İnternetten download caiz mi?

Bu konuyu okuyanlar

Katılım
12 Mart 2011
Mesajlar
35,210
Reaksiyon puanı
10,325
Puanları
113
Diyanet'ten internet uyarısı

15224898177.jpg



İnternette telif haklarının ihlal edilmesinden şikayet eden sanatçılara Diyanet'ten de destek geldi.

Telif hakları konusunda büyük sıkıntılar yaşayan sanatçılara Diyanet'ten müjdeli haber geldi. Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, birer emek mahsulü olarak internet ortamına geçirilmiş olan her türlü program, yazılım, kitap, müzik gibi ürünleri ilgililerin izni olmadan elde edip kullanmanın caiz olmadığına hükmetti.


Sanatçılar yıllardır telif mücadelesi verirken korsan ürünlerin önüne bir türlü geçilemiyor. İnternet kullanımının yaygınlaşmasıyla bazen vizyona yeni giren bir film bile korsan tezgahlarına veya internet sitelerine düşebiliyor. Konuyla ilgili bir vatandaşın, "İnternetten program, yazılım, kitap, müzik indirmek ve bunları kullanmak helal midir?" sorusunu cevaplandıran Din İşleri Yüksek Kurulu, sanal alemden, ürün sahibinin izni olmadan indirme işleminin kul hakkı ihlali olduğuna hükmetti.


Başkasının emeğini gasp anlamına gelecek her iş, tutum ve davranışın, kul hakkı sorumluğu gerektirdiğine dikkat çeken Yüksek Kurul açıklamasında şu ifadeler yer aldı: "Bu sorumluluk ise söz konusu hak sahibine iade edilmedikçe veya helallik alınmadıkça ortadan kalkmaz. İslam, emeğe büyük değer verir, haksız kazanca karşı çıkar. Kur'an-ı Kerim'de 'İnsan için ancak çalıştığı vardır' (Necm, 53/39) buyurulur. Hz. Peygamber de (sas) emeğin hakkının verilmesini değişik hadisleriyle ifade etmişlerdir. Bunlardan birinde 'Hiçbir kimse, elinin emeği ile kazandığını yemekten daha hayırlı bir kazanç yememiştir. Allah'ın Peygamberi Davud da kendi elinin emeğini yerdi' (Buhari, Büyu', 15) buyurmuşlardır.


Teknolojinin geliştiği, insan emeğinin çok değişik şekil ve ortamlarda tezahür ettiği günümüzde aynı ölçüde hak ve emek ihlalleri söz konusu olmakta, bu hak ihlalleri elektronik ve bilgisayar dünyasında da yaşanmaktadır. Bu tür haksız davranışlar sadece bireylerin hakkını gasp etmiş olmamakta, aynı zamanda, o alanlarda emek harcayan insanların yeni ürünler üretme konusundaki şevkini kırmakta, bu da geniş anlamda kamu hakkı ihlaline dönüşmektedir. Bu sebeple birer emek mahsulü olarak internet ortamına geçirilmiş olan her türlü program, yazılım, kitap müzik vb. ürünleri ilgililerin izni olmadan elde edip kullanmak caiz değildir."


"KUL HAKKI CEHENNEM VE CENNET YOLUNDA ÖNEMLİ ÖLÇÜDE BELİRLEYİCİDİR"


"Kul hakkı yemenin hükmü nedir? Kul hakkı nasıl ödenir?" sorusunu da cevaplandıran Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, Hz. Peygamber (sas), üzerinde kul hakkı bulunan kişilerin, hak sahibi olan mazlumlardan helallik almalarını öğütlediğini hatırlattı. Kurul açıklamasında, "Peygamber Efendimiz (sas) bunun yapılmaması durumunda haksızlık yapan kişinin salih amellerinin, haksızlığı ölçüsünde alınarak hak sahibine verileceğini, eğer verilecek salih amel bulunamazsa o zaman da mazlumun günahlarının zalime yükleneceğini belirtir. Peygamberimiz (sas), imkanı olduğu halde zamanı gelmiş bir borcu ödemeyenlerin kul hakkını ihlal ettiğini şöyle ifade eder: 'Ödeme gücü olan zengin kişinin, ödemeyi ertelemesi zulümdür.' Görüldüğü üzere kul hakkı, kişinin Cennet ya da Cehennem'e gidişinde önemli ölçüde belirleyici bir rol oynamaktadır." ifadeleri yer aldı.




"GIYBET KUL HAKKIDIR, MUHAKKAK HELALLEŞİN"


Allah'ın huzuruna kul hakkı ile çıkmanın çok ağır bir vebali olduğunu duyuran Din İşleri Yüksek Kurulu, böyle bir günahın Allah tarafından bağışlanması, hak sahibinin affetmesi şartına bağlandığını hatırlattı. Kararda, "Hak sahibi, hakkını almadıkça veya bu hakkından vazgeçmedikçe, Allah kul hakkı yiyenin bu günahını affetmemektedir. Çünkü ilahi adalet bunu gerektirir. Veda hutbesinde Rasulullah (sas) 'Ey insanlar, sizin canlarınız, mallarınız, ırz ve namuslarınız, Rabbinize kavuşuncaya kadar birbirinize haramdır (dokunulmazdır)' buyurmuştur.


Buna göre; gasp, hırsızlık veya izinsiz alma gibi yollarla elde edilen haram para veya mal, sahipleri biliniyor ise kendilerine yahut mirasçılarına, bilinmiyor ise fakirlere veya hayır kurumlarına onların namına sadaka olarak verilmelidir. Ayrıca, yapılan bu kusurlardan dolayı da Allah'tan af ve mağfiret dilenmelidir. Mal ya da darp gibi şeylerle ilgili olmayan gıybet, bühtan gibi hak ihlallerinde en doğrusu; hak sahibine durumu anlatıp helalleşmek olmakla beraber, her zaman bu şartı yerine getirmek mümkün olmadığından ya da insanlar bundan çekindiklerinden, kendi adına tövbe edip, hak sahibi namına da istiğfar etmek, dua etmek ya da hayır hasenat yaparak sevabını ona bağışlamaktır, bu tür hak ihlallerine keffaret olur." denildi.


KaynaK
 
Katılım
5 Aralık 2013
Mesajlar
125
Reaksiyon puanı
2
Puanları
18
Yaş
35
Efendimiz veda hutbesinde gerekli aciklamayi yapmis. Korsan kullanim haramdir. Baskasinin emek verip yapmis oldugu bir calismayi, kisiye bir bedel ödemeden, izin almadan kullanim haramdir. Bilgisayar ile ilk tanistigimiz senelerde böyle hatalari cogumuz yaptik. Ancak günümüz sartlarinda ( Playstore, Steam gibi... ) siteler tarafindan bütcelere uygun rakamlara indirimli orjinal alim secenekleri sunuluyor ise, bunlari degerlendirmek lazim.
 

/xo/

Dekan
Katılım
3 Haziran 2013
Mesajlar
6,131
Reaksiyon puanı
226
Puanları
63
"Müzik, film, dergi, oyun" gibi ürünlerin cracklilerinin kullanmanın "İslam" dininde haram olduğuna, kul hakkına girdiğine katılıyorum. Asıl anlamadığım şu; Bu açıklamayı yapan insanların dahi farkında olmadan bu kötülüğü yapması. O zaman bu açıdan bakarsak %95 kullanıcı kul hakkı yiyor. Crackli windows, office, torrent oyun, müzik, 3. parti uygulamalar vs diye sıralanır gider.
 
S

SDN Okuru

SDN Okuru
korsan kullanım haram mı değil mi sorusu "kaç yaşındasın?" sorusu ile aynı zorlukta. düşünebilen herkes bilir korsan olduğunu. halkın bu konuda bilinçlendirilmeye mi korkutulmaya mı ihtiyacı var ona siz karar verin.. bir de nedense hep bizim sanatçı mağdur. yabancının her kalitede her formatta eseri korsana düşüyor, ama nedense paraya para demiyorlar(şikayetçi olsalar bile(warner bros. örneği)). bizimkilerin de bir düşünmesi lazım ne eksik diye.
 

