IPv6

Bu konuyu okuyanlar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Erdem-FB

Dekan
Katılım
25 Ağustos 2009
Mesajlar
5,746
Reaksiyon puanı
28
Puanları
38
IPv6.gif


IPv6 Nedir ?

IPv6 "Internet Protocol Version 6" kelimesinin başharflerinin kısaltılmış halidir.70 li yıllarda geliştirilen ve hala kullanılan IP versiyon 4 (IPv4) protokolünün yerini alması için 90 lı yılların başından itibaren IETF (Internet Engineering Task Force) tarafından ilk çalışmalarına başlatılmış ve IPv4’ün yerini alması öngörülmektedir.

Yeni bir IP protokolüne niçin ihtiyacımız var?

IPv4 uzun yaşam süresince esnek ve sağlam tasarımından dolayı uzunca yıllar daha ihtiyacları karşılayabilecek gibi gözükmesine rağmen ağa bağlanan cihazların sayısının ve çeşitlişiğinin (PLC,PDA, UMTS mobil telefonlar, sensör ağları vb) IPv4’ün adres aralığının zaman içinde bitme sorunuyla karşılaşmamız ihtimalini doğurdu.
IPv6 bu problemi IP adres aralığını arttırarak öngörülebilir bir gelecekte ortadan kaldırmıştır.IPv6 bunun yanında IPv4 ile hizmetlerin çeşitlenmesi ile sağlanılmasında güçlük yaşanan:
Güvenlik
Servis kalitesi (Quality of Service QOS)
Mobillik
Çoklu gönderim (Multicast)
Ağ yönetimi
problemlerine de çözümler sunmaktadır.

Ölçeklendirilebilirlik:

IPv4 adreslemesi için kullandığımız 32 bitlik aralığı IPv6 ile birlikte 128 bite çıkıyor.Bunun sonucu olarak IPv4 ile kıyaslandığında (232) IPv6 adres aralığının 2128 = 340.282.366.920.938.463.463.374.607.431.768.211.45 6 olduğunu söyleyebiliriz.

Güvenlik:

IPv4’e sonradan eklenen güvenlik tedbirlerini arttırıcı şifreleme (IPsec) kimlik denetimi (authentication) vb mekanizmalar IPv6 ile beraber gömülü olarak gelmektedir.


Servis Kalitesi (Qualiy Of Service)

IPv6 ile gelen servis kalitesi özellikleri ile IP paketlerini önceliklendirme işlemi kolaylaşmış gerçek zamanlı trafiğin (Görüntü,ses vb) önceliklendirilerek kesinti olma olasılğı azaltılmıştır.


Tak Çalıştır, Otomatik yapılandırma (Autoconfiguration)

IPv6 ile protokolü ile gelen otomatik yapılandırma özellikeri sayesinde son kullanıcının ağa bağlanmak için hernangi bir ayar yapması gerekmeyecektir.


Mobilite

IPv6 ile mümkün olmayan aynı IP adresi ile farklı ağlarda dolaşım IPv6 ile mümkün hale gelmiştir.


Adresleme ve Yönlendirme

IPv6 Adres yapısı ile yönlendirme tablolarındaki ağ adresi sayısı azalacak ve yönlendirmede rahatlık sağlanacaktır.

IPv4 ve IPv6 adresleri beraber kullanılabiliyormu ?

Evet,IPv6’ya geçiş aşamasında kolaylık sağlamak için aynı cihaz üzerinde hem IPv4 hemde IPv4 adresi bulunabilir.Bu tip yapıya ikili yığın ("dual stack") yapısı adı verilir.IPv6 destekleyen çoğu uygulama bağlanılmak istenen noktanın ilk olarak IPv6 adresi olup olmadığını kontrol eder,eğer varsa IPv6 üzerinden bağlanmaya çalışır.Ipv6 adresinin olmaması durumda IPv4 adresi kullanılır.

IPv6 Yönlendirici Keşfi

Bir Ipv6 istemcisi, ağa bağlandığı zaman yönlendirici tanımlama talebi mesajını multicast yöntemiyle gönderir ve ağa bağlı bir veya daha fazla yönlendiriciden Yönlendirici Tanıtım (Router Advertisement) cevabı alır. Bu cevap, alt ağ öneklerini ve yönlendirici (ağ geçidi) bilgilerini içerir.

DHCPv6

DHCPv6 kullanılarak, IPv6 istemcisine, alt ağ önekleri, yönlendirici bilgileri ve diğer yapılandırma değişkenleri bildirilebilinir. Bu protokol genel oalrak, yönlendirici keşfi yöntemiyle bildirilmeyen alan adı sunucularının (DNS) istemcilere tanıtılması görevi için kullanılmaktadır.


El ile Yapılandırma

Tipik bir IPv6 istemcisi, el ile yapılandırmaya ihtiyaç duymaz, sadece Ipv6 yönlendiricilerin, Ipv6 adresleri ve yönlendirme işlemleri için el ile yapılandırılması gerekir. Ancak ihtiyaç duyulması halinde Windows Vista işletim sisteminde, şu şekilde eli ile yapılandırma yapılabilir:


TCP/IPv6 Özellikler Menüsü

Windows işletim sistemlerinde Vista ile gelen bir özellik, IPv6 ayarlarının grafik arayüz üzerinden yapılabilmesidir. Aynı Ipv4 ayarlarının yapılandırılması gibi, “Ağ Bağlantılarım” (Network Connections) dizininin “Özellikler” (Properties) arayüzü altında, İnternet Protokol Versiyon 6 (TCP/IPv6) ayarı görülmektedir. Burada yeralan bir dizi ayar penceresi aracılığı ile, istenilen ayarlar yapılandırılır.
1.Adım: Denetim Masası’nda yeralan Ağ Bağlantılarım dizinini açın.
2.Adım: Yapılandırılacak Ağ arayüzünün simgesine sağ tuşla tıklayın, açılan menüde gelen “Özellikler” satırını tıklayın.
3.Adım: Configure üstbaşlıklı menüden, “İnternet Protokol Sürüm 6 (TCP/IPv6)” seçeneğini çift tıklayın.
4.Adım: Gelen pencerede gerekli ayarlar yapılır:
Otomatik IPv6 adresi al: Bu seçenek, yönlendirici keşfi veya DHCPv6 protokolü aracılığıyla otomatik IPv6 adres yapılandırması sağlamaktadır.
Ipv6 adresi kullan: Bu seçenekte, IPv6 adresi, alt ağ öneki (istemciler için /64), varsayılan ağ geçidi değerleri girilir.
Otomatik Alan Adı Sunucusu al: Bu seçeneğin seçilmesi halinde, ağ üzerinde DHCPv6 protokolü üzerinden alan adı sunucusu bilgileri otomatik olarak alınmaya çalışılır. Yönlendirici keşfi yöntemiyle alan adı sunucusu adresi alınamamaktadır.
Alan Adı Sunucusu Adresi: Birincil ve isteğe bağlı olarak ikincil alan adı sunucuları adresleri buraya girilebilir.
Gelişmiş: Bu menü altında, IP ayarları ve DNS menüleri bulunmaktadır.
Ip ayarları:
DNS ayarları:
netsh.exe aracı
 

AliA

Ordinaryüs
Emektar
Katılım
29 Haziran 2007
Mesajlar
64,457
Reaksiyon puanı
529
Puanları
0
1- Konularınızda kaynak belirtiniz.

2- Konuları uygun bölümlerde açınız.
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Üst