Rehber Geri Döngüsel Ekonomi Nedir

murat zorluu

İçerik Ekibi
İçerik Ekibi
Top Poster Of Month
Reaksiyon puanı
1,298
Döngüsel Ekonomi Nedir ?

Döngüsel ekonomi, kaynakların en verimli şekilde kullanıldığı, atıkların en aza indirildiği ve ürünlerin yeniden kullanıldığı bir ekonomi modelidir. Bu modelde, her şey yeniden döngüye girer.

Nasıl Çalışır ?

Geri dönüşüm ve yeniden kullanım ön planda tutulur.
Ürünler uzun ömürlü ve tamir edilebilir olacak şekilde tasarlanır.
Atıklar ham maddeye dönüştürülerek yeni ürünler üretilir.

Döngüsel ekonomi ile, hem doğayı korur hem de ekonomik değer yaratırız! Herkesin katkısı, gezegenimiz için büyük fark yaratabilir.

Geri Döngüsel Ekonomi İle İhtiyaç Sahibi Ailelere Nasıl Ulaşılır ?

İnşaat sektöründe ben yaptım bunu kentsel dönüşümde yıktığım binalardan çıkan

Musluk
Batarya
Panel Radyatör
Kapı pencere
Dolap
Eğer varsa ikinci el beyaz eşya

Gibi ürünleri fabrikalarına gönderip tekrar bakım yaptırarak çalışır vaziyette ihtiyaç sahiplerine ücretsiz dağıtımını yaptırdım…
Böylece hem kentsel dönüşüm yaptık; Hemde sosyal bir çalışma yapmış olduk…
Birde inşaat sektöründe geri dönüşümün mümkün olduğunu; Bunun Türkiye geneline yayılması gerektiği bilincini anlatmaya çalışıyoruz…

ABD örnekleri;

Amerika’da hemen hemen çoğu ev ahşaptır ve ahşap evler zamanla geri dönüşüme muhtaçtır; Ben devamlı bu ülkeyi takip ederim; Buradaki inşaatlarda geri dönüşüm süreçlerinin nasıl yürütüldüğüne bakarım;
Ancak ABD’de eyalet düzeni olduğundan bu konuda her eyaletin kendi düzeni var…
Dolayısıyla kuralları bir eyaletten diğer eyalete değişiyor ama asıl mesele şu; Evlerini geri dönüştürülebilir şekilde doğal yapıyorlar; Bu yüzden herhangi bir doğal afette çok fazla zarara uğramıyorlar ancak toplum bilinçli eve doğal afet sigortası yapmayan aile yok dolayısı ile birşey olunca herkes gidip parasını alıyor ve yoluna bakıyor…

Bizde Nasıl ?

Bizde bu mesele tam tersine kentsel dönüşüm olarak ilerliyor; Betonarme binaların beton ömrü ortalama 50 yıldır; 50 yıl sonra bina kökten yıkılır ve yerine yenisi yapılır…

Türkiye’de bu sistemin kullanılmasının sebebi; Birçok sektörü aynı anda çalıştırıp ülke ekonomisine kısa vadede katkı sağlamak…

Ahşap Dayanıklılığı ve Ömrüyle Önde

Bir Ahşap evin ömrü enaz 100 yıldır; Nitekim birçok Boğaz yalısı ve köşkleri Osmanlı’nın önemli devlet adamları ve zenginlerinin kendileri ve aileleri için yaptırmış oldukları yapılardır. Türkiye’de yaygın olmadığından ötürü ahşap evlerin bakım maliyetlerinin oldukça yüksek olması Türkiye’de bu tarz yapıların tercih edilmesine engel olmaktadır.

Ancak refah seviyesi gelişmiş olan ABD ve Avrupa başta olmak üzere kişi başına düşen gelir seviyesi yüksek olan ülkelerde doğal ve ahşap evler tercih edilmektedir…

kmurat

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
3,888
Biz de Karton toplayıcılar var. Biz bunu çok önceden beri uyguluyoruz. Batı bir isim uydurmuş ve benimsemiş. Almanya'dan gelen Naylon poşetleri bile senelerce saklamış ve değerlendirmiş bir toplumuz. Yeniden değerlendirme bir gereklilik. Artık Batı da eski zenginliğini yitirmiş. Biz yeni zenginleşen bir ülke olarak şimdi tam gaz israfa yöneldik. Tabi Medya'nın da teşviki ile.

murat zorluu

İçerik Ekibi
İçerik Ekibi
Top Poster Of Month
Reaksiyon puanı
1,298
Biz de Karton toplayıcılar var. Biz bunu çok önceden beri uyguluyoruz. Batı bir isim uydurmuş ve benimsemiş. Almanya'dan gelen Naylon poşetleri bile senelerce saklamış ve değerlendirmiş bir toplumuz. Yeniden değerlendirme bir gereklilik. Artık Batı da eski zenginliğini yitirmiş. Biz yeni zenginleşen bir ülke olarak şimdi tam gaz israfa yöneldik. Tabi Medya'nın da teşviki ile.
Biz ülke olarak inşaat sektöründe karton ve kâğıt dışında somut olarak hiç geri dönüşüm yapmıyoruz ve bu düşünceden yapmıyoruz; Bu düşünce sebebiyle gelişemiyoruz…

1 kâğıt 50 krş
1 poşet öyle 50 krş

Adamlar bunu yapmıyor gidiyor

Mesela kalorifer peteğini eski binadan söküyor fabrikaya götürüyor bakımını yaptırıyor geri kullanıyor…

Sen 50 kuruşluk poşetle uğraş adamlar tanesi 1.200 liralık peteği geri dönüşüme sokuyor para kazanıyor…

Onların söktüğü her 1000 peteğin geri dönüşümdeki tasarrufunu yapabilmen için (2 tır)

Senin tam 120 tır kâğıt geri dönüşümünü yapman gerek

Yani adamlar ufak tefekle uğraşmıyor

Bende inşaatlarımda büyük geri dönüşüm yapıp yardıma muhtaç olanlara veriyorum
Her yıktığım binalardan çıkan kullanıma uygun eşyaları fabrikalarına yollayıp bakımın yaptırıp sosyal hizmetlere veriyorum

Eski kentsel dönüşümde yıktığım binaların demirlerini söküp hurda fabrikalarına satıyorum eritip üretime sokup yeniden yapıp piyasaya sürüyorlar

Son düzenleme: