Korsan yazılım Türkiye´yi geri bırakıyor

MeLankoLia

Profesör
Katılım
5 Aralık 2008
Mesajlar
2,220
Reaksiyon puanı
1
Puanları
0
International Data Corporation (IDC) tarafından her yıl geleneksel olarak gerçekleştirilen Korsan Yazılım Araştırması sonuçlandı.

Bu gelişmeye rağmen, 2008 yılında korsan yazılım kullanımının Türk yazılım sektörüne verdiği zarar, bir önceki yıla göre yüzde 27 artarak 468 milyon USD’a ulaştı. Katlanarak büyümeye devam eden bu zarar, 2004 yılında 182 milyon USD, 2007’de de 365 milyon USD olarak gerçekleşmişti.

IDC tarafından, global yazılım sektörünün temsilcisi Business Software Alliance (BSA) adına dünya çapında 110 ülkede gerçekleştirilen araştırmaya göre; 2008 yılında korsan yazılım kullanımı 36 ülkede sabit kalırken, 57 ülkede geriledi, 16 ülkede ise artış gösterdi. Çin, Hindistan ve Brezilya gibi ülkelerde kullanılan kişisel bilgisayar sayısının hızla artmasına paralel olarak genel olarak düşüş eğiliminde olan korsan yazılım kullanım oranı, dünya genelinde 3 puanlık artış göstererek yılı yüzde 41 ile tamamladı. Korsan yazılım kullanımının, global yazılım sektörüne olan maliyeti ise bir önceki yıla göre yüzde 11’lik artarak, 53 milyar USD’ı geçti.

2008 yılında korsan kullanım oranının en yüksek olduğu bölge yüzde 66 ile Orta ve Doğu Avrupa olurken, korsan kullanımı oranı en yüksek olan ülke ise yüzde 95 ile Gürcistan oldu. Gürcistan’ı yüzde 92 ile Ermenistan ve Zimbabve, yüzde 90 ile Azerbaycan ve Moldova takip etti. Lüksemburg yüzde 21’lik korsan kullanımı ile Avrupa ve dünyanın korsan kullanımı en düşük olan ülkelerinin başında yer alırken, bu ülkeyi yüzde 24 ile Avusturya, ve %25 ile Belçika, Danimarka, İsveç ve İsviçre takip etti.

2003 yılından bu yana 110 ayrı ülkede yayınlanan bu araştırmaya göre, korsan yazılım kullanımını aşağı çekmek için devlet nezdinde kararlılık ve planlı çalışma gerekiyor. Devlet ile sektörün bu çalışmayı etkili bir şekilde gerçekleştirdiği ülkelerin başında ise Rusya ve Yunanistan geliyor. Bir senede 5 puan, altı senede de 19 puanlık düşüşle korsan yazılım kullanım oranının %68’e gerilediği Rusya en çok ilerleme kaydeden ülke olurken, Yunanistan’da da korsan yazılım kullanımı 4 senede yüzde 62’den yüzde 57’ye geriledi. Hızla ekonominin yeni gözbebeği haline gelen Polonya’da ise bu oran 4 sene içinde yüzde 59’dan 56’ya indi.

BSA Türkiye Genel Koordinatörü Elçim Barkay, araştırma sonuçları ile ilgili olarak yaptığı açıklamada, “Ekonomide büyük yaralar açan, yabancı sermaye girişine ve Türkiye’de yatırımın önünde engel teşkil eden, AB üyelik kriterlerinin de ana maddelerden biri olan korsan kullanımının aşağı çekilmesi için planlı ve kararlı hareket etmek büyük önem taşımaktadır. Bu rapor, Türkiye’nin yazılım korsanlığına karşı yürüttüğü mücadelede kararlı adımlarla ilerlemesi gerektiğinin ve korsan kullanım oranını daha da fazla düşürmek için yapılacak daha yapacak çok iş olduğunun bir göstergesidir. Tüm dünyada ekonomik belirsizliklerin yaşandığı bu dönemde, şirketlerin korsan yazılım kullanmaları, öncelikle bilgi güvenliğini tehlikeye atmaları ve yasal olarak da büyük cezai yaptırımları göze almaları anlamına gelmektedir. Ayrıca, korsan yazılım kullanımına devam edenler kendi işlerine zarar vermenin yanısıra, yerel ve global ekonomide büyük zararlara da yol açmaktadır.” dedi.

