LCD TV'ni Kendin Yap

Yavuz Şahin-1

Profesör
Reaksiyon puanı
6
Şık tasarımları, yüksek çözünürlükleri ve kaliteli görüntüleriyle birçoğumuzun hayalini kurduğu LCD TV’lerin fiyatları el yakıyor. Uygun fiyatlı bir LCD TV’yi kim istemez?

Fiyatlar yüksek olunca ürünlere sahip olmak için çeşit çeşit yollar düşünüyoruz. Aslında bir LCD TV’ye çok daha ucuza sahip olabilirsiniz. İsterseniz LCD teknolojisini tanıyarak başlayalım yazımıza. LCD teknolojisi sıvı kristal yapıya uygulanan farklı voltaj akımlarına göre görüntü oluşturma tekniğidir. LCD TV’lerde ise görüntü iki cam tabaka arasında bulunan likit kristal yapıların harekete geçirilmesi sayesinde oluşur.

Bu teknoloji, tüplü TV’lere göre daha az güç harcaması, az yer kaplaması ve görüntünün daha net ve parlak olması gibi avantajlara sahiptir. Bu özellikleri sayesinde birçoğumuzun hayalini kurduğu bu TV’lerin fiyatları el yakıyor. Uygun fiyatlı bir LCD TV’ye sahip olmak istiyorsanız bizi okumaya devam edin.

Sizlere bu yazımızda üç farklı donanımı birleştirerek LCD TV oluşturmayı anlatacağız. Amacımız büyük ekran (32 inç, 42 inç gibi) LCD’lerden ziyade daha ufak ekran büyüklüğüne sahip LCD monitörlerden TV yapmak. Bu çözüm fiyat açısından da uygun bir seçenek oluşturuyor. Türkiye'de satılan LCD monitörler arasında, televizyon olarak kullanmak için en uygun ürünler 22 inç görüntü alanına sahip LCD monitörler. Televizyona göre yaklaşık 55 ekrana denk gelen bu monitörler, ortalama 2 - 5 ms arasında tepki sürelerine sahip ve 1680 x 1050 piksel çözünürlükte çalışabiliyorlar.

Monitörden TV’ye Dönüşüm
Monitörünüzü TV'ye dönüştürmek için harici bir TV kutusu ve ses içinde hoparlörlere ihtiyacımız var. Burada önemli olan harici TV kutusu seçerken D-Sub girişi modellere yönelmeniz. Çünkü bu kutuyu monitöre bağlarken D-Sub veya DVI girişini kullanacağız. Tuner seçimi size kalmış. Televizyonunuzda hangi yayınları (analog, uydu, dijital) izlemek istiyorsanız ona göre TV kutusu almanız gerekiyor.

TV kutuları Analog tunerli, DVB-S (uydu) tunerli ve DVB-T (dijital karasal) tunerli olarak satılmakta. Bazı kutularda iki tuner birden de olabiliyor. Bu TV kutularının fiyatları biraz pahalı olsa da iki yayın türünü birden izleyebilmeniz oldukça büyük bir avantaj. Türkiye'de bu tarz ürünleri piyasaya süren belli başlı birkaç marka var. Bunların teknik özellikleri birbirlerine oldukça yakın ama PIP (görüntü içinde görüntü) özelliğini destekleyen bir ürünü seçmenizde fayda var.

Çünkü bu özellik ekranınızın köşesinde takip etmek istediğiniz başka bir kanalı küçük bir çerçeve içinde görmenize olanak sağlıyor. Tabii ki, bu tarz ürünlerle gelen uzaktan kumanda da TV üzerindeki hâkimiyetinizi artırıyor.

Sıra Geldi Hoparlöre
LCD monitör ve TV kutusunu belirledikten sonra sıra geldi hoparlör setine. Tabii ki burada şunu da düşünebilirsiniz. LCD monitörünüz üzerinde hoparlör varsa başka bir hoparlör seti almanıza gerek yok. Bana sorarsanız LCD monitör üzerindeki hoparlörler yeterli gelmeyebilir. Bu yüzden en az 2+1 hoparlör seti alın derim. Çünkü harici TV kutularının üzerinde 5+1 çıkış olmadığı için bu tarz hoparlör setlerinden alacağınız verim düşecek ve boşu boşuna fazla bedel ödemiş olacaksınız. uzak durmalısınız.

Piyasada oldukça geniş bir yelpazeye sahip olan 2+1 ürün grubunda seçim yapmak için alacağınız hoparlörleri denemekte fayda var. Bu hoparlörleri uzun süreli kullanacağız için bir mağazaya gidip deneme yapabilirsiniz.

Avantajlar
22 inç ekran büyüklüğüne sahip bir LCD TV yaklaşık 700 TL gibi bir fiyatla satılıyor. Bizim topladığımız üç ürün ise: LCD monitör yaklaşık 260 TL. TV kutusu yaklaşık 50 TL. 2+1 hoparlör seti ise yaklaşık 40 TL. Tabii ki bu fiyatlar sizin seçtiğiniz ürünlere göre farklılık gösterebilir. Uzun lafın kısası bizim oluşturduğumuz ürünlerin toplam bedeli 350 TL. Yani 22 inç ekran büyüklüğüne sahip bir LCD TV’den yaklaşık 350 TL daha ucuz.

Yarı fiyatına elde ettiğiniz bu TV’nin avantajları bununla da sınırlı değil. LCD monitörünüzü bilgisayarınıza bağlayıp aynı monitör üzerinde hem TV, hem de bilgisayarınızı çalıştırabilirsiniz. Ayrıca harici TV kutusuyla televizyonunuzda olmayan ek özelliklere de kavuşmuş oluyorsunuz.
PIP özelliği LCD televizyonlar üzerinde yok. Oluşturduğunuz LCD TV’nizle seçtiğiniz TV kanalını izlerken, ekranınızın köşesinde takip etmek istediğiniz başka bir kanalını küçük bir çerçeve içinde görebilirsiniz. Kullandığınız hoparlör setinin gücünü LCD TV'lerin üzerindeki hiçbir hoparlörden alamazsınız. Basit bir 2+1 sistem bile en az 30 Watt güdünce.

LCD monitörleri görmek için buraya tıklayın.

TV kutularını görmek için buraya tıklayın.

Hoparlör setlerini görmek için buraya tıklayın.

:: Önerililerinizi ve düşüncelerinizi buradan paylaşın.

Yazan: Yavuz Şahin
SDN - http://shiftdelete.net

kidi_38

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
elimde sadece bi tv box yok arkadaşlar çözünürlüğü 1200 yada 1300 lü seviyelerde uydu takılabilen en uygun olanını yazarsanız hemen gidip almayı ve kurmayı istiyorum acil yardım
:excl:

baaydin

Profesör
Reaksiyon puanı
7
walla ben bu incelemeyi hiç beğenmedim bu kdr uğraş vereceğimize sabit olan pc mize sky star2 tarzı bi tv kartı bağlamak daha mantıklı değilmi?? ayrıca bu kdr masraf ettikten sona üzerine 3 kuruş daha ekledikmi zaten 32" bir lcd sahibi olabiliriz.

RadioHead

Asistan
Reaksiyon puanı
4
Valla ben bu incelemeyi hiç beğenmedim bu kadar uğraş vereceğimize sabit olan pc mize sky star2 tarzı bi tv kartı bağlamak daha mantıklı değilmi?? ayrıca bu kadar masraf ettikten sonra üzerine 3 kuruş daha ekledikmi zaten 32" bir lcd sahibi olabiliriz.
Katılıyorum.

Reaksiyon puanı
189
walla ben bu incelemeyi hiç beğenmedim bu kdr uğraş vereceğimize sabit olan pc mize sky star2 tarzı bi tv kartı bağlamak daha mantıklı değilmi?? ayrıca bu kdr masraf ettikten sona üzerine 3 kuruş daha ekledikmi zaten 32" bir lcd sahibi olabiliriz.
mantıklı. hatta daha mantıklı...

Turab Garip

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
180

Zaten inceleme tam olarak senin söylediğin şeyin nasıl yapılacağını anlatıyor işte? Bütün problem internal/external farkı mı? :) Evet, ortalamanın üstü kullanıcılar için basit bir konu ama kullanıcıların çoğu "sky star2 bağlayın" demekten bir şey anlamayacakları için, oldukça ayrıntılı ve adım adım anlatmışlar. Çok da güzel olmuş aslında.

Bir de daha önceden televizyonu olmayanlar ama TV kutusu konusunda uyduyu seçenler için de çanaktan bahsetselermiş daha da iyi olurmuş.

