Necefli Maşrapa
Asistan
- Reaksiyon puanı
- 24
KDE5 var ama KDE5 programları yerine KDE4 programları kullanıyor. Bazı programlar (Mesela Kate) KDE5 sürümünü kullanıyor ama. Bahsettiğiniz sorunlar kullanıcı için çok büyük sorunlar değil, KDE'nin ayarlarından 3 boyutlu efektleri kapatabiliyorsunuz ve (Aslında şimdi söyleyeceğim çok büyük bir sorun.) sadece KDE masaüstü ortamıyla minimalist kurulum yapabiliyorsunuz. (Yoksa 700MB KDE etiketli bütün paketleri indiriyorsanız ölme eşşeğim ölme durumu.KDE 5 yok mu depolarda garipmiş zamanında KDE kullandım ama ısınamadım pek iki iyi yanı var
1. Compizin yüklü gelmesi
2. Çok fazla programı olması
kötü yanı da bir kde programına ihtiyacın olunca bir sürü KDE kütüphanesi indirmek zorunda kalıyorsun Gnome 3 benim bilgisayarda nedense hiç çalışmadı fallback mode açılıyordu sadece ama o da güzel ben hâlâ Mate kullanıyorum ama şimdilik geçersem de xfce lxde yada Enlightenment'a geçerim Enlightenment'ı hiç kullanmadım merak ediyorum aslında

-Her yeni sürümde "Anasını satayım her şeyi değiştirmişler!" dedirtiyorlar. Alıştığınız bir şey bir yerde durmuyor, hep değişiyor. Mesela ben klavye ayarlarının Dil - Bölge sekmesi altında olmasına alışmıştım, almışlar onu bir kaç sürüm önce Girdi aygıtları kısmına koymuşlar. Hadi ona alışana kadar KDE5 çıkıyor orada çok başka yere koymuş oluyorlar ben iyicene sinir oluyorum. Bu sadece ayarlar konusunda değil düşünebileceğin her konuda var. Zavallı Amarok'un arayüzü benim bildiğim üç kere tekrar tekrar programlandı, hemde ilk gördüğüm arayüzü herkes beğeniyordu. Üstelik adamlar elde olan şeyi yazmaktan ilerleyemiyor. Plasma'yı tekrar yazınca elinize ne geçti söyleyin valla kızmayacağım.
-Çok çok fazla programı var. "Bende bu şeyden şikayet ediyordum zaten." dediğinizi duyar gibiyim ama sanırım siz KDE kurmak için 700MB indirmekten şikayetçisiniz. Ben ise KDE ekibinin gücünü tek bir noktada ilerletmesi yerine gücünü dağıtmasından şikayetçiyim. Adamlar periyodik tablo için bile program yazıyorlar. İşin kötüsü aynı işlevi gören birden fazla program var... Mesela Kget-Ktorrent, Kate-Kwrite, Konqueror-Rekonq gibi. Bunun sonucunda KDE'nin yeni sürümleri çok çok geç olgunlaşıyor çünkü adamların uğraşması gereken çok fazla program var. Bunun yerine aynı işlevi gören programları tek bir çatı altında birleştirseler, gereksiz saçma sapan programlarla uğraşmaktan vazgeçseler ve masaüstü ortamıyla, Calligra gibi önemli programlara yoğunlaşsalar çok çok daha iyi olacak. Sonuçta bu proje bağışlarla yürüyor ve öyle profesyonel parayla çalışan kimseler yok.
-Özelleştirme kıtlığı çekiyor. Arayüz hemen hemen ilk haliyle aynı kalıyor ve ben ne Breeze'i seviyorum nede Oxygen'i. Ama Gtk kullanan masaüstleri için durum öyle mi? Mis gibi temalar var ve çok rahat masaüstüne eklenebiliyorlar. Biz burada Oxygen-Transparent kurmak için harp veriyoruz.
-Çok klasik bir arayüzü var. Gnome3 bana çok işlevsel ve hoş gelmişti KDE'nin yanına. KDE tamam işlevsel eyvallahta işi Firefox'a girip İnternette takılmak olan bir adama hiçbir şey katmıyor artı arayüzü pek klasik kaldı.
Ha, KDE can mıdır? Candır elbet.