekrar minimize etmek için fareyi fazladan başlık çubuğu ve görev çubuğu arasında dolandırmak gerekiyor.
Halbuki diğer bütün masaüstlerinde ve Windows'ta aynı yere tekrar tıklayıp minimize ve maksimize edebiliyorsun.

darkstar

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
1,503
Unity'i en son denediğimde şöyle gıcık eden bir özelliği vardı.
Simge durumuna küçültülen programı tekrar eski haline getirince, görev çubuğundaki programa ait simgeye tıklama suretiyle minimize etmek imkansızdı.
İlla ki programdaki title çubuğunun üzerindeki ilgili tuşa tıklayarak minimize edebiliyorduk.
Misal üç tane programla çalışıyorsun, birini minimize edip diğerini maksimize edecekken yanlış yere tıklayıp yanlış programı açınca tekrar minimize etmek için fareyi fazladan başlık çubuğu ve görev çubuğu arasında dolandırmak gerekiyor.
Halbuki diğer bütün masaüstlerinde ve Windows'ta aynı yere tekrar tıklayıp minimize ve maksimize edebiliyorsun.
Alt+Tab kullanmıyorsunuz sanırım?

Ben Kenobi

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
3,156
Bir elimde genelde çay veya kahve olduğu için fareyi daha çok kullanıyorum. :D

darkstar

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
1,503
Bir elimde genelde çay veya kahve olduğu için fareyi daha çok kullanıyorum. :D
Afiyet olsun üstad,

Linux'ta daha doğrusu Linux Mint'te açık portları nasıl kapatabiliriz?
netstat -lp komutu ile açık olan portları ve o portu hangi programın kullandığını görebilirsiniz.
Programların ait olduğu servisleri disable edebilirsiniz, eğer kapatmamanız gerektiğini düşündüğünüz bir servis varsa firewall ile dışarıdan erişimi engelleyebilirsiniz.

Sanırım bir de firewall tavsiyesi lazım :) ufw yi kullanabilirsiniz...

Halktan Biri

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
9,165
@darkstar Cevabınız için teşekkürler. Bir de Slackware kurulum videosunun linkini paylaşabilir misiniz?

darkstar

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
1,503
Buna göre devletler hangi Linux dağıtımını desteklemiyor? Linux Mint'i destekliyor mu devletler?
Bu zor bir soru sanırım cevap veremeyeceğim, firewall kullanırsanız bir nebze de olsa güvende olursunuz.
Adamlar izleme-takip işini o kadar abartmış ki aklım almıyor resmen örnek: Android Location History

eronis

Dekan
Reaksiyon puanı
4,382
@Ben Kenobi
Kod:
gsettings set org.compiz.unityshell:/org/compiz/profiles/unity/plugins/unityshell/ launcher-minimize-window true

Ben Slackware kullanıyorum, Slackware'in benim için ve hatta Linux dünyası için yeri ayrıdır, 30. sırada olması da benim tercihimi etkilemiyor.
Tek üzüntüm bu kadar iyi bir dağıtımın insanlar tarafından doğru dürüst bilinmemesi.
Ben biliyorum ve slackware'i pek kullanmıyorum. Slack, Gentoo vs bazı kullanıcılar için harika olabilir ama benim için değil. Bana güncel paketler bir yana kolay kullanımlı bir paket sistemi gerek. Slackwere senin işini görüyor ama misal ben Slackware'i ilk denediğimde linux kullanmaya başlayalı zorlukla 1 yıl olmuştu ve söylüyorum, Slackware kullanması kolay bir dağıtım olabilir çünkü kulandığınız programlar diğer linux dağıtımları ile aynı ama program kurulumları uzun sürebiliyor ve son kullanıcıya uygun bir dağıtım değil.

Bu arada Ubuntuyu kullandım serverda da desktopta da, en sevmediğim dağıtımlardandır, sadece Mintten dolayı nefret etmiyorum :).
Ben de Mint'i bir türlü sevemedim, Ubuntu'yu sevmemin ilk nedeni Unity 8, Mir ve Ubuntu Phone projeleri :) Şimdi duyguları da bir köşeye atınca bana bir iş verilse, deseler ki tolga, benim için şunu yapar mısın ? Video editi ya da çok basit bir şey olsun. Önüme bir bilgisayar versinler, ne kadar biz aksini söylesek de ev kullanımında da iş kullanımında ad Ubuntu en çok kullanılan dağıtım. Popüler olanı ve direk çalışan, baş ağrıtmayanı kullanmak mantıklı geliyor bana bu durumda.