Bthnkdgn

Öğrenci
Katılım
27 Şubat 2012
Mesajlar
66
Reaksiyon puanı
0
Puanları
6
Cokta umrumdaydi diyanetin ne dedigi insanlarinda umrunda olucakya :) Ea gibi firmalar cöp oyunlari cikartip 60 dolardan saticak , günlügü 30 a calisip 1 kitap ancak alabiliceksem. ben icicek sütü bulamazken o mp3 ü seslendiren süt banyosu yapicak 500 tl ye calisanlarin hakkini savunmazsiniz milyon dolarlari milyar dolarlari kazananlarin daha cok milyon milyar dolarlar kazanmamasina haram dersiniz. Ölen Madencinin arkasindan bu meslegin kaderinde ölüm var diyenin basbakan oldugu bir ülkede Sömürülenin degil Sömürenlerin hak iddaa etmesi magdur duruma düsmesi pek normaldir. Aziz Nesin aklima geldi yine

- - - Mesaj Güncellendi - - -

Ha bu arada eger hakkini vermis bir kitap oyun film ise orjinal alirim. önce korsan denerim emek verilmis sadece para icin yapilmamis yargisina varirsam orjinal alirim. cokmu korsan indiriyorsunuz paraniz yok diye. arada bir orjinal alip yetmedigi dönemde kücük miktardaki paranizi da cocuk vakiflarina bagis yapabilirsiniz :)
 

bölge34

Doçent
Katılım
8 Aralık 2013
Mesajlar
727
Reaksiyon puanı
12
Puanları
18
Ürünlerin fiyatı abartılı olmasa, tabi herkes bilir korsan kullanımın suç ve caiz olmadığını. Ama dış ülkelerin çoğunda bir oyun örneğin 5TL ise ülkemizde 10TL. Evet pahalı diye de illa korsan kullanacağız diye birşey yok, ücretsiz alternatiflere yönelmemiz lazım. Hesaplı olsa hemen hemen tüm yazılımları orjinal kullanırım. Korsan kullanıyorum mu evet, download yapıyorum mu evet, Allahın bildiğini kuldan saklamaya gerek yok.
 

BLACKPOWERTURBO

Profesör
Katılım
11 Ağustos 2013
Mesajlar
1,482
Reaksiyon puanı
3
Puanları
0
boşverin 3 günluk dünyada ne olçak müsluman mali ortaktir:laugh: demesini beklerdim diyenetin:laugh:
 

Bakisar

Asistan
Katılım
18 Haziran 2009
Mesajlar
152
Reaksiyon puanı
12
Puanları
18
İnsan hayatı şu 3 uğraşla geçeeeer gider.
1-Dünyalı maddi uğraş.Temel amaç:hayatta kalmak için yiyecek içeccek, barınacak bir yer,neslini devam için en az bir eş :)
2-Ahiret hayatı için ilim öğrenme, ibadet, iyilik,hayır vb.
3-Malayani işler.Yani ne dünyana yarar ne ahiretine yarar.Uzak durulması gereken işler.
Böyle bakılırsa,
1--download işinden dünyalık kazanıyorsan karşı tarafa da bir zahmet kazancıdan hakkını ver..Ofis programı para kazandırıyorsa ilk kazancınla lisansla..
2--download işini ahiret işlerinde harcıyorsan yani sıfır maddi kazanç. bilgi öğrenip öğretme vs. İlim müminin yitik malıdır bulduğun yerde alacaksın,para ile alnıp satılamaz.
3--download işini malayani işlerde yani resim-müzik-video-oyun için yapıyorsan.Külliyen zarardasın parasını versen harama para harcamış olursun, vermesen kul hakkı ortaya karışık durumu..Bu üçüncü şık benim de başımın belası...Allah kurtulmayı nasip etsin.Yoksa dünya bir gün tekmeyi koyup kurtaracak...
 

Da Vinci's

Doçent
Katılım
7 Eylül 2013
Mesajlar
532
Reaksiyon puanı
5
Puanları
0
İnsan hayatı şu 3 uğraşla geçeeeer gider.
1-Dünyalı maddi uğraş.Temel amaç:hayatta kalmak için yiyecek içeccek, barınacak bir yer,neslini devam için en az bir eş :)
2-Ahiret hayatı için ilim öğrenme, ibadet, iyilik,hayır vb.
3-Malayani işler.Yani ne dünyana yarar ne ahiretine yarar.Uzak durulması gereken işler.
Böyle bakılırsa,
1--download işinden dünyalık kazanıyorsan karşı tarafa da bir zahmet kazancıdan hakkını ver..Ofis programı para kazandırıyorsa ilk kazancınla lisansla..
2--download işini ahiret işlerinde harcıyorsan yani sıfır maddi kazanç. bilgi öğrenip öğretme vs. İlim müminin yitik malıdır bulduğun yerde alacaksın,para ile alnıp satılamaz.
3--download işini malayani işlerde yani resim-müzik-video-oyun için yapıyorsan.Külliyen zarardasın parasını versen harama para harcamış olursun, vermesen kul hakkı ortaya karışık durumu..Bu üçüncü şık benim de başımın belası...Allah kurtulmayı nasip etsin.Yoksa dünya bir gün tekmeyi koyup kurtaracak...
Hadi oyun neyse de resim ,müzik,video gereksizmi.
Bu ne cehalettir. Tiksindim.
 

hakanmelik

Asistan
Katılım
25 Kasım 2013
Mesajlar
101
Reaksiyon puanı
0
Puanları
16
Ülkemize yazılım ürünleri hep dışarıdan geliyor. Yani yerli yazılım ürünleri kullanmıyoruz. Çünkü yok denecek kadar az. Ee haliyle dışarıdan gelince de vergisi cartı curtu pahalıya geliyor bize. Ee benim gibi öğrenci adam nasıl versin örneğin binlerce dolar bir Visual Studio programına ? Bilmiyorum bana da "emeğin karşılığı verilmesi gerekiyor" gibime geliyor ama maddi durum olmayınca çağın da gerisinde kalamam yani. Kafamda ki düşünce de şöyle ; ileride zengin olursam muhtemel lisanslı ürünler almak yönünde .
 

seckyn

Profesör
Katılım
21 Nisan 2010
Mesajlar
2,945
Reaksiyon puanı
18
Puanları
38
Torrentin durumu nedir acaba :D Biri satın alıyor ve malını başkasıyla paylaşıyor :mrgreen:
 

yaşli çocuk

Profesör
Katılım
17 Ağustos 2011
Mesajlar
4,373
Reaksiyon puanı
11
Puanları
38
Bayılıyorlar ölümün olduğunu unutturup insanları cehenneme sürüklemeye.
 
Katılım
12 Mart 2011
Mesajlar
35,210
Reaksiyon puanı
10,325
Puanları
113
bayılıyolar insanları dinle cehennemle korkutmaya

Bayılıyorlar ölümün olduğunu unutturup insanları cehenneme sürüklemeye.

Cokta umrumdaydi diyanetin ne dedigi insanlarinda umrunda olucakya

bu fetva zaten umurunda olanlar içindir, yarın'ınını, yakîn'inini bilenler içindir.
sizin gibilerin başına beyzbol sopasıyla vuran yok, inanıp inanmamanız konusunda...
dilediğiniz gibi davranabilirsiniz.
o yüzden korkmanıza falan gerek yok.
dilediğiniz gibi çalmakta özgürsünüz elbet.
tabii bu bugün için.
"yarın"a gelince, eh sizin buna zaten ihtiyacınız yok.
onu sorun edenler düşünsün demi ama?!
 

Elusive

Dekan
Katılım
2 Eylül 2012
Mesajlar
8,627
Reaksiyon puanı
260
Puanları
63
İslamda fahiş fiyatta yasaklanmıştır. E o zaman piyasadaki bir çok ürünün fiyatları ne oluyor ?
Ha bunu söyleyen insanların bir çoğunun farkında olmadan illegal ürün kullanması da ayrı bir olay.
 

Mackle LLC

Asistan
Katılım
28 Ekim 2013
Mesajlar
242
Reaksiyon puanı
1
Puanları
0
Cokta umrumdaydi diyanetin ne dedigi insanlarinda umrunda olucakya :) Ea gibi firmalar cöp oyunlari cikartip 60 dolardan saticak , günlügü 30 a calisip 1 kitap ancak alabiliceksem. ben icicek sütü bulamazken o mp3 ü seslendiren süt banyosu yapicak 500 tl ye calisanlarin hakkini savunmazsiniz milyon dolarlari milyar dolarlari kazananlarin daha cok milyon milyar dolarlar kazanmamasina haram dersiniz. Ölen Madencinin arkasindan bu meslegin kaderinde ölüm var diyenin basbakan oldugu bir ülkede Sömürülenin degil Sömürenlerin hak iddaa etmesi magdur duruma düsmesi pek normaldir. Aziz Nesin aklima geldi yine

