Lilith

Bu konuyu okuyanlar

realmanager

Müdavim
Katılım
31 Ekim 2009
Mesajlar
3,927
Reaksiyon puanı
99
Puanları
0
Arkadaşlar az önce ilginç bir hikaye okudum, sizlerle paylaşmak istiyorum.
Kaynak: http://vampire-kitty.blogspot.com/2009/03/vampirler-gercek-mi-efsane-mi.html

Vampirlerin gerçek mi yoksa bir efsaneden mi ibaret olduğu herkesin kafasını meşgul etmiştir. Birçoğumuz bunları saçma sapan bir efsane olarak değerlendirse de aslında vampirlerin olduğuna dair birçok kanıt vardır.
Bundan iki yıl önce ilk defa nette dolaşırken Lilith diye bir kelimeye rastladım. Lilith Ademin ilk karısı olarak geçiyordu. Bu aklımı çok karıştırdı, sonuçta Havva'nın Adem'in karısı olduğunu biliyordum. Ancak Lilith kavramı bunu baştan aşağı yıkıyordu.
Lilith efsanesi aslında oldukça yaygın bir efsanedir. Asıl kökeni Tevrat'tan gelmektedir. Bildiğiniz üzere kutsal kitaplardan biri olan Tevrat'ta Lilith hakkında oldukça geniş bir yer verilmiştir;
Efsane vampirleri nasıl kapsıyor diye düşünüyorsanız Lilith'in vampirlerin anası olduğunu düşünülüyor.
İşte o ünlü efsane;
Lilith ve Adem cennette mutlu mesut yaşayan iki insandır. Mutlulardır ancak konu cinsel yaşama geldiğinde değişir. Adem üstte olmak isterken Lilith karşı çıkar ve ikisininde topraktan yaratıldığını eşit olduklarını söyler. Ancak Adem buna aldırmaz ve Lilith cennetten kaçarak yeryüzüne iner.
Lilith yeryüzünde başka bir düşmüş melek olan Lucifer(şeytan) ile karşılaşır. Lucifer ona eşitiymiş gibi davranıp saygı gösterir ve Lilith de onun bu davranışlarından etkilenip aşık olur. Bundan sonra Şeytan ve Lilith yeryüzünde karı-koca olarak yaşamaya başlarlar.
Cennette ise Adem Lilith'i özlemektedir. Allah'tan Lilith'i geri getirmesi için yalvarır, Allah Adem'in yalnızlığını görünce yeryüzüne Lilith'e melek gönderir ve geri cennete çağırır.
Lilith yeni yaşamından memnundur. Geri dönmek istemez. Melek Lilith'in cevabını Allah'a iletir Allah ise o gece Adem uyurken onun kaburgasından Havva'yı yaratır. Böylece Adem ve ikinci karısı Havva cennette mutlu bir şekilde yaşamaya başlarlar.
Havva'nın yaratılışı Lilith'in kulağına gider. Lilith kıskançlık içinde Şeytanın yardımıyla öc almaya karar verir ve yılan şeklinde cennete girer. Burada Adem ve Havva'yı yasak meyve elmayı yemeğe ikna eder.
Adem ve Havva cennetten atılır.(*Bu kısım Kur'an'da da vardır) Adem ve Havva yeryüzünde Lilith ve Şeytan ile karşılaşır ve iki tarafta savaşa başlar. Her iki tarafında oğulları ve kızları bu savaşı yönetmektedir.
Allah bu savaştan rahatsızlık duyar ve Lilith'in en büyük ve en güçlü oğlu Akim'e (bazı yerlerde Cain veya Carius olarak geçmekte) üç tane melek gönderir.
Melekler Akim'in yanına gider ve şöyle derler;
-Ey Lilith'in ve Lucifer'in cocuğu Akim, Allah'ından af dile, af dile ki bu savaş bitsin, sende ailende cennete geri dönebileceksiniz.
Ne var ki Akim Babasının kötülüğünü ve annesinin gururunu almıştır. Teklifi reddeder.
Bunun üzerine ilk melek ilk laneti verir;
-Senin türünde olanlar bir daha güneşi göremeyecek, eğer güneşi görürsen tenin küle dönüşecek.
*Bu lanetle Akim artık karanlıkta yaşamaya mahkum olmuştur*
İkinci melek yine af dilemesini söyler ama Akim tekrar reddeder, ikinci lanet gelir;
-Bundan böyle yemek yiyemeyeceksin ağzına aldığın her şey küle dönüşecek, eline aldığın şeyler çürüyecek, sadece kanla besleneceksiniz.
Son melekte af dilemesini söyler Akim yine reddeder ve son lanet gelir;
-Ateşten korkacaksınız, ateş sizi yokedebilen tek şey olacak.
*Bu lanetten Akim'in ölümsüz olduğunu anlıyoruz.*
Bu üç lanet geldikten sonra Akim bağırarak kendini yere attı. Ağlamaya başladı ancak gözyaşları yerine kan damlaları geliyordu. Bunu bir kaba doldurup içti ve kaderini kabul etti.
Böylece vampir efsanesi doğmuş oldu.
Biliyorum, bunları okuduktan sonra aman ya efsane sonuçta diyebilirsiniz, ancak tek kanıt bu değil;
Alman bir bilim adamı vampirleri araşırdı ve ilginç sonuçlar elde etti.
-Orta çağda bir takım gizemli cinayetler oluyordu. Bu cinayetler şöyleydi;
*Bir köyde biri ölmüş, cesette boynunda ısırık izleri gören köy halkı hayvan saldırısı diyerek bunun üzerinde çok durmamış ancak cinayetler artınca köy halkı toplanıp buna neyin sebep olduğunu öğrencmek istemiş, işte bu sırada bu cinayetler aniden duruyor ve bu köyün en yakın komşu köyünde aynı cinayeler başlıyor. Bu olay tekrarlanıp duruyor. Yani öldüren şey insaların onu aradığından haberdar ve sürekli kaçıyor.*
Şimdi, eğer olay gerçekten böyleyse neden artık böyle şeyler olmuyor diyebilirsiniz; yanıt basit,
-Orta çağda şehirler şu anda yaşadıklarımız gibi değildi. Polis yoktu. Halk o kadar güvende değildi. Ayrıca şehirleşme az olduğu için vampirlerin mağara veya ormanda saklanması çok kolaydı. Ayrıca bir köyde saklanmakta o kadar zor olmazdı.
Bahsettiğim bilim adamı bu köylerde*hala ayakta olanlarda* araştırmalar yapmış ve cesetleri incelemiştir. Gerçekten de bu cesetlerin ölüm nedenlerinin kan kaybı olduğu ortaya çıkmıştır.
Bütün bu bilgilere göre bilim adamı diyor ki; "Vampirler gerçekten var. Ancak nesillerinin tükenip tükenmediğini bilemiyoruz."
Benim inanışıma göre vampirler gerçek, bahsettiğim Hollywood saçmalığı vampirler değil gerçekten bir zamanlar insan olup ta lanetlenmiş yaratıklar.
Vampirlere inanıp inanmamak size kalmış, umarım yazım yardımcı olmuştur. Eğer sormak istediğiniz bir şey varsa sormaktan çekinmeyin.
-Vampirleri araştıran bilim adamlarının adları;
Nasıl bir hikaye uydurmuşlar öyle
Hayran kaldım hayal gücüne :D

