Kubuntu'ya Pardus Dopingi

Berkin Bozdoğan

Profesör
Reaksiyon puanı
39
Ubuntu Linux dağıtımının KDE arabirimli sürümü olan Kubuntu, Ulusal İşletim Sistemi Pardus'un bazı araçlarını kendisine uyarlayarak kullanacak.

Türkiye'de geliştirilen bir Linux dağıtımı olan Pardus işletim sistemi, diğer Linux türevi geliştiricilerine de ilham kaynağı oluyor. Aslında ilham bir kenara, dünya çapında tanınan dağıtımlar, Pardus'un bazı özelliklerini alıp kendilerine uyarlıyorlar. Kubuntu geliştiricileri Pardus'a KDE'nin yenü sürümünün eklenip eklenmeyeceğini sorarak Çomar ve PiSi uygulamaları hakkında bilgi aldılar.

Bu gelişmeler için somut bir delil olarak, Kubuntu'nun ilerleme yol haritasına baktığımızda, sonraki sürümde Pardus'un ağ ve kullanıcı yönetim sistemlerinin Kubuntu'da kullanılacağını görebiliyoruz.

Bilgi için: Özgürlük İçin
Yazan: Berkin Bozdoğan
SDN - http://shiftdelete.net

uzaktan algilama

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
belki birileri artık Pardus'a bok atmaktan vaz geçer bu sayede. Bok atmak diyorum çünkü artık Pardus ekibinin başındaki insana bile illahlah dedirtmişlerdir.

http://blog.erkantekman.org/2008/05/pardusa-saldrmann-kar-koyulmaz-cazibesi.html

Kubuntu sürümüne dönecek olursak inşallah uygun şekilde entegre etme kararı alırlar bu sayede hem Kubuntu'nun arkasındaki geliştirici ekipte PİSİ ile paket hazırlamaya başlayacağı için Pardus'un tek sıkıntısı olan Paket olayıda çözülür ve daha güzel bir sistem olur. Ben Pardus'un uluslararası Bir işletim sistemi olabileceğine inanıyorum, bunun olmaması için hiç bir sebep yok.

mdkbet

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
88

işte bizi gururlandıracak bir haber. gerçekten çok sevindim.

tktukaci

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
uzaktan algilama dedi ki:
belki birileri artık Pardus'a bok atmaktan vaz geçer bu sayede. Bok atmak diyorum çünkü artık Pardus ekibinin başındaki insana bile illahlah dedirtmişlerdir.

http://blog.erkantekman.org/2008/05/pardusa-saldrmann-kar-koyulmaz-cazibesi.html

Kubuntu sürümüne dönecek olursak inşallah uygun şekilde entegre etme kararı alırlar bu sayede hem Kubuntu'nun arkasındaki geliştirici ekipte PİSİ ile paket hazırlamaya başlayacağı için Pardus'un tek sıkıntısı olan Paket olayıda çözülür ve daha güzel bir sistem olur. Ben Pardus'un uluslararası Bir işletim sistemi olabileceğine inanıyorum, bunun olmaması için hiç bir sebep yok.
evet çok doğru soylemişsiniz tasvip ettim ve bu habere çok sevindiğimi belirtmeliyim.

pusluvadi

Asistan
Reaksiyon puanı
0
ben pek anlamam ama ubuntu kubuntu zıbırtı :) artık ne kadar sistem varsa kurdum ama daha sonra normal bir video izlemek yada mp3 dinlemek için tekrar nete bağlanıp dosya indirdiğimi gördüm. Pardus'ta bu sorunlar yok, normal ev kullanıcısı kursun paşa paşa mp3 dinlesin video izlesin codeclerle uğraşmadan word exel pp vs. akla ne geliyorsa var ama şu bir gerçek masa üstünü ve başlar menüsünü biraz daha adama sokmaları ve iconları biraz daha oturaklı yapmaları lazım :) gerçi zevkler ve renkler tartışılmaz ama olsun

musvir

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Desenize kubuntu pardusun en güzel yanlarını da alıp tadından yenmez bi şey olacak.
Bir de ubuntular Türkçeye tam destek verirse süper olur.