- - - Mesaj Güncellendi - - -

Ha bu arada eger hakkini vermis bir kitap oyun film ise orjinal alirim. önce korsan denerim emek verilmis sadece para icin yapilmamis yargisina varirsam orjinal alirim. cokmu korsan indiriyorsunuz paraniz yok diye. arada bir orjinal alip yetmedigi dönemde kücük miktardaki paranizi da cocuk vakiflarina bagis yapabilirsiniz :)


Kesinlikle katılıyorum. Onlar parasının milyonlarcasını tek saniyede harcayabiliyor ama bizde öyle bi şans yok çünkü devletin durumu bu. Ülkemizin olduğu durumlar orijinal aldığım sadece kitaplar var. Onun haricinde oyuna gidip 200-250 lira vermek normal bir durum mu ?


İslamda fahiş fiyatta yasaklanmıştır. E o zaman piyasadaki bir çok ürünün fiyatları ne oluyor ?
Ha bunu söyleyen insanların bir çoğunun farkında olmadan illegal ürün kullanması da ayrı bir olay.


O zaman fiyatları azaltsınlar. Ya da maaşları arttırsınlar. Devlet "5 milyarcık" TL yi IMKB ye borç verebiliyormuş. Onlara borç vermek yerine zam yapmasınlar o zaman. Bu arada faiz de yasaktı dinimize göre. E o zaman neden var ?
 

St. Benoit

Profesör
Katılım
7 Nisan 2009
Mesajlar
1,357
Reaksiyon puanı
6
Puanları
38
[video=youtube;Af0wXeN6_FY]http://www.youtube.com/watch?v=Af0wXeN6_FY[/video]
 
Katılım
12 Mart 2011
Mesajlar
35,210
Reaksiyon puanı
10,325
Puanları
113
Bayılıyorlar ölümün olduğunu unutturup insanları cehenneme sürüklemeye.

[MENTION=167111]yaşlı çocuk[/MENTION], hakkını helal et, maalesef ki senin mesajını tam tersine anlamışım.
fetvalara karşı dik duran(!) arkadaşlarımızın çokluğu olsa gerek, bizi bir genelleme gibi hataya sürüklemiş olsa gerek.
düzeltme yetkim olmadığı için, buradan yazma gereği duydum, özelden yaptığınız ikaz sonrası.
 

Bakisar

Asistan
Katılım
18 Haziran 2009
Mesajlar
152
Reaksiyon puanı
12
Puanları
18
Hadi oyun neyse de resim ,müzik,video gereksizmi.
Bu ne cehalettir. Tiksindim.
Evet birader gereksiz. Senin güvenliğini sağlamaz,soğuk kış günlerinde ısıtmaz,sana para vermez,karnını doyurmaz....Hepsi geçmişin anlık bir kesitidir..İstediğin kadar seyret dinle sana bişey kazandırmayacaktır..Tiksinmenize gelince ben yemek tarifi vermedim size, düşüncelerimi yazdım sadece, demekki aynı fikirde değiliz o kadar..
 

KaJMeR13

Profesör
Katılım
1 Mayıs 2013
Mesajlar
2,779
Reaksiyon puanı
9
Puanları
38
bir ürünü değeri üzerinde fiyata satmak da günahtır. bir oyun 150 tl olunca :)
ama olar bir hata yapıyorlar diye bizde gidip netten indirip bedava kullanırsak o hataya ortak oluruz

diyorlar ki insanları cennetle cehennemle korkutuyorlar :)
sen pek korkmuşa benzemiyorsun korksan tir tir titrerdin.

kimisi diyor ki film müzik temel ihtiyaç :D
senin çölün ortasında aç kalda temel ihtiyaçların ne olduğunu uygulamalı olarak öğren :)

hadi dini geçtik etik olarak da yanlış bir şey.

şimdi ben kullanıyor muyum evet :)
ama kullanıyorum diye kendimi kandırıp yanlış değil, günah değil diye vicdanımı rahatlatmak için kendimi kandırmıyorum.

yeterli param olsaydı asla korsan kullanmazdım.
 
