İşletme 2 yıl Mimarlık 6 yıl

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan gs_kadir
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

gs_kadir

Profesör
Reaksiyon puanı
8
YÖK taslağına eklenen maddeyle 4 yıl okutulan işletme, turizm ve otelcilik ile bankacılık gibi bölümlerin 2 seneye düşmesi, mühendislik ve eczacılık 5, mimarlık ve diş hekimliği 6 yıla çıkacak

isletme-2-yil-mimarlik-6-yil-3074789.Jpeg

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), YÖK Yasa Taslağı’na eklediği bir madde ile üniversitelerde okutulan bölümlerin eğitim sürelerinde değişiklik yapılmasını istedi. Bu kapsamda mevcut sistemde çoğu üniversitede lisans bölümü oldukları için 4 yıl okutulan işletme, turizm ve otelcilik, bankacılık, sigortacılık gibi bölümlerin 2 seneye; hukuk, coğrafya, sosyoloji, tarih, psikoloji gibi bölümlerin ise 3 seneye indirilmesi planlanıyor. Değişiklik yapılırsa, mühendislik ve eczacılıkta eğitim süresinin 5, mimarlık ve diş hekimliğinde ise 6 yıla çıkarılması gündeme gelecek.

Taslağa eklendi

Milli Eğitim Bakanı
Nabi Avcı’nın, görüş ve önerilerini içeren bir önyazı ile Başbakanlığa gönderdiği YÖK Yasa Taslağı’nda, üniversitelerde okutulan bölümlerin eğitim sürelerinde değişiklik yapılmasını istediği öğrenildi. Yazısında Türkiye’de tıp fakülteleri hariç bütün lisans programlarının 4 yıl eğitimi kapsadığını hatırlattığı belirtilen Avcı’nın, eğitim sürelerinde bölümde okutulan derslerin ağırlığı göz önünde bulundurularak yeniden planlama yapılması gerektiğine dikkat çektiği ifade edildi.

Türkiye’de mevcut sistemde, programlar lisans ya da ön lisans programları olarak ikiye ayrılıyor. Lisans programları 1 yıl yabancı dil hazırlık eğitiminin ardından 4 yıl alan eğitimini içerirken, ön lisans programları 1 yıl hazırlık eğitiminin ardından 2 yıl alan eğitimi programını kapsıyor. Bir istisna olarak tıp fakültelerinde ise öğrencilere 6 yıl boyunca eğitim veriliyor.

Bakanlığın “eğitim süreleri düşürülsün” önerisinin ayrıntılarına göre işletme, turizm ve otelcilik, bankacılık, sigortacılık gibi bölümlerin eğitim süresinin 2 seneye; hukuk, coğrafya, sosyoloji, tarih, psikoloji, ekonomi, edebiyat gibi bölümlerin ise 3 yıla düşürülmesi planlanıyor. Düzenleme yapılırsa, mühendislik ve eczacılıkta eğitim süresinin 5 yıla, mimarlık ve diş hekimliği bölümlerinde ise 6 yıla çıkarılmasının gündeme gelmesi bekleniyor. Yeni sistemde, isteyen öğrencinin alan eğitimine geçmeden önce, üniversitede 2 yıl “temel eğitim” alabileceği bir
model üzerinde de duruluyor.

http://gundem.milliyet.com.tr/isletme-2-yil-mimarlik-6-yil/gundem/gundemdetay/28.02.2013/1674385/default.htm

seckyn

Profesör
Reaksiyon puanı
18
Değişmeyen tek eğitim sistemi üniversiteydi onada karıştılar artık :)

ByEGT

Profesör
Reaksiyon puanı
15
Yerinde olur. Boşuna yıl kaybı ve eksik eğitim süresinin önüne geçilmiş olur.

