Lens kullananlar dikkat!

amesfa

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
153
Lens kullananlar dikkat!

Kontakt lensler kullanılırken gereken hijyen sağlanmadığı zaman büyük sorunlara yol açabiliyor
Kontakt lenslerin kullanımında gerekli hijyen kurallarına uyulmamasının, körlüğe kadar gidecek sorunlara yol açabileceği bildirildi.
11868079uo0.png

Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülay Güllülü, lens kullanımına, uzman hekim muayenesi sonucu karar verilmesi gerektiğini belirtti. Kontakt lenslerin gözdeki kırma bozukluklarını düzeltmek için kullanılan önemli bir teknolojik ürün olduğunu ifade eden Prof. Dr. Güllülü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, özellikle son yıllarda kozmetik amaçlı kontakt lens kullanımının arttığını bildirdi.

Kontakt lens kullanımı öncesi mutlaka uzman hekim muayenesinden geçilmesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Güllülü, lens kullanımı süresince de belirli periyotlarla muayeneden geçilmesini önerdi. Prof. Dr. Güllülü, ''Lens kullanımında en önemli nokta, gerekli hijyen kurallarına dikkat edilmesidir'' dedi. Gerekli hijyen kurallarına dikkat edilmeden lens kullanımının korneada iltihaplanmalara neden olabileceğini bildiren Prof. Dr. Güllülü, şunları söyledi:

''Bu iltihaplanmalardan en önemlisi, psödomonas keratitidir. Bu binde birden daha az sıklıkta görülmesine rağmen 24 veya 48 saat içinde körlüğe neden olabilmektedir. Bu nedenle lens kullanımında hijyen kurallarına çok dikkat edilmelidir.'' -UYULMASI GEREKEN HİJYEN KURALLARI- Lens kullanımında en sık yapılan hatanın tasarruf amacıyla lens solüsyonlarının gerektiği zamanlarda değiştirilmemesi olduğunu belirten Prof. Dr. Güllülü, şöyle devam etti:

''Lensler, üzerinde biriken mikropların yok edilebilmesi için çıkarıldıklarında, özel solüsyonlar içinde bekletilmelidir. Fakat tasarruf amacıyla solüsyonlar gerektiği zamanlarda değiştirilmiyor. Bu da göz sağlığı açısından çok tehlikelidir. Ayrıca kullanılan lens hangi tür olursa olsun gece mutlaka çıkarılmalıdır.'' Kuruluk, yüksek irtifa ve hamileliğin lens kullanımını olumsuz yönde etkilediğini kaydeden Prof. Dr. Güllülü, kadınların makyaj yapmadan önce lenslerini takması, makyajlarını temizlemeden önce de lenslerini çıkarması gerektiğini söyledi.

Lens kullananların gözlerinde ağrı, batma, kanlanma, görme bulanıklığı yaşadıkları zaman mutlaka uzman hekime başvurmaları gerektiğini belirten Prof. Dr. Güllülü, küçük yaşta lens kullanımının da sakıncalı olduğunu ifade etti. Özellikle genç kızların estetik görüntü amacıyla renkli lensler kullandıklarını söyleyen Prof. Dr. Güllülü, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Özellikle lise çağındaki kız çocukları bu tür lensleri kullanmamalıdırlar. Çünkü gerekli hijyen kurallarının tam algılanamadığı veya ciddiyetle uygulanamadığı yaşlarda bu tür lenslerin kullanımı sakıncalıdır ve gözde çeşitli kalıcı hasarlara yol açabilir. Ebeveynler bu konuda dikkatli olmalıdırlar.''
Kaynak

turoksin0

Profesör
Reaksiyon puanı
0
anaaaam tırstım bi daha turuncu lenslerimi takmıcam :D

amesfa

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
153
Hijyen kurallarının önemi. ;)

hellish

Profesör
Reaksiyon puanı
0
ya aslında bende tam almayı düşünüyodum ama...

turoksin0

Profesör
Reaksiyon puanı
0
bak bende bıraktım turuncu lensleri takmıcam artık :D

hellish

Profesör
Reaksiyon puanı
0

mavinok.ta

Dekan
Reaksiyon puanı
13
Ben birkaç sene önce gözlüklerimden çok sıkılıp göz doktoruma danışmıştım ''sizce kontakt lens kullanmalı mıyım?'' diye ama doktorum bunun pek hijyenik olmadığını çok riski olduğunu ayrıca ilerki senelerde lazer ameliyatı olucaksam hiç kullanmamam gerektiğini söyledi çünkü lens kullanmış göz ne kadar dikkat de edilse deforme olmuş göz oluyormuş ve lazer ameliyatı olduktan sonra bile gözlerin tekrar bozulma ihtimali artıyormuş ben bunları duyduktan sonra ''mavi göz'' sevdamdan vazgeçtim...

hellish

Profesör
Reaksiyon puanı
0
mavinok.ta dedi ki:
Ben birkaç sene önce gözlüklerimden çok sıkılıp göz doktoruma danışmıştım ''sizce kontakt lens kullanmalı mıyım?'' diye ama doktorum bunun pek hijyenik olmadığını çok riski olduğunu ayrıca ilerki senelerde lazer ameliyatı olucaksam hiç kullanmamam gerektiğini söyledi çünkü lens kullanmış göz ne kadar dikkat de edilse deforme olmuş göz oluyormuş ve lazer ameliyatı olduktan sonra bile gözlerin tekrar bozulma ihtimali artıyormuş ben bunları duyduktan sonra ''mavi göz'' sevdamdan vazgeçtim...
peki ya gözlük kullanmak istemiyosak hiç bi şekilde ne olcak?

