linux a geçmeye karar verdim

Mert Şefik

Profesör
Reaksiyon puanı
3,580
Çok doğru hocam. Okuldaki tüm bilgisayarları yenileyip 30 tane yeni bilgisayarın tamamına Windows 10 kurulmuştu. O kadar para verip daha virüs için takla atıyorlardı.
okullar açıkken okula 1 tane usb bellek götürüp oradaki bilgisayara taktım ve eve gelince kendi bilgisayarıma taktığımda AV yaklaşık 10 tane felan virüs temizledi ama artık bir bilgisayarımda linux var okuldan getirdiğim bellekleri ona tajıp biçimlendirdikten sonra windows olan bilgisayarıma takcam,windows virüsleri linuxte çalışmaz

UmutsuzAdam

Profesör
Reaksiyon puanı
1,031
Ekran Görüntüsü - 2021-01-31 10-25-40.png

Mesaj otomatik birleştirildi:

çok hızlı ve gayet kullanışlı şuan pişman değilim umarım olmam

UmutsuzAdam

Profesör
Reaksiyon puanı
1,031
sürücü taraması yaptım güncel dedi fakat amd panelini bulamıyorum sanırım indirmem gerek

ghost_of_sparta

Profesör
Cezalı
Reaksiyon puanı
2,799
selamlar linux mint e geçme kararı verdim ama aklıma takılan bi kaç soru var
güvenlik varmı (güvenlik duvarı gibi)
ofis dosyaları nasıl açılıyor
türkçe seçeneği varmı
kurulduğunda tarayıcı geliyormu microseft edge gibi
ekran kartı driver ında sıkıntı çıkıyormu
cevaplarsanız sevinirim dostlar
1) Linuxta çalışabilecek virüs yok. Ama açık kaynaklı virüs tarayıcılar var.
2) LibreOffice kurabilirsin.
3) Evet var.
4) Genelde Mozilla Firefox gelir.
5) Bütün driverları kendi otomatik kurar.

differentturk

Profesör
Reaksiyon puanı
3,059
1) Linuxta çalışabilecek virüs yok. Ama açık kaynaklı virüs tarayıcılar var.
2) LibreOffice kurabilirsin.
3) Evet var.
4) Genelde Mozilla Firefox gelir.
5) Bütün driverları kendi otomatik kurar.
Aslında linux için olan virüslerde bulunuyor ama çok nadir. Birde çok nadir de olsa driver kurulumunda sorun yaşayabiliyor ya da bazen wifi kartını tanımıyor. Bu tür durumlarda kendimiz kurmak zorunda kalıyoruz.

gnaremoob

Doçent
Reaksiyon puanı
907
Aslında virüs deyince aklıma geldi. Okuldaki bilgisayarlar da eğer programlar uyumlu olursa Linux'a geçmesi gerek. Çünkü şu an okuldaki bilgisayarlara flash takarken 8 takla atıyoruz virüs temizlemek için.
Aslinda ofis programlari ve tarayici harici program kullanan ogretmen tek tuk var. Diger programlarin cogu Linux uyumlu ve olmayanlari da verdikleri 500000 tahtanin Windows lisans parasinin %2'si ile Turk yazilimcilara sifirdan yazdirabilirler.

Son düzenleme:

EmircanAydin

Öğrenci
Reaksiyon puanı
37
türkçe seçeneği varmı
1- Linux Mİnt'in kendine ait güvenlik duvarı bulunmakta isterseniz başka Antİ-Virüs gibi yazılımları tercih edebilirsiniz.

2- Microsoft Office bulunmamakta ama alternatif olarak Libre Office yüklü olarak gelmekte. Gayet yeterli açık kaynak kodlu ofistir kendileri.

3- Türkçe seçeneği bulunmakta ama terminal komutlarını ingilizce girmeniz gerekmekte.

4- Kurulduğunda en sevdiğim tarayıcı "Firefox" kurulu olarak gelmekte. Ekstra olarak Chromuim, Chrome, Edge gibi tarayıcıları kurabilirsiniz.

5- Büyük ihtimalle çıkarmaz.

ghost_of_sparta

Profesör
Cezalı
Reaksiyon puanı
2,799
Aslinda ofis programlari ve tarayici harici program kullanan ogretmen tek tuk var. Diger programlarin cogu Linux uyumlu ve olmayanlari da verdikleri 500000 tahtanin Windows lisans parasinin %2'si ile Turk yazilimcilara sifirdan yazdirabilirler.
Z-Kitapları da düşün ama. Onlar da bunu yapacak. Wine ile falan uğraşılıyor sonra.

Ram_kafasi

Profesör
Reaksiyon puanı
7,428
Aslında linux için olan virüslerde bulunuyor ama çok nadir. Birde çok nadir de olsa driver kurulumunda sorun yaşayabiliyor ya da bazen wifi kartını tanımıyor. Bu tür durumlarda kendimiz kurmak zorunda kalıyoruz.
O virüslerin bilgisayara bulaşması için özel olarak o virüsü iki saat aramak gerekir,bir elin parmağını geçmiyor zaten GNU/Linux dağıtımları için yazılmış virüsler.

