eSa
Dekan
- Katılım
- 5 Kasım 2011
- Mesajlar
- 9,782
- Reaksiyon puanı
- 352
- Puanları
- 263
Türkiyede yılda kişi başına 5 kg peynir tüketiliyor ve maalesef bu oran dünya ortalamasının oldukça altında. Dünyaya baktığımız zaman ise, yılda kişi başına düşen peynir tüketimi ABDde 17 kilogram, Yunanistanda ise 25 kilogram olarak göze çarpıyor.
Peynirin dayanıklılığı ve kalitesi peynirin türüne göre değişebilir. Yörsan Gıda Mühendislerin Nilüfer Hakarayan kaliteli ve sağlıklı bir beyaz peynirin hangi özellikleri taşıması gerektiğini şu şekilde açıklıyor:
Diyet yapılırken neden peynir tüketilir?
Uzmanlara göre peynir, günlük diyette yer alması gereken bir protein kaynağıdır. Yörsan Gıda Mühendislerinden Nilüfer Hakarayan diyet yapan insanların peynir tüketmelerinin gerekliliğini şu şekilde açıklıyor: Sağlıklı yetişkin bir bireyin günlük protein ihtiyacı, erkekler için kilo başına 0.95 gr. kadınlar için de 0.87 gramdır. Bu miktarın yaklaşık yarısının hayvansal protein kaynaklarından karşılanması önemlidir. Çünkü bitkisel protein kaynaklarında tüm esansiyel aminoasitler mevcut değildir. Dengeli tüketildiğinde Peynir iyi bir protein kaynağı olan gıdadır, ayrıca vücudun ihtiyacı olan kalsiyum da sağlanır.
Günlük kalsiyum ihtiyacı nasıl karşılanabilir?
Yörsan Gıda Mühendislerinden Nilüfer Hakarayan günlük kalsiyum ihtiyacı ile ilgili şu açıklamalarda bulundu: Peynir protein açısından zengin bir gıda olup süt gibi iyi bir kalsiyum kaynağıdır. İçeriğindeki kalsiyum sinirlerin sağlıklı çalışması ve kasların düzgün fonskiyon görmesine yardımcı olur. Ayrıca kalsıyum güçlü kemik ve diş oluşumu ve korunmasında görevlidir. Her yaş grubu için gerekli olan kalsiyum ihtiyacının karşılanması için günde en az 2-3 porsiyon süt ürünü (1-2 bardak süt veya yoğurt veya 50 gr kadar peynir gibi) ile bir o kadar da kalsiyum içeren sebze tüketilmesi tavsiye edilir.
Yağ oranına dikkat edin
Peynir tüketirken öncelikle yağ oranına dikkat etmelisiniz. Yağ peynire o zengin dokusunu ve harika tadını verir fakat aynı zamanda kalori ve kolesterolünü de artırır. Az yağlı sütten yapılan peynirler çok daha az yağlıdır.
Kaynak
Peynirin dayanıklılığı ve kalitesi peynirin türüne göre değişebilir. Yörsan Gıda Mühendislerin Nilüfer Hakarayan kaliteli ve sağlıklı bir beyaz peynirin hangi özellikleri taşıması gerektiğini şu şekilde açıklıyor:
- Kendine özgü renk ve görünüşte olmalı, gözle görülebilir küflü olmamalı, peynirler kalıp halinde dikdörtgen veya kare prizma veya silindirik olabilir.
- Üzerinde pas, küf olmamalıdır.
- Kendine özgü tat ve kokuda olmalı, yabancı tat ve koku ihtiva etmemelidir.
- Yabancı madde bulunmamalıdır.
- Kültürlü beyaz peynir, klasik peynire göre daha yumuşak yapıda olan, fiziksel olarak parçalanmaya daha yatkın, içerisinde fazla hava boşluğu bulunmayan, rengi tam beyaza daha yakın peynirlerdir.
- Klasik beyaz peynir, kültürlü beyaz peynire göre daha sert yapıda olan , rengi beyazdan sarımsı beyaza kadar değişik tonlarda olabilen, içerisinde iri birkaç hava boşluğu bulunabilen, kolayca parçalanmayan peynirlerdir.
- Peynirin ambalajın vakumunun bozulmamış olmasına,hava almamış olmasına dikkat etmek gerekir. Peynirin havayla temas etmesi, ortam havasından peynire kontaminasyon nedeni ile yüzeyinde küf üremesine sebep olmaktadır. Peynir ambalajlarında etiket kontrolü de yapılmalı ve son tüketim tarihi geçmemiş ürünler almaya dikkat edilmelidir.
Diyet yapılırken neden peynir tüketilir?
Uzmanlara göre peynir, günlük diyette yer alması gereken bir protein kaynağıdır. Yörsan Gıda Mühendislerinden Nilüfer Hakarayan diyet yapan insanların peynir tüketmelerinin gerekliliğini şu şekilde açıklıyor: Sağlıklı yetişkin bir bireyin günlük protein ihtiyacı, erkekler için kilo başına 0.95 gr. kadınlar için de 0.87 gramdır. Bu miktarın yaklaşık yarısının hayvansal protein kaynaklarından karşılanması önemlidir. Çünkü bitkisel protein kaynaklarında tüm esansiyel aminoasitler mevcut değildir. Dengeli tüketildiğinde Peynir iyi bir protein kaynağı olan gıdadır, ayrıca vücudun ihtiyacı olan kalsiyum da sağlanır.
Günlük kalsiyum ihtiyacı nasıl karşılanabilir?
Yörsan Gıda Mühendislerinden Nilüfer Hakarayan günlük kalsiyum ihtiyacı ile ilgili şu açıklamalarda bulundu: Peynir protein açısından zengin bir gıda olup süt gibi iyi bir kalsiyum kaynağıdır. İçeriğindeki kalsiyum sinirlerin sağlıklı çalışması ve kasların düzgün fonskiyon görmesine yardımcı olur. Ayrıca kalsıyum güçlü kemik ve diş oluşumu ve korunmasında görevlidir. Her yaş grubu için gerekli olan kalsiyum ihtiyacının karşılanması için günde en az 2-3 porsiyon süt ürünü (1-2 bardak süt veya yoğurt veya 50 gr kadar peynir gibi) ile bir o kadar da kalsiyum içeren sebze tüketilmesi tavsiye edilir.
Yağ oranına dikkat edin
Peynir tüketirken öncelikle yağ oranına dikkat etmelisiniz. Yağ peynire o zengin dokusunu ve harika tadını verir fakat aynı zamanda kalori ve kolesterolünü de artırır. Az yağlı sütten yapılan peynirler çok daha az yağlıdır.
Kaynak