Kışın yağ yakan sebze: Karnabahar

Bu konuyu okuyanlar

michuozawa

Müdavim
Emektar
Katılım
6 Ağustos 2008
Mesajlar
20,604
Reaksiyon puanı
492
Puanları
83
Kış aylarında vücut, kendi savunmasını ve ısısını koruyabilmek için metabolizma hızını yavaşlatarak yağlanma eğilimine giriyor. Bazı sebzelere sofralarda daha fazla yer açmak bu eğilimi sekteye uğratabiliyor.
kisin-yag-yakan-sebze-karnibahar,viu5rjUncUqU2d4H04sXBw.jpg


İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayça Kaya, vücudu yağlanmaya yatkın olanlara özellikle soğuk günlerde karnıbaharı öneriyor.
Ağır kokusu, gaz yapıcı özellikleri nedeniyle çok fazla tercih edilmeyen karnıbaharın birçok faydası olduğunu dile getiren Dr. Kaya'ya göre karnıbahar yemek için çok sayıda neden var. İşte o nedenler:
- Özellikle bel çevresinde oluşan yağlardan kurtulabilmek için kışın haftada en az 3 gün karnıbaharı sofralarınıza koyun.


- Vücut için çok iyi bir lif kaynağı olduğu için midede hacim kaplar ve daha çabuk doygunluk oluşturur. Özellikle sofraya oturduğunuzda ilk yemek olarak karnabahar salatası veya fırında karnabahar veya haşlanmış karnıbahar olarak tercih ederseniz asıl kalorili olan ana yemeği daha az yersiniz.
firinda-karnibahar,7u2Qx2DN_kugr8QXZlLqgA.jpg

- Karnıbahar çok iyi bir yağ yakıcı olan C vitamini ve folik asit açısından zengindir. Hücre bazında metabolizma hızının artmasını sağlar.


- Karnıbahar içinde bulunan fosfat, potasyum ve indol-3 adlı maddelerin meme, mide ve kalınbağırsak kanserine karşı koruyuculuğu vardır.
Ayrıca demir minerali açısından zengin olduğu için kansızlığa bağlı olan halsizlik ve yorgunluk gibi semptomların daha az hissedilmesini sağlar. Bu bağlamda yeme isteğini azaltır.
karnibahar-salatasi-tarifi-610x300,ZDpSmBTvckmlCjQJtiRQAg.jpg

- İçeriğindekii yüksek potasyum ve sülfürlü maddeler tansiyonun dengelenmesini sağlar. Fazla kilolu hastalarda görülen yüksek tansiyon ataklarının daha az olmasını sağlar. Kalp-damar hastalıklarına karşı vücudu korur. Kişinin daha hareketli olabilmesinin yolunu açar.


- Yüksek kalsiyum içeriği nedeni ile metabolizma hızını hafif yükseltir. Bununla birlikte kemik ve diş sağlığı üzerine etkilidir.


- Antioksidan gücü yüksek olduğundan hücrelerin temizlenmesine katkısı olur . Bağışıklık sistemini iyileştirir.

ntvmsnbc
 

Mourn

Müdavim
Katılım
7 Ocak 2016
Mesajlar
1,003
Reaksiyon puanı
67
Puanları
48
Yaş
27
Biz kızartmasını yapıp yağ alıyoruz :D
 

wMwMw

Müdavim
Katılım
19 Haziran 2015
Mesajlar
1,116
Reaksiyon puanı
96
Puanları
48
KanlıBahar değil miydi bunun ismi :D
 

Mourn

Müdavim
Katılım
7 Ocak 2016
Mesajlar
1,003
Reaksiyon puanı
67
Puanları
48
Yaş
27
Karn-ı Bahar
 

yucesezar

Müdavim
Cezalı
Katılım
28 Haziran 2015
Mesajlar
3,403
Reaksiyon puanı
557
Puanları
113
Yaş
26
Karnabahar olduğu da söylenir
 

conducktor

Öğrenci
Katılım
23 Ocak 2016
Mesajlar
93
Reaksiyon puanı
1
Puanları
6
karnıbahar pişirmesini bilene lezzetli...
 

Deniz Yaren

Öğrenci
Katılım
17 Kasım 2016
Mesajlar
28
Reaksiyon puanı
5
Puanları
3
Yaş
27
Kış sebzeleri arasında annelerin çocuklarına en çok yedirmek için uğraştığı yiyeceklerden biri olan karnabahar, Turpgiller familyasından olan bir sebzedir. Doğu Karadeniz bölgesine ait olan karnabahar çiçekli görünüme sahiptir. Ülkemizde en çok Ege Bölgesi’nde yetiştirilmektedir. Karnabahar nedir, özellikleri nelerdir, faydaları nelerdir? Buradan öğrenebilirsiniz.
 
Üst