Ram_kafasi

Profesör
Reaksiyon puanı
7,428
türkçe seçeneği varmı
1.Evet ama zaten güvenlik duvarına çok ihtiyaç duymuyorsunuz.
2.LibreOffice var,Microsoft Office kullanmak isterseniz WINE ile açabilirsiniz.
3.Türkçe dil desteği mevcuttur.
4.Mozilla Firefox ile beraber gelir.
5.Sıkıntı çıkaracağını sanmam,özellikle AMD ekran kartlarında sürücü sıkıntısı neredeyse hiç çıkmıyor.

UmutsuzAdam

Profesör
Reaksiyon puanı
1,031
wine ve litrus u kurdum birazdan oyun deneyimine bakıcam
lutris baya iyi bir şey gibi çoğu oyunu destekliyor lol dahil

ghost_of_sparta

Profesör
Cezalı
Reaksiyon puanı
2,799
Bir şey değiştirir mi? Özellikle Kırıkkale'de çoğu okulda hala Windows 7 kullanılıyor ve garanti süreleri çoktan bitti. İçine Pardus XFCE kurmak bu kadar zor olmamalı.
Yeni ihale edilen tahtalara Windows lisansı almadı MEB yani Pardusu zorunlu hale getirdi. Yeni akıllandılar.

gnaremoob

Doçent
Reaksiyon puanı
907
Bir şey değiştirir mi? Özellikle Kırıkkale'de çoğu okulda hala Windows 7 kullanılıyor ve garanti süreleri çoktan bitti. İçine Pardus XFCE kurmak bu kadar zor olmamalı.
Bizim tahtalarimizda kuruluydu ama kullanilmiyor ki. Her seyi disaridan hazir almayi seviyor basimizdakiler. Lisans ucretleri ve donanima harcanan paraya yapilmayacak sey yoktu.

500.000 akilli tahta var su anda, lisans ucretleri sadece ama sadece 400 lira olsa 200.000.000 TL eder, Linux kullanilsaydi 8 GB RAM'i 4'e indirebilirlerdi ve islemciden de biraz kisabilirlerdi buradan da 100 liracik daha kar edilse toplamda 250.000.000 TL eder.

5-10 kisi toplanip super dagitimlar cikartabiliyorken devletin destegiyle ve boyle bir parayla muazzam bir sistem cikartabilirlerdi. Sonrasinda dagitimi sirayla devlet dairelerinde, hastanelerde kullanilacak sekilde de duzenleyip kendi os ekosistemimizi kurardik, yurt disina bile bunun satisini yapardik. Dahasi okulda Linux goren cocuklar merak edip kendi bilgisayarlarina da kurardi ve bilgisayarla ilgili daha cok sey ogrenebilirlerdi.

Bunlar bu butceyle yapilmayacak seyler degil. Sadece yapilan tasarruf miktarini en kotu ihtimalden hesapladim. Daha detayli hesap yapilsa milyar dolari bulur bu paralar.

Mert Şefik

Profesör
Reaksiyon puanı
3,580
xd artık akılıtahtalarda pardus olursa oıkula göturdugumuz usb belleklerden korkmayız ama bızım ıkuulda tahtalrda zaten wındows varr ve devletın verdıgı tahtalardan degıl o yuzden wındows kalır buyuk ıhtımalle tabıı muduru kuldakı tum tahtalara pardus kurmaya ıknsa edersem ışler degışır okullar açılınca mudure dıycem

Ram_kafasi

Profesör
Reaksiyon puanı
7,428
xd artık akılıtahtalarda pardus olursa oıkula göturdugumuz usb belleklerden korkmayız ama bızım ıkuulda tahtalrda zaten wındows varr ve devletın verdıgı tahtalardan degıl o yuzden wındows kalır buyuk ıhtımalle tabıı muduru kuldakı tum tahtalara pardus kurmaya ıknsa edersem ışler degışır okullar açılınca mudure dıycem
Müdüre düzgün bir Türkçe ile söyle ama bunu bence. :D Okurken zorlandım,zaten okuldaki tahtalarda niye hala Windows 10 kullanılıyor onu anlamadım,Pardus varken gereksiz masraf yapıyorlar.

ghost_of_sparta

Profesör
Cezalı
Reaksiyon puanı
2,799
Onu müdüre değil formatöre söyleyeceksin. BT öğretmeni başta yenilikçi olmalı.

Mert Şefik

Profesör
Reaksiyon puanı
3,580
Müdüre düzgün bir Türkçe ile söyle ama bunu bence. :D Okurken zorlandım,zaten okuldaki tahtalarda niye hala Windows 10 kullanılıyor onu anlamadım.
elimde bir tane bluetooth f jlavye vardı ama telefinda f özelliği olmadığından f ye basınca q uya basınca a geliyor ben de klavyedeki harfleri ezberimden kullandım q yazmak için f ye bastım vn

ghost_of_sparta

Profesör
Cezalı
Reaksiyon puanı
2,799
Müdüre düzgün bir Türkçe ile söyle ama bunu bence. :D Okurken zorlandım,zaten okuldaki tahtalarda niye hala Windows 10 kullanılıyor onu anlamadım,Pardus varken gereksiz masraf yapıyorlar.
Son tahtalarda Pardus zorunlu oldu zaten. Ha bazı akıllı BT öğretmenleri Win10 kuruyor.