Laptop fazla ısınma! Yardım lütfen!

GoByMe

Asistan
Reaksiyon puanı
21
Merhaba arkadaşlar! Ben Lenovo Z560 Laptop kullanıcısıyım. Bilgisayarım Intel i3 CPU 370 @ 2.40Ghz çift çekirdek, 3GB RAM, nVIDIA GeForce 310M 1 GB ekran kartına sahip.
MS Windows 7 Ultimate 64bit SP1 kullanıyor.

Sistem derecelendirmeleri şu şekilde :
MW4er6w.png

Bilgisayarı sürekli CCleaner programıyla ile temizliyorum ve oyun oynarken Razer Game Booster'i açık bulunduruyorum. Oynadığım oyunlar genellikle Steam üzerinden alınmış orjinal oyunlar yani virüs olacağını pek zannetmiyorum bilgisayarımda.

Oyunları oynarken Far Cry 2, Pay Day: The Heist' de felan kasma yaşamıyorum üstelik 40-50fps rahatlıkla görüyorum. Ancak laptop çok fazla ısınıyor ve bir süre sonra tık diye kapanıyor.

İnternette bir iki ufak tefek araştırma yaptım ve şarjdayken pilini çıkarıp o şekilde kullanıyorum. Ayrıca Inca'nın laptop soğutucusunu da aldım buna rağmen laptop ısınmaya devam ediyor.

Bu sorunun önüne geçmek için ne yapmam lazım? Yardımcı olursanız sevinirim.. Ayrıca tekrar konu açmadan bunu da burdan sorayım laptopu Xp'ye çevirmeyi ve RAM'ini yükseltmeyi planlıyorum (4-6 GB). Sizce bunları yapmama gerek var mı? Oynadığım oyunlar çok sistem gerektiren oyunlar değil en fazla sistem gerektireni belki GTA IV olur o da tüm grafikler düşük seviyedeyken ve arada bir kaç fps düşüklüğünü göze alarak. Bunun dışında genelde 2005-08 arası oyunlar oynarım ki onlar da düşük grafik ayarlarında.

Şimdiden çok sağolun arkadaşlar yardımlarınız için...

basbeLası

Dekan
Reaksiyon puanı
47
Merhaba

Fanın çalışıp çalışmadığını kontrol edin, Elinizi fan çıkışına koyun çalışıp çalışmadığı belli olur.

Laptoplar zamanla tozlanır, Bu tozlanma hava akışını dışarı atamadığı için kendi içine de tutup laptopun ısınmasına neden olur.

Teknik servise gönderin, içini temizletip termal macunu yenilemesini isteyin.

Ramı yükseltin ama, XP'ye geçmeyin, Laptoplar da ram değişini bu konu da detaylı şekil de anlattım.

http://forum.shiftdelete.net/dizustu-bilgisayarlar-notebook-laptop/358962-laptop-ram-degistirme.html

GoByMe

Asistan
Reaksiyon puanı
21
Peki sağolun [MENTION=183989]ConfickerBelasi[/MENTION] [MENTION=13980]basbelasi[/MENTION].. Fan çalışıyor hava üflüyor ama havayı çok sıcak üflüyor. Dediğiniz gibi Xp'ye geçmiyorum o zaman RAM'i yükseltiyim ve son bir soru Win7 Starter ya da Home Premium'a çevirmemin faydası olur mu? Fanı da dediğiniz gibi temizletip termal macunun yenilenmesini isteyeceğim..

RAM Olayıyla ilgili de dediğiniz linke baktım ve

[TABLE="class: specs infoTable, width: 519"]
[TR="class: tech"]
[TD="class: lc"]Max Memory Size (dependent on memory type)[/TD]
[TD="class: rc"]8 GB[/TD]
[/TR]
[TR="class: tech odd"]
[TD="class: lc"]Memory Types[/TD]
[TD="class: rc"]DDR3-800/1066[/TD]
[/TR]
[TD="class: lc"]# of Memory Channels[/TD]
[TD="class: rc"]2[/TD]
[/TR]
[TD="class: lc"]Max Memory Bandwidth[/TD]
[TD="class: rc"]17.1 GB/s[/TD]
[/TR]
[TD="class: lc"]Physical Address Extensions[/TD]
[TD="class: rc"]36-bit[/TD]
[/TR]
[TD="class: lc"]ECC Memory Supported ‡
[/TD]
[TD="class: rc"]No[/TD]
[/TR]
[/TABLE]

böyle bi tablo var. Yani Max: 4+4 8GB RAM ve ya 4+2 6GB RAM alabilirim DDR3 olmak kaydıyla doğru anlamış mıyım?

basbeLası

Dekan
Reaksiyon puanı
47
Maksimum 8 GB, 1066 mhz hızında ramları takabilirsiniz.

Çift kanal var, 4+4 takabilirsiniz.

Aero glass, windows media center windows media player ve ek olarak birkaç özellik gelir.

GoByMe

Asistan
Reaksiyon puanı
21
@basbelası sorumu mazur görün pek tecrübesizim bu işlerde benim laptop şu an 2+1 RAM ile çalışıyor yani 1GB'lık RAM'in yerine 4GB DDR3 RAM taktırsam 4+2 6GB RAM elde ederim değil mi sıkıntı olmaz?

ConfickerBelasi

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
16,126
4+4 takman daha iyi simetrik olsun.

- - - Mesaj Güncellendi - - -

8.1 enterprise x64 kur 3 ayda bir formatla bill amca buna izin veriyor.

basbeLası

Dekan
Reaksiyon puanı
47
@basbelası sorumu mazur görün pek tecrübesizim bu işlerde benim laptop şu an 2+1 RAM ile çalışıyor yani 1GB'lık RAM'in yerine 4GB DDR3 RAM taktırsam 4+2 6GB RAM elde ederim değil mi sıkıntı olmaz?

Takabilirsiniz, Teorik olarak çalışır ama bazı farklı ramlar sorun çıkrabiliyor. Mavi ekran donma gibi sorunlarla karşılaşmak mümkün.

falcon291

Profesör
Reaksiyon puanı
45
4+2 kaliteli markalar sözkonusu ise ve timing'i aynı ise sorun olmaması gerekir. Farklı timing sözkonusu ise düşük olanın hızıyla çalışıyor o noktada sıkıntı oluşabilir. Ama ideali aynı markanın aynı seriden 4x2 çalıştırmaktır.

GoByMe

Asistan
Reaksiyon puanı
21
4x2 olsun ancak şöyle bir şer var memory typesda DDR3 800-1066 mhz yaziyor ya benim vatanda ve goldda bulabildigim 4gb ramlerin en dusuk 1333mhz olanlari var daha dusugunu nerden bulabilirim?

ConfickerBelasi

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
16,126
4x2 olsun ancak şöyle bir şer var memory typesda DDR3 800-1066 mhz yaziyor ya benim vatanda ve goldda bulabildigim 4gb ramlerin en dusuk 1333mhz olanlari var daha dusugunu nerden bulabilirim?

1333mhz tak ikisi de 1333mhz olsun tamam daha düşükler kalmaz sıfır olarak ikinci el olur ancak.