Işıkla çalışan işlemci

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan T800
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

T800

Profesör
Reaksiyon puanı
6
displayer.aspx

IBM'den çığır açacak buluş, elektrik yerine ışıkla çalışan işlemci geliştirdi.

Günümüzün silikon tabanlı bilgisayar çipleri geçmişte kalıyor. Teknoloji devi IBM mikro işlemci mimarisinde çığır açacak bir gelişmeye imza attı, elektrik yerine ışıkla çalışan işlemci geliştirdi. IBM'in yeni buluşu karbon nanotüp teknolojisine dayanıyor.
Silikon tabanlı mikroişlemciler, günümüzde yaygın olarak kullanılıyor. Ancak yakın bir gelecekte yerlerini IBM'in geliştirdiği bir başka teknolojiye bırakacak görünüyorlar.
IBM şirketi, karbon nanotüp teknolojisiyle ürettiği bir bilgisayar çipine 10 binden fazla transistör yerleştirmeyi başardı. Günümüzün silikon tabanlı mikroişlemcilerinin milyarlarca transistörden oluştuğunu düşünürsek bu rakam oldukça küçük görünüyor olabilir. Ancak bu yeni teknolojinin oturması için büyük bir adım.
IBM 90 nanometre silikon tabanlı optik işlemciyi başarıyla üretti ve laboratuvar ortamında kullanılmaya başladı.
Söz konusu işlemci sayesinde artık 25 Gbps hızında veri aktarımı mümkün olacak.
Özellikle bilgisayar bilimlerinde adı sıkça geçen Moore Yasası'nın bu durumda hala işlediğini söyleyebilmemiz mümkün olacak. Çünkü bu yasaya göre bir bilgisayar çipine yerleştirilebilecek transistör sayısı her 18 ayda bir ikiye katlanabiliyor. Yasa 40 senedir doğrulanıyor. Ancak karbon nanotüp teknolojisinden önce fizik yasalarıyla çakışacak durumdaydı.
Karbon nanotüp teknolojisinde bulunan her tüp bir atom kalınlığında. Ayrıca bu tüpler elektrik akımını silikondan daha iyi iletiyorlar.
Bu teknolojiyle saniyede terabytelarca veri bilgisayarlar arasında transfer edilebilirken, 90 nanometrelik bu ışık devrelerinin veri açlığı çeken sunucular ve süper bilgisayarlarda kullanılması tasarlanıyor.
Bu sayede 10 yıl içerisinde bilgisayarlar arası veri trafiğinin yarattığı darboğaz da ortadan kalkmış olacak.
Tüketicilerin kullandığı bilgisayar ve telefonlar arasındaki veri transfer hızının da ilerleyen dönemde üç katına çıkması bekleniyor.
Gelecekteki bilgisayarların bu nanotüplerle geliştirilen çipleri kullanacağına ise kesin gözüyle bakılıyor

KAYNAK

erenberk

Rektör
Reaksiyon puanı
100
Oha bunu ben yapmak istiyordum. Fikrimi çalmışlar :hammer:

sebastiantr

Profesör
Reaksiyon puanı
13
2012-2020 arası için boş hikaye diyebilirim.
Üzerinde durulur çalışırsa 2020 den sonra bişeyler olabilir.
2020 sonrasında vereceği performansa ve üretim sürecine göre 2030 yılında günümüz işlemcilerinin yerini belki alır.
2030 yılında yaklaşık 50 yaşında olacağıma göre çok önemli bir husus değil benim için, keza sizler içinde.
Bırakın çocuklarınız ilgilensin :)

7.43

Dekan
Reaksiyon puanı
332
Beklenen bir şeydi. Umarım hızlı gelişir.

Kenpachi

Profesör
Reaksiyon puanı
26
Yapılamaz bir şey değil.Sonuçta ışıkta bir enerji,elektrikte.

2012-2020 arası için boş hikaye diyebilirim.
Üzerinde durulur çalışırsa 2020 den sonra bişeyler olabilir.
2020 sonrasında vereceği performansa ve üretim sürecine göre 2030 yılında günümüz işlemcilerinin yerini belki alır.
2030 yılında yaklaşık 50 yaşında olacağıma göre çok önemli bir husus değil benim için, keza sizler içinde.
Bırakın çocuklarınız ilgilensin :)

Dediğine göre 30 yaşında bu teknolojiyi kullanabilicem :)

Buroteknik

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Böyle hızlı gelişen teknolojiyle bunlar devede kulak kalır. Daha neler çıkar neleer. . .