HapS

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
63
bu güzeş bir haber kubuntu adına sevindim tabiki pardus adınada kubuntu zaten hali hazırda güzel bir dağıtımdı şimdi diğer dağıtımlarında güzel özelliklerini bünyesine aldıkca daha güzel bir dağıtım olacak

nfmtr

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
pisi paketleri kubuntuda kurulabilecek mi yani? güzel olur öyleyse

sevindi

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Sadece ağ ile ilgili bir kısım alınmış galiba Pardus'tan.Bence Pardus kullandığım en kolay Linux dağıtımlarından biri.yani ben en azsından Pardus'ta öğrendim Linux'u.Pardus tamamen büyük cesaret gösterilerek yapılan bir işletim sistemi.Şöyleki Pardus geliştiricileri PİSİ yerine daha kolay ve kullanışlı olsun diye DEB paket yöneticisini kullanabilirlerdi ama onlar kendi geliştirdiklerinin en iyisi olduğuna inandılar.Şu an eksikleri olsa bile bir gün çok güzel olacaktır...Pardus geliştiricilerini kutluyorum...

balcis

Doçent
Reaksiyon puanı
0
pardus projesinin başından beri bu işe ciddi eğilindiğini söylüyoruz, elbet daha çok farkına varacaklar pardus'un; biz en başından beri biliyoruz, bunlar daha bir şey değil.

muratcanberber

Profesör
Reaksiyon puanı
0
Pardus güzel ama geliştirilmesi lazım. Pardus kullanıcılarının 4 gb kotalı olması biraz zor çünkü bayağı bir güncellemeler istiyor pisi paketleride cabası

mdkbet

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
88
muratcanberber dedi ki:
Pardus güzel ama geliştirilmesi lazım. Pardus kullanıcılarının 4 gb kotalı olması biraz zor çünkü bayağı bir güncellemeler istiyor pisi paketleride cabası

onun için pardusun değil telekomun gelişmesi lazım

muratcanberber

Profesör
Reaksiyon puanı
0
Ben sınırsız olmama rağmen güncellemeler canımı sıkıyor. Pardus , kesin güncellenecek şeyleri kurulumda yüklese daha iyi olur demek istediğim bu

uzaktan algilama

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
muratcanberber dedi ki:
Ben sınırsız olmama rağmen güncellemeler canımı sıkıyor. Pardus , kesin güncellenecek şeyleri kurulumda yüklese daha iyi olur demek istediğim bu

Üstüne yılda bir kez de service pack çıkarsınlar tam olsun. Bu dediğinizi HİÇ BİR LİNUX sürümü yapamaz. Zaten bir linux sürümü çıktığı zaman içinde EN GÜNCEL sürümleri ile gelir ama linux camiası windows gibi yılda bir güncelleme yapmak yerine Gerekirse GÜN AŞIRI güncelleme bile yapar. Bu gönüllüler tarafından yapılmasından kaynaklanır.

Bilgisayarınıza gelen bir güncelleştirme şu aşamalardan geçer;

Öncelikle herhangi bir kullanıcı karşılaştığı hatayı ( veya fark ettiği bir açığı ) o linux sürümüne ait mail listesine ( FORUM DEĞİL ) bir başlık ile yollar. Daha sonra hata ( veya açık ) gerekli kişi tarafından onaylanarak geliştiricilere bildirilir, daha sonra gönüllü geliştiriciler hata'nın ( veya açığın ) boyutuna ( büyüklüğüne ) göre 2 gün ile 5 gün içerisinde yamayı ( güncelleştirmeyi ) hazırlayarak Paket olarak depoya atar. Bu yüzden en dandik mesajlaşma programı bile yerine göre 3 gün boyunca 5 kez güncelleştirilmesi gerekebilir. İndirdiğiniz dosyalar küçük boyutta olduğunu dikkat ederseniz görürsünüz. Son olarak İhtiyaç duymadığınız, kullanmadığınız programların güncelleştirmelerini indirmek zorunda değilsiniz!

