İşletim Sistemi En Temel Sorusu

hakan-yesil

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Kendine güvenen arkadaşların yanıtlamasını istedigim bir soru var.

Önce fazla detaya girmeden bi açıklama yapıyım:
Bir bilgisayarın power dügmesine basılmasının ardından standart ve hatasız boot ve post işlemlerinin ardından CMOS setup da saklanan konfigurasyon bilgisini okur ve işletim sisteminin nerden açılacagına karar verir. Seçeneklerden floppy, cd-rom veya Hdd seçilebilir.Hdd seçili oldugunu varsayarak cmos HDD nin cylinder 0, head 0, sector 1 deki 512 byte lık MBR kodunu arar.
İşte soru tam da burada. İşletim sisteminiz olmadan o kodları Hdd nin mrb(master boot record) bölümüne nasıl yerleştirirsiniz?

Cevap verebicek arkadaşların varsa unvanını da yazarsa sevinirim(muhendis,programcı,ogrenci farketmez).

X_Codesia

Profesör
Reaksiyon puanı
9
Bir hard Disk'in ilk sektörü, Volume Boot Record ya da Master Boot Record'u (MBR) içerir. Şimdi ise ilk sektörün son iki byte'ı 0x55AA şeklinde standart bir imzaya sahiptir. Bu nedenle BIOS'un HDD'nizin boot edilebilir olduğunu doğrulaması için bu sektörü denetlemesi gerekir. Eğer bu byte'lar bulunmuyorsa, 'İşletim sistemi bulunamadı' şeklinde bir hata raporu görüntülenir ve BIOS bu aygıtı atlayarak boot listesine göre bir diğer aygıta geçecektir.Cevap tam da burda ! //Baska takıldıgın bir konu?

hakan-yesil

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Bir hard Disk'in ilk sektörü, Volume Boot Record ya da Master Boot Record'u (MBR) içerir. Şimdi ise ilk sektörün son iki byte'ı 0x55AA şeklinde standart bir imzaya sahiptir. Bu nedenle BIOS'un HDD'nizin boot edilebilir olduğunu doğrulaması için bu sektörü denetlemesi gerekir. Eğer bu byte'lar bulunmuyorsa, 'İşletim sistemi bulunamadı' şeklinde bir hata raporu görüntülenir ve BIOS bu aygıtı atlayarak boot listesine göre bir diğer aygıta geçecektir.Cevap tam da burda ! //Baska takıldıgın bir konu?

Sorumu ya okumadın ya anlamadın yada bilmeden yazıyosun. Ben hard disk e isletim sistemi kodu nasıl yazılır diyorum sen kod yoksa başkasına geçer diyosun.:huh: Dogru cevabı olan ??

yusufsan21

Dekan
Reaksiyon puanı
35
Bilmemek ayıp değil öğrenmemek ayıp. Biri söylese de biz de öğrensek.

abbas00

Asistan
Reaksiyon puanı
0
bunu sormak için foruma üye oldun sanırım. ve bu soruyu daha önce gördüğüme eminim yine bu forumdaydı sanırım.

kendine güvenen filan demişsin. siz biliyorsunuz demek ki söyleyin biz de öğrenelim.

"fabrikada" cevabı doğru bir cevap.

o zaman şunu da cevaplayın.

işletim sistemleri olmadan işletim sistemi nasıl yazıldı?

hakan-yesil

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
The Random Website

burada açıklama var.yardımcı olur mu acaba?

İlgilendiğin icin teşekkur ederim ama dogru cevap degil. Neden dersen sistemi nasm, masm, assembly, c, vb neyle yazarsan editor veya derleyiciye ihtiyacın vardır. Bu derleyiciyi kurman ve calıstırabilmen icin de bir isletim sistemine ihtiyacın var. Başka cevabı olan ??

qKTe

Profesör
Reaksiyon puanı
32
Sorumu ya okumadın ya anlamadın yada bilmeden yazıyosun. Ben hard disk e isletim sistemi kodu nasıl yazılır diyorum sen kod yoksa başkasına geçer diyosun.:huh: Dogru cevabı olan ??

:: bende sana detaya ve terimlere girmeden açıklayayım.
:: bunu yazılım olmadan yani dolayısıyla bir işletim sistemi olmadan yapamassın. işletim sistemlerinin de zaten var olma amacı budur. her donanımın fiziksel adresleri vardır ama biz onlar yazmak kodlamak yerine, sadece bi tıklamayla ulaşırız çalıştırırız. kaldıki yazlım olmadan asla!

Hello Kitty.

