İnternet hızları neden sınırlanır?

ali.clay

Asistan
Katılım
23 Temmuz 2014
Mesajlar
251
Reaksiyon puanı
21
Puanları
18
Merhaba forum sakinleri,

Aklıma bir soru takıldı o sorunun cevabını buldum ama bu başka bi soruyu beraberinde getirdi sormak ve aydınlanmak istiyorum.

İlk sorum internetin merkezinin nerede olduğuydu. Aradım internetten :) Öyle bir merkez yokmuş bilgisayarların birbirlerine bağlanmasıymış internet dediğimiz. Yanlışsam düzeltin lütfen.

Beraberinde gelen sorum da şu, madem bunun bir ana kaynağı yok ve madem olmayan bu kaynaktan çıkan bir kablo üretim vs. de yok. O zaman neden bu hızlar kısıtlı. Yani benim başka bir bilgisayardan bilgiyi hızlı veya yavaş almamın ne gibi bir etkisi var.
Umarım anlatabilmişimdir. Özetle interneti ağ yapısını öğrenmek istiyorum.
Açıklaması uzun sürecekse link verebilirsiniz. Link vermek yasaksa özelden atabilirsiniz.

İlgilenen olursa teşekkürler..
 

bud

Dekan
Cezalı
Katılım
29 Kasım 2014
Mesajlar
5,328
Çözümler
6
Reaksiyon puanı
1,710
Puanları
293
Yaş
25
Ticaret :)
 

bud

Dekan
Cezalı
Katılım
29 Kasım 2014
Mesajlar
5,328
Çözümler
6
Reaksiyon puanı
1,710
Puanları
293
Yaş
25
Ticaret bunun sonucu olmussa ana nedeni ticarettir yani birseyler yapalim ticaret olsun para kazanalim gibi.

Ayrica teknolojinin gelismesi ekonomiye baglidir gunumuzdeki alt yapilar vesayre.
 

hussmen

Asistan
Katılım
26 Mart 2009
Mesajlar
416
Reaksiyon puanı
5
Puanları
18
İnternetin merkezi yok, her bilgisayar, her sunucu birer merkez.
İlk geliştirildiği yer USA savunma bakanlığı, ARPANET projesi.

Hızların sınırlı olmasının sebebi altyapı, kablolardan iletilebilecek hız sınırlı. Kıtalar arası fiber ağ'da Petabit'ten falan bahsediyorlar ama Kablolar yinede yetersiz kalıyor demekki, o yüzden herkesin kullanabilmesi için sınır koyuyorlar. Ve Bakır kablolarda maksimum kullanılabilir hız 20 Mbps idi en son.

Biri çıkar, yeni bir teknoloji geliştirip şimdiki fiberoptik kablodan milyon kat daha hızlı veri iletebilen fiberoptik kablo yaptım ve o kabloyu kıtalar arası döşedim size de 100 Gbps hız (adil kullanım kotası olmayan) interneti 30 TL'ye vereceğim derse o zaman iş değişir. :p


Biraz eski haberler ama, şunları inceleyebilirsin;

Türk Telekom'un Altyapısı Yeterli mi?

Müjde: Yurtdışı Çıkış Hızı Artıyor
 

kmurat

Dekan
Katılım
8 Şubat 2014
Mesajlar
8,488
Çözümler
3
Reaksiyon puanı
3,712
Puanları
1,358
Eksik araştırırmışsın. İnternet'in kaynağı bir Askeri üs ve Amerika'da bulunuyor. O üsse giden kablonun üstünde de NSA bulunuyor ve her şeyi dinliyor. Bu nedenle de Amerika'lıların herkesi dinlediği skandalı çıkmıştı geçen sene. İki bilgisayarı bir kablo ile birbirlerine bağladığında, hiç bir şey olmaz. Hız sınırları ise bir teknoloji meselesi. Tam olarak kullanılan teknolojinin kapasitesi meselesi. Teknoloji ilerledikçe, hız ve depolama kapasitesi artıyor. Kaynağı olmayan bir ürünün pazarı da olmaz. Meselâ hava. Kimse kaynağını denetim altına alamadığından, herkese bedava. Su kaynakları ise sahiplenebiliyor ve şişe suyu olarak piyasaya sürülebiliyor. Teknoloji ile ilgili konuları araştırabilrceğiniz en iyi kaynak, Wikipedi. Wikipedia.en, en geniş ve en kapsamlı anlatımlara sahip. Türkçesi olan Wikipedi biraz kısıtlı ve kısmen eksik kalmış. (Tercüme tamamlanamamış) İnternet'in bir merkezi olmasaydı, IP adreslerini de kimse dağıtamazdı. IP adresleri ülke temelinde dağıtılır ve bu adresler esas alınarak her kullanıcının yeri tesbit edilebilir. Sabit adresler ve değişken adresler var. Tüm değişken adresler bir sabit adrese bağlıdır. O sabit adres takip edilerek, değişken adres'in nereye ve kime ait olduğu tesbit edilebiliyor. Ortada bir Protokol (İnternet protokol'ü) ve de belirlenmiş adresler var. Adresler belirli olmasaydı, iletişimin nereden başlayıp, nerede sonlanacağı belirlenemezdi.
 

ali.clay

Asistan
Katılım
23 Temmuz 2014
Mesajlar
251
Reaksiyon puanı
21
Puanları
18
Herkese teşekkür ederim kısmen anlaşılmıştır :)
 
Üst