2003 yılından 2008’e yılına kadar olan dönemde Türkiye’deki korsan yazılım kullanım oranı yüzde 64 ile yüzde 66 arasında gerçekleşen küçük değişikliklerle sabit bir seyir sürdürdü. 2003 ve 2004 senelerinde lisanssız yazılım kullanım oranı yüzde 66 olarak gerçekleşirken bu oran, bilinçlendirme kampanyaları ve hukuki yaptırımlar sayesinde 2005’te yüzde 65’e 2006’da da yüzde 64’e geriledi. 2007’de tersine dönen düşüş trendi yılın yüzde 65’lik bir oran ile tamamlanmasına neden oldu. 2008’de ise bu oran, BSA Türkiye’nin, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteğiyle gerçekleştirdiği 3 Maymun Kampanyası gibi çalışmalar sayesinde yüzde 64’e geriledi.

Bu yıl 6.’sı gerçekleştirilen IDC Korsan Yazılım Araştırması, 2008 yılı sonunda baş gösteren global ekonomik krizin korsan yazılım kullanımı üzerinde şimdilik karma bir etki gösterdiğini de ortaya koydu.

IDC Araştırma Bölümü Başkanı John Gantz, krizden yara almadan çıkmaya çalışan tüketicilerin mevcut bilgisayarlarını uzun bir süre daha kullanma yoluna giderlerken, buna paralel olarak eskiyen bilgisayarlarda korsan yazılım kullanımının da artış yaşandığına dikkat çekiyor. Netbook satışlarında yaşanan artışın ise lisanslı yazılım kullanıma destek olan en büyük etkenlerden biri olarak ortaya çıktığını ifade eden John Gantz, gelecek 5 yılda gelişmekte olan ülkelerde 460 milyon potansiyel kullanıcının Internet erişimine kavuşacak olmasını ise korsan yazılım kullanımının azalması yönündeki hedefler için büyük bir risk olduğuna işaret ediyor. Gantz, “Her iki durumda da, yazılımların maliyeti, yazılım korsanlığını teşvik eden sebeplerden yalnızca bir tanesi. Ekonomik krizin hem olumlu, hem olumsuz etkileri olacaktır. Ancak, 2009 rakamları gelmeden bu etkileri tam anlamıyla görmek mümkün değildir.” dedi.

Korsan yazılım kullanımının ekonomik zararları sektör ile sınırlı kalmıyor ve ülkelerin ekonomilerini de derinden etkiliyor. Korsan yazılım kullanım oranın azaltılması, yüzbinlerce kişi için yeni istihdam anlamına gelirken, ekonomide milyarlarca dolarlık büyümeye de olanak sağlıyor.

IDC 2008 Korsan Yazılım Araştırması’dan Öne Çıkan Veriler:

· Araştırmada yer alan 110 ülkenin 57’sinde korsan yazılım kullanım oranın düştüğü, 40’ında bu oranda bir değişiklik olmadığı ve yalnızca 13’ünde bu oranın arttığı görüldü. Ancak, global PC pazarının en hızla büyüdüğü ülkelerde yüksek oranda korsan yazılım kullanımının görülmesi nedeniyle, dünya çapında korsanlık oranı 2008’de yüzde 3 artarak, %41’e ulaştı.

· Gelişmekte olan ekonomiler global PC pazarının yüzde 45’ini oluştururken, bu ekonomiler PC yazılım pazarının ise yüzde 20’sinden azını oluşturuyor. Gelişmekte olan ülkelerin yazılım payının PC donanım payı ile eşit olması durumunda, yazılım pazarı yılda 40 milyar USD daha fazla büyüme kaydedebilir. Ayrıca, global korsan yazılım kullanım oranını yılda yalnızca bir puan düşürmek BT sektörüne 20 milyar USD teşvik sağlayabilir.

· Internet erişimini yaymak korsan yazılım arzını artıracak. Önümüzdeki beş senede, gelişmekte olan ülkelerde yaşayan 460 milyon kişi ınternet kullanıcısı olacak. Bu büyüme özellikle bireysel kullanıcılar ve küçük işletmelerde en yüksek oranda görülecek. Bu segmentte korsan yazılım kullanım oranı işletmelere ve kamu kuruluşlarına oranla daha yüksek olacak.

BSA, korsan yazılım kullanımını azaltmanın getireceği faydalardan yararlanmak isteyen hükümetlerin aşağıdaki adımları atmasını teşvik etmektedir:

· Fikri mülkiyet haklarının korunması ve lisanssız yazılım kullanımının riskleri ile ilgili toplumu eğitmek ve bilinci artırmak;

· Dijital ve Internet korsanlığına karşı daha etkin yaptırımlara olanak sağlamak için ulusal telif hakları yasalarını Dünya Fikri Mülkiyet Hakları Kuruluşu’nun (WIPO) yayınladığı uluslararası belgelere uygun şekilde güncellemek;

· Dünya Ticaret Kuruluşu (WTO) tarafından yayınlanan Ticaretle Bağlantılı Fikri Mülkiyet Hakları Anlaşması’nın (TRIPS) şartlarının gerektirdiği şekilde güçlü yaptırım mekanizmaları oluşturmak, korsanlığa karşı katı kanunlar çıkarmak;

· Hükümetin önemli ölçüde kaynaklarını sorunun çözümü için ayırmak, ulusal IP yaptırım birimlerini oluşturmak, ülkelerarası işbirliğinin altyapısını kurmak ve yerel yöneticileri konuyla ilgili daha fazla eğitmek;

· Davranışlara örnek olmak adına, kamu sektörünün yalnızca yasal yazılım kullanmasını zorunlu kılmak.

Bağımsız olarak IDC tarafından yürütülen araştırma 110 ülkeyi kapsamaktadır. Araştırmada masaüstü, dizüstü bilgisayarlar ve ultra-taşınabilir bilgisayarlar da dahil tüm kişisel bilgisayarlarda kullanılan yazılım paketlerinin korsan kullanımı incelenmiştir. Araştırma, sunucu ya da ana bilgisayar tabanlı yazılımları içermez. IDC yazılım ve donanım sevkiyatları ile ilgili verilere kayıtlı istatistiklerinden ve 60’tan fazla ülkede görev yapan IDC analistlerinin verdiği bilgilerden yararlanarak ulaşmış ve yazılım korsanlığı trendlerini doğrulamıştır.

KaYNaK:http://www.pctime.com.tr
 

karcx

Profesör
Katılım
26 Şubat 2009
Mesajlar
2,391
Reaksiyon puanı
39
Puanları
0
Ölümüne korsan...
Korsan istenmiyorsa fiyatları düşürsünler...
 

yaseta

Profesör
Katılım
20 Şubat 2006
Mesajlar
2,841
Reaksiyon puanı
63
Puanları
48
son arastırmalara gore korsanla savas korsandan daha maıletlıymıs.
ole dıyolar
 

captaingreen

Profesör
Katılım
21 Nisan 2009
Mesajlar
1,579
Reaksiyon puanı
20
Puanları
0
Korsanla savaş falan hikaye.Microsoft bile isminin prestiji düşeceke diye göz yumuyo isteseler varya birtane korsan bırakmazlar ama onlarında işine geliyor tabi.Hiç birşey olmaz,bas gaza.
 

webrettin

Profesör
Katılım
16 Mart 2009
Mesajlar
1,676
Reaksiyon puanı
49
Puanları
48
microsoftun korsan yazılımları engellediğini düşünün. Linuxun önü açılır kendi ayağına kurşun sıkmış olur. İstese soluk aldırmaz :)
 

utku-k

Doçent
Katılım
12 Ağustos 2007
Mesajlar
973
Reaksiyon puanı
13
Puanları
0
korsan her turlu gerekli, ps3 oyunlarının korsanı cıktıı zaman ps3 satıslrı tavan yapcak bence zatn o yusden butn millet onumuzdeki 5 yılın ps3 un altın cagı olacaını soluo.
 

yusufsan21

Dekan
Katılım
27 Eylül 2008
Mesajlar
6,978
Reaksiyon puanı
35
Puanları
48
Adı bile kötü "Korsan" Keşke kullanmasaydık ama bazen mecbur kaldık. Veya mecbur olduğumuzu hissettik.
 

PRoMeTuS

Profesör
Katılım
17 Mayıs 2007
Mesajlar
1,617
Reaksiyon puanı
5
Puanları
38
Korsan olmasaydı bilişim bu kadar gelişmezdi.. Korsanın bilişime yararı yadsınamaz. Bazı para vampirlerinin ortaya çıkardığı birşey bence bu. Dünyada en fazla para kazandıran sektörün bilişim olduğunu düşünürsek, kimse fiyatları indirmedikçe para kazanamaycak.
Çiftçi' nin emeğenin karşılığına bakın birde bu para vampirlerinin..
 

Ugur.pc

Profesör
Katılım
10 Mayıs 2009
Mesajlar
1,142
Reaksiyon puanı
5
Puanları
0
Tamamda bu sonuç açıklansa ne fayda olacak ki Allahınızı severseniz aranızda winrarı para veripte alan varmı? :D Açıp bakın about yazısına ;)
 

nikoteen

Doçent
Katılım
17 Kasım 2008
Mesajlar
525
Reaksiyon puanı
8
Puanları
18
Ölümüne korsan...
Korsan istenmiyorsa fiyatları düşürsünler...

Koptum ya sen direk bilenmişsin..
Fiyatlar yüksek haklısın ama kendini onların yerine koy o kadar emek veriyorlar sonra baskası alıp kullanıyor.
 

turgay_1905

Asistan
Katılım
8 Aralık 2006
Mesajlar
367
Reaksiyon puanı
2
Puanları
18
yıllardır gelişmekte olan ülke olarak anılıyoruz ama bunca yıldır neden gelişimi tamamlayamadığımız ortaya çıkıyor :D aksine korsan bizi kağıt üstünde geride gösterir.
 

sdelta

Profesör
Katılım
23 Nisan 2008
Mesajlar
4,228
Reaksiyon puanı
140
Puanları
63
Özellikle tüm bilgisayar oyunlarında korsanı tercih edeceğim... Türkçe dublaj maliyetli biliyorum Türkiye'de orjinal oyun alanda az fakat en azından Türkçe altyazı koysalar oyuna ki maliyetinin yüksek olacağını zannetmiyorum. Milyon dolarlar harcıyorlar oyunlara altı üstü 2 tane çeviriciye para verecekler...

Oyunlar Türkçe altyazılı olsa gerçekten orjinale kayabilirim...
 

yaramon

Öğrenci
Katılım
22 Eylül 2008
Mesajlar
54
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
IDC'nin tespiti doğrudur. Ama bazı gerçekler de vardır.

1-Türkiye'nin satın alma gücü bir Almanya bir İngiltere bir Kanada gibi değildir.
2-Türkiye'de korsan yazılım sektörü (özellikle CD-DVD) mafyanın ve terör örgütlerinin elindedir.
3-Emniyet teşkilatı korsanla başebilecek donanıma sahip özel bir birime sahip değildir.