Linux'un windows'a göre güvenli olma sebeplerinden biride bir açığın çok kısa sürede kapatılabilmesidir.

muratcanberber

Profesör
Reaksiyon puanı
0
Tamam buna birşey demiyor ama zaten bağlantılarımız yavaş ve kotalı kullanıcılar çok fazla . 10-20 mb bir şeyi indirmeye korkuyorlar. Pardus'ta bir güncelleme 70-120 mb gibi birşey.

Linux , windows'tan çok daha iyi bir işletim sistemi ama şu an olanaklar "Bırakıyorum windows'u geçiyorum Pardus'a veya Suse'ye" demek için elverişli değil. Çünkü güvenlik dışında donanım tanıma, programları gibi sorunlarıda var bunlar çözülse herkes geçer. Windows'un hantallığından bıktık bizde.

mdkbet

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
88
linuxta hiç bir zaman tek bir güncelleme 70-120 mb olmadı ki öyle bişey olmaz zaten kimse gün aşırı 100mb güncelleme yapmak istemez senin dediğin
eski bi linux sürümünü kurarsan toplu güncellemede olur ancak
7-12 mb tır o sen yanlış hatırlıyorsun :)

muratcanberber

Profesör
Reaksiyon puanı
0
Kendi sitesinden pardusu indirdim son sürüm caracal caracal'dı. Direk 90 mb güncelleme yaptı daha Bismillah dedim daha sonra pisi paketleri falan ama gayet hızlıydı o bir + yinede.

Şu an ne kullanıyorsun ?

mdkbet

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
88
işte bende onu diyorum ilk kurulumda yapar ancak o kadar büyük güncellemeyi sen kurana kadar kaç kere güncelleme yayınlanmıştır kim bilir
yoksa sürekli 90MB güncelleme yapmaz
pardus lynx lynx

muratcanberber

Profesör
Reaksiyon puanı
0
Pisi paketleri falanda var . sınırsızım sorun olmuyor benim için. ama KDE falan arada bir çöktüğü için terkar kurmak tekrar güncellemek falan zaman kaybı.
Windows'ta kullanıyorsundur muhakkak. Farklı bir disk alanı mı oluşturdun yoksa sanal bilgisayar mı ? Başım biraz derde girmişti'de .

Elbruz46

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
1,338
zamının biri Pardus kullanmak istedim artık linux dünyasına bir açılalım öğrenelim burdan da bir şeyler dedim :D
yavaş yavaş alışmaya da başladım sevmeye başladım keratayı....
sonra bir gün bir güncelleme yüklüyor dedi...
zaten her gün diyordu...
neyse güncellemeyi yükledi bilgisayar açılmaz oldu...
allem ettim kallem ettim yok...
hiç bir türlü açılmıyor...
neyse bende Pardus un çalışan CD si vardı onla girdim internete forumlara baktım benimle aynı güncellemeyi yükleyen bir çok kişinin bilgisayarı çökmüş... yok güncellemyi yaparken şunu yapacaktınız yok bunu yapacakınız diyenler mi ararsın... yok bilmem uzun uzun kodlar verenleri mi?
adamlar da o kodları öyle bir yazıyor ki sanki ben PARDUS u yazan ekipteyim... hiç bir halt anlamıyorum...
anladım diyelim bilgisayar açılmıyor ki kodu nereye yazacan :D
neyse mecburen format attım ama dosya sistemi ntfs olmadığı için dünya kadar dosyamı verimi de geri kurtaramadım... iyi de kullağını çınlattım o dönem pardus'un... sonra da bir daha bulaşmadım....
ne zaman millet derki pardus artık güvenilir bir sistem... böyle zırt pırt çökme falan olmaz... istediğin programı çalıştırır... driver sorunu yaşamazsın... ha o zaman belki keyf için ikinci sistem olarak kullanabilirim... ama şu an görünün parayı ver vistayı al daha iyi...

