Kaliteli peynir nasıl anlaşılır?

eSa

Dekan
Katılım
5 Kasım 2011
Mesajlar
9,782
Reaksiyon puanı
352
Puanları
263
Türkiye’de yılda kişi başına 5 kg peynir tüketiliyor ve maalesef bu oran dünya ortalamasının oldukça altında. Dünyaya baktığımız zaman ise, yılda kişi başına düşen peynir tüketimi ABD’de 17 kilogram, Yunanistan’da ise 25 kilogram olarak göze çarpıyor.

sol13.jpg


Peynirin dayanıklılığı ve kalitesi peynirin türüne göre değişebilir. Yörsan Gıda Mühendislerin Nilüfer Hakarayan kaliteli ve sağlıklı bir beyaz peynirin hangi özellikleri taşıması gerektiğini şu şekilde açıklıyor:


  • Kendine özgü renk ve görünüşte olmalı, gözle görülebilir küflü olmamalı, peynirler kalıp halinde dikdörtgen veya kare prizma veya silindirik olabilir.
  • Üzerinde pas, küf olmamalıdır.
  • Kendine özgü tat ve kokuda olmalı, yabancı tat ve koku ihtiva etmemelidir.
  • Yabancı madde bulunmamalıdır.
  • Kültürlü beyaz peynir, klasik peynire göre daha yumuşak yapıda olan, fiziksel olarak parçalanmaya daha yatkın, içerisinde fazla hava boşluğu bulunmayan, rengi tam beyaza daha yakın peynirlerdir.
  • Klasik beyaz peynir, kültürlü beyaz peynire göre daha sert yapıda olan , rengi beyazdan sarımsı beyaza kadar değişik tonlarda olabilen, içerisinde iri birkaç hava boşluğu bulunabilen, kolayca parçalanmayan peynirlerdir.
  • Peynirin ambalajın vakumunun bozulmamış olmasına,hava almamış olmasına dikkat etmek gerekir. Peynirin havayla temas etmesi, ortam havasından peynire kontaminasyon nedeni ile yüzeyinde küf üremesine sebep olmaktadır. Peynir ambalajlarında etiket kontrolü de yapılmalı ve son tüketim tarihi geçmemiş ürünler almaya dikkat edilmelidir.


Diyet yapılırken neden peynir tüketilir?
Uzmanlara göre peynir, günlük diyette yer alması gereken bir protein kaynağıdır. Yörsan Gıda Mühendislerinden Nilüfer Hakarayan diyet yapan insanların peynir tüketmelerinin gerekliliğini şu şekilde açıklıyor: “Sağlıklı yetişkin bir bireyin günlük protein ihtiyacı, erkekler için kilo başına 0.95 gr. kadınlar için de 0.87 gramdır. Bu miktarın yaklaşık yarısının hayvansal protein kaynaklarından karşılanması önemlidir. Çünkü bitkisel protein kaynaklarında tüm esansiyel aminoasitler mevcut değildir. Dengeli tüketildiğinde Peynir iyi bir protein kaynağı olan gıdadır, ayrıca vücudun ihtiyacı olan kalsiyum da sağlanır.

Günlük kalsiyum ihtiyacı nasıl karşılanabilir?
Yörsan Gıda Mühendislerinden Nilüfer Hakarayan günlük kalsiyum ihtiyacı ile ilgili şu açıklamalarda bulundu: “Peynir protein açısından zengin bir gıda olup süt gibi iyi bir kalsiyum kaynağıdır. İçeriğindeki kalsiyum sinirlerin sağlıklı çalışması ve kasların düzgün fonskiyon görmesine yardımcı olur. Ayrıca kalsıyum güçlü kemik ve diş oluşumu ve korunmasında görevlidir. Her yaş grubu için gerekli olan kalsiyum ihtiyacının karşılanması için günde en az 2-3 porsiyon süt ürünü (1-2 bardak süt veya yoğurt veya 50 gr kadar peynir gibi) ile bir o kadar da kalsiyum içeren sebze tüketilmesi tavsiye edilir.

Yağ oranına dikkat edin
Peynir tüketirken öncelikle yağ oranına dikkat etmelisiniz. Yağ peynire o zengin dokusunu ve harika tadını verir fakat aynı zamanda kalori ve kolesterolünü de artırır. Az yağlı sütten yapılan peynirler çok daha az yağlıdır.

Kaynak
 

yeni_raki

Asistan
Katılım
28 Mayıs 2011
Mesajlar
262
Reaksiyon puanı
2
Puanları
0
Neye göre buluyorlar bu rakamaı merak ediyorum. Bizde kayıt dışı ekonomi kayıt içinden daha fazla olabilir. Gidip peynirciden peynir alınca fiş kesmiyor. adam zaten kendi üretiyor hepsi tamamiyle kayıt dışı. O yüzden bu istatistik bence çok yanıltıcı. (Pazarda bile petnir satışı yapılan ülkeyiz ki adamlar orada delil gibi satıyor kaç kişiye fiş kesiyor)
 

eSa

Dekan
Katılım
5 Kasım 2011
Mesajlar
9,782
Reaksiyon puanı
352
Puanları
263
Evet, yılda 5 kilo ne demek. Peynir ekmek zeytin bizim en temel besinimiz. Ben ayda 1 kilo rahat yerim. Hele ekmek arası domates peynire yatılığa giderim :)
 

sonicar

Öğrenci
Katılım
25 Kasım 2010
Mesajlar
87
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
Türkiye de az tüketilmesinin sebebi peynir ile et fiyatı atbaşı gidiyo ondan... minik bir bilgi vereyim size, akşam ne kadar ağır yemek yerseniz yiyin, yemekten sonra kibrit kutusu kadar peynir ile bir parça ekmek yerseniz hiç ağırlık yaşamazsınız. hazmı kolaylaştırır.
 

michuozawa

Guru
Emektar
Katılım
6 Ağustos 2008
Mesajlar
20,603
Reaksiyon puanı
493
Puanları
263
ben ayda tek başıma bir kilo deviriyorum.
peynir zeytin candır can... :)
 

CieM

Asistan
Katılım
24 Kasım 2008
Mesajlar
459
Reaksiyon puanı
4
Puanları
0
Neye göre buluyorlar bu rakamaı merak ediyorum. Bizde kayıt dışı ekonomi kayıt içinden daha fazla olabilir. Gidip peynirciden peynir alınca fiş kesmiyor. adam zaten kendi üretiyor hepsi tamamiyle kayıt dışı. O yüzden bu istatistik bence çok yanıltıcı. (Pazarda bile petnir satışı yapılan ülkeyiz ki adamlar orada delil gibi satıyor kaç kişiye fiş kesiyor)
arkadaşa katılıyorum. Biz peyniri pazardan alıyoruz tabi ne fiş nede fatura, ama peynirin hası :)}]. Peyniri kendi üreten akrabalarım var. O yüzden bu bilgiler yanıltıcı. en azından Ülkenin %60'ı fişsiz peynir kullanıyordur.( ya kendi üretiyordur ya da pazardan alıyordur ).
 

vaio

Asistan
Katılım
8 Ekim 2009
Mesajlar
388
Reaksiyon puanı
2
Puanları
18
Tabii ki fiyatından anlaşılır. :)
 

El Padrino

Dekan
Katılım
15 Şubat 2007
Mesajlar
6,045
Reaksiyon puanı
70
Puanları
228
Pazarda ve kaliteli şarküterilerde satılan peynirler en kalitelisi ve lezzetlisi.Bu yörsan, muratbey, sütaş, ve aklıma gelmeyen diğer hazır fabrikasyon peynir markaları gerçekten berbat peynir üretiyor.Yörsanın en pahalı peyniri, pazarda satılan lor peyniri gibi.Ondan bile lezzetsiz.Bide gelmiş burda artistik yapıyor.Peynirin hası pazarda ve şarküteride satılır.Süpermarketlerde satılan hazır paketlenmiş peynirler peynir değil.
 

BLACKPOWERTURBO

Profesör
Katılım
11 Ağustos 2013
Mesajlar
1,482
Reaksiyon puanı
3
Puanları
0
alınan peynir alındıgı gibi bitiyor bu veriler neye göre:laugh:
 

oslun

Dekan
Katılım
2 Aralık 2008
Mesajlar
7,665
Reaksiyon puanı
33
Puanları
228
Erzincan tulum peyniri ve Van otlu peyniri deneyin yılda en az 20 kg tüketme garantisi veriyorum :)
 

nailasmu

Profesör
Katılım
6 Mayıs 2013
Mesajlar
2,166
Reaksiyon puanı
5
Puanları
218
Yaş
29
Önereceğiniz tuzlu peynir markası varmı? İyisinden
 

mr_rain

Guru
Katılım
9 Temmuz 2008
Mesajlar
23,956
Reaksiyon puanı
441
Puanları
263
Uzun zamandır süzme peynir yiyorum, yoğurt kıvamında peynirlerden sonra ilaç gibi geldi adeta. Onun haricinde küflü peynir ve tulum peynirini tek geçerim
 

Odessa

Profesör
Katılım
19 Haziran 2013
Mesajlar
3,760
Reaksiyon puanı
432
Puanları
263
Küflü peynir :thumbup1: Bu aralar eski kaşara ilgim artti.:tt1: Önceden pek tüketmezdim.
 

muratflash

Rektör
Katılım
9 Kasım 2008
Mesajlar
13,809
Reaksiyon puanı
510
Puanları
293
Peynirin her çeşidini acayip yerimm..:D Ben genelde zaten kahvaltı tipi beslendiğim için.
 

grkn-g

Doçent
Katılım
30 Kasım 2011
Mesajlar
883
Reaksiyon puanı
3
Puanları
0
bir konuya açıklık getirmek lazım insanlarımız peyniri az tüketmiyor alım gücü ancak okadar ;)
 

ErwinSmith

Rektör
Emektar
Katılım
12 Mayıs 2013
Mesajlar
11,559
Reaksiyon puanı
344
Puanları
263
Taze kasarin yumusak olanlari , beyaz peynirin ise suzme olanlari guzel oluyor bu arada koyun peyniri severim ancak keci peyniri sevmem degisik bir tat ... kaliteye gelince bence lezzetli olanlar kalitelidir :D
 

madmex

Profesör
Katılım
16 Nisan 2011
Mesajlar
2,606
Reaksiyon puanı
5
Puanları
0
yazıdan kaliteli peynir'in nasl olması gerektiğini anlamayan bir tek ben miyim ?
 
Üst