Yapılması gerekenler:

1- Yazılım fiyatları Türkiye gerçeğine göre aşağıya çekilecek. Örnek: Adobe CS4 800 dolar değil 80 dolar olacak. Office 400 dolar değil 40 dolar olacak.
2- Korsan yazılımla mücadele için en az 5000 personelden oluşan, üniversite mezunu, yüksek maaşlı yeni bir polis birimi oluşturulacak.
3- Madde 1 ve 2 uygulandıktan sonra kurallara uymayanlar en yüksek şekilde cezalandırılacak. Cezalandırmada son kullanıcı değil korsan mafyası hedef alınacak. (Uyuşturucu suçları gibi)

Bunlar yapılmazsa gerisi yalan.. Her sene IDC yeni bir rapor yayınlar.. Sonra da buralarda biz konuşur dururuz.
 

globy7

Asistan
Katılım
25 Mayıs 2009
Mesajlar
333
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
IDC'nin tespiti doğrudur. Ama bazı gerçekler de vardır.

1-Türkiye'nin satın alma gücü bir Almanya bir İngiltere bir Kanada gibi değildir.
2-Türkiye'de korsan yazılım sektörü (özellikle CD-DVD) mafyanın ve terör örgütlerinin elindedir.
3-Emniyet teşkilatı korsanla başebilecek donanıma sahip özel bir birime sahip değildir.

Yapılması gerekenler:

1- Yazılım fiyatları Türkiye gerçeğine göre aşağıya çekilecek. Örnek: Adobe CS4 800 dolar değil 80 dolar olacak. Office 400 dolar değil 40 dolar olacak.
2- Korsan yazılımla mücadele için en az 5000 personelden oluşan, üniversite mezunu, yüksek maaşlı yeni bir polis birimi oluşturulacak.
3- Madde 1 ve 2 uygulandıktan sonra kurallara uymayanlar en yüksek şekilde cezalandırılacak. Cezalandırmada son kullanıcı değil korsan mafyası hedef alınacak. (Uyuşturucu suçları gibi)

Bunlar yapılmazsa gerisi yalan.. Her sene IDC yeni bir rapor yayınlar.. Sonra da buralarda biz konuşur dururuz.
değil 40-80 dolar 5 liraya verseler gene korsan kullanır halkımız yazılım şirketleri genelde bireysel kullancıyı önemsemiyor ama kurumsal bazda korsana saten kolay kolay müsade edilmiyor korsan yazılım yakalandığı anda o işyerine ağır yaptırımlar uygulanıyor (örnek olarak korsan kullanan bir bilgisayar kursu tüm kursu satsa kendilerine kesilen cezayı ödeyemiyordu :) ) yazılım devleri için bireysel kullanıcılar sadece reklam aracı tabi bu bize has bi olay ama yabancı ülkelerde bu programların cdleri yerlerde gezer sıkıyosa al onu yerden bilgisayarına kur :mrgreen:
 

BaRY

Profesör
Katılım
27 Aralık 2007
Mesajlar
1,635
Reaksiyon puanı
12
Puanları
38
Korsana hayır, birçok ürünü lisanslı kullanıyorum, alabilecek durumda olmadıklarımın ücretsiz alternatiflerini kullanıyorum.Beni en çok şaşırtan olay ise, birçok inançlı arkadaşımın konu yazılım olunca kul hakkı kavramını unutmaları.İnsanlar emek harcayıp yazılımları yapıyorlar, ama bazı şerefsizler gelip o programları kırıyor, diğerleri de kullanıyor, benim vicdanım rahatsız oluyor.
 

globy7

Asistan
Katılım
25 Mayıs 2009
Mesajlar
333
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
Korsana hayır, birçok ürünü lisanslı kullanıyorum, alabilecek durumda olmadıklarımın ücretsiz alternatiflerini kullanıyorum.Beni en çok şaşırtan olay ise, birçok inançlı arkadaşımın konu yazılım olunca kul hakkı kavramını unutmaları.İnsanlar emek harcayıp yazılımları yapıyorlar, ama bazı şerefsizler gelip o programları kırıyor, diğerleri de kullanıyor, benim vicdanım rahatsız oluyor.
güzel düşünüyosun ama şöyle bi durumda var ben bu öğrenci halimle okulda gördüğüm 3ds max daki bilgilerimi pekiştirmek için 3ds max lisansımı almalıyım yada bu programı bize öğretmek için 10 larca lisansmı almalılar bunları kıranlar olmasa sadece teorik bilgiye sahip olunabilir bence hak hukuktan bahsederken hiç tanımadığın insanlara hakaret etmek hoş değil korsan yazılıma istesekte istemesekte mecburuz :dirol:
 