Yavuz Şahin-1

Profesör
Reaksiyon puanı
6
Söylediğiniz gibi bir çözüm olabilir. Ama bizim buradaki amacımız PC'den bağımsız çalışan bir TV yapmak. Hem daha az ses, daha az maliyet, hemde güç tasarrufu. Bu kadar masraf yaptıktan sonra 3 kuruş daha ekleyip 32 inç LCD TV alabileceğinizi de sanmıyorum. Çünkü 32 inç LCD TV'ler en düşük 900 TL civarında. Bizim topladığımız sistemin bedeli ise 350 TL civarı. Aradaki 550 TL ye 3 kuruş diyemeyiz.

kidi_38

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Söylediğiniz gibi bir çözüm olabilir. Ama bizim buradaki amacımız PC'den bağımsız çalışan bir TV yapmak. Hem daha az ses, daha az maliyet, hemde güç tasarrufu. Bu kadar masraf yaptıktan sonra 3 kuruş daha ekleyip 32 inç LCD TV alabileceğinizi de sanmıyorum. Çünkü 32 inç LCD TV'ler en düşük 900 TL civarında. Bizim topladığımız sistemin bedeli ise 350 TL civarı. Aradaki 550 TL ye 3 kuruş diyemeyiz.
bende bu arkadaşa katılıyorum diğerleri 3 kuruş ekleyip lcd alsınlar

zelenga

Profesör
Reaksiyon puanı
18
bu gün karfur'da 21/22" premier lcd tv gördüm..300 tl idi fiyatı...yanlış mı gördüm acaba..lcd monitör olabilir mi..
ama philips 22" monitör 270tl iken bunun LCD TV olduğunu varsayıyorum..

hal böyle iken yeni bir alternetifimiz olabilir..bilgisayar gürültüsü istemeyenler olarak ;)

Peter

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
88
Hımm
güzel inceleme
ama yani tabiki lcd tv kalitesinde kalite alınacağını sanmıyorum

NikeSteeL

Dekan
Reaksiyon puanı
131
Ben Böyle Bişey Yapmıştım Bu incelemeden Çok Çok Önce Evdeki Atıl Durumdaki Mönitörümü Değerlendirmek için . Ama Pek Verim Alamadım 2 Ay Sonra Tv BOX Sorun Vermeye Başladı :( Sonunda Gümledi Bir Elektrik Kesintisinde . Garantide Kabul Etmedi Bende Attım Duruyor Köşede

baaydin

Profesör
Reaksiyon puanı
7

iyide sölediğin 2+1 ses sitemi eğer logitech ise en az 120 tl. >>http://www.hepsiburada.com/logitech...Details.aspx?categoryid=256&productid=bd49885

sölediğiniz 22" lcd monitör en az 260 tl. bakınız >> http://www.hepsiburada.com/aoc-2216...Details.aspx?categoryid=986&productid=bd50655

ayrıca ext. bir dvb kartı nerden baksan 130 tl. >> http://www.hepsiburada.com/inca-it-...Details.aspx?categoryid=54&productid=bd850025 ki bence kaliteli olanlar en az 200 tl den başlıyor.

buda eder 510 tl. üzerine 140 tl daha ekledinmi zaten 650 tl ye 32" bir lcd alabiliyoruz. bence direk lcd tv almak daha mantıklı. yok ben illa bunla uraşcam diosan o ayrı tabiki. bana kalsa az daha biriktirip 40" üzeri bir lcd almak dahada mantıklı.
Ayrıca 350 tl ye nasıl maliyet çıkardın bu ben çözemedim. bayi fiyatı bile alsan 350 tl yi geçiyor.

mdkbet

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
89
çanak antenden gelen kablo direk bu kutuyamı bağlanıyor
ayrıca uydu alıcı almaya gerek varmı ?
tam anlamadım...

baaydin

Profesör
Reaksiyon puanı
7
çanak antenden gelen kablo direk bu kutuyamı bağlanıyor
ayrıca uydu alıcı almaya gerek varmı ?
tam anlamadım...
digital tv kartlarındaki mantık budur zaten ayrıca bir uydu alıcı olmadan tv izleyebilme olanağı sağlar. kısaca uydu alıcının yaptığı işi yapar. uydudan gelen kabloyu tv kartına bağlıyorsun tv kartınıda pc ye yada monitöre.

mdkbet

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
89
digital tv kartlarındaki mantık budur zaten ayrıca bir uydu alıcı olmadan tv izleyebilme olanağı sağlar. kısaca uydu alıcının yaptığı işi yapar. uydudan gelen kabloyu tv kartına bağlıyorsun tv kartınıda pc ye yada monitöre.

saol baaydin
hiç kullanmadığım için merak ettim
zaten benim dediğim gibi olsaymış biraz saçma olurmuş
kafam başka yerdeydi herhalde :)

S

SDN Okuru

SDN Okuru
beyler merhaba ben pc yi deiştircem deiştirmişken benim lcd monitörü tv yapıyım diyiorum vga scart dönüştürücü alıp kullanabilirmiyim ?