bulmeh

Profesör
Reaksiyon puanı
14
Elbruz46 aslında bu şekilde muzdarip olan bir arkadaş daha vardı. Fakat senin durumundan farkı, çöken sistem kendinin değil bir şirkette üzerinde çok önemli bilgileri olan bir makinaydı :} Ben böyle şeyler yaşamamak için genelde ilk önce virtual olarak kuruyorum. Bir süre böle devam ettikten ve önceki sistemimi yedekledikten sonra esas kurulum aşamasına geçiyorum. Dilim yanmadı ama yine de dikkat etmek lazım. Pardus'u aslında başarılı buluyorum. İlk zamanlarda o kadar stabil ve güvenilir değildi ama şimdi bakıyorumda örnek alınmaya başlanmış, tebrikler Pardus takımı :P

muratcanberber

Profesör
Reaksiyon puanı
0
Pardus ileride çok iyi bir yere gelicek. Bütün açık kaynak dünyasını arkasına alacak. Kimse tutamaz o zaman.

mdkbet

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
88
muratcanberber dedi ki:
Pisi paketleri falanda var . sınırsızım sorun olmuyor benim için. ama KDE falan arada bir çöktüğü için terkar kurmak tekrar güncellemek falan zaman kaybı.
Windows'ta kullanıyorsundur muhakkak. Farklı bir disk alanı mı oluşturdun yoksa sanal bilgisayar mı ? Başım biraz derde girmişti'de .

bilgisayarım 3 partition birinde vista kurulu diğerinde pardus ötekide boş zaten
linux kurmadan önce windows kurmak daha kolay oluyor
önce linux sonra win. kurmaya kalkarsan partitionlarda sorun yaşayabilirsin.
vistayı kurduktan sonra bilgisayarım sağ tık ->yönet->disk yönetiminden
vistanın kurulu olmadığı partition'a gelip sağ tıklayıp birimi küçült diyorum
oluşan alanı formatlamadan bırakıyorum
sonra linux kurulumunda gelişmiş bölümlendirme seçeneklerinden ayırdığım alanı seçiyorum
ext3 olarak formatla ve sistem dosyalarını buraya yaz diyorum
boot manager'ı diskin neresine kurayım diye sorduğunda diskin en başına yaz diyorum
linux u genelde bu şekilde kurdum şimdiye kadar sorun çıkmadı.
uzun zamandır xp kurmadım birimi küçült olayı xp de olmayabilir ama xp kullananlar partition magic ile disklerini bölebilirler.

muratcanberber

Profesör
Reaksiyon puanı
0
Bende Partition Magic ile yapmıştım sorunsuz çalışmıştı . Sonra ext3 yaptığım alanı ntfsye dönüştürmek bayağı uğraştırmıştı beni. Bütün dosyaları başka hdd ye aktar sonra full formatla bölümlere ayır tekrar dosyaları at falan filan bir sürü iş.

Bir tane ufak Hdd almak ona linux falan kurmak daha mantıklı bence .

handmade

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Selam pardus lynx kullanıyorum önce sanal makinaya kurdum fakat asla hdd ye kurmak gibi olmuyor eksikliklerini anlayamıyorsunuz yani donanımınıza ne kadar uyum sağladığını ancak bilgisayarınıza kurduğunuzda anlayabiliyorsunuz.Ekran ayarları ses ayarları ve modem bağlantısı, en basitinden bunlar sanal makinada gayet iyi çalışır,çalışabilir ama hdd ye kurduğunuzda bu saydıklarımdan biri size sorun yaratabilir.p4 2.4 ve atı ekran kartı kullanıyorum.Ses olayı xp den daha tok ve kaliteli fakat sesi kısmaya izin vermiyor,modem sadece ethernet ten bağlanabiliyor,usb den bağlantı için çok uğraştım ama internette onixon 202 kurulumunu bulamadım yinede herşeye rağmen xp ile vista arasında kalmış bir sürüme benzettim bedava olmasına karşın bence fazlası var eksiği yok!

