Necefli Maşrapa
Asistan
- Reaksiyon puanı
- 24
Şöyle, swap olayı kişinin sabit diskinde ayırdığı bir çeşit alan. Genellikle bu alanı göremezsin ve sistem bunu Ram bellek gibi kullanır. Ancak bu Ram dolunca kullanılacağı anlamına gelmez, genellikle swap alanında sistemin ram bellekte biriktirmek yerine daha az kullandığı dosyaları geçici olarak kullandığı bir alandır. Daha sonra bu verilerin işlenmesi gerektiği zaman sabit diskten tekrar rame aktarılır ve sistemin daha az kullandığı dosyalar swapa aktarılır. Ve KESİNLİKLE AMA KESİNLİKLE ES GEÇMEYİN. "Ram fazlaysa swap ayırmayın." demek ciddi bir yanlış. Yaklaşık olarak 7 yıldır Linux kullanıyorum ve her seferinde Ram değerinin iki katı kadarını swap olarak alınması gerektiğinin bilinci ile kurulumlarımı yaptım. Sisteminiz hiçbir şey yokken herhangi bir şey yaparken tak diye donuyor biraz sonra cevap veriyorsa bunun nedeni swap alanı yetersizliğidir. İsterseniz 64GB Ram kullanın, swap kullanmamak sinir ve ruh sağlığına zararlıdır.su bahsettiğiniz swap olayı nedir ?? yorumları okudugumda bişey anlayamadım ram yetmeyince hddden alan verince ram yukseliyomu ??? öyleyse windowsta işe yarıyormu ??

Windows'da sistemsel olarak swap alanı bulunur ama Linux ile aynı mantıkta olmaz. Ram dolar dolmaz doğrudan veriler sabit diske yazılır ve oradan devam edilir. Yani sistemin kurulu olduğu diskten devam edilir, ayrıca bir swap bölümü yazılmaz.