Linux Cafe

Reaksiyon puanı
24
su bahsettiğiniz swap olayı nedir ?? yorumları okudugumda bişey anlayamadım ram yetmeyince hddden alan verince ram yukseliyomu ??? öyleyse windowsta işe yarıyormu ??
Şöyle, swap olayı kişinin sabit diskinde ayırdığı bir çeşit alan. Genellikle bu alanı göremezsin ve sistem bunu Ram bellek gibi kullanır. Ancak bu Ram dolunca kullanılacağı anlamına gelmez, genellikle swap alanında sistemin ram bellekte biriktirmek yerine daha az kullandığı dosyaları geçici olarak kullandığı bir alandır. Daha sonra bu verilerin işlenmesi gerektiği zaman sabit diskten tekrar rame aktarılır ve sistemin daha az kullandığı dosyalar swapa aktarılır. Ve KESİNLİKLE AMA KESİNLİKLE ES GEÇMEYİN. "Ram fazlaysa swap ayırmayın." demek ciddi bir yanlış. Yaklaşık olarak 7 yıldır Linux kullanıyorum ve her seferinde Ram değerinin iki katı kadarını swap olarak alınması gerektiğinin bilinci ile kurulumlarımı yaptım. Sisteminiz hiçbir şey yokken herhangi bir şey yaparken tak diye donuyor biraz sonra cevap veriyorsa bunun nedeni swap alanı yetersizliğidir. İsterseniz 64GB Ram kullanın, swap kullanmamak sinir ve ruh sağlığına zararlıdır. :P (Tabi maksimum 16 GB Swap yeter yani 128 GB swap basılmaz. :D)

Windows'da sistemsel olarak swap alanı bulunur ama Linux ile aynı mantıkta olmaz. Ram dolar dolmaz doğrudan veriler sabit diske yazılır ve oradan devam edilir. Yani sistemin kurulu olduğu diskten devam edilir, ayrıca bir swap bölümü yazılmaz.

leanardo

Profesör
Reaksiyon puanı
9
Sa arkadaslar konuyu canlandırıyım açık kaynak kodlu sürücü kurulu fps yi nasıl artirabiliriz?

Deleted-Name

Profesör
Cezalı
Reaksiyon puanı
18
Sa arkadaslar konuyu canlandırıyım açık kaynak kodlu sürücü kurulu fps yi nasıl artirabiliriz?
Açık kaynak sürücülerde başarım iyi olmadığından zaten kapalı kaynak olanlar kullanılıyor. Kart ne nvidia mı ati mi? Nvidia ise işin zor ati yine daha iyi. Kapalı kaynak olana geçmeni öneririm.

leanardo

Profesör
Reaksiyon puanı
9
Açık kaynak sürücülerde başarım iyi olmadığından zaten kapalı kaynak olanlar kullanılıyor. Kart ne nvidia mı ati mi? Nvidia ise işin zor ati yine daha iyi. Kapalı kaynak olana geçmeni öneririm.

VIA Technologies, Inc. CN896/VN896/P4M900 normalde sıkıntı yok tarayıcılarda tam ekran dizi izlerken yavaş sahnelerde iyi haeketli sahnelerde görüntü kırılıyor glxgears kodunu çalıştırıyorum çıkan animasyonu tam ekran yapıyorum 20 fps yi geçmiyor linux17.1 mate 32 bit kullanıyorum

CMYK

Profesör
Reaksiyon puanı
7
Bu arada bu kadar yıldır üyeyim bu konuyu yeni gördüm :blushing: acaba cafede hamgi dağıtım sürümünü kullanıyorsunuz.

Reaksiyon puanı
24
Bu arada bu kadar yıldır üyeyim bu konuyu yeni gördüm :blushing: acaba cafede hamgi dağıtım sürümünü kullanıyorsunuz.
OpenSuSE kullanıyorum. Eskiden Arch vardı ancak yazıcıyı tanıtamadım falan derken en sonunda "Eeeeaaah lan..." diye silip OpenSuSE kurdum.

Deleted-Name

Profesör
Cezalı
Reaksiyon puanı
18
VIA Technologies, Inc. CN896/VN896/P4M900 normalde sıkıntı yok tarayıcılarda tam ekran dizi izlerken yavaş sahnelerde iyi haeketli sahnelerde görüntü kırılıyor glxgears kodunu çalıştırıyorum çıkan animasyonu tam ekran yapıyorum 20 fps yi geçmiyor linux17.1 mate 32 bit kullanıyorum

evet baktım da o kartın kapalı sürücüleri bile stabil değilmiş ama 3d için şart tabii. Bilemedim risk almak istersen kullan derim.
Arch kullanıyorum

leanardo

Profesör
Reaksiyon puanı
9
[MENTION=348324]Shit Happens[/MENTION] ben bu 2d-3d isinden bisey anlamadim windowsta tarayicilardan 720p aciyo linuxta açsin yeter başka bisey istemiyorum

Deleted-Name

Profesör
Cezalı
Reaksiyon puanı
18
@Shit Happens ben bu 2d-3d isinden bisey anlamadim windowsta tarayicilardan 720p aciyo linuxta açsin yeter başka bisey istemiyorum
olay sadece 3d değil windowsla linux farklı çalışır vdpau gibi hızlandırıcı bir sürücün olmazsa video doğru düzgün oynatılmaz tabii. vdpau nvidia, intel, ati için via için hangisi bilmem tabii. Ama işlemcin iyiyse o da açığı kapatabilir.

leanardo

Profesör
Reaksiyon puanı
9
Driver ubuntu 8 e ait var readme dosyasinda 3d calisiyor diyo ben yukleyemedim

Deleted-Name

Profesör
Cezalı
Reaksiyon puanı
18
Driver ubuntu 8 e ait var readme dosyasinda 3d calisiyor diyo ben yukleyemedim
readme dosyası varsa oku yada install dosyası orada talimatlar vardır olmadı şuraya bak
https://help.ubuntu.com/community/OpenChrome
bu açık kaynak olan sürücü paket de burada https://launchpad.net/ubuntu/+source/xserver-xorg-video-openchrome. Açık kaynak olan 3d desteklemiyormuş onun için mesa lazım. Via çok yonga bilgisi vermediğinden doğru düzgün bir 3d desteği yokmuş zaten. İlk linkte yazıyor hepsi.

Deleted-Name

Profesör
Cezalı
Reaksiyon puanı
18
Beyler bu swap alanı o kadar önemli mi? Ben 2, 3 yıldır linux kullanıyorum 4gb ram 128gb ssd var hiç swap alanı ayırmadım hiç sıkıntısınıda görmedim. Bana bu meletin faydası nedir? Ram yetmeyince harddsikten alan falan ayırıyomuş ben hiç sıkıntısını çekmediysem niye depolama alanımdan taviz vereyim?
Swap aslında az rami olan bilgisayarlar için ama ramde sıkıntı yaşanırsa kernel rastgele programları sonlandırıyor o yüzden 8 yada 16 gb rami olsa bile ayarlıyor bazıları. Kişisel tercih meselesi biraz ama bilgisayarı uyku moduna almak için de swap gerekli.

Reaksiyon puanı
24
Beyler bu swap alanı o kadar önemli mi? Ben 2, 3 yıldır linux kullanıyorum 4gb ram 128gb ssd var hiç swap alanı ayırmadım hiç sıkıntısınıda görmedim. Bana bu meletin faydası nedir? Ram yetmeyince harddsikten alan falan ayırıyomuş ben hiç sıkıntısını çekmediysem niye depolama alanımdan taviz vereyim?
Gerçekten önemlidir. Windows'ta takas alanı evet sadece sabit diskten alan ayırmak olarak iş yapar ancak Linux'un kendi mekanizması gereği sistemin sağlıklı çalışması ve bir takım fonksiyonların kullanılabilinmesi adına önemlidir. Normal bir kullanıcı olarak zaten Ram'e fazla yüklenme yapamazsınız ancak Gimp'ten bir şeyler yapayım, o sırada Firefox'ta arkada çalışsın derseniz Ram 16 gb olsa dahi sistemde sıkıntı çıkarır. Sistemin stabil çalışması adına ram miktarının iki katı kadar sabit diskte takas alanı ayırmanız iyi olur.

Can-K.

Doçent
Reaksiyon puanı
17
Bugün eOS maceram bitiyor.Üzülüyorum aslında.Steam OS yükleyeceğim ona katkı sağlarız en azından.

Can-K.

Doçent
Reaksiyon puanı
17
Ve kuramadım.Bilgisayarım aşırı eski geldi.Çok cilve yapıyor steam os'ta.Windows 10 bile 1 GB Ram istiyor , bizim ki 4, birde debian.UEFI'de gerekiyormuş :mrgreen:

Reaksiyon puanı
24
Ve kuramadım.Bilgisayarım aşırı eski geldi.Çok cilve yapıyor steam os'ta.Windows 10 bile 1 GB Ram istiyor , bizim ki 4, birde debian.UEFI'de gerekiyormuş :mrgreen:

Hocam bırakın şu dağıtımları ya. Paso Ubuntu - Debian temelli dağıtımlarda dolaşıyorsunuz genel olarak. Adam Ubuntu'dan eOS'a geçiyor çok bir şey sanıyor, benim gözümde Win XP'den nLite çekilmiş Win XP'ye geçmekten hiçte farklı değil. :mrgreen: Kurun şöyle bir Mageia'yı, OpenSuSE'yi falan... Gerçekten başka bir dağıtım kullanmış olursunuz. Sonra yavaş yavaş Gentoo gibi zevkli ama zor dağıtımlara yönelirsiniz.

Can-K.

Doçent
Reaksiyon puanı
17
Hocam bırakın şu dağıtımları ya. Paso Ubuntu - Debian temelli dağıtımlarda dolaşıyorsunuz genel olarak. Adam Ubuntu'dan eOS'a geçiyor çok bir şey sanıyor, benim gözümde Win XP'den nLite çekilmiş Win XP'ye geçmekten hiçte farklı değil. :mrgreen: Kurun şöyle bir Mageia'yı, OpenSuSE'yi falan... Gerçekten başka bir dağıtım kullanmış olursunuz. Sonra yavaş yavaş Gentoo gibi zevkli ama zor dağıtımlara yönelirsiniz.

Amacım kullanmak değil ; inceleyip görmek , destek olmak.Kusura bakmayın ama bu kişiden kişiye değişir.Dikkatinizi çekerim , hepsi yeni sistemler.Dediğiniz sistemlerin neredeyse bir kaçını kullandım.SuSE'den tutun , Fedora falan.Zaten uzmanlık alanım elektronik , bu değil.Eğelence geliştirme.

Reaksiyon puanı
24
Amacım kullanmak değil ; inceleyip görmek , destek olmak.Kusura bakmayın ama bu kişiden kişiye değişir.Dikkatinizi çekerim , hepsi yeni sistemler.Dediğiniz sistemlerin neredeyse bir kaçını kullandım.SuSE'den tutun , Fedora falan.Zaten uzmanlık alanım elektronik , bu değil.Eğelence geliştirme.

Geyik yapıyordum. İstediğinizi kullanmakta özgürsünüz tabii ki. Yine de bu konuda olgun birisiyle karşılaşmış olmak sevindirici.

leanardo

Profesör
Reaksiyon puanı
9
Steam os nin oyun performansı diğer linux dağıtımlarından farklımı? Ben debian+steam uygulamasını kursam ikisi arasında ne fark.olur

Reaksiyon puanı
24
Steam os nin oyun performansı diğer linux dağıtımlarından farklımı? Ben debian+steam uygulamasını kursam ikisi arasında ne fark.olur

Sanırsam fazla bir fark görünmeyecektir. Yanlış bilmiyorsam Steam OS'ta diğer Linux dağıtımları gibi görüntü arabiriminde X.org kullanıyor, yani kanser eder adamı. Ancak sadece oyunlar için tasarlandığını ve bu yüzden bir takım iyileştirmeler olduğunu düşünürsek teorik olarak SteamOS daha iyidir.

ALBATROS84

Doçent
Reaksiyon puanı
54
Linuxa merak sardım ubuntu kurmayı düşünüyorum önce sanal makinede deneyeceğim tabiki :)
Başlangıç için nasıldır linux bilgisayarımdaki driverleri hemen tanıyacakmı biraz baktım nvidia kartı ile intel kartını ayarlamak için bir program öğrendim asıl endişelendiren telefon a rom atarken driverleri sıkıntı çıkarması sanırım en iyisi hdd temizliğinden sonra hem ubuntu hem windows kurmak
Önerileriniz nedir ?

leanardo

Profesör
Reaksiyon puanı
9
Linuxa merak sardım ubuntu kurmayı düşünüyorum önce sanal makinede deneyeceğim tabiki :)
Başlangıç için nasıldır linux bilgisayarımdaki driverleri hemen tanıyacakmı biraz baktım nvidia kartı ile intel kartını ayarlamak için bir program öğrendim asıl endişelendiren telefon a rom atarken driverleri sıkıntı çıkarması sanırım en iyisi hdd temizliğinden sonra hem ubuntu hem windows kurmak
Önerileriniz nedir ?
Ben ilk linuxu 8 gb flash diske linux mint i persistence modunda yükledim 4 gb ta kadar yaptiklarini kaydeder

ALBATROS84

Doçent
Reaksiyon puanı
54
Bugün denedim memnun kaldım hoşuma gitti ancak usb yi çıkarıp windowsa girdiğimde saat ayarları bozulmuştu ve oyun oynarken oyunda çizim hataları oldu linuxta iken bir driver falan kurmadım usb den boot etmek windows un ekran kartı driverlerine ne etkisi olabilirki yinede bir sonraki sefere hdd yi söküp kullanacağım nedenini öğrenene kadar

Deleted-Name

Profesör
Cezalı
Reaksiyon puanı
18
Linux ile Windows aynı bilgisayarda olunca saat ayarı bozulur linux saatini utc'ye ayarla.
yaz terminale
Kod:
sudo hwclock --systohc --utc

ALBATROS84

Doçent
Reaksiyon puanı
54
Hocam ssd aldım zamanı gelmişti artık hdd ağır kalmaya başlamıştı hazır boşken linux kurarak denemek istedim kurdum her şey güzeldi açılış hızı beni baya etkilemişti 14 saniye açılış süresi vermişti uygulama kurmayı deniyorum falan bi kapatıp açıyım dedim açtığımda çözünürlük düşmüş simgeler büyümüştü hiç bir şeye bakmadan hemen internette ubuntu çözünürlük sorunu diye arattım driverlerden şüphelendim ayarlar menüsünde driver seçtiğim bir yer vardı orada 6-7 tane seçenek vardı ben test edilmiş olanı seçmiştim en üstteydi dedim bir diğerlerini deniyim başka birini seçip kapatıp açtım açtığımda ekrana bu geldi araştırıdm bulamadım bir şey nasıl olsa verim yok format atayım dedim usb yi taktım şu ekran geldi şimdi ssd yi çıkardım tekrar hdd yi taktım
zrjavY.jpg

Nrnk0Y.jpg