Kadima

Rektör
Reaksiyon puanı
841
iyi bir değişim bence :) mühendislik okuyorum her dönem 7-8 ders görüyoruz :/

KuzeyT

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Kimine göre iyi olabilecek kimine göre ise kötü olabilecek bir karar.Sonuçta yine eğitim sistemiyle oynuyorlar :D Mesela ben bilgisayar mühendisliği okuyorum,5 yıllık bir sistemde 1 yıl geç bitirsem 1 yıl da hazırlık okusam 7 oluyor.Şuna bak tıp bile 6 :D 1 yıl da geç kazansam 8.Kısacası 5 yıllık bir sistem 8 yıl gibi oldu mesela.5*8=40 :D

anndriy

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
saçmalık
bi üniv. sistemi değişmemişti oda değişiyor

muratteas

Dekan
Reaksiyon puanı
96
Mimarlıkta 6 sene okuyacak ne varmış ?

goodolddays

Dekan
Reaksiyon puanı
202
İşletme müfredatının iki yıla sığacağını okulda hocalar söylemişti ama ODTÜ'ye girmişken 3 yılda da çıkmayalım, biraz tadını çıkaralım ya!

Ahmethz

Rektör
Emektar
Reaksiyon puanı
398
mimarlık gerçekten de yoğun bir bölüm örn. mimar sinan üniversitesinde bu bölümden 4 yılda mezun olabilenlerin sayısı gerçekten de az, yerinde bir karar gibi gözüküyor.
diğer bölümlerin de yıllarının azaltılması ön lisans - lisans uçurumunu kapatacaktır diye düşünüyorum.

ByEGT

Profesör
Reaksiyon puanı
15
Kimine göre iyi olabilecek kimine göre ise kötü olabilecek bir karar.Sonuçta yine eğitim sistemiyle oynuyorlar :D Mesela ben bilgisayar mühendisliği okuyorum,5 yıllık bir sistemde 1 yıl geç bitirsem 1 yıl da hazırlık okusam 7 oluyor.Şuna bak tıp bile 6 :D 1 yıl da geç kazansam 8.Kısacası 5 yıllık bir sistem 8 yıl gibi oldu mesela.5*8=40 :D

Tıp 4 yıldan 6 yıla çıkartılacak. 2 yıl da uzmanlık. En az 8 ;)

tambjk

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
16
Doğru bir değişim olur. İşletmenin müfredatı 2 seneye rahatlıkla sığar.

ByEGT

Profesör
Reaksiyon puanı
15
tıp zaten 6 yıl hiç 4 yıl olmadı ki???

Temeli 4 yıllık. Bitirenler pratisyen olarak çalışmaya başlayabiliyorlar. İsteyen TUS'a girip uzmanlık yapıyor. Tıp'ta sistem biraz farklı olduğundan karşılaştırma ne kadar doğru olacak bilmiyorum ama, bir nevi zorunlu yüksek lisans onlarınki.

djvietnam

Profesör
Reaksiyon puanı
8
şimdiki mimarları görüyoruz yamuk yumuk binalar adamın üstüne düşçekmiş gibi duruyor :) tövbe estağfrullah

Rom.

Rektör
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
177
İlla ki değişmeli, 2 yıllık eğitim verebilecek kapasitede anabilim dalları var arkadaş boşuna zaman kaybı gerçekten.

- - - Mesaj Güncellendi - - -

İlla ki değişmeli, 2 yıllık eğitim verebilecek kapasitede anabilim dalları var arkadaş boşuna zaman kaybı gerçekten.

Hello Kitty.

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
104
Gereksiz dersleri atın mühendislikler 3 yılda da biter :P lakin bizde eğitim seneleri kaybettirmeye yönelik :hammer:

YellowRed

Rektör
Reaksiyon puanı
27
bence sene azaltmak yerine içeriği güçlendirmeleri daha makul olur. neredeyse bütün bölümlerde 1. sınıfta Türk dili, Tarih, temel ingilizce gibi dersler okutuluyor. ilk sene öylesine geçip gidiyor.

bir de fakültelerin arasında anlaşıp ders paslaşması olayı var... mesela hukuk fakültesi ile fen edebiyat fakültesi dekanlıkları arasında anlaşıyor. hukuk fakültesine sanat tarihi, edebiyat tarihi gibi dersler konuyor. fen edebiyat fakültesine de temel hukuk gibi hukukla ilgili dersler konuyor. bu sayede iki fakültenin hocaları ekstra derslere girip esktra para kazanmış oluyor. arada olan ihtiyacı olmayan derslerle uğraşan öğrencilere oluyor.

