İşletme 2 yıl Mimarlık 6 yıl

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan gs_kadir
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Ahmethz

Rektör
Emektar
Reaksiyon puanı
398
[MENTION=101833]topalsolucan[/MENTION]
5 günde ingilizce diye de reklamlar var ona bakarsan ;)

ahky

Profesör
Reaksiyon puanı
65
Eğitim süresinin kısaltılması bazı bölümler için yerinde bir karar bence, zaten eğitim dediğin şeyi dört duvar arasında sıkıştırmak başlı başına yanlış, yüksek lisans yapıyorum, aşağıda yazanlar ise hocamızın bu dönem başında bize göndermiş olduğu mail:

"Değerli arkadaşlar merhaba,
Üniversitemiz bu dönem itibariyle Bologna sürecine tam anlamıyla geçiş yapmış bulunuyor. Yüksek lisans içinde yeni dönemde ciddi bir yapılanmaya gittik. Ders programını incelediğinizde şaşkınlık duygusunu yaşamış olabilirsiniz, bu nedenle size bir açıklama yapma ihtiyacı hissettim. Böylece etrafta dolaşan çeşitli şehir efsaneleri kafanızı karıştırmayacak.

Bologna sürecinin ilk hedefi eğitim kalitesinin yükseltilmesidir.

Öncelikle dersler artık 3 değil 2 saat olacak. Diyeceksiniz ki "Peki hocam ders saatleri azalırsa eğitim kalitesi nasıl artacak?"
Bu sorunun çok net bir cevabı var:
Bologna süreci sınıftaki yüz yüze verilen ders saatini azaltıyor ancak 6 AKTS'lik ders kapsamında ders dışı kazanımların sayısını arttırıyor.

Ders dışı kazanım kavramını biraz açıklayayım,

Artık derslerde hocalarınız sizlere yeni nesil ödevler ve uygulamalar verecekler.

O haftaki bir filmi izleyip özetlemeniz, bir best-seller kitap okuyup ana fikrini çıkarmanız, bir bilim fuarına gitmeniz, bir şirket sahibi ile mülakat yapmanız, sosyal bir etkinliğe katılmanız, bir case-study yazmanız vs...

Artık "lecture" tarzı eğitimler, yani sınıfa verilen eğitimler belirli oranda yerini bu tip çalışmalara bırakıyor.

Örneğin Oxford'un MBA programlarını ( http://www.sbs.ox.ac.uk/degrees/mba/Pages/outline.aspx ) inceleyecek olursanız yüksek lisans programı içerisinde sınıf ortamında yüz yüze verilen derslerin programın sadece % 40'ını oluşturduğunu göreceksiniz. Yani asıl mesele derste hocanın anlattıklarını dışarıda da uygulayabilmek ve bunu ölçebilmek. İşte Bologna süreci bizden bunu istiyor. Zaten Oxford'un bile böyle bir sisteme geçmesi bizim için önemli bir kıyaslama noktası.

Bu kapsamda tüm derslerinizi size kolaylık olması açısından gün sayısını azaltarak tasnifledik. Örneğin hafta içi programlarında 5 gün gelenler artık 3 gün gelecekler. Dersler yine 19:00'da başlayıp 22:00'de bitecek. İlk ders 20:25'de tamamlanacak, diğer ders 20:30'da başlayacak.

Okula daha az gün ve saat geleceksiniz ancak okul dışında aktivitelerinizde ciddi bir artış olacak. Sistem bunun üzerine işleyecek. Ayrıca ders saatlerinde yazdığı gibi dersler 23:00'de bitmeyecek. 22:00'de tamamlanacak, Taksim'den eve dönüş imkanlarını da değerlendirmeye aldık ve programı buna göre hazırladık. Tüm hocalarımızla bu bilgi paylaşıldı. Eskiden olduğu gibi dersler 22:00'de tamamlanacak.

Yüksek lisans bir anlamda kendi alanınızda uzmanlaşmak demek; bunun için de teorik dersler yeterli değil, mutlaka sahaya aktif olarak inilmesi gerekiyor. İşte yeni süreç size bunu sağlayacak.

Yeni dönemin hepimize hayırlı olmasını temenni ediyorum."

Lisans eğitiminde de böyle olsa iyi olmaz mı, nedir 4 sene boyunca kitap defter.

erenberk

Rektör
Reaksiyon puanı
100
Olabilir aslında çünkü her bölüm aynı yoğunluğa sahip değil. Mühendislikler de 4 yılda bitmesin daha iyi, zaten isteyen gene 4 yılda bitirir.

hamza5806

Profesör
Reaksiyon puanı
22
ben iyice tıptan ve mühendislikten soğudum sanırım hukuk okuyacağım

Hello Kitty.