D

Deleted member 312196

SDN Okuru
[video=youtube;kB-6wDpIdTo]http://www.youtube.com/watch?v=kB-6wDpIdTo[/video]

Hoca efendi cok güzel anlatmis.
 

webrettin

Profesör
Katılım
16 Mart 2009
Mesajlar
1,676
Reaksiyon puanı
49
Puanları
48
Fetvaya diyecek bir şeyimiz yok, kişi uyar uymaz. Yazdıklarım herhangi bir çaba içerisine girdiğim şeklinde anlaşılmasın ama aklıma takılan mevzular var.

Korsan kullanıma bakarak oluşan ticari hacimin orjinal ürün satılsaydı ile karşılaştırıp gelsin paralar şeklinde el ovuşturmayı beklemek hayaldir çoğunluk para verip yanından geçmez. Bunu afedersiniz ama ahmakca görürler. Kullanıyorsa kolay erişildiğinden yoksa ne yapsın değeri o kadar yok.

İslamda kişiye ait değer ön plandadır ve kişisel malları ürünleri korumaya yöneliktir. Bu yüzden hırsızlığın cezası kesindir.Ceza vermek için icraya şartlar o kadar kolay değildir.Bunlardan biri çalınan ürünün, malın orta yerde olması hırsızlık cezasının uygulanması için engeldir, ceza veremezsiniz. Değerine önem veriyorsanız korumalısınız ama bu çalmak için bahane değil ama el kesmek içinde bahane değil.

Bu fetvaya bakarak şunu diyebilir miyim? gerçekten teknolojiye yakın oldukça çok çevrem var. Parası vererek bir ürün aldım, işletim sistemi film müzik vs.Arkadaşlarım benden istediler ve paylaştığımda kul hakkı olduğu için vermemem gerek.Bu onların para veripte alacağı birşey değil.Fetvaya elimden geldiği kadar uyarım amenna. Ancak bana göre diyanetin ramazan için astrolog aldığı gibi bu tür konularsa da piyasa ekonomi uzmanı, bilişim uzmanı almasa bile bilir kişi ücreti ile bilgi satın alabilir.Benim aklıma takılan mevzular bunlar. Umarım Allah katında yanlış anlaşılmam yoksa üyelerin yanlış anlaması o kadar sorun değil :)
 

yaaa

Öğrenci
Katılım
26 Eylül 2012
Mesajlar
35
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
Diyanet internetten download la ugraşacagına vergi kaçırıp senin benim hakkımı yiyen insanlara versin bu fetvayı. O zaman belki fiyatlar da biraz indirim olurda bizde abartılmış neredeyse balon olmuş ürünleri hakkıyla alabiliriz.
 

ck-xe

Dekan
Katılım
4 Nisan 2010
Mesajlar
5,558
Reaksiyon puanı
39
Puanları
48
Eskiden de korsan vardı. Şimdi dijital olarak yürüyor. Zamanında fetva verildi mi bilmiyorum ama zamanında iyi önlem alınmalıydı.
 

-Hewal-

Dekan
Katılım
27 Haziran 2008
Mesajlar
5,206
Reaksiyon puanı
11
Puanları
0
Bir albümün dijital kopyasını maliyeti belki 1 tl olan albümü 20 -25 tl ye kakalamaya kalkarsalar millet tabi gider korsan alır örnek spofity aylık 10tl ye sınırsız müzik dinleme ve indirme ama bizimkiler yok varsa yoksa sömürü.
 
S

SDN Okuru

SDN Okuru
bir de şu sorun var. direk dvd-cd-bluray tarzında aldığımız albümleri/filmleri her türlü oynatıcıda kullanamıyoruz. albümler mp3 formatında değil. e çoğu cihaz albüm versiyonlarını da oynatıyor dediniz diyelim ki, o aşırı büyük dosyalardan taşınabilir bir cihaza kaç tane sığacak ki? internetten satın alınan içerik ise her zaman kaliteli olmuyor. korsanı 320kbps/flac formatında, ücretli servisler 192kbps falan veriyor şaka gibi. bir de popüler müzik dinlemeyenlerin halini düşünün."bu servis sizin ülkenizde kullanılmamaktadır"a çare bulsunlar önce... artı olarak sürekli yeni müzik dinleyen/film izleyen insanlar hangi birine para yetiştirsin? say say bitmez sorunlar...
 

Son mesajlar

Üst