utku-k

Doçent
Katılım
12 Ağustos 2007
Mesajlar
973
Reaksiyon puanı
13
Puanları
0
Ölümüne korsan...
Korsan istenmiyorsa fiyatları düşürsünler...

bide paramı vercez programlara. ucuz'a satsalar veririz

Sanki 500 $ 'lık Microsoft Office 2007 programını internette programa ait CRACK, KEYGEN ve SERIAL bulunurken 100 TL'ye satsalar gidip alacaksınız, zaten hepimiz biliyoruz ki bu fiyatlar öyle kolay kolay inmez. :)

Genelde yazılımcılar, sistem ve network uzmanları, grafik tasarımcıları gibi bilgisayarla uğraşan kişilerin çoğu genç yaşında bilgisayara merak sarmış insanlardır. Bu insanlardan herhalde sadece %10 'u o yaşında bir Microsoft Office veya Photoshop programına yüzlerce lira para verip alacak durumdaydı ki onların da %90 'ı alabilecekleri halde almazdı.

Şu anda 13-19 yaş arası lise çağında hiçbir eğitim almamalarına rağmen (başka birinden ya da kurumdan alınan eğitimden bahsediyorum, internetteki eğitim videoları, dökümanları vs. dahil değil yani) Photoshop 'ta resim düzenleme, Microsoft Office kullanma, Flash 'la animasyonlar hazırlama, web sitesi tasarlama gibi uğraşlar hakkında yani kısacası bilgisayarın yazılımsal alanının tamamı hakkında gerçekten yaşlarına göre hatrı sayılır tecrübelere sahip olan insanlar var. Eğer korsan yazılımın önüne geçilseydi, yani internet erişiminde büyük bir denetim ve kısıtlamaya gidilip korsan kullanımı en aza indirgenseydi bugün yukarıda bahsettiğim insanların çoğu belki de şu anda oldukları konumda olamayacaklardı. Belki de bahsettiğimiz altyapı sorunları yüzünden bu alandaki eğitim ve öğrenim zorlaşmaya başlayacak, öğrencilerin bu programlar hakkında ileri düzey deneyim kazanma süreci çok daha fazla olacaktı. Hatta belki de yazılım parasının derdinden çok bu seferde eğitim ücreti sorun olmaya başlayacaktı çünkü eğitim verebilecek insan sayısı da o oranda az olacaktı.

Yazılım okuyacak, bu sektörde iş yapacak insanların sadece ücretsiz alternatiflere dayalı bir altyapısı olduğunu düşünebiliyor musunuz?
 

Ugur.pc

Profesör
Katılım
10 Mayıs 2009
Mesajlar
1,142
Reaksiyon puanı
5
Puanları
0
Bence bütün yazılımlar bedava olmalı nasıl olsa bazı insanlar onun crack'ini çıkartıp bir şekilde full yapacaktır en güzeli yap bedavaya hem indiren çok olsun hem beğenen örnek verecek olursak buna ccleaner :) hem bedava hem popüler paralı olsaydı bu kadar popüler olurmuydu?
 