uzaktan algilama

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
handmade dedi ki:
Selam pardus lynx kullanıyorum önce sanal makinaya kurdum fakat asla hdd ye kurmak gibi olmuyor eksikliklerini anlayamıyorsunuz yani donanımınıza ne kadar uyum sağladığını ancak bilgisayarınıza kurduğunuzda anlayabiliyorsunuz.Ekran ayarları ses ayarları ve modem bağlantısı, en basitinden bunlar sanal makinada gayet iyi çalışır,çalışabilir ama hdd ye kurduğunuzda bu saydıklarımdan biri size sorun yaratabilir.p4 2.4 ve atı ekran kartı kullanıyorum.Ses olayı xp den daha tok ve kaliteli fakat sesi kısmaya izin vermiyor,modem sadece ethernet ten bağlanabiliyor,usb den bağlantı için çok uğraştım ama internette onixon 202 kurulumunu bulamadım yinede herşeye rağmen xp ile vista arasında kalmış bir sürüme benzettim bedava olmasına karşın bence fazlası var eksiği yok!

Ati ekran kartlarında sürücü konusunda bir sıkıntı var ama bu Pardus ekibinden değil, yeni günce sürücü yayınlamayan Ati'den kaynaklanıyor. Yinede Amd bu sene buna daha fazla ağırlık vereceğini söyledi, bekleyip göreceğiz.

Ses kısma konusunda bir yanlışın ( atladığın bir şey ) var gibime geldi. caracal caracal sürümünde Creative ses kartlarında sorun yaşıyordu ama sonraki sürümde çözüldü.

alt+f2 ye bastıktan sonra gelen ekrana konsole yazın. daha sonra gelen pencereye su yazarak yetkili kullanıcı olduktan sonra alsaconf komutu ile ses kartınızın ayarlarını ve tanıtımını yapabilirsiniz.

Usb modem konusunda bende katılıyorum, sıkıntı olabiliyor genelde.

muratcanberber dedi ki:
Bende Partition Magic ile yapmıştım sorunsuz çalışmıştı . Sonra ext3 yaptığım alanı ntfsye dönüştürmek bayağı uğraştırmıştı beni. Bütün dosyaları başka hdd ye aktar sonra full formatla bölümlere ayır tekrar dosyaları at falan filan bir sürü iş.

Bir tane ufak Hdd almak ona linux falan kurmak daha mantıklı bence .

Ubuntu denemek istersen Wubi-installer diye bir şey var. Window üzerinden format atmadan kurabiliyorsun. Yine kaldırmak istediğinde unistall diyerek kaldırıyorsun.

son olarakta Elbruz46 bir şey demek istiyorum. Xp veya Vista her ne kullanıyorsan, bugüne kadar hiç çökmedi mi? Hani Pardus'u bir kere çöktü diye çizip atmışsın ya o yüzden soruyorum. Windows çöküp verilerini kurtaramadığın bir duruma hiç düşmedin mi? ayrıca ben Pardus kullanırken ( aslında Kde'nin güzelliği bu ) bilgisayarımda programın biri çöktü ve Pardus Xp gibi mavi ekran vereceğine O programa ait her şeyi kapatarak beni kontrollü bir şekilde bilgisayarımı yeniden başlatmamı sağladı. Elbetle şuan windows kullanıyorum ama kişisel her şeyimi linux altında saklıyorum. Bunun sebebide hem gözlerden uzak olması, hemde güvenilir bulduğum içindir. Windows'daki gibi Hdd'ni c ve d gibi ikiye bölmezsen dünyanın en süpersonic işletim sistemi bile çökünce ampül gibi kalır insan.