Rektör
Reaksiyon puanı
104
Yaklaşım tarzın :thumbdown:

amacın

sorunun cevabını öğrenmek mi

Yoksa bilen çıkmamasından Haz almak mı

cevabın veriliş tarzına uygun bir tarz:yes:

bunu sormak için foruma üye oldun sanırım. ve bu soruyu daha önce gördüğüme eminim yine bu forumdaydı sanırım.

kendine güvenen filan demişsin. siz biliyorsunuz demek ki söyleyin biz de öğrenelim.

"fabrikada" cevabı doğru bir cevap.

o zaman şunu da cevaplayın.

işletim sistemleri olmadan işletim sistemi nasıl yazıldı?

sorunun yanıtı icin arastırma yapıyorum buldugum zaman paylasıcam merak etme:cool:

ADİ Suçlar için İDAM geri Gelsin !

Bunları alacan Taksim meydanında 3-5saat sallandıracan

Beddua etmek de çok kötü bir şey ama bunları görünce asla dayanamıyorum.

Allah belalarını versin...

++++

Türkiye'ye ben en çok sırf bunun için kızıyorum bunlardan 2,3 tanesini yakalayıp asıcan,işkence edicen,mermiye tutucan,elektrikli sandalye falan bir idam türü kullanarak öldürecen bak bakalım bunu gördükten sonra aynısını yapmak istiyenlerin kararı ne olacak.Hapse atmakla birşey olmuyor ki.

Allah öbür tarafta hepsinin belasını verecek zaten.

hakan-yesil

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
:: bende sana detaya ve terimlere girmeden açıklayayım.
:: bunu yazılım olmadan yani dolayısıyla bir işletim sistemi olmadan yapamassın. işletim sistemlerinin de zaten var olma amacı budur. her donanımın fiziksel adresleri vardır ama biz onlar yazmak kodlamak yerine, sadece bi tıklamayla ulaşırız çalıştırırız. kaldıki yazlım olmadan asla!

yazılım olmadan yapamazsam bunu donanımsal nasıl yaparım onu soylermisin. bahsettigin fiziksel adresler nedir?

hakan-yesil

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Kendine guvenen arkadaşlar varmı yazmamın amacı polemik yaratmak deil sorunun ciddiyetini ve belli bir (bir hayli) bilgi birikimi gerektirdigini vurgulamak icindi. Sorudan uzaklaşmayalım lutfen cunku onemli bir soru oldugunu düşünüyorum.

captaingreen

Profesör
Reaksiyon puanı
20
Arkadaşım senin aradığın şey ASUS teknolojisi olan ExpressGate gibi birşeymi isyorsun.Anakart'a nasıl BİOS cipi konduysa birtanede hafıza koysunlar flash disk gibi negüzel olurdu.

funmaker

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
donanım üzerinde çalışan makina dili üzerine kademeli olarak inşa ederek yaparsın bu dediklerini makina dili üzerinde çalışan proglama dilleri,proglama dilleri üzerinde çalışan işletim sistemi ok mi

hakan-yesil

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
donanım üzerinde çalışan makina dili üzerine kademeli olarak inşa ederek yaparsın bu dediklerini makina dili üzerinde çalışan proglama dilleri,proglama dilleri üzerinde çalışan işletim sistemi ok mi

Biraz teknik ayrıntı verebilirmisin ne tur bir donanımla hangi yontemle yapabilirsin bunu?

funmaker

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
elektronik devreler seviyesinde,0 1 mantık matematiği çerçevesinde,yarıiletkenlerim çalışma prensibini araştırabilirsin.

hakan-yesil

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Arkadaşım senin aradığın şey ASUS teknolojisi olan ExpressGate gibi birşeymi isyorsun.Anakart'a nasıl BİOS cipi konduysa birtanede hafıza koysunlar flash disk gibi negüzel olurdu.
Sorduğum soru tam olarak editor yardımı olmadan (isletim sistemi olmadan editor çalışamayacagından)hard disc e kodları yerleştirebilmek.

husoft07

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Bu kodu oraya yerleştirmekteki amacın nedir. Ona göre bi cevap aramak daha mantıklı olur. Bunu işletim sistemi olmadan yapmanın tek bi yolu vardır. Bir çok anakart bizim haberimiz olmadan disket sürücüye göz atar. Sen burada diskete uygun kodları yerleştirebilirsen istediğini yaparsın. tabi bu senin programlama kabiliyetine bağlı bir olay. İşletim sistemi olmadan yapmanın tek yolu bu. Tabi gizli yapmak istersen. Eğer bu olay zaten aşikar bi şekilde olacaksa yeni nesil bilgisayarların tamamına yakınında FDD olmadığını hesaplarsak bu olay için Flash Disk yada CD gibi bir medya akla daha yatkın. Bu şekilde ister MBR isterse BIOS olsun istediğin herşeyi yaptırabilirsin. Programlanabilir GPU ların olduklarını düşünürsek her şey hayal gücümüze bağlı.

