Kışın Yüzülür Mü?

Bu konuyu okuyanlar

gokhanzorer

Öğrenci
Katılım
22 Haziran 2020
Mesajlar
22
Reaksiyon puanı
18
Puanları
3
Yaş
37
Sorunun cevabını tek kelime ile verebiliriz ancak önce sebepleriyle birlikte vereceğimiz cevabın altını doldurmak isteriz. Kışın yüzmeye gidersem hasta olabilirim algısı bizi bu yazıyı yazmaya teşvik etti diyebiliriz.


Screenshot_20200907_142414-2-1024x1024.jpg


Yüzmek diyince herkesin aklına yaz ayları, ege sahili yada genelde yaz döneminde açılan aquaparklar gibi yerler hep ilk önce gelir. Ancak yüzmek sadece yaz aylarında insanların tatillerde yaptığı bir aktiviteden çok daha fazlası. Herşeyden önce bir spor aktivitesi ve mükemmel bir egzersiz ve diğer tüm egzersizler gibi uygun ortamı sağladığınızda mevsim farketmez. Hatta yapılamayacağını düşündüğünüz soğuk mevsimlerde diğer sporlara göre daha avantajlı bir şekilde yapabilirsiniz bile.

Bunu anlatırken bahsettiğimiz şey kışın ortasında eksi bilmem kaç derecede Rusya’da buz tutmuş bir göle atlayanları kastetmiyoruz. Daha makul şartlarda kendinize kış için müthiş bir egzersiz seçebilirsiniz.

Buraya kadar yazdıklarımıza göre konu başlığındaki ‘Kışın yüzülür mü?’ sorusunun cevabının bizce ‘Evet’ olduğu çok net zannedersek :).

Ortam ve su sıcaklığının insan bedenine göre ayarlanabildiği bir havuz ömür boyu yapılabilen bu mükemmel spor aktivitesi için uygundur.

Peki nedir yüzme için bu uygun sıcaklık?

İnsan vücudu 25-26 santigrat derece de yüzebilir. Tabi belli bir süre. Düzenli bir aktivite yapacaksanız ve bu en az 45 dakikadan uzun bir süre su içerisinde kalmanızı gerektiriyorsa ideal su ısısı 27,5-28 santigrat derece olması sizin için yeterlidir. Tabii ideal bir yüzme aktivitesi için yalnızca su ısısı değil aynı zamanda suyun dışının ısısı da oldukça önemli. Bunun içinde dış ısının suyun sıcaklığından 1,5-2 santigrat derece yüksek olması oldukça ideal. Bu ısılar az önce de belirttiğimiz gibi yaptığınız aktivitenin yoğunluğuna göre artı eksi 2 derece ile değişkenlik gösterebilir. Örneğin 2 saat boyunca 5-6 km’lik bir antrenman yapacak bir sporcu için 29 derece üzeri oldukça bunaltıcı bir sıcaklık olabilir.

Diyebilirsiniz ki ben bu ısıda bile yüzemem. Eğer bu ısıda yüzemiyorsanız muhtemelen beslenme düzeninizde bir sorun vardır ve bir doktora gidip kan sayımlarınızı kontrol ettirmenizi tavsiye ederiz. Çünkü daha sıcak bir suda yüzmek istemeniz soğuk yüzünden hasta olmak istemeyen bir kişi için 30-31 santigrat derecenin üzerindeki bir suda yaşayabilen bazı bakteriler ile çok daha hasta olabilir.

Bizler yüzme kursumuzda 4 yaş yüzme bilmeyen gruplardan, 2 saat boyunca 5-6 km antrenman yapan sporculara eğitim verdiğimiz için herkes için ideal olabilecek bir orta derecede eğitimlerimizi yapıyoruz. Genelde havuz ısısı 28,5-29 santigrat derecede, dış ısı ise yine söylediğimiz gibi bunun 2-3 derece fazlası 30-31 derecede oluyor. Ama her zaman hepimizin yaşadığı gibi ilk girerken biraz soğuk ama sonra alışıyorsunuz.


Kaynak : Kışın Yüzülür mü? - Ataşehir Yüzme Kursu
 

Mali654987

Doçent
Katılım
7 Mart 2020
Mesajlar
813
Reaksiyon puanı
379
Puanları
63
Yaş
24
ilk suya girdiğinde zor olur fakat suda biraz durup çıktıktan sonra su sana daha sıcakmış gibi gelir

yani yüzülür
 

Warrior_1905

Asistan
Katılım
3 Eylül 2017
Mesajlar
289
Reaksiyon puanı
174
Puanları
43
Yaş
24
Yüzmek için uygun bir bünyen var ise yüzülür herhalde. Ya da vücut mu desem.
 

Akin_1979

Asistan
Katılım
7 Eylül 2020
Mesajlar
138
Reaksiyon puanı
102
Puanları
28
trabzonda öyle soğukki kışın güneşli havada bile girsen 10 dk içinde felç oluyor adam ben en fazla 30 saniye dayanmıştim siz düşünün artık
 
Katılım
6 Eylül 2018
Mesajlar
2,095
Reaksiyon puanı
3,027
Puanları
113
Bence havuza gitmek denize gitmekten daha iyi. Eğer tek amaç yüzmekse havuz daha keyifli olabiliyor. Güneşlenmek, yanmak, kumda oynamak gibi aktiviteler yapılacaksa deniz tabii ki :D
 
Üst