---------- saat 18:29 eklendi ---------- önceki mesaj saat 18:02 eklenmişti ----------


---------- saat 18:31 eklendi ---------- önceki mesaj saat 18:29 eklenmişti ----------

ekşideki lilith hikayelerini yolluyorum, şoktayım :D

- misyoner pozisyonunu ve ademe itaat eder vaziyette bir eş olmayı reddeden lilith, cennet bahçesinden kovulur, allah da ademe, itaatkar havvayı yaratır kaburga kemiinden, (bkz: ezik) adem ise sanki ilk eşi ve sevdiği lilith değilmiş gibi onu unutur havvasını hemen kabullenir (bkz: erkek milleti)
lilith intikam almak için buna ezelden beri aşık olan şeytan ile anlaşma yapar şeytan ona kendi şeklini (bkz: the old serpent) ödünç verir. tanrının yasakladığı meyvayı (bkz: tree of knowledge)(bkz: yasak meyva) yemeleri için havvayı (bkz: aptal sarışın) kandırır ve cennetten kovulup ölümlü olmalarına neden olur. kendisi ise o meyvadan yemediği için ölümsüz olur. daha sonra dünyaya inip erkeklerden ve adem ile havvanın çocuklarından intikam almak için uğraşmaya başlar, geceleri erkeklerin rüyalarında onlara erotik rüyalar gösterirken onları uykularında öldürür (bkz: freddy krueger) kanlarını içer, yeni doğmuş çocuklara ve hamile, lohusa kadınlara saldırır.
adem ile havvanın ilk oğlu olan ve lilith gibi cennetten kovulan caine'e de hocalık yapar ve ona kanın gücünü öğretir


yahudi inancına göre ademe eş olarak yaratılan ilk kadın lilithdir.lilith de tıpkı adem gibi topraktan yaratılmıştır fakat onun yaratıldığı toprak tozlu ve kirlidir. lilith ademle eşit olduğunu savunarak onunla sürekli kavga etmeye başlar ve bu kavgalardan birisi sırasında tanrı'nın adını söyleyerek yükselir ve kızıl denizin civarındaki şeytanların yanına gider. şeytanlarla kötü bir yaşama başlar onlardan cinleri doğurur. yalnız kalan adem tanrı'ya yalvararak kendisine yeni bir eş ister ve tanrı ona kendisi gibi topraktan değil ademin kaburga kemiklerinden yarattığı havvayı yollar. bu durumu bilen havva hiç bir zaman ademle eşit olduğu iddiasında bulunmaz ve onun üstünlüğünü kabul eder. sonuç olarak insanlar lilithin değil havvanın soyundan gelerek erkek egemen bir toplumu baştan tasdik etmiş olurlar.

- lilith, eski ahitte varolan, adi gecen bir karakter degildir. sozkonusu isaya 34:14'de adi gecen demon, herhangi (muhtemelen o donemin inanisina gore lokal) bir demondur. lilith'in yaratilan ilk kadin olduguna ve cennetten kovulduguna ya da tanri tarafindan olduruldugune dair efsanelere, eski ahit disi kaynaklarda rastlanir.

buna gore lilith, adem gibi topraktan yapilmis, onunla ayni anda can almistir. itaatsizligi sonucu kimi inanislara gore derhal yokedilir ve tanri, daha itaatkar olmasi icin bu kez ademin kaburga kemigiyle ona kendisinden bir parca olan bir kadin yapar. ve havva da itaatsizlik edip, ustelik ademi de sucuna ortak edince, her ikisi de cennetten kovulurlar

bir diger inanis ise lilith'in cennetten kacisi, ya da kovulusuyla ilgilidir.

genesis 1:27 de gecen, "ve onlari disi ve erkek olarak yaratti" tabiri her ne kadar bazi kimselerin bunu farkli yorumlamalarina yol aciyorsa da, devamen 2.bab'in ilk paragrafi sonrasi, 4. ayetle birlikte, oyku yaradilisi detayli anlatmaya baslar. yani bir tur flashback yapar. burada insanin yaradilisi da adem, kaburga kemigi ve havva uclemesiyle aktarilir.

lilith'in eski ahitte gecmesi, kitabin tum dramaturjisini allak bullak edecektir. bu da kitabin yuzyillardir bestseller olusuyla bagdasmaz.

eski ahitin demonlari, lilith efsanesinde anlatildigi gibi lilith in seytandan cocuk yapmasiyla degil, o sirada beden alarak yeryuzune inme yasagi olmayan meleklerin, bedensel zevkleri merak ederek erkek bedeni alip, insan kadinlariyla ciftlesmeleri sonucu ortaya cikar. bu yeni olusan mutant varliklara nefilim adi verilir.
(bkz: nefilim)

nuh tufani bu yarim akilli, iri ve zorba nefilim irkini yok etmek icin yapilmistir. tufandan sonra yokolan nefilimler, ruhani boyutta tekrar can bulamasalar da, insan kadinlariyla yasayan melekler, tekrar ruhani bedenleri doner ve tanrinin yanina yanasamadiklarindan seytanin ordusuna katilirlar. bunlara "cinler" de denir ve bazilari ozel isimleriyle de anilirlar.

ayrica ne eski ne de yeni ahitte, disi demon yoktur.

-insanlik tarihi adem ve esi havva ile basladigi sanilir. oysa bir yahudi efsanesine gore ise ; tanri havva'dan once lilith'i yaratti. ancak lilith adem'e itaat etmedigi ve onu terk ettigi icin lanetlenmis ve bir seytana donusmustu.
efsaneye gore : tanri topraktan adem ile lilith'i yaratir. mutlu mesut yasasinlar diye onlari cennetine yerlestirir. ama her cift gibi huzuru bulamazlar. adem iliskide soz sahibi yani tam hakimiyet ister. ancak lilith buna karsi cikar.
cinsel iliski sirasinda lilith , adem'in hep ustte yer almasini asagiliyici bulur ve itiraz eder. kendisinin de adem gibi topraktan yaratildigini ,esit olduklarini savunur. adem tavrinda israr edince , lilith birlikte yasamalarinin zor olacagina karar verip, tanri'nin soylenmesi yasak olan adini anarak goge yukselir. cenneti terk eden lilith'in yeri artik dislanmislarin arasindadir. cevresindeki cinler ve cinlerin krali samael yani seytan ile iliskiye girer ve onlardan cocuklar dogurur.
cennette yalniz kalan adem, tanri'ya dua eder ve lilith'i geri ister.
tanri ,sanvai , sansanvai ve semangelof isimli uc melegi geri cagirmasi icin lilith'e gonderir. meleklere, donmedigi takdirde her gun 100 cocugunun oldurulecegini soylemelerini emreder. ama o kesinle donmeyecegini bildirir ve tanri buyrugunu yerine getirir.
lilith , duydugu aciyla bundan sonra butun hamile , lohusa kadinlarin , bebeklerin bas dusmani olmaya yemin eder. erkek cocuklarin dogduktan sonra ilk sekiz gun , kiz cocuklarin ise ilk yirmi gun icerisinde canini alacaktir. sadece yakininda bu uc melegin ismi ya da sekli bulunanlara dokunmayacaktir.
yenilgiye ugramis olan adem'e tanri baska bir hediye verir ve kaburga kemiginden havva'yi yaratir. bu yeni kadin adem'den bir parca oldugu icin , ona karsi cikmayacaktir ta ki elma hadisesine kadar.
kabalahcilar icin lilith temiz olmayan , fahise bir kadini simgeler. kabalah'daki bir paragrafta , ayrildiktan sonra adem'i yeniden bastan cikardigi su sekilde yer almaktadir. isledigi gunahtan dolayi adem, 130 yil cinsel perhizle yasar. adem, bir daha bu olayi yasamamak icin dikenlerle sarili bir sekilde uyur. lilith ,adem'in ustune cikarak, onu uyarir ve bosalmasini saglar. lilith, bundan sonra "insanliga ceza" olarak adlandirilan yaratiklari dunyaya getirir.
kabalah'in baska bir yerinde ise , lilith en sonunda orada burada dolasarak insanlara sarkintilik eder ve kendi kendilerini kirletmelerini saglar ve ismi "tohum hirsizina" cikar.
lilith adi,ilk iki semavi din ve ortadogu cografyasindaki butun kavimlerde sekli semali yada hikayesi farklida olsa gecmektedir. özellikle ,yahudilik öncesi ve sonrasi yahudi mitolojisinde de lilith'in önemli bir yeri vardir. bir tek islam kaynaklarinda kendisine rastlanmamistir fazla kasmadan aradim mamafih bulamadim.

-"hamile ve doğum yapmakta olan kadınlara musallat olarak düşüklere, ölü doğumlara ve annelerin ölümüne sebep olur; yalnız yatan erkekleri uykularında baştan çıkararak gördürdüğü erotik düşlerin verimiyle hamile kalır ve cin nüfusunun artmasına katkıda bulunur. 'aynaları yurt edinip özellikle aynaya fazla bakan kadınları kendi safına çeker.' " şeklinde açıklanmış feminizm ve cinsellik sembolü..şu halde günümüz bağyanlarının %80ini kendi safına çekmiş bulunmakta olsagerek..
 

N3CAT1

Müdavim
Emektar
Katılım
20 Nisan 2008
Mesajlar
6,609
Reaksiyon puanı
144
Puanları
63
Lilith efsanesi başka yerlerde başka türlü anlatılıyor. Ama sonuç itibariyle efsane işte. Kuran 'da ne yazarsa bizim için o geçerlidir.
 

realmanager

Müdavim
Katılım
31 Ekim 2009
Mesajlar
3,927
Reaksiyon puanı
99
Puanları
0
o baştaki vampirlik kısmını geçersek mantıklı geldi bana
ama tabi Kur'anda ne yazıyorsa odur
 

shadow2

Müdavim
Katılım
23 Eylül 2009
Mesajlar
1,132
Reaksiyon puanı
23
Puanları
38
İslam kaynaklarında herhangi bir şekilde yer almadığına göre ve varlığına dair açık bir delil olmadığına göre inanmak için hiçbir sebep yok bence.
H.z. Adem yaratılmadan önce başka akıl sahibi varlıkların yaşadığı savunulabilir ama aynı zamanda topraktan yaratılan başka bir insanla alakalı hiçbirşey yok.
 

realmanager

Müdavim
Katılım
31 Ekim 2009
Mesajlar
3,927
Reaksiyon puanı
99
Puanları
0
Ben de inanmıyorum zaten
Ancak uydurma bile olsa hoşuma gitti, güzel uydurmuşlar :D
Özellikle Havva'nın neden topraktan değil de Adem'in kaburga kemiğinden yaratıldığı kısmı ilginçti
 

ck-xe

Müdavim
Katılım
4 Nisan 2010
Mesajlar
5,558
Reaksiyon puanı
39
Puanları
48
Hikaye olarak görmek gerekiyor. Artık bir çeşit fantezi olmuş durumda.
 
Üst