Internet Explorer 9 Geliyor!

Akhun Aktosun

Profesör
Reaksiyon puanı
40
Microsoft'un merakla beklenen internet tarayıcısı Internet Explorer 9, sonunda PDC 2009'da dünyaya duyuruldu. Internet Explorer 9 ile ilgili merak ettikleriniz burada.

Microsoft, sonunda tarayıcı dünyasına geri dönüyor. Internet Explorer 8'den sonra diğer sektörlere ağırlık veren firma, Internet Explorer 9'u sonunda PDC (Profesyonel Geliştiriciler Konferansı) 2009'da duyurdu. Internet Explorer 9, tahmin edildiği üzere çok daha hızlı olma iddiasını taşıyor. PDC 2009'da konuşma yapan Windows Ekibi Başkanı Steven Sinofsky, Internet Explorer 9'un demosunu katılımcılara gösterdi.

2lr9ydec1258632329.jpg

Internet Explorer 9, daha yumuşak ve hızlı olacak mı?

Sinofsky, sadece bir demo göstermekle yetindi ve teknik ön incelemesini 2010'da yapabileceğimizi söyledi. Açıklamaya göre Internet Explorer 9 hala yapım aşamasında. Trident rendering motorunu kullanacak olan IE 9, bu motoru GDI yerine DirectX üzerinde çalıştıracak.
Steven Sinofsky, "Internet Explorer 9 ile birlikte, interneti daha hızlı hale getireceğiz. Windows işletim sistemi kullanan herkes, bu tarayıcıyı kullanmak isteyecek çünkü gelmiş geçmiş en klas tarayıcıyı yapıyoruz" diyor. Peki bunu gerçekten başarabilirler mi? Açıklamalara göre başaracaklar gibi gözüküyor. Zira Internet Explorer 9, bir hayli geliştirilmiş bir motora sahip olacak ve işletim sistemiyle entegre çalışacak. Aşırı kaynak tükenmemesi için de ellerinden geleni yaptıkları belirtildi.

IE9 GPU Hızlandırması

Internet Explorer 9, Trident rendering motorunu, DirectX üzerinden kullanacak. Kısacası ekran kartlarımızın GPU'larından yararlanacak. Böylece işlemciye binen yük azalacak ve CPU daha az işlem yapacak. "Yapmamız gerekenleri bildiklerimizle, daha iyi bir tarayıcı için yapılması gerekenler arasındaki dengeyi tutturmak istiyoruz" diyen Sinofsky, standartların dışına çıkmayacaklarını, fakat yapabilecekleri her şeyi yapacaklarını iddia etti.

:: IE9'dan beklentileriniz nelerdir?

Yazan: Akhun Aktosun
SDN - http://shiftdelete.net

evowinds

Dekan
Reaksiyon puanı
174
Bekliyoruz. Önce "En İyisi"ni yaptık diyorlar sonra açıkları kapatmak için tonla yama çıkarıp

hantallaştırıyorlar.

Beklentim, fazla beklememek. En az Chrome kadar hızlı ve kararlı, Firefox kadar kullanışlı bir

tarayıcı olması... Çok mu şey istiyorum ? :D

exkenan

Öğrenci
Reaksiyon puanı
1
Bekliyoruz. Önce "En İyisi"ni yaptık diyorlar sonra açıkları kapatmak için tonla yama çıkarıp

hantallaştırıyorlar.

Beklentim, fazla beklememek. En az Chrome kadar hızlı ve kararlı, Firefox kadar kullanışlı bir

tarayıcı olması... Çok mu şey istiyorum ? :D

Sana kesinlikle katılıyorum En az Chrome kadar hızlı ve kararlı, Firefox kadar kullanışlı bir tarayıcı olması böylece firefox ve chrome daha iyisini yapacaklardır :thumbup::clap:

ilica18

Asistan
Reaksiyon puanı
2
şimdilik firefox la yola devam yani...:mrgreen:

Mai Nai

Guru
Emektar
Reaksiyon puanı
157
Geleceği varsa göreceğide var :)

Bu arada safari kadar güvenli
firefox kadar kullanışlı
opera ve chrome kadar hızlı olsun :)

crazyboys90001

Profesör
Reaksiyon puanı
32
ben chromecuyum ama IE kullanınca kendimi daha iyi hissediyorum..pratik ve kullanışı çok sade olan chrome favorim

Elbruz46

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
1,338
Şu an chrome kullanıyorum ama sırf hızı için... Sürükle bırak yok wysıwyg yok...

AliA

Ordinaryüs
Emektar
Reaksiyon puanı
530
Firefox kullanıyorum ama IE9'dan umutluyum. :)

xmRipper

Doçent
Reaksiyon puanı
0
Hm. Bekleyip görelim. Ondan sonra yorum yaparız.
Şuan yukarıdaki arkadaş gibi "isterse 19u çıksın" gibi bir yorum yapmak yanlış.
Belkide gerçekten en geride kalan tarayıcı olmaktan kurtulacak.

shakal

Profesör
Reaksiyon puanı
29
firefox artik bir efsana ona biraz zor yaklasir ,biraz daha hiz konusunda en az chrome kadar olsun belki ozaman firefox önüne gecilmez.

ATmaCA53

Profesör
Reaksiyon puanı
35
bende chrome kullanıyorum gayet memnunum çok hızlı, İE ise biraz sayfa açılışında ağır çalıştığı için yine benim için önemlidir mutlaka firefoxu bulundurduğum gibi İE bulundururum.

MustaJ

Öğrenci
Reaksiyon puanı
2
bunu da ellerine yüzlerine bulaştırırlarsa bıraksınlar browser işini. ben artık microsoft'un browser çıkarmamasından yanayım ama 9 da baya atıp tutmuşlar dedikleri gibi çıkarsa karizmasını biraz toparlar explorer ama yine eski sürümlerde ki hatalar cirit atarsa sonunu hazırlar explorer.

EzberimSin

Profesör
Reaksiyon puanı
11
ben açıkçası umutluyum. chrome kullanıyorum hızlı ve sade olduğu için ama internet explorer eski göz ağrım:D bu sefer başaracaklarını umuyorum.

pesimist

Rektör
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,125
i.e 8 için de aynı şeyleri söyleyip durdular ama pek de bir şey değişmedi. bekleyelim görelim.

burakgz61

Asistan
Reaksiyon puanı
1
Chrome'dan başka tarayıcı kullanmam.(Firefox'un eklentilerinden biri lazım olmadığı sürece :D )

Ay Parçası

Profesör
Reaksiyon puanı
27
inşallah beklentileri boşa çıkarmaz.Yoksa havalarını alırlar.Şuan için eniyisi Firofox ötesi yok.

spybot

Guru
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
629
Bekliyorum bakalım..:)

SwateR

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
662
Yerine göre hem chromu hemde İE kullanıyorum.Çünkü bazı siteleri chrome,mozilla vs bazı javascript kodlarını çalıştıramıyor.Mesela, okuduğum ünv. öğrenci otomasyonuna İE den başkası girmiyor..

trueorfalse

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Intenter Explorer 9 bakalım bu browser testlerinden gecebilecek mi ? Gelişitirim yaparken firefox / firebug ikisili işimi gayet görüyor ama Chrome'un veya Opera'nın kendi içinde olmasına rağmen firebug rahatlığını göremiyorum onlarda. Web'te kayak yaparkende Chrome gayet iyi oluyor.

Bakalım Windows 7'yi güzel yapmışlar, her ne kadar linux'un doğasından gelen esnekliğine erişemese de SK'lar için gayet güzel bir sistem. IE9 'la nereye gelecekler.

@swarter IE ile girmek zorunda olman Browserların tamamiyle standartları destekleyememelerinden ve bazı geliştiricilerin ise bu standartları hiçe saymasından kaynaklı.

shakal

Profesör
Reaksiyon puanı
29
chrome varken diğerleri fasafiso bence
arkadas ben face bookta önemli videolari chromede nasil direk indirebilirim ben firefoxdaki bir eklenti sayasinde bir tikla indiriyorum hatta degisik format halinde acaba bunu chromede nasil yaparim sen biliyorsun gibi geldi bana ;) ve yahut buna benzer bir cok sey

chrome daha firefox olmasi icin kirk firin tilki yemesi lazim :)

Fantoma

Profesör
Reaksiyon puanı
27
IE hiç kullanmıyorum. Sadece işletim sisteminin bana yüklediği bir zorunluluk olarak kalabalık yapıyor. Firefox eklentileri ile beraber bana yetiyor. Arada Opera da kullanıyorum. Chrome'a ise hiç güvenmiyorum. Güvenlik açısından araştırmasını yapabilecek kadar tarayıcı kültürüm yok ama, ben bunca hizmetine rağmen Google'a fazla araştırmaya meraklı(!) olduğu için pek sempati duymuyorum açıkçası. Hotmail, Yahoo ve G-mail e-posta hesaplarım var. aralıklarla bakıyorum. Ama bir gün dikkatimi bir şey çekti. Bir ay haftalık periyotlarla denedim. Hotmail ile Yahoo'da haftada en fazla 10'ar adet spam posta geliyorken, G-mail'de haftada 500'e yakın e-posta geliyor. Ben fazla e-posta kullanmadığım halde haftalık 500 spam postayı kim gönderiyor? Buradan kendimce yürüttüğüm fikir, Google mail benim E-posta hesabımı önüne gelene (ve mutlaka ticari amaçla) peşkeş çekmiş. Bu hesapça Google biraz şımarık ve bilgi toplamaya fazla meraklı gibi geldi. Ben ise kendi bilgisayarımdan, başkalarına bilgi sızmasını pek benimsemiyorum.
Tarayıcı olarak açık kaynak kodlu olamadıkça IE asla diğerlerini taklitten öteye geçemez. Zira kapasite olarak Microsoft'ta tarayıcı için 1 kişi kafa patlatıyorsa, Mozilla için en az 500 kişi kafa patlatıyor. Yani oran 1'e 500. İstediği motoru, istediği sistem kaynağını kullansın. Benim için artık pek değeri yok. Ve böyle içine dönük kaldıkça da bu değer değişmez.