İnternet Kafeler İçin Linux, KafeNux

realmanager

Profesör
Reaksiyon puanı
99
Böyle bir çalışma olduğunu duydum
2. versiyonu çıkarmışlar bile
http://kaizener.jalbum.net/kafenuks2.01/ adresten ekran görüntülerini inceleyebilirsiniz.
Türkçe, Mandriva tabanlı internet kafeler için özelleştirilmiş henüz resmi olmayan bir dağıtımmış
İlgilenenler bakabilirler

HapS

Profesör
Reaksiyon puanı
63
realmanager yeniden sahalarda :) hoşgeldin

Krazky

Profesör
Reaksiyon puanı
45
Bir an önce resmi bir dağıtım belirleyip yayınlamalılar. Linux kaferlerde de görülmeye başlandığında pazar payını artırmış olacak. Neden bu kadar geç kaldılar acaba?

DeepLune

Asistan
Reaksiyon puanı
1
hadi büyükleri anladık da çocuklar nasıl linux kullanacak :) hepsi 8-12 yaş arasında değişiyor .

realmanager

Profesör
Reaksiyon puanı
99
çocuklar da linux kullanır
birşey yok
aynı fare, aynı klavye
çift tıklıyorsun açılıyor, x tuşuna basıyorsun kapanıyor

gameovermee

Asistan
Reaksiyon puanı
2
internet kafelerde cok rahat ve cok daha verimli şekilde linux kullanılabilir.
fakat türkiyede internet kafe mi oyun kafe mi bu ayrım önce belirlenmeli. oyun kafeler için iş biraz zor yakın zamanda

DeepLune

Asistan
Reaksiyon puanı
1
internet kafelerde cok rahat ve cok daha verimli şekilde linux kullanılabilir.
fakat türkiyede internet kafe mi oyun kafe mi bu ayrım önce belirlenmeli. oyun kafeler için iş biraz zor yakın zamanda

Aynen zaten çocuklar sırf silkroad başka bişey bildikleri yok :D

Krazky

Profesör
Reaksiyon puanı
45
hadi büyükleri anladık da çocuklar nasıl linux kullanacak :) hepsi 8-12 yaş arasında değişiyor .
Kafe sahibi veya çalışanı ilk sıralar yardımcı olacaktır elbet ama sonra çocuklar alışır. Şimdiki çocuklar cin gibi valla.

Kafe sahibi: Yiğenim buyur;

Çocuk: Call of Duty oynayacam amca

Kafe sahibi: 7 numaralı bilgisayara geç, ben başlatıyorum sistemi...

Çocuk: Oturur bilgisayarın başına ve bağırır kafe sahibine... Lan amca bu Linux dağıtımının yeni sürümü çıktı sen niye hala eskisini kullanıyon...

Kafe sahibi: Ulan bacak kadar ama Hacker tipi var bunda :D

DeepLune

Asistan
Reaksiyon puanı
1
Kafe sahibi veya çalışanı ilk sıralar yardımcı olacaktır elbet ama sonra çocuklar alışır. Şimdiki çocuklar cin gibi valla.

Kafe sahibi: Yiğenim buyur;

Çocuk: Call of Duty oynayacam amca

Kafe sahibi: 7 numaralı bilgisayara geç, ben başlatıyorum sistemi...

Çocuk: Oturur bilgisayarın başına ve bağırır kafe sahibine... Lan amca bu Linux dağıtımının yeni sürümü çıktı sen niye hala eskisini kullanıyon...

Kafe sahibi: Ulan bacak kadar ama Hacker tipi var bunda :D

Çok güzel örnek :)

Koskoca Milli Eğitim Bakanlığı Tüm okullarda F klavye kullandırıyorlar aslında Okullarda windows yerine Linux kurulacak özellikle Pardus ama ne yazikki sadece teknik liselerde var.

ck-xe

Dekan
Reaksiyon puanı
39
Bizim buralarda, bir zamanlar Knight Online'da hesap çalmak için internet kafelerden birindeki bilgisayarlardan birine virüs bulaştırmışlar. Tabi kimin bulaştırdığı ortaya çıkınca çocukları acayip bir şekilde dövmüşler :D
Bence ne ilk ne de son olacak. Eğer bu dağıtım gerçekten işe yararsa hiç kimse bu yüzden dayak yemeyecek :D

DeepLune

Asistan
Reaksiyon puanı
1
Bizim buralarda, bir zamanlar Knight Online'da hesap çalmak için internet kafelerden birindeki bilgisayarlardan birine virüs bulaştırmışlar. Tabi kimin bulaştırdığı ortaya çıkınca çocukları acayip bir şekilde dövmüşler :D
Bence ne ilk ne de son olacak. Eğer bu dağıtım gerçekten işe yararsa hiç kimse bu yüzden dayak yemeyecek :D

Evet dediğin gibi Linux'ta virüs yok ama bizim TÜRK'ler hep bildiğini yapar. hele bişey öğrenmişler kime sorsam neden linux kullanmıyorsun diye hemen oyun çalışmaz diyorlar.
Sadece bildikleri bu "Oyun çalışmaz"

ck-xe

Dekan
Reaksiyon puanı
39
Evet dediğin gibi Linux'ta virüs yok ama bizim TÜRK'ler hep bildiğini yapar. hele bişey öğrenmişler kime sorsam neden linux kullanmıyorsun diye hemen oyun çalışmaz diyorlar.
Sadece bildikleri bu "Oyun çalışmaz"

İnternet kafeye giden biri, oyununun çalışmadığını gördüğünde Linux'un Vista'dan bile kötü olduğunu düşünür. (Vista'nın hakkında kimlerin neler düşündüğünü iyi biliyoruz). Hatta bazılarının anında işe yaramaz damgası vuracaklarına da eminim.

DeepLune

Asistan
Reaksiyon puanı
1
Herşey zamanla bir bakmışızki Türkiyenin %60 ı Pardus kullanıyor :D

DeepLune

Asistan
Reaksiyon puanı
1
Cümleten iyi akşamlar
------------------------------------
AMa internet kafelere hemde "TÜRKİYE"deki internet cafelere Linux biraz zor gelir :)

Krazky

Profesör
Reaksiyon puanı
45
Ben bazen kimi görsem takılıyorum. Özellikle format atacağım gün anket gibi soruyorum Windows mu Linux mu diye... Yolda arkadaşımla giderken sevimli bir çocuğa öylesine Windows mu yoksa Linux mu diye sordum maksat şamata olsun... Çocuk ne desin Pardus abii :D Valla arada bir babama da takılıyorum oda bana Annen diyor :)

keyloger

Rektör
Reaksiyon puanı
237
Ben bazen kimi görsem takılıyorum. Özellikle format atacağım gün anket gibi soruyorum Windows mu Linux mu diye... Yolda arkadaşımla giderken sevimli bir çocuğa öylesine Windows mu yoksa Linux mu diye sordum maksat şamata olsun... Çocuk ne desin Pardus abii :D Valla arada bir babama da takılıyorum oda bana Annen diyor :)

Çocuğun cevabı güzelmiş, ama baban en süper cevabı vermiş.. :D

realmanager

Profesör
Reaksiyon puanı
99

Türkiye'de Linux'un hiç de azımsanmayacak derecede geliştiğinin canlı kanıtı

erdem67tr

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Arkadaşlar Linux ile İnternet Kafeli günler yakın hemde çok yakındır. Hatta Parduslu Linuxlarımızla....

Tubitak sırf bu konu üzeri bir projeyi başlattı. Mühendislerin bu konu üzerinde çalışmaların son sürat devam etmektedir.

Aşağıdaki Linki incelemenizi öneriyorum..

http://www.internetcafeciler.net/soz-kafecide/52913-pardus-internet-kafe-projesi-pardus.html

Bu arada bazıları Pardus'la bir adım atamazlar sadece ben yaparım algısında da olabilir. Maalesef o düşüncede olanlar. Linux'un paylaşım ruhundan da uzak hareket içindeler. Yada Bu uzaklık'ı ticari zekaya cevirmek istiyorlar.

Bence Linke bir göz atın nedemek istediğmi daha iyi anlaycaksınız. Bu arada Türkiye'de İ-cafelerde Linux tutarmı tutmaz mı tartışalım dersek bir kaç satır daha yazı ekleyiyim...

Bazı İnternet Kafeci arkadaşlarım şu ifadeleri kullanmaktalar. "Linux Windows'un yerini tutamaz. Biz Türk Milleti olarak alışkanlıklarımızdan vazgeçmeyiz. Aslında bu ifade Linux için çok doğru bir söylemdir. "

PARDUS her nekadar bir Linux olsada herşeyden daha önemlisi ve ötesi PARDUS'un bir MİLLİ YAZILIM olarak aksedilmesi çok önemlidir.

Yine Biz TÜRK MİLLETİ olarak, MİLLİ duygularımızı herşeyin önünde tutarız. Bu yüzden PARDUS'un yeri özel olacaktır...

Kaldıki Milli Eğitime Bağlı Tüm Okullar, Halk Eğitim Merkezleri vs. Bilgisayar Labrotuvarları PARDUS olduktan sonra, Devlet daireleri PARDUS'a geçtikten sonra Bu ülke kendiliğinden zaman içinde %90 oranlarında LİNUX kullanıcısı olur.

Birde üstüne üstelik yaklaşık 12-13 yıldır Türk Toplumunun Bilgisayar okur yazarı yapan, biz İnternet Kafeler bu projenin bir ayağında olduktan sonra alttan da sürekli yeni nesil yetiştiğini düşündüğümüz bu ortamda şu ifadeleri kullanmak istiyorum ;

Telekominikasyon İletişim Başkanlığı Kasım 2009 yılı verilerine göre 19.354 yasal İnternet Kafe bulunmaktadır.

Kayıt Dışı yada İnternet Toplu Kullanım Sağlayıcı Hizmet Belgesi Almayanlarla beraber benim tahminimce Ülkemizde
25.000 civarı İnternet Kafe bulunmaktadır. Minimum her kafede 20 bilgisayar olduğunu düşündüğümüzde....

500.000 bilgisayar sadece internet kafelerde, Yukarıda bahsettiğimiz Okulları devlet daireleri vs. bunalrıda bu grubun içine katarsak en az 900.000 bilgisayar eder. Bu rakamın %70'si
aktif olarak PARDUS'a geçiş yaptığında 630.000 yapar hadi 130.000 de ben eleyim. 500.000 bilgisayar kesin net olarak kamu-internet kafe çalışması ile ülkemiz LİNUX okur yazarlığının temel taşlarını oturtmuş olurlar.

Kaldıki İnternet Kafelere her bilgisayara günde 15 farklı insanın oturduğunu baz aldığımızda 500.000 bilgisayar X 15 kişi 7.500.000 kişi günlük pardusla tanışma imkanına ulaşacaktır. Burada devletimize ve biz İnternet Kafelere büyük sorumluluk düşmektedir.

Pardus İnternet Kafe Projesi yazılımcılarına iyi çalışmalar dilerim. Umarım Özgürlük için yazıyorum deyenler umarım benciilekten kacınıp bu projenin bir yerinde olup. Para için değilde meslektaşlarının teşekkürü için çaba sarf etmiş olur.

Nordkapp

Doçent
Reaksiyon puanı
16
Biraz konu disi olabilir belki ama bu Linux'un yazi tipi neden daha guzel degil. Windows'un ki gibi mesela. Ona da para veriliyor mu? Bence daha guzel bir yazi tipi secseler daha hos olacak.

cheleby

Profesör
Reaksiyon puanı
227
Windowsu kullanamıyorlar linuxu hiç beceremezler :D

Krazky

Profesör
Reaksiyon puanı
45
Biraz konu disi olabilir belki ama bu Linux'un yazi tipi neden daha guzel. Windows'un ki gibi mesela. Ona da para veriliyor mu? Ben daha guzel bir yazi tipi secseler daha hos olacak.
Ne söylemek istedin anlamış değilim?

Nordkapp

Doçent
Reaksiyon puanı
16
Ne söylemek istedin anlamış değilim?
Aceleden bi kac cumleyi yazmamisim. Kusura bakmayin. Anlamaman normal.

Demek istedigim Linux'un kullandigi yazi tipi guzel degil. Daha guzel ve estetik bir yazi tipi kullanabilirler. Yazi tipi icinde para odeniyor mu?

Bunu demek istemistim.

realmanager

Profesör
Reaksiyon puanı
99
kullandığın linux dağıtımına bağlı
linux'un kendi içerisinde onlarca gpl ve yüzlerce gpl olmayan yazı tipi var
her dağıtım kendi beğenisine göre farklı bir yazı tipini varsayılan olarak belirliyor ancak diğer yazı tipleri de paket yöneticisi yardımıyla birkaç tıkla indirilip kullanılabilir.
309 linux dağıtımı var siz hangisini kullanmıştınız?
ayrıca fontlarda sub-pixel olayının açık olduğuna emin olun bu da yazı tipini baya güzelleştiriyor ancak bazı dağıtımlar varsayılan olarak açık tutmuyor