Komünizm Nedir?

Bu konuyu okuyanlar

BHA

Müdavim
Emektar
Katılım
16 Aralık 2015
Mesajlar
1,808
Reaksiyon puanı
2,135
Puanları
113
https://img.Bu içerik forum kurallarına aykırı olduğundan dolayı filtrelenmiştir./dosya/2017/03/komunizm-nedir-komunist-kime-denir-sosyalizm-ve-fasizm-ne-demektir-687x400.jpg

Komünizm nedir? Yıllardır üzerine farklı farklı yorumlar yapılan, sayfalarca makaleler, kitaplar yazılan komünizm sahiden nedir? Kimilerine göre bir ütopya, kimilerine göre kan, gözyaşı, ölümden başka bir şey getirmeyecek sistem, kimilerine göre ise özgür ve eşit yaşamın yegane yolu! Evet, komünizm kavramı üzerine yapılan sayısız farklı yorum olduğunu söyleyerek konuya giriş yapmak istiyorum.

Çünkü “komünizm nedir” sorusuna insanlar kendi görüşlerini de katarak cevap veriyor, belki de yanıtlarında ideolojinin olması gereken halini düşünerek yorum yapıyorlar. Ama ben elimden geldiği kadar nesnel bilgilere bağlı kalıp, sizlere komünizmin ne demek olduğunu tarafsız bir şekilde anlatmaya çalışacağım diyebilirim.

Kısaca; ortak mülkiyete ve servetin gereksinime göre dağıtılmasına dayalı toplumsal ve siyasal düzen olarak tanımlanan komünizm denildiğinde akla gelen ilk isimlerin Karl Marx ve Friedrick Engels olduğunu söylemek isterim. Zaten komünizm genellikle iki isim tarafından kaleme alınan Komünist Parti Manifestosu ile birlikte ele alınır. Bildirgeye göre özel mülkiyete dayalı kapitalist sistem yerine meta üretiminin son bulduğu komünist sistem gerçektir. Ancak komünizme karşı olanlar ise böyle bir düzenin gerçekdışı olduğunu savunmakta ve komünizmi ütopik bir toplum olarak görmektelerdir.

Pek çok kişi komünizm fikrinin Marx ve Engels ile birlikte ortaya çıktığını düşünse de aslında gerçekler bu şekilde değildir. Yani kavram olarak değil belki ama ideoloji olarak komünizm Marx’dan daha önce oluşmuştur. Bazı düşünürlere göre; İslam dünyasında Eflatun olarak anılan Platon, Devlet isimli eserinde bir çeşit komünal yaşam görüşünü savunmaktadır. Ya da Amerika kıtasının keşfinden önce orada yaşayan kabileler de komünizm ideolojisine göre yaşam sürmekteydiler.

Ütopik sosyalizm görüşünün savunucularından biri olan Thomas More de ortak mülkiyet üzerine kurulu bir toplumun tasvirini yapmıştır. 1600’lü yıllarda İngiltere’de komünist düşünce üzerine tartışmalar ortaya çıkmıştır. Jean Jacques Rousseau, Robert Owen gibi ütopyacı sosyalistler de bu konuda farklı yorumlar yapmışlardır. Ama komünizmin yükselişe geçtiği yıllar için 19. yüzyıldır denilebilir.

Çünkü Sanayi Devrimi yapılmıştı ve yaşanan gelişmeler proletarya (işçiler, emekçiler) ile zengin sınıf arasındaki uçurumun gittikçe daha çok açılmasına neden oluyordu. Fazla çalışma saatleri ve düşük ücretler proletarya için bir şeyler yapılmasını gerektiriyordu. İşte bu nedenle; Karl Marx ile Friedrich Engels’ın birlikte kaleme aldığı Komünist Manifesto (1848) fazlasıyla dikkat çekmişti.

Komünizmi savunan akımlar arasında en yaygın olanı Marksizm-Leninizm’dir. Ancak bunun dışında sol komünizm ve anarşist komünizm olmak üzere iki komünist akım daha vardır. Birincisi; sol komünizm; yani Marksizm’in düşüncelerini benimseyen fakat Leninist modelle komünizme ulaşılamayacağını iddia eden akımdır. Diğeri ise komünist sisteme devleti ele geçirerek geçilebileceği düşüncesini reddederek Marksizm’i eleştiren anarşist komünizmdir.

Anarşist komünizmi savunanlara göre; komünizme bilimsel sosyalizm olmadan da ulaşılabilir. Yani Marx’ın savunduğu sosyalizmin komünizme giden yolda geçilmesi gereken bir aşama olduğu fikri anarşist komünistlere göre yanlıştır. Ve bu düşünce kendini anarşist olarak nitelendiren Proudhon’un fikirlerinden doğmuştur. Proudhon ise otoriteyi reddeden bir kuramcıdır. Özet olarak, komünizm nedir sorusuna bu şekilde cevap verilebilir. Ama bu kavram üzerine yüzlerce sayfalık kitaplar yazıldığını ve öğrenilmesi gereken daha pek çok şey olduğunu da ayrıca belirtmek isterim.​
KAYNAK
 
Üst