Bu arada en sevdiğim Laptop markası ve bana Ubuntu'yu sevdiren o çılgın insanlar bunlar :D

System76 - Ubuntu Laptops, Desktops, and Servers

darkstar

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
1,503
Ben biliyorum ve slackware'i pek kullanmıyorum. Slack, Gentoo vs bazı kullanıcılar için harika olabilir ama benim için değil. Bana güncel paketler bir yana kolay kullanımlı bir paket sistemi gerek. Slackwere senin işini görüyor ama misal ben Slackware'i ilk denediğimde linux kullanmaya başlayalı zorlukla 1 yıl olmuştu ve söylüyorum, Slackware kullanması kolay bir dağıtım olabilir çünkü kulandığınız programlar diğer linux dağıtımları ile aynı ama program kurulumları uzun sürebiliyor ve son kullanıcıya uygun bir dağıtım değil.
Paket yöneticisi konusunda haklısınız, sade ve çok hızlı bir paket yönetim sistemi var, en çok beğendiğim özelliklerinden biri zaten bu.
Ancak program kurulumu konusunda yanılıyorsunuz, Slackware yüklediğiniz programlar için bağımlılık kontrolü yapmaz ve bu nedenle en hızlı kurulum yapan dağıtımdır diyebilirim :), basit bir programı kurduktan sonra da dakikalarca database güncellemesi beklemezsiniz.
Eğer programı kaynaktan derleyerek kuruyorsanız diğer dağıtımlar gibi abuk subuk hatalar veya şu paket yok git önce bunu kur gibi sinir edici uyarılar almazsınız. Hata sayısı çok çok daha azdır, çünki dağıtımı hazırlayan kişiler 23-24 yıldır aynı işi yapıyor ve ne yaptıklarını iyi biliyorlar.
Son kullanıcıya uygun bir dağıtım değil demişsiniz, 5 yaşındaki kızım gayet rahat kullanıyor. Bu tabii bakış açısı ile alakalı ancak son kullanıcıya istediği tüm programları kurar teslim edersiniz o da kullanır. Sanırım sizin kastettiğiniz henüz profesyonel seviyede linuxa hakim olmayan, sürekli program kurup deneyen ve her zaman son sürümü kullanmak isteyen meraklı kişilere çok uygun değil.
Ben de Mint'i bir türlü sevemedim, Ubuntu'yu sevmemin ilk nedeni Unity 8, Mir ve Ubuntu Phone projeleri :) Şimdi duyguları da bir köşeye atınca bana bir iş verilse, deseler ki tolga, benim için şunu yapar mısın ? Video editi ya da çok basit bir şey olsun. Önüme bir bilgisayar versinler, ne kadar biz aksini söylesek de ev kullanımında da iş kullanımında ad Ubuntu en çok kullanılan dağıtım. Popüler olanı ve direk çalışan, baş ağrıtmayanı kullanmak mantıklı geliyor bana bu durumda.
Her dağıtımı sevmek zorunda değiliz ama Ubuntu en çok kullanılan dağıtım da değil, en çok kullanılan dağıtım Mint'tir.
Video edit için en düzgün programlardan biri Avidemux'u ara ara bende kullanıyorum, ne Ubuntuda ne Mintte ne de diğer dağıtımlarda Slackwaredeki kadar stabil çalıştığını da hatırlamıyorum :).

En popüler olan dağıtım Minttir, en stabil olan dağıtımlar da Debian-Centos-Slackware'dir,
Günlük kullanımlarda bunlardan birini tercih etmek en doğrusu yoksa 2 günde bir güncelleme çıkaran yeterince stabil olmayan programlarla gelen dağıtım dağıtım değildir benim için... Uzun oldu özür.

darkstar

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
1,503
KaOS Linux çok güzel gözüküyor. :D Ne güzelsin sen öyle KaOS. :) İndirsem mi acaba?
Sitesi: KaOS – A Lean KDE Distribution
Ekran görüntüleri: Gallery
@eronis @darkstar
Evet KaOS güzel hızı performansı gayet iyi de sadece 64bit programlar var 32 bit uyumluluk gibi dertleri yok adamların bu nedenle wine kullanamıyorsunuz baştan uyarayım. Bir de bağımsız bir dağıtım olduğundan aradığınız her programı bulamayabilirsiniz ancak kaynak kodundan kurarsınız.

eronis

Dekan
Reaksiyon puanı
4,382
Beyler, sizden fikir almak istiyorum. Sizce yuvarlanan sürüm mü yoksa sabit sürüm mü günlük kullanımda tek işletim sistemi olarak kullanmaya uygun. Ya da şöyle sorayım, yuvaralanan sürümler sizce günlük kullanımda tek işletim sistemi olmaya uygunlar mı ? Manjaro kullanıyorum ama kafamda bir soru, hani şanssızlık ya, tam en ihtiyacım olduğu bir anda sistemin çalışmayı bırakması benim işimi baya bozar. Aranızda yuvarlanan sürümleri uzun zamandır kullananlara soruyorum, sizce yuvarlanan sürüm bu tür bir kullanıma, hatta iş bilgisayarlarına uygun mu ? Bu işletim sisteminin ve programların stabil şekilde çalışmaları gerek.
Sorun olmamalı sistem genelinde, karşısındaki kişinin bilgisayar kullanmaktan pek anlamayan biri olduğunu varsayalım. Manjaro'da şahsen Ubuntu'dan daha az sorun yaşadım. Youtube-dl için ek ppa eklemedim, Tux guitar direk 1.4 sürümü ile geldi, hızlıydı, bunları 16.04'de de yapıyorum ama uğraştırıyor.

