Intel'den AMD'ye Sus Payı

Ecevit BIKTIM

Profesör
Katılım
11 Şubat 2009
Mesajlar
2,443
Reaksiyon puanı
26
Puanları
0
AMD, Intel'den yüklü bir para alacak. Bunun karşında ise tüm şikayetlerini geri çekecek. Ayrıca her iki şirket 5 yıl boyunca karşılıklı patentli teknolojileri kullanabilecek.

Intel ve AMD anlaştı. 1.25 Milyar Dolar alacak olan AMD, mahkemedeki tüm davalardan vazgeçecek. Açılan kartel ve patent ihlali davalardan da vazgeçecek olan AMD, Intel'den sus payı olarak görülen miktar tek bir ödemede alacak.
Yapılan anlaşmaya göre her iki şirketin patentli teknolojileri 5 yıl süre ile karşılıklı olarak da kullanılacak. Daha önce yapılan anlaşmalar, bu yeni anlaşma sayesinde geçersizliğini de yitirecek.
intel_vs_amd1258089929.jpg
Intel bu anlaşma ile sadece AMD'yi susturmakla kalmadı, aynı zamanda patentli teknolojileri kullanmak için yasal bir yol oluşturdu.

AMD, 2005 yılının Haziran ayında Intel'e Kartel davası açtı. Bu davada, Intel'e rekabet kurallarına uymadığı suçlaması yapıldı. Intel, bazı üreticilere maliyetin altında ürünler verdi. Bunun karşılığında bu üreticilerden AMD ürünlerini kullanmamasını istedi. Hatta bazı teknoloji mağazaları ile de anlaşan Intel, AMD ürünleri kullanan cihazlarının satışını da engelledi.
2009 yılının Mayıs ayında Avrupa Komisyonu, Intel'in kartelleşmesi yüzünden 1.06 Milyar Euro ceza kesti. Intel, yıllardır AMD'yi bu piyasayı dar etmek için etik olmayan yöntemler uygulaması sayesinde bu ceza verildi.
:: Bu anlaşma en çok kimin işine yaradı?
Yazan: Ecevit Bıktım
SDN - http://shiftdelete.net
 

By_ÇaKaL

Asistan
Katılım
13 Kasım 2007
Mesajlar
128
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
:: Bu anlaşma en çok kimin işine yaradı?

bence kesinlikle intel'e daha fazla yaradı.
Uzun yıllarıdır AMD intelin peşindeydi ve AMD baya bir yol katetti ve kendi teknolojisini geliştirdi hatta geçtiğimiz yıllarda öyle dönemler olduki intel core ve i7'yi piyasaya sürmeseydi zamanında AMD piyasanın dominantı haline gelecekti.
İntel bu sayede hem nasıl olsa ödeyeceği 1 milyar euro cezanın üzerine 250 milyon € daha koyup amd'nin ar-ge çalışmalarının kaymağını yiyecek hemde çöpe atacağı 1 milyar € parayı çok akıllıca kendine yarar sağlayacak bir biçimde kullanmış olacak.
AMD'nin patentli teknolojilerinin arasında grafik kartları üzerinde yapılan çalışmalarda varsa yemede yanında yat cinsinden bi anlaşma olmuş.
Malum intel bir ara grafik pazarına girmeyi düşünüyordu.
Ve karşısında hem işlemci hem ekran kartı işlevi gören Nvidia'nın ekran kartları vardı gümbür gümbür geliyodu adamlar.
bir anlamda artık intel'inde bu gelişmeler karşısında elinde oynayabileceği kartları olmuş oldu birden.

not: eğer bu paylaşılan patentli teknolojilerin içinde AMD'nin grafik üzerine yaptığı çalışmalar yok ise durum tam tersi bir hal alır benim gözümde :)
 

PanxeR

Doçent
Katılım
23 Mayıs 2009
Mesajlar
595
Reaksiyon puanı
5
Puanları
18
eğer karşılıklı ise yani intel amd den amd intelden faydalanabiliosa sonuç bizim lehimize olur amd de hemen core i7 gibi bir işlemci çıkartabilir

grafik konusunda intel in grafik konusuna gireceğini hiç sanmıyorum nvidia tamam işlemcili ekran kartı yapıyorda 0 dan işlemci yapmak zor , aynı bunun gibi 0 dan ekran kartı da yapamassınız

zaten 4 firma vardı 2 ekran kartı 2 şilemci AMD ati yi alınca hem grafik hem işlemci pazarında iyi yer edindi

ama intel de nvidia da ağır toplar almaya kimsenin gücü yetmez o yüzden ya çok büyük yatırım yapıp herşeyi riske atacaklar ya tutarsa diye tutmassa da kilit vurup gidecekler , yada teknoloji dünyası çok değişecek
 

zelenga

Profesör
Katılım
17 Şubat 2008
Mesajlar
2,509
Reaksiyon puanı
18
Puanları
38
3. bir firmanın çıkışını kolaylaştırır mı zorlaştırır mı ona bakmak lazım. Bence bu anlaşma da bir (ikili)tekel oluşturma çabası olarak görünüyor.
 

erdcan

Doçent
Katılım
7 Eylül 2009
Mesajlar
911
Reaksiyon puanı
14
Puanları
0
anlaşmaları iyi olamadı yaw, bunlar şimdi paslaşırlar patent matent, son kullanıcıya pahalı satarlar...
 

madaf

Asistan
Katılım
5 Kasım 2009
Mesajlar
253
Reaksiyon puanı
1
Puanları
0
bencede iyi olmadı anlaşmaları
 

afidanci66

Öğrenci
Katılım
21 Kasım 2008
Mesajlar
13
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
Amd bu sıralarda grafik yongasına takılmış kalmış durumda. İntel ise peşini bırakan Amd'nin dikkatini başka yere vermesini fırsat bilip tıpkı İMF'nin Türkiye'ye yaptığı gibi verdiği paranın nereye harcanması gerektiğini listeyle sunmuştur Amd'ye. Bu intel'in çok işine geliyor gibi görünse de Amd aptal değil. mutlaka gizli tutacağı teknolojisini geliştirmeye devam edecek. Grafik için ayrılan para cepte kalacak ve işlemci geliştirmeye yönlendirilecektir. Grafik konusunda Ati'nin Nvidia'yı geçtiği biliniyor artık. Ayrıca Amd'nin geliştirmekte olduğu cam işlemcileri de çok merak ediyorum. Farklı bir teknoloji olduğu kesin ama kullanılacağı alan belli değil. Eğer bu çalışma Pc üzerine yapılıyorsa intel bundan kendisine yağ çıkarmak için Amd'de yaltaklanıyor olabilir. İntel gütmediğine yem yedirmez.
 
Üst