BaRY

Profesör
Katılım
27 Aralık 2007
Mesajlar
1,635
Reaksiyon puanı
12
Puanları
38
Ya şimdi ufak bir örnek vereyim,
Microsoft officeyi korsan kullanmak yerine openoffice,
Photoshop u korsan kullanmak yerine gimp kullanabilirsin.Neredeyse bütün programların alternatifi var.3ds max gibi programların da öğrencilerin satın alabilmesi zor, bunuda öğrencilerin hayalet görmüş gibi kaçtıkları, öğrenci birlikleriyle dekanlarına baskı yapmaları sonucu rahatlıkla çözerler, ama dediğim gibi öğrenciler bu gruplarda hayalet görmüş gibi kaçarlar, çünkü bu gruplar haklarını arar. (yurtsever cephe, anadolu gençlik falan kastetmiyorum, onlar siyasi birlikler)
 

utku-k

Doçent
Katılım
12 Ağustos 2007
Mesajlar
973
Reaksiyon puanı
13
Puanları
0
Ya şimdi ufak bir örnek vereyim,
Microsoft officeyi korsan kullanmak yerine openoffice,
Photoshop u korsan kullanmak yerine gimp kullanabilirsin.Neredeyse bütün programların alternatifi var.3ds max gibi programların da öğrencilerin satın alabilmesi zor, bunuda öğrencilerin hayalet görmüş gibi kaçtıkları, öğrenci birlikleriyle dekanlarına baskı yapmaları sonucu rahatlıkla çözerler, ama dediğim gibi öğrenciler bu gruplarda hayalet görmüş gibi kaçarlar, çünkü bu gruplar haklarını arar. (yurtsever cephe, anadolu gençlik falan kastetmiyorum, onlar siyasi birlikler)

Bu konu bunu tartışmanın yeri değil ancak bence OpenOffice.org, GIMP gibi alternatifler ücretli programların yanında hiç kalır. Korsanı tartışırken bu durumda ücretsiz alternatifleri tamamen bir kenara bırakmak gerekiyor bence.
 

yugelus

Öğrenci
Katılım
17 Kasım 2008
Mesajlar
16
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
Türkiye'yi geri bırakan Korsan kullanımı değil, hatta böyle bir şey yok, Türkiye lisanssız yazılım kullanan ve bireysel çalışmalarıyla bilişimi öğrenen insanlar yetiştiriyor.

Ayrıca kurumsal açıdan bakıldığında korsan yazılım vs. kullanılmıyor, çatır çatır ödeniyor. Hatta biz, ne gerek var kardeşim CRM'e, Logo'ya, Uyum'a vs derken (gereği var da daldan dala atlamasak daha iyi oluyor.) derken. Tonla para akıtmış oluyoruz, bir de bunun sözde teknik desteği var, bunun için de daimi para ödemek gerekiyor.

Başlık mesajında bahsedilen "geride kalma" hikayesi ise şu: Biz dünyanın en böyyük yazılım şirketleri, Türkiye'de lisans satma konusunda yeterli seviyede değiliz. Ama diyoruz ki sizde korsan nerdeyse Rusya kadar yaygın, siz tü kakasınız, sizi daha fazla soyup soğana çevirmeliyiz...

Bilader bir yazılımı satmak için 6 milyar nüfuslu bir pazarın varsa, elini vicdanına koy (yok orası ayrı) şu fiyatları da biraz düşür. Tezgâh falan kalmaz... En pahalı ben olacağım diye yarışmaktalar nerdeyse...
 

sansür

Asistan
Katılım
16 Nisan 2009
Mesajlar
197
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
Korsanla savaş falan hikaye.Microsoft bile isminin prestiji düşeceke diye göz yumuyo isteseler varya birtane korsan bırakmazlar ama onlarında işine geliyor tabi.Hiç birşey olmaz,bas gaza.

+1 :)
bu kadar büyük ileri bilişim açılımlar yapan bir firma olan Microsoft eğer isterse korsanı engellicek kadar yapılandırması var. Herşey Bill Gates ve Paul Allen bakıyor şuanda
 

NikeSteeL

Dekan
Katılım
13 Mart 2009
Mesajlar
8,420
Reaksiyon puanı
131
Puanları
63
Şu an Bilgisayarımda Bütün Programları Lisanlasam En Az 5000$ ı Geçerim . O parayı nerden bulcam Sorması Ayıp . Vista işletim sistemi 300 YTL olcak Sonra millet Vistaya Geçeçek Bide heyy yavrum heyy.!
 
Üst