Bir system 76 ve Ubuntu Phone hayranı olarak ve profesyonellerin tercihi olduğu ve netbook'umun touchpad'ini tam kapasitede multitouch'tan gesturelara kadar çalıştırabilen tek dağıtım olduğu için Ubuntu 16.04'e kanım ısınıyor açıkçası. Son derece güvenilir bir işletim sistemi olarak görüyorum ve belki tamamen Ubuntu'ya geçebilirim bu yüzden.

System76 - Ubuntu Laptops, Desktops, and Servers

Ubuntu for phones and tablets | Ubuntu
Bazılarınızın aksine bence dağıtım tek bir tane olmalı ve ona bağlı kalınmalı. İş dağıtım olunca dual boot bazen bir çözüm olmuyor. Geniş bir alanda kullanabileceğim bir şey arıyordum ve bu yüzden sanırım 16.04'e geçiş yapacağım ama yine de fikrinizi duymak isterim. Sizce yuvarlanan sürüm dağıtımlar yeterince iyiler mi ? Misal bir iş yerinde kullanmak için ? Ya da eğitim yeri, devlet dairesinde ? Ya da ev içi bir server da ?

Ben Kenobi

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
3,156
Zor bir soru.
Kolaydan başlayayım.
Aslında yerli bir dağıtım hariç hemen hiçbiri devlet dairelerinde kullanıma tam uygun değil.
Misal Pardus o eski günlerdeki gibi devam etseydi, en azından paket sayısı az olsa da, içerisindekileri test edip yayınlayan bir ekip vardı ve gerçekten stabildi, ülkedeki devlet dairelerinin kullanımına uygundu.
Teoride sabit sürümün stabilite açısından az bir miktar daha iyi olması lazım, hatta long term sabit sürümlerin bu ikisine göre biraz daha iyi olması lazım.
Ama pratikte öyle değil.
Linux'te bazı şeyler çok hızlı değişiyor, bazı şeyler hiç değişmiyor.
The more things change, the more they stay the same, sözü aklıma geliyor, Call Of Duty'den.
Manjaro, benim test ettiğim birçok alanda Ubuntu ve Mint'te gördüğüm hatalara göre daha az hataya sahip.
Bu hataların çoğu aslında iş yaşamını doğrudan etkilemese de, bazıları etkileyebiliyor ve gerçekten can sıkıcı olabiliyor.
Teoriye göre tam tersi bir pratik var.
Nedeni geliştiricilerin yüksek özverisi.
Bu özveri ne kadar böyle devam eder, tabi bilemeyiz.
Yine de ben Manjaro'ya güveniyorum.
Çünkü zamanında Linux Mint için de aynı endişeler vardı.

eronis

Dekan
Reaksiyon puanı
4,382
Aslında benim tecrübelerim de senin söylediklerinle paralel ama kime sorsam Ubuntu'yu profesyoneller diye ballandırarak anlatıyor. Bence de artık sabit sürümlere ihtiyacımız yok. Windows 10 bile yuvarlanan sürüm artık. Benim tecrübem eski ve test edilmiş paketler bleeding edge paketlerden daha fazla sorun yaşatıyorlar.

eronis

Dekan
Reaksiyon puanı
4,382
Kde nasıl dersen, hoştur, selamı var derim :D Kişisel tercih meselesi :D şahsen KDE'nin sistem kullanımı konusunda Unity ve gnome'dan iyi olduğunu gördüm, xfce ve mate'ye yakın, 400-500mb arazı ram yiyor ve çok hızlı.

Kaos hiç kullanmadım, Manjaro, Kubuntu, Kdeneon, Fedora ve openSUSE iyi kde dağıtımlarıdır misal, hatta SUSE KDE patronudur.

Ben Kenobi

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
3,156
Suse eski gücünde değil.
Özellikle son versiyonları kötü.
Novell satıldıktan sonra SuseStudio'nun akibeti belli değil.

eronis

Dekan
Reaksiyon puanı
4,382
Suse eski gücünde değil.
Özellikle son versiyonları kötü.
Novell satıldıktan sonra SuseStudio'nun akibeti belli değil.
Aynen, Microsofta çok benzetiyordum onları ve az önce microsoftun satın almış olabileceği ile ilgili ve novell/microsoft iş birliği ile ilgili bir şeyler okudum :(

Ben Kenobi

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
3,156
Microsoft'a elini veren, kolunu da kaptırır ve kelleyi kurtaramaz.
Bunun iki örneği Novell ve Nokia oldu.
Novell 2014 yılında kendine ait tüm lisansları, programları vs sattı ve şirketi kapattı.
Novell - Wikipedia
Hatta ismi de Attachmate miş yeni duydum, şu an openSuse'nin sahibi Attachmate olarak geçiyor.

eronis

Dekan
Reaksiyon puanı
4,382
Sadece red hat ve canonical kaldı desene... :(
Red hat'a sahip çıkan var ama Canonicala sahip çıkalım.