Mr.ßahadır®

Asistan
Reaksiyon puanı
3
Teknoloji çok hızlı gelişiyor daha neler olacak bunlar birşey değil...

xyz1234

Profesör
Reaksiyon puanı
13
bu teknolojinin mucidi bir Türk profesör, 2008 yılında ışığı optik chipte hapsetmeyi başarmıştı. Muhtemelen mezun olduğu liseden dolayı olsa gerek çokta gün yüzüne çıkmadı yada çıkarılmadı. çünkü kendisi ankara Özel Samanyolu koleji mezunuydu. dünyanın en genç profesörlerinden olan Mehmet FAtih Yanık MIT de yaptığı çalışmalarla bilim adamlarının -270 derecede durdurmayı başardıkları ışığı oda sıcaklığında optik silikonda hapsetmeyi başarmıştı.

http://tr.wikipedia.org/wiki/Mehmet_Fatih_Yanık
http://www.rle.mit.edu/rleonline/People/MehmetF.Yanik.html
http://basariliturkler.ufoss.com/mehmet-fatih-yanik-turk-bilim-adami-isigi-cipte-durdurdu/

slipknot44

Asistan
Reaksiyon puanı
1
o bu değil de ibm fena bir şekilde yeni teknolojileri ele geçiriyor ha.

Ali TEMEL

Profesör
Reaksiyon puanı
92
Bu teknoloji çıktığında saniyede binlerce terabayt veriyi bir harddiskten diğerine aktarırken, ttnet gibi bir internet sağlayıcımız olduğu için bu hızın internet üzerinde pek etkisi olmayacak gibi görünüyor :)

Rom.

Rektör
Emektar
Reaksiyon puanı
177
Bu teknoloji çıktığında saniyede binlerce terabayt veriyi bir harddiskten diğerine aktarırken, ttnet gibi bir internet sağlayıcımız olduğu için bu hızın internet üzerinde pek etkisi olmayacak gibi görünüyor :)

İnternet te yerinde sayacak değil ya be hocam.

canahmet34

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Benim anlamadigim sey su zaten en fazla elektrik tuketen islemci tam yukteyken 150w gibi bir elektrik cekiyor isikla calissa ne olur calismasa ne olur

7.43

Dekan
Reaksiyon puanı
332
Tek sorun elektrik mi? Işıkla çalışırsa çok şey değişir.

TayfunYilmaz

Asistan
Reaksiyon puanı
2
İBM kullanan biri olarak söylüyorum bu adamlar bilgisayarin mucidi yaparlar :)

Quickly

Doçent
Reaksiyon puanı
2
bu teknolojinin mucidi bir Türk profesör, 2008 yılında ışığı optik chipte hapsetmeyi başarmıştı. Muhtemelen mezun olduğu liseden dolayı olsa gerek çokta gün yüzüne çıkmadı yada çıkarılmadı. çünkü kendisi ankara Özel Samanyolu koleji mezunuydu. dünyanın en genç profesörlerinden olan Mehmet FAtih Yanık MIT de yaptığı çalışmalarla bilim adamlarının -270 derecede durdurmayı başardıkları ışığı oda sıcaklığında optik silikonda hapsetmeyi başarmıştı.

http://tr.wikipedia.org/wiki/Mehmet_Fatih_Yanık
http://www.rle.mit.edu/rleonline/People/MehmetF.Yanik.html
http://basariliturkler.ufoss.com/mehmet-fatih-yanik-turk-bilim-adami-isigi-cipte-durdurdu/

Profesör değil Doçent 'miş. Verdiğiniz mit.edu.tr linkinde akademik unvan olarak Associate Professor yazıyor, bu bizdeki Doçent 'in karşılığıdır. Amerika 'daki isimlendirme sizi yanıltmış sanırım, orada asistana bile professor diyorlar. Yani her Professor Profesör değildir. :)

Bu bilim adamımızın başarıları ve çalışmaları anlattığınız gibiyse (kendisini sizden duydum çünkü) kendisini tebrik eder başarılarının devamını dilerim canı gönülden.

Quickly

Doçent
Reaksiyon puanı
2
Düzeltme: mit.edu.tr yazmışım sehven, mit.edu olacak, Türkiye'de değil tabii ki MIT, tr uzantısı nerden aklıma geldiyse artık :)

mr_rain

Guru
Reaksiyon puanı
453
Teknoloji sitelerinden paylaşım yapmıyoruz arkadaşlar..

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...