Lapis Linuxu Kurtarmak Mümkünmü

ramboberk

Profesör
Reaksiyon puanı
74
lapis-linux.png

a1.png

Arkadaşlar biliyorsunuz Lapis Linux artık geliştirilmiyor
Yaklaşık 2 yıl önce geliştirilmesi durdurulan Lapis aslında bana göre Pardus dan bile çok daha iyi bir dağıtım
Pardus un bir temel alınmadan geliştirilmiş olduğunu saymazsak bence Lapis çok daha gelişmiş bir dağıtım
Geliştirilmesi 2 yıl önce durdurulmuş olan bir dağıtımın üretileli daha 1 yıl bile olmayan markasız bir webcam i live cd olarak açılmış olduğu halde hiç sorunsuz tanıması ve hatta video kayıt yapması az bi şey değil
Lapis için artık bişeylerin yapılması gerektiğine karar verdim ve bu konuda fikir alışverişi yapmayı istiyorum
Sizce Lapis i kurtarmak için ne yapmak lazım gelir
Turklug adlı Irc kanalına girip bu konuyu konuşmayı düşündüm ama tahsilli bi geliştirici olmadığım için beni kaale almayacaklarına karar verdim
Bu yüzden bu konuyu burada açtım
Lütfen konunun cılkını çıkarmadan tamamen ciddi bi ortam içerisinde bu konuyu irdeleyelim ve Lapis için bi çıkış yolu bulalım :thumbup:

MtHan

Profesör
Reaksiyon puanı
14
Webcamı tanıması mnarifet mi sanıyorsun? Sürücüler kurulu olduktan sonra senın yaptığın dağıtımda bile webcam çalışır.

ramboberk

Profesör
Reaksiyon puanı
74
Webcamı tanıması mnarifet mi sanıyorsun? Sürücüler kurulu olduktan sonra senın yaptığın dağıtımda bile webcam çalışır.

espri yaptığını sanıyorsun galiba

ben marifet olarak sürücü yüklemediğim ve kerneli eski olduğu halde demek istedim

ayrıca yeni kernele sahip ubuntu da bile düzgün çalışmayan bi webcam bu

ozZ

Asistan
Reaksiyon puanı
6
kendi geliştiricileri bu projenin fişini çektiyse bize de sanırım avel avel bakmak kalır. rafa kaldırılmış projelerle uğraşmaktansa hali hazırda sürdürülen projelere destek vermek daha akıl karı gibi görünüyor BENCE.

o değil de bir zamanlar buralar hep dutlukmuş....

MtHan

Profesör
Reaksiyon puanı
14
espri yaptığını sanıyorsun galiba

Espri yapsam belli ederim. O dağıtımı geliştirenler sanki olmayan sürücüleri mi kodluyormuşta farklıymış. Onunda bir tabanı vardı ve o taban dağıtıma göre paketler şekillendiriliyordu. Bence onların yaptıkla gerekli yerleri düzeltmek ve kendilerinin yaptığı ufak yazılımlardı.

ramboberk

Profesör
Reaksiyon puanı
74
İşte düğüm nokta burda

2 yıl önce bu durumda olan bi dağıtım şimdi ne durumda olurdu bunu bi düşünün
Kaldıki ben Lapis i iyice bi inceledim kullanarak ve şuna karar verdimki Lapis 2 yıl öncesinin diğer türk yapımı
dağıtımlardan üst seviyedeydi

Aslında marifet dağıtımı yapıp çayıra salmak değil asıl marifet dağıtımı en üst seviyelere getirmek için çalışmak bunun için çabalamak

Eğer ki Lapis için bişeyler yapılmazsa maalesef Lapis gibi güzide bi dağıtım tarihin karanlık sayfalarındaki yerini alacak

yumluanarsist

Rektör
Reaksiyon puanı
280
Tamam ramboberk, sen otur yap bir şeyler (ne yapacaksan artık).

N3CAT1

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
144
@ramboberk öğretmenlik okuyanlar bilir. Öğretim stratejilerinde küçük adımlar yöntemi vardır. Bu ne demek, ilk önce basit uygulamalar öğretilir ve öğrencinin bunları başarması sağlanır. Böylelikle öğrenci kendine güven duyar ve daha fazla istekli, araştırmacı, çalışkan vs. olur. Ayrıca bu küçük adımlarda öğrenilenler ilerde yapılacak büyük uygulamaların temelini oluşturur.

Şimdi senin konuna gelirsek. Daha ufak programcıklar geliştirmeden dağıtımı canlandıralım, devam ettirelim diyorsun. Eğer gerçekten geliştirici olmak istiyorsan ilk önce birkaç dil (C++, python, java) öğren, ufak uygulamalar geliştir, daha sonra birkaç arkadaşla büyük olmayan projelere katıl, en son dağıtım geliştirme gibi büyük bir projeye katıl. Önerebileceğim sıra bu şekilde. Ayrıca şunu da belirtmek isterim. Türkiye 'de yazılım sektörü çok büyük bir camia değil. O yüzden bir dağıtım geliştirmede çok fazla destek verecek kişi bulunamayabilir.

ramboberk

Profesör
Reaksiyon puanı
74
@ramboberk öğretmenlik okuyanlar bilir. Öğretim stratejilerinde küçük adımlar yöntemi vardır. Bu ne demek, ilk önce basit uygulamalar öğretilir ve öğrencinin bunları başarması sağlanır. Böylelikle öğrenci kendine güven duyar ve daha fazla istekli, araştırmacı, çalışkan vs. olur. Ayrıca bu küçük adımlarda öğrenilenler ilerde yapılacak büyük uygulamaların temelini oluşturur.

Şimdi senin konuna gelirsek. Daha ufak programcıklar geliştirmeden dağıtımı canlandıralım, devam ettirelim diyorsun. Eğer gerçekten geliştirici olmak istiyorsan ilk önce birkaç dil (C++, python, java) öğren, ufak uygulamalar geliştir, daha sonra birkaç arkadaşla büyük olmayan projelere katıl, en son dağıtım geliştirme gibi büyük bir projeye katıl. Önerebileceğim sıra bu şekilde. Ayrıca şunu da belirtmek isterim. Türkiye 'de yazılım sektörü çok büyük bir camia değil. O yüzden bir dağıtım geliştirmede çok fazla destek verecek kişi bulunamayabilir.

Sanırım seni anlıyorum

Ama yinede kendi çapımda bişeyler yapmak istiyorum en azından lapis i günceleyerek daha rahat çalışmasını ve daha görsel olmasını sağlayabilirim
Üzerinde köklü değişiklik yapmadan bazı güncellemeler ile daha modern bi şekle sokulabilir sanırım

yumluanarsist

Rektör
Reaksiyon puanı
280
Sanırım seni anlıyorum

Ama yinede kendi çapımda bişeyler yapmak istiyorum en azından lapis i günceleyerek daha rahat çalışmasını ve daha görsel olmasını sağlayabilirim
Üzerinde köklü değişiklik yapmadan bazı güncellemeler ile daha modern bi şekle sokulabilir sanırım

Nasıl güncelleyeceksin, bi' anlatır mısın?

ramboberk

Profesör
Reaksiyon puanı
74
O bana kalsın çünkü ciddi sormadığını biliyorum

Bizimde bildiğimiz bişeyler vardır elbet

yumluanarsist

Rektör
Reaksiyon puanı
280
Sen buraya bu konuyu ciddi bir amaçla açtıysan bir bildiğin zaten olmalı. Ama ne bildiğini merak ettim açıkçası.

ramboberk

Profesör
Reaksiyon puanı
74
Yaptıktan sonra özellikle senin için hususi söylerim

MtHan

Profesör
Reaksiyon puanı
14
Özgürlük başını döndürmesin ama :D

yusufsan21

Dekan
Reaksiyon puanı
35
Rt @
kendi geliştiricileri bu projenin fişini çektiyse bize de sanırım avel avel bakmak kalır. Rafa kaldırılmış projelerle uğraşmaktansa hali hazırda sürdürülen projelere destek vermek daha akıl karı gibi görünüyor bence.

O değil de bir zamanlar buralar hep dutlukmuş....