funmaker

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
iyide sen kendi kendine bi çalışma sistemi zaten kurmuşun ona göre soru soruyon ilk başta verdiğim cevabı düşünürsen anlarsın.Zaten senin dediğine göre olmaması lazımi,ama oluyo şu anki yazılımlarla zaten.işletim sistemi belleğe alındıktan sonra ve ordan çalıştıktan sonra harddiske yazabilir bu normal.cdden boot edince boot dosyaları rame alınır.ordan da harddiske müdahale edilir.yani illa harddiskten başlatman da gerekmiyor

hakan-yesil

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Bu kodu oraya yerleştirmekteki amacın nedir. Ona göre bi cevap aramak daha mantıklı olur. Bunu işletim sistemi olmadan yapmanın tek bi yolu vardır. Bir çok anakart bizim haberimiz olmadan disket sürücüye göz atar. Sen burada diskete uygun kodları yerleştirebilirsen istediğini yaparsın. tabi bu senin programlama kabiliyetine bağlı bir olay. İşletim sistemi olmadan yapmanın tek yolu bu. Tabi gizli yapmak istersen. Eğer bu olay zaten aşikar bi şekilde olacaksa yeni nesil bilgisayarların tamamına yakınında FDD olmadığını hesaplarsak bu olay için Flash Disk yada CD gibi bir medya akla daha yatkın. Bu şekilde ister MBR isterse BIOS olsun istediğin herşeyi yaptırabilirsin. Programlanabilir GPU ların olduklarını düşünürsek her şey hayal gücümüze bağlı.

Kodu oraya yerleştirmedeki amaç bilgisayarı çalıştırmaktır. "Operating system not found " iletisinden ileriye gidebilmektir. Bunun icin bir isletim sistemi gereklidir ve bunu herhangi bir bootable aygıttan yapmak. Hangisinden olacağının onemi yok ben hdd en temel oldugu icin onu duşundum. flash disc ve cd rom icinde geçerli bir soru.Diskete yaparsın ama onun icine bir kod girmek icin yine bir işletim sistemine ihtiyac duyarsın.

iyide sen kendi kendine bi çalışma sistemi zaten kurmuşun ona göre soru soruyon ilk başta verdiğim cevabı düşünürsen anlarsın.Zaten senin dediğine göre olmaması lazımi,ama oluyo şu anki yazılımlarla zaten.işletim sistemi belleğe alındıktan sonra ve ordan çalıştıktan sonra harddiske yazabilir bu normal.cdden boot edince boot dosyaları rame alınır.ordan da harddiske müdahale edilir.yani illa harddiskten başlatman da gerekmiyor

işletim sistemi bellege alındıktan sonra olur ama diskler icinde bir işletim sistemiyle gelmezler. cd lere de bu kodlar başka sistemler yardımıyla yazılır. ilk olarak o kodlar mbr ye nasıl konulur onu soruyorum.

husoft07

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Yanlış düşündüysem affola. Biz bu kadar bilseydik zaten Microsoft yada onun gibi bir şirkette çalışırdık. Bu soru ancak elektronik mühendislerinin cevaplayacağı türden. Ve en azından böyle bir sistemi tasarlayıp işler hale getiren biri.

funmaker

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
yine önceki verdiğim cevaplara bakarsan anlayabilirsin bu sorunu.sistemi kademeli olarak inşa ettiğini düşün.

hakan-yesil

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Yanlış düşündüysem affola. Biz bu kadar bilseydik zaten Microsoft yada onun gibi bir şirkette çalışırdık. Bu soru ancak elektronik mühendislerinin cevaplayacağı türden. Ve en azından böyle bir sistemi tasarlayıp işler hale getiren biri.

haklı olabilirsin bende belki bilen birisi olursa diye ve daha da onemlisi bilmeyip merak edenlerin ogrenebilecegini dusunerek actım konuyu. sorumu bilgisayar muhendisligi ogretim gorevlilerine dahi sordum ve yanıt verirlerse paylaşıcam..

funmaker

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
bilgisayar gibi düşünürsen anlaşılmayacak bişi yok aslında sadece nasıl çalıştığını bilmek gerekiyor.:w00t:

hakan-yesil

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
yine önceki verdiğim cevaplara bakarsan anlayabilirsin bu sorunu.sistemi kademeli olarak inşa ettiğini düşün.

tşk ederim. bana teorik degil teknik bilgi verebilirmisin.0 ve 1 lerin matematigini cozmek ve hdd nin çalışma ve oluşturulma mekanızmasını anlamak tek başıma asırlar alır. amerikayı yeniden keşfetmek gibi bişey olur.