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
104
Olabilir aslında çünkü her bölüm aynı yoğunluğa sahip değil. Mühendislikler de 4 yılda bitmesin daha iyi, zaten isteyen gene 4 yılda bitirir.

4 yılda bitmeyecek ama isteyen 4 yılda bitirebilecek. Nasıl olacak o :P

Ahmethz

Rektör
Emektar
Reaksiyon puanı
398
konudaki can alıcı [MENTION=52839]Rom.[/MENTION] un da bahsettiği gibi askerlik, msb bakalım nasıl bir düzenlemeye gidecek.

HYuksel

Profesör
Reaksiyon puanı
22
Temeli 4 yıllık. Bitirenler pratisyen olarak çalışmaya başlayabiliyorlar. İsteyen TUS'a girip uzmanlık yapıyor. Tıp'ta sistem biraz farklı olduğundan karşılaştırma ne kadar doğru olacak bilmiyorum ama, bir nevi zorunlu yüksek lisans onlarınki.
ÖYle birşey yok tamamen yanlış bilgi. Tıp fakultesi 6 yıldır (4 yıl temel eğitim, 1 yıl küçük stajlar, 1 yıl intörnlük) ve 6 yılı tamamlamadan pratisyen hekimlik yapmak mümkün değildir. Hatta 6 yıldan sonra (Eğer Marmara gibi ingilizce eğitim veren bir tıp fakültesi ise 7 yıldan sonra) 2 yıl Devlet Hizmet Yükümlülüğünü (zorunlu hizmet) tamamlamadan da özel bir kuruluşta ya da kendi namınıza hekimlik yapabilmeniz mümkün değildir.

Özetle: Pratisyen hekim olup kendi istediğiniz yerde çalışmak için en az (6 yıl eğitim + 2 yıl DHY) 8 yıl gerekir. Uzman hekimlik için ise ortalama 6 yıl eğitim + 4 yıl uzmanlık eğitimi + 2 yıl DHY = 11 yıl gerekir. Bir de sınıf tekrarı yapmaksızın maksimum ne kadar sürebilir ona bakalım : 1 yıl Hazırlık + 6 yıl eğitim + 5 yıl uzmanlık eğitimi + 2 yıl yan dal eğitimi + 2 yıl DHY = 16 yıl. Kendine güvenen buyursun...

Hello Kitty.

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
104
Şu an mühendislik 4 yıllık lisans programı ama isteyen 3-3.5 yılda bitiriyor. (İsteyen derken çalışan.)

O dediğinde yaz okulu filan olacak ki ancak öyle onun dışında yönetmelikteki esenekliğe bağlı. :)

erenberk

Rektör
Reaksiyon puanı
100
Sonuçta böyle bir şey var, ben onu söylemek istedim.

Hello Kitty.

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
104
Sonuçta böyle bir şey var, ben onu söylemek istedim.

Evet var ama her üniveristede olmuyor. Mesela bizim ünide en erken 3.5 yılda biter. Onda da başka üniversiteden gelip çoğu dersten muaf olman lazım :) ve buçuğun sebebide staj yüzündendir. :)

Empatik

Profesör
Reaksiyon puanı
8
yazılım bilgisyar mühendisliğinden birisi 5 yıl mı sürecek :D

orcnd

Dekan
Reaksiyon puanı
255
önce müfredatların gücellenip sonra eğitim süresini hesaplasalar daha mantıklı olur bence.

phoenix_

Doçent
Reaksiyon puanı
0
bence yerinde karar olmuş. zar zor bitiren mühendislikler en azından okulu uzatmış olmaz, diğer daha rahat geçen bölümlerde de yıl kaybı azalmış olur. zaten isteyen üstten falan ders alır erken bitirir isteyen de ders bırakır geç bitirir. mimarlık hakkında hiç bilgim yok 6 yıl olacak kadar kapsamlı mıymış.

S

SDN Okuru

SDN Okuru
şimdi bu bu sene girecek olanlar için geçerlimi?mesela bu sene gidecek diş hekimi ögrencileri 6 sene mi okuyacak:blink:

BrknEs

Dekan
Reaksiyon puanı
166
düşürsünler anlarım ama arttırmasınlar ömürden gidiyor be kardeşim

hamza5806

Profesör
Reaksiyon puanı
22
ya bu yasayı çok merak ediyorum kabul edildi mi var mı bilgisi olan?

goodolddays

Dekan
Reaksiyon puanı
202
Bildiğim kadarıyla yeni yök yasasına dahildi bu düzenleme ama haber çıktıktan sonra hiç ses seda duyulmadı. yasayı ne zaman geçirecekleri belli değil, geçene kadar içeriği defalarca değişir. Şimdilik bi değişiklik söz konusu değil