mavinok.ta

Dekan
Reaksiyon puanı
13
Gözlük kullanmakta ne var ki?Bu tıpkı ilaç içmek gibi birşey en emin ve güvenilir tedavi yolu gözlük ille de lens kullanacağım diyorsan sen bilirsin elbette ama çok dikkatli olman gerekiyor hele ki tıpkı benim gibi ilerki zamanlarda lazer ameliyatı olma gibi bir durumun söz konusu ise...Bana sorarsan hiç lens kullanma gözlük en güzeli ilk zamanlar bende senin gibiydim kullanmak istemiyordum hatta gözlük takmam gerektiğini duyunca oturup ağlamıştım :) aradan 7 sene geçti yani 7 senedir gözlüklüyüm.Şimdide ''yahu ameliyat olmasam mı?iyice alışmıştım gözlüklere'' gibi cümleler kuruyorum :D

hellish

Profesör
Reaksiyon puanı
0
evet ama gözlük taktığım zaman etrafa bakarken gözlüğün çerçevelerini görüyorum o kadar kı rahatsız oluyorum lensi kullanmak istediğimden değil ama son çare onu düşünüyorum artık

mavinok.ta

Dekan
Reaksiyon puanı
13
:D bende öyle derdim hep yaa çerçeveleri görürdüm hep uyuz olurdum ben mecburmuyum burdan bakmaya?bakma özgürlüğüm kısıtlanıyor! filan derdim :D o bir zaman sonra olmuo farketmiyorsun bile gözlüğün gözünde olup olmadığını ben bazen gözlerime götürüyorum elimi acaba gözlüğüm gözümde mi değil mi diye kontrol ediyorum :D dert etme yani hepsi bir bir halloluyor gözlük katmaya alışmak uzun sürmüyor ;)

hellish

Profesör
Reaksiyon puanı
0
(: çok denedim hatta gözlüğümü kendi zevkime göre özel yeptırdım :( ama olmuyo olmuyo :} :}

mavinok.ta

Dekan
Reaksiyon puanı
13
gözlüğü bir tercih olarak değilde bir zorunluluk olarak görürsen (buarada gözlük ve görmek kelimeleri çok güzel uyum sağladılar ehehe :D) takmaya hemen alışırsın ;) sonuçta keyfimizden takmıyoruz tedavi bu :)

hellish

Profesör
Reaksiyon puanı
0
evet haklısın ama ben senin kadar kurallara uyamam heralde çünkü kararım kesin ve katidir

*SiRiNe*

Dekan
Reaksiyon puanı
2
mavinok.ta eminim doğal göz rengin daha güzeldir...

bende bir ara gözlük kullanmayı denedim ama başarısız oldum gözlerim daha çok ağırdı sürekli kaşıntı yaptı bi de tik oldu :D :D sürekli elim gözlüğüme gidiyordu... :D :D

mavinok.ta

Dekan
Reaksiyon puanı
13
*SiRiNe* dedi ki:
teşekkür ederim... :) ayrıca bahsettiğin kaşıntılar gözlüğü ilk taktığım zaman ve ilk çıkarttığım zaman bende de oluyor sanırım onun için bir göz damlası var :)

*SiRiNe*

Dekan
Reaksiyon puanı
2
mavinok.ta dedi ki:
*SiRiNe* dedi ki:
teşekkür ederim... :) ayrıca bahsettiğin kaşıntılar gözlüğü ilk taktığım zaman ve ilk çıkarttığım zaman bende de oluyor sanırım onun için bir göz damlası var :)

rica ederim ben düşüncemi söyledim göz kaşıntısı için doğrudur illaki bi damla vardı ben tekrar doktora gittim ve gözlük kullanmama gerek kalmamıştı benim göz problemimin biraz farklı olduğu anlaşıldı :D

Korpe

Rektör
Reaksiyon puanı
16
merbaha arkadaslar oncelıkle konuyu acan arkadas guzel bir konu bende buna benzer bir konuya deyinecektim..
bende bir kac gündür lens kullaniyorum gayetde memnun bir kullanimi var ilk seferlerde biraz zorlansamda suan memnunum gozlük düsünüyordum ama lens aldım bir sikayetimde yok.Gözlük takarken yada takma durumunda
karsilasabileceğim yada dogacak olumsuzluklara karsı lensi seçtim,bir cok ornegi var düsme,kırılma,yagmur,ortamlar vs vs lens konusuna tekrar donecek olursak dikkat edildiği zaman alıştıgın zaman okadar da abartildiği gibi olmuyor ornegin benim kullangiğim lens tedavi amacli yani lensine gore değişiyor bunlar okadar uzun omurlü değil (1 ay) kullanabılıyorsunuz eskı gibide hergün cıkar tak falanda yok yeni teknoloji ile lensler gozde 1 hafta kalabılıyor :) yani gozluk gibi tak cıkar sil efendim unuttum falan durumuda yok :) ilk zamanlar gozler alısana kadar biraz sıkıntı ama sonrasi iyi herseyde oluyor bu alısma süreci solusyonlar gercektende onemli en onemliside hijyen her defasnda yeni solusyonla temızleme vs vs kuruluk oluyor dogal olarak ozamanlarida lens in kendi suyundan goze damlatiyorum yada sunni gozyasi kullaniyorum :) en onemliside lens solsyonlarida acıldıktan sonra 3 ay kullanın fazla uzun sureli olmasin ve lenslerin omru 1 ay :) kolay gelsin