Kahve beynimize ne yapıyor?

Siz kahve tüketiyor musunuz?

• Su gibi içerim, olmazsa olmazım.

Kullanılan: 4 25.0%
  • Kullanmam,sevmiyorum.

Kullanılan: 0 0.0%
  • Canım çekerse, arada bir.

Kullanılan: 12 75.0%

• Kullanılan toplam oy
    16

michuozawa

Guru
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
493
Kahve insanı nasıl uyanık tutuyor, nasıl morali düzeltiyor? İşte bu sorunun yanıtları...
fft81_mf2398979.Jpeg

YouTube’daki ASAP Science kanalına sıklıkla bilim hakkında videolar yükleyen iki öğrenci Mitchell Moffit ve Gregory Brown, son videolarında kafeinin beyin üzerindeki etkilerini anlattı. Buna göre, insanların doğal yorgunluğu vücut tarafından gün boyunca üretilen adenozin adlı molekülden kaynaklanıyor.

İnsanlar uyuduğu zaman adenozin konsantrasyonu azalıyor. Uyandıran sonra gün içinde adenozinin birikmesiyle uyku hali ve yorgunluk baş gösteriyor. Sabah içilen kahve, kafeinin beyin hücreleri için adenozini andırmasıyla bu sürece müdahale ediyor. Şekil olarak benzer oldukları için, kafein beyindeki adenozin reseptörüne bağlanabiliyor. Kafeinin, adenozinin yerine kilitlendiği zaman ise adenozinin tutunmasına imkan kalmıyor ve bu da onun birikip uyku haline yol açmasını engelliyor.

YENİ RESEPTÖRLER ÜRETİYOR
Birkaç saat boyunca uyanık ve enerjik kalmanın ardından, vücut yeni reseptörler üretmeye başlıyor ki bu durumda, uyanık kalmak için daha fazla kafein tüketmek gerekiyor. Reseptörlerin üretilmesiyle gün içindeki kafein ihtiyacı artıyor ve bir süre sonra uyanık kalmak için gerekli olan miktar artmaya başlıyor. Konu hakkında konuşan Moffit ve Brown, “Kahve içmeyi bırakmaya çalıştığınız zaman ya da günlük alımınızı geciktirdiğiniz zaman normalde olandan çok daha yorgun hissedersiniz ve bu yoksunluk sendromuna benzer” sözleriyle süreci anlattı.

Kafein, tüm bunların haricinde vücuda adrenalin pompalıyor ve morali düzeltiyor.

Radikal

michuozawa

Guru
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
493
şöyle öğlen güzel bir Türk kahvesi de ne güzel gider. :mrgreen:

spybot

Guru
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
629
Arada bir içiyorum sadece .:)

Odessa

Profesör
Reaksiyon puanı
432
Spordan önce kahve iyidir.

Seyhoo

Dekan
Cezalı
Reaksiyon puanı
741
Starparkta çalışırken kahve + yeşil elma yapıyordum tek başıma sabahleyin 3 makinaya bakabiliyordum tavşan gibiydim valla ordan oraya ordan oraya hem işi sevdiriyor hem uyku denen bişey olmuyor tavsiye ederim bu ikiliyi

michuozawa

Guru
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
493
Starparkta çalışırken kahve + yeşil elma yapıyordum tek başıma sabahleyin 3 makinaya bakabiliyordum tavşan gibiydim valla ordan oraya ordan oraya hem işi sevdiriyor hem uyku denen bişey olmuyor tavsiye ederim bu ikiliyi
dediğiniz ikili yüzümü hafif ekşitmedi değil. :)

giskur11

Profesör
Reaksiyon puanı
160
bende bir etkisini görmüyorum uyumadan önce bir bardak içiyorum daha iyi uyutuyor.

friendly

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
671
Kahve bence çok harika bir içecek, çayın yeri illaki farklı ama kahve yoğun tempolu dönemlerin en büyük dostudur..
Hafta sonu Cnn Türk'de "Gündelik Şeylerin Destansı Hikayeleri" diye bi belgesel vardı, orada kahvenin Avrupa'da nasıl bulunduğu ve yaygınlaştığı anlatılıyordu, çok etkileyiciydi.

mr_rain

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
442
Günlük 2 fincan Türk kahvesi iyidir...