İlk Programım: BioQuick

BioQuick'i nasıl buldunuz?

• Kullanılan toplam oy
    18
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Milton Sirotta

Profesör
Reaksiyon puanı
4
Çağır abicim, benim reklam falan yaptığım yok. Allah'a şükür Türkiye'nin en iyi yazılım firmalarından birinde çalışıyorum zaten, sitemdeki yazının reklamını yapıp ne kazanacağım ki? Tek amacım yardımcı olmaktı...
İyi bari, buralarda reklam çok oluyor da ondan şeettim.

Milton Sirotta

Profesör
Reaksiyon puanı
4
Visual Studio'da design bölümünü kapatmışım, nasıl açacağız bilen varmı? [MENTION=290690]bilgehanl.03[/MENTION] [MENTION=163013]OnurFK[/MENTION] [MENTION=8184]Champion78[/MENTION]

s728u.png

Milton Sirotta

Profesör
Reaksiyon puanı
4
Şehirlere göre 'de-'da ekini kendisi ayarlayabiliyor artık. Yeni sürümü indirmek için tıklayın.

Milton Sirotta

Profesör
Reaksiyon puanı
4
Bu da sorunumun videosu:​

Arkadaşlar ben bir biyografi oluşturma programı yapıyorum. Doğduğunuz yeri girdiğinizde İstanbul ise İstanbul'da, İzmir ise İzmir'de şeklinde ek almalarını istiyorum. 'da ve 'de eki alan illeri yazdım ama 'te ve 'ta eki alan illeri aynı şekilde yazdığımda sorunum düzelmedi. Lütfen yardımlarınızı esirgemeyin.

if (textBox3.Text == "Artvin")
{
if (textBox3.Text == "Balıkesir")
{
if (textBox3.Text == "Bilecik")
{
if (textBox3.Text == "Bingöl")
{
if (textBox3.Text == "Bitlis")
{
if (textBox3.Text == "Çanakkale")
{
if (textBox3.Text == "Denizli")
{
if (textBox3.Text == "Edirne")
{
if (textBox3.Text == "Eskişehir")
{
if (textBox3.Text == "Gümüşhane")
{
if (textBox3.Text == "Hakkari")
{
if (textBox3.Text == "Mersin")
{
if (textBox3.Text == "İzmir")
{
if (textBox3.Text == "Kayseri")
{
if (textBox3.Text == "Kırklareli")
{
if (textBox3.Text == "Kırşehir")
{
if (textBox3.Text == "Kocaeli")
{
if (textBox3.Text == "Mardin")
{
if (textBox3.Text == "Nevşehir")
{
if (textBox3.Text == "Niğde")
{
if (textBox3.Text == "Rize")
{
if (textBox3.Text == "Tunceli")
{
if (textBox3.Text == "Kırıkkale")
{
if (textBox3.Text == "Kilis")
{
if (textBox3.Text == "Osmaniye")
{
if (textBox3.Text == "Düzce"){

}
}
}
}
}
}
}
}
}
}
}
};
}
}
}
}
}
}
}
}
}
}
}
}
}
{

}
}
}
}

{

{
{
{
textBox8.Text = "Adım " + textBox1.Text + ". " + textBox2.Text + " tarihinde " + textBox3.Text + "'de doğdum" + ". " + textBox4.Text + " şehrinde yaşıyorum" + ". " + textBox5.Text + "'nde okudum" + ". " + "Mesleğim " + textBox6.Text + ". " + textBox7.Text + " ilgi alanlarımdan" + ". ";

*Bu şekilde 'da yerine sonu 'de ekiyle bitmesi gereken illeri yazdım (ve oldu.)

if (textBox3.Text == "Gaziantep")
{
{
if (textBox3.Text == "Siirt")
{
if (textBox3.Text == "Karabük")
{
textBox8.Text = "Adım " + textBox1.Text + ". " + textBox2.Text + " tarihinde " + textBox3.Text + "'te doğdum" + ". " + textBox4.Text + " şehrinde yaşıyorum" + ". " + textBox5.Text + "'nde okudum" + ". " + "Mesleğim " + textBox6.Text + ". " + textBox7.Text + " ilgi alanlarımdan" + ". ";

**Daha sonra 'de yerine 'te eki alması gereken illeri yazdım (ve olmadı.)

if (textBox3.Text == "Tokat")
{
if (textBox3.Text == "Uşak")
{
if (textBox3.Text == "Yozgat")
{
if (textBox3.Text == "Zonguldak")
{
if (textBox3.Text == "Bayburt")
{
if (textBox3.Text == "Şırnak")
{
textBox8.Text = "Adım " + textBox1.Text + ". " + textBox2.Text + " tarihinde " + textBox3.Text + "'ta doğdum" + ". " + textBox4.Text + " şehrinde yaşıyorum" + ". " + textBox5.Text + "'nde okudum" + ". " + "Mesleğim " + textBox6.Text + ". " + textBox7.Text + " ilgi alanlarımdan" + ". ";
}
}
}
}
}
}
}
}
}
}
}

{

}

}

}
}

}

***En sonda da 'te yerine 'ta eki alması gereken illeri yazdım (ve olmadı.)

İlk 'de eki alması gereken illeri if ile yaptığımda olmasına rağmen daha sonra 'te ve 'ta eki alması gereken illeri de aynı şekilde yaptığım halde olmamasının sebebi nedir? Lütfen yardım edin.

Bu da sorunumun videosu:​

Milton Sirotta

Profesör
Reaksiyon puanı
4
upupupupupup [MENTION=8184]Champion78[/MENTION] [MENTION=163013]OnurFK[/MENTION]

Champion78

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
43
Bütün illeri tek tek yazmak yerine bir şablon oluşturabilir misin? Şu anda yaptığın şekilde de olur ama algoritma yazabilme mantığın gelişsin diye söylüyorum. Örneğin, şehir adı A ile bitiyorsa her zaman 'da eki gelir (Adana'da, Antalya'da, Ankara'da) şeklinde bir şablon bulursan hem kodun daha güzel olur, hem bakım maliyetin azalır ;)

eSa

Dekan
Reaksiyon puanı
352
Önce son harfe bak

Eğer sert ünsüz ile biten var ise (p, ç, t, k, f, s, ş, h) ilk ek "t" olur, değil ise "d" olur.

son harfine tekrar bak. (son harf sessiz ise sondan bir öncekine bak)
eğer;

Kalın harf ise (a,ı,o,u) = "a"
ince harf ise (e,i,ö,ü) = "e"

eklersin.

böylece yazım kurallarına göre de/te veya ta/da olur.

nano6824

Doçent
Reaksiyon puanı
0
Bunun ing sini yapabilir misin?Yani ing olsun biyografi.I'm x fasa fiso gibi

Champion78

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
43
Önce son harfe bak

Eğer sert ünsüz ile biten var ise (p, ç, t, k, f, s, ş, h) ilk ek "t" değil ise "d" olur.

son harfine bak. (son harf sessiz ise sondan bir öncekine bak)
eğer;

Kalın harf ise (a,ı,o,u) = "a"
ince harf ise (e,i,ö,ü) = "e"

eklersin.

böylece yazım kurallarına göre de/te veya ta/da olur.

Abi kendi bulsaydı daha güzel olmaz mıydı :) Neyse eline sağlık, yazmışsın güzel güzel :)

eSa

Dekan
Reaksiyon puanı
352
Ama kodlama kısmını o yapacak :)

Milton Sirotta

Profesör
Reaksiyon puanı
4
Abi kendi bulsaydı daha güzel olmaz mıydı :) Neyse eline sağlık, yazmışsın güzel güzel :)
Biliyorum zaten. (F)ı(S)(T)ı(K)(Ç)ı (Ş)a(H)a(P) :D

- - - Mesaj Güncellendi - - -

Bence tasarıma uzun eşek oynayan 6lı 2 gruptan oluşan tavşan ve penguen resimleri ekle :D
Sade olması daha iyi.

Bütün illeri tek tek yazmak yerine bir şablon oluşturabilir misin? Şu anda yaptığın şekilde de olur ama algoritma yazabilme mantığın gelişsin diye söylüyorum. Örneğin, şehir adı A ile bitiyorsa her zaman 'da eki gelir (Adana'da, Antalya'da, Ankara'da) şeklinde bir şablon bulursan hem kodun daha güzel olur, hem bakım maliyetin azalır ;)
Bunu yapmasını bilmiyorum. Örnek olarak gösterebilir misin bir tane?

Arkadaşlar programlama konusunda maalesef Türkçe bilgiler pek olmadığı için kitap almayı düşünüyorum. Kitap almanın faydası olur mu? Hangi kitabı önerirsiniz? Ben bunu düşündüm: http://www.idefix.com/kitap/algorit...rak-tungut/tanim.asp?sid=DXIBPAR2H59HC9P3RDGO

Champion78

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
43
Şöyle ufak bi şey yazdım, anlamadığın yeri sorabilirsin. Form üzerinde bir adet textbox, bir adet label, bir adet de buton var. Aşağıdaki kod butona tıklayınca çalışmakta...

Kod:
char[] kalinUnluler = new char[] { 'a', 'ı', 'u', 'o' };
            string sehir = textBox1.Text;
            int uzunluk = sehir.Length;

if (kalinUnluