Kurtuluşu İnternette Arıyorlar

The Dark Knight

Profesör
Katılım
10 Eylül 2009
Mesajlar
3,912
Reaksiyon puanı
77
Puanları
0
İstanbul ülkemizin en hızlı değişen şehirlerinden biri. Ancak Başakşehirde bulunan bir mahale ziyaretçileri zamanda yolculuk yaptırıyor. Yıkılma kararına karşı gelen mahaleli ise kurtuluşu bakın nasıl arıyor?

Bir mahale düşününki 1920'li yıllardan beri etnik ve mimari yapısı neredeyse hiç değişmemiş. Şu anda Başakşehir sınırlarında bulunan bu ufak köy aslında Cumhuriyet tarihiyle eş bir kadere sahip.
1923 yılında imzalanan Lozan Anlaşması sonucunda, eskiden Osmanlı'ya ait olan topraklarda bulunan Türkler, vatanlarına geri dönerken yabancılarda kendi ülkelerine geri dönmüştü. Anlaşma sonucu Selanik'ten ülkemize geri dönen vatandaşların yerleştiği Kayabaşı Mahallesi bulunduğu semttin tersine mimari ve etnik yapısını hiç değiştirmedi.
kayabasi1270476309.jpg

Özünü korumakla övünen köy kendini tanıtmak için bir site açtı
1920'lerin mimari yapısını taşıyor
Ancak mahalle korunması gereken alanlardan birisi olmak yerine Kentsel Dönüşüm Projesi nedeniyle yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya. Mahalleli ise arka planda kalmış ve pek bilinmeyen Kayabaşı'nı kurtarmak için ironik bir yöntem deniyor. Zamana meydan okuyan mahallenin kurtuluşu burada oturanların hazırladığı bir web sitesine bağlı.
Kayabaşı Mahallesi sakinleri, açtıkları siteyle seslerini duyurmaya çalışıyor. Mahalle hakkında daha fazla bilgi almak ve kampanyalarına destek olmak için bu linke tıklayabilirsiniz.
:: Bu mahallenin korunması gerektiğini düşünüyor musunuz?
Yazan: Cem Süer
SDN - http://shiftdelete.net
 

ByEGT

Profesör
Katılım
26 Kasım 2009
Mesajlar
3,025
Reaksiyon puanı
15
Puanları
218
Kentsel Dönüşüm Yapılması gereken çok daha önemli yerler var. Siteyi de kim yaptıysa. Okulda böyle siteler yapıyorduk. Devlet sitesi gibi olmuş.
 

Neanderthal

Profesör
Katılım
17 Ocak 2009
Mesajlar
2,733
Reaksiyon puanı
18
Puanları
218
Kentsel dönüşüm her yere uygulanmalı.
 

BaRY

Profesör
Katılım
27 Aralık 2007
Mesajlar
1,635
Reaksiyon puanı
12
Puanları
218
Gönül dostu metin hocanın hatırına yıkılmasın :p
 

scientific

Asistan
Katılım
6 Ekim 2009
Mesajlar
135
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
Mezarlığa yakınlarımın mezarlarını ziyarete giderken hep Kayabaşından geçerim çok şirin ve güzel bir köydür böyle bir durumla karşı karşıya olduğu için gerçekten üzüldüm.Bu köyün ve oradaki yeşillik alanların kentsel dönüşüm projesine kurban gitmesini istemem...
 

DogukanDogu

Profesör
Katılım
9 Mart 2009
Mesajlar
1,529
Reaksiyon puanı
8
Puanları
218
Yeşillik içindeki güzelim köyleri yıkıp yerine o ucube binaları dikiyorlar.İleride bunları çok arayacağız, doğallığı,sadeliği ve güzelliği.Kendimizi yapay ve iğrenç bir dünyaya hapsettik gidiyoruz....

Kampanyayı destekliyorum.....
 
Üst