Soru Kamu Kurumlarının Özelleştirilmesi Hangi Anlama Gelir?

MadResister

Doçent
Cezalı
Reaksiyon puanı
414
Arkadaşlar kamu kurumlarının özelleştirilmesi tam olarak nedir beni bu konuda aydınlatabilir misiniz ben satmak/peşkeş çekmek olduğunu düşünüyorum doğru mudur acaba?

OzkanK.

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
13,064
Bak bu işler derin mevzular :) Özelleştirmeye hemen satma peşkeş çekme vatan hainliği flan denmez... Onun ağır bir alt tartışması vardır. Sağcılık- Solculuk arasında en temel farklardan birisi de Özelleştirmeler ve Kamuculuktur.

Sağcılar Devletin işi sadece devlet yönetmektir diğer her işi Özel sektör yapsın der. Solcular hayır efendim her şeyi devlet yapmalıdır der. Ama HER ŞEYİ NEREDEYSE... Kağıt üretiminden tut demir çelik üretimine Şekerden tut pamuktan tut fındık çay imalatına yok köprü yapımından havalimanı baraj HES yapımına her şeyi devlet yapsın derler. ( Buda aşırı külfetli ve zor bir şey. )

Şuan dünyada Kamuculuğu savunan neredeyse ülke kalmamıştır. Sol görüşle yönetilen ülkede yok gibi. Varsada Küba Kuzey Kore kısmen Çin flandır. Herkes Liberalleşmeye serbest piyasaya ve özelleştirmeye çalışır ben de dünya görüşü olarak bunu uygun görüyorum Türkiye'dede olması gereken budur...

Öbür Türlü devletin malı deniz yemeyen kerize geliyor sistem ve devlet kurumlarında anlamsız bir ŞİŞME ve KADROLAŞMA oluyor. Oradaki insanlar memur olduğu için KPSS ile gelen yatıyor veya atama usulu geldimi kovamıyorsun torpille kendi adamlarını atıyorlar hükümet değiştimi tekrark bir atama oluyor sürekli kadro kadro 1 kişinin yapacağı işi 5 kişi yapmıyor. Üstüne devlet kurumu olduğu zaman başka bir devlet ile papaz olduğunda ilk senin devlet kurumlarına saldırıyor veya ambargo uyguluyor ve kurumların ZARAR ediyor... Ben kesinlikle karşıyım Kamuculuğa.

Mesela bana göre Eğitim ve Sağlık sistemi bile özelleştirilmeli kalite artması için. Kamuculuk kısmı çok özel yerlerde olacak sadece onlarda kritik yerler ve askeri kurumlardır. Tank tüfek İHA -SİHA üreten bilgi belge saklanan yerler vb.

Devletin elinde devlet memuru mantığı ile eğitim ne hallerde görüyoruz öğretmen 75 yaşına geliyor emekli olmuyor maaş iyi diyor veya öğretmen dersi kaliteli anlatmıyor yatıyor vb... Devlet belli bir miktar eğitim desteği sağlar vatandaşa veya sağlık desteği kalanını kişiler ekstre prim gibi öder ama kaliteli eğitim alır veya Sağlık sigortası yaptırır kaliteli sağlık hizmeti alır... Adam ben hasta olmam hastaneyede gitmem diyorsa ondanda sağlık primi kesilmez.

Son düzenleme:

damzchevk

Profesör
Reaksiyon puanı
1,013
Özelleştirme kötü değil iyi bir şeydir. Fakat önemli olan özelleştirme yapılırken şeffaf yapılması ve yandaş çevre mantığıyla yapılmaması ve mali olarak devletin zarara uğratacak anlaşmaların yapılmamasıdır. Özelleştirmenin amacı zaten mali olarak kamuyu hafifletmektir.

OzkanK.

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
13,064
Özelleştirme kötü değil iyi bir şeydir. Fakat önemli olan özelleştirme yapılırken şeffaf yapılması ve yandaş çevre mantığıyla yapılmaması ve mali olarak devletin zarara uğratacak anlaşmaların yapılmamasıdır. Özelleştirmenin amacı zaten mali olarak kamuyu hafifletmektir.

Aynen öyle.

Eskiden özelleştirmeler 49 Yıllığa kadar oluyordu sonradan bunu 24 Yıla düşürdüler. Özelleştirme ile devlet oradan 15-20 senede kazanacağı parayı tek seferde peşin olarak alır. Üstnüe sonuçta o firma çalışmaya devam ediyor o firmadan KDV - ÖTV üstünden kemiksiz vergisini alır yok sigortaydı elektirik su parasıydı her yerden vergisini alır çalışanlara ödedeikleri paralarda primlerden alır ve zarar edecem diye bir derdide yoktur. O firma zarar ederse etsin devletin parasını peşin almıştır zaten. Veya isterse yüzde 100 kar etsin...
Kamudan özele geçtimi firmada daha verimli çalışmaya başlar. İşi bilen ve anlayanlar alınır işe bir daha. Hizmet kaliteside artar. Özelleştirme vatandaşada fayda sağlar yani.

Not: Tabi bunlarda denetim ve inceleme çok önemli. Geçenlerde bir yerde okumuştum. Afrikada bir yerde çok verimli çevresi altı elmas vb bir sürü madenler olan toprakları avrupalıla 199 Yıllığına kiralamış. Hem çok cüzzi rakamlara. 199 YIl ne demek ya :) Binlerce dönüm tek parça yerler böyle özelleştirme olmaz ayrıca mantığıda bu değil. Veya çok kritik bir Limanı 99 Yıllığına kiralamışlar bütün afrika ticareti oradan dönüyor belki ama işletme hakkı tamamaen Avrupalılarda bu tarz özelleştirmeler yanlış.

CtrlEnter

Doçent
Cezalı
Reaksiyon puanı
886
Satmak ya da peşkeş çekmek tabirleri, ucuz siyasetçilerin ucuz numaraları sadece.. Buradan birkaç oy devşirmek için yaparlar.