Mr.Elm

Doçent
Reaksiyon puanı
5
mimarlık gerçekten de yoğun bir bölüm örn. mimar sinan üniversitesinde bu bölümden 4 yılda mezun olabilenlerin sayısı gerçekten de az, yerinde bir karar gibi gözüküyor.
diğer bölümlerin de yıllarının azaltılması ön lisans - lisans uçurumunu kapatacaktır diye düşünüyorum.
Yanlış düşünüyorsun. Evet yıl bazında artması belki ders yoğunluğunu azaltabilir. Yeni ders eklenirsede kalitede artabilir ancak mimarlıkta asıl kasan ders mimari projedir ve her dönem vardır. ayrıca kaldığınızda okulunuz doğrudan uzar büt ü olmaz. Ve hiçbir projeden kalmadan geçmek pek kolay iş değildir. 6 yıl oku biraz uzat ömür gider. Ancak hazırlık şart olsa 5 sene denilse anlarım yabancı dil konusuda altın bilezik veya 5 yıl olur 1 yıl tamamen workshoplar felan olur. Düşünülmeden verilen bir karar olduğunu düşünüyorum. İşletme için yataloji mühendisliği derdik şimdi ne deriz bilmem :)

Ketumm

Doçent
Reaksiyon puanı
5
Temeli 4 yıllık. Bitirenler pratisyen olarak çalışmaya başlayabiliyorlar. İsteyen TUS'a girip uzmanlık yapıyor. Tıp'ta sistem biraz farklı olduğundan karşılaştırma ne kadar doğru olacak bilmiyorum ama, bir nevi zorunlu yüksek lisans onlarınki.
Yanlışın var 6 sene okuduktan sonra tus a giriliyor ve 6 sene bitmeden pratisyenlik yapamıyorsun. 4. ve 5. sınıflarda stajyerlik 6. sunıfta da intern hekimlik var fakat bu ara hala okulun devam ediyor.

Uzmanlık dediğin olaysa 5 yıl oluyor yani toplamda 11 yıl =)

grkn-g

Doçent
Reaksiyon puanı
3
madem fakültelerin senesini arttıracaklar harçları kaldırmaları gerekir (aslında şuanda bile alınması çok abesle iştigal harç neymiş yav) ayrıca bursda vermeleri lazım 6 sene boru değil

ck-xe

Dekan
Reaksiyon puanı
39
AÖF bölümleri de 2 yıl olacak mı acaba :D

Genero

Profesör
Reaksiyon puanı
1
okuyanları vurmaz sanırım :D

leonfrt

Doçent
Reaksiyon puanı
1
Mimarlığı 6 senede okuyacağıma tıp okurum daha iyi

221BSHERLOCK

Dekan
Reaksiyon puanı
23
Yanlış bir şeyler var ama bunu düzeltebileceklerini pek düşünmüyorum. Örneğin önlisans diploması veren okullar niye var? Bunların karşılığı yok dünyada.

Mr.Elm

Doçent
Reaksiyon puanı
5
Yanlış bir şeyler var ama bunu düzeltebileceklerini pek düşünmüyorum. Örneğin önlisans diploması veren okullar niye var? Bunların karşılığı yok dünyada.
Ara eleman kazandırmak için var.

Rom.

Rektör
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
177
Bu durumun bi de askerlik meselesi var tabii..

topalsolucan

Rektör
Reaksiyon puanı
555
işletme nedir ya? adamlar 6 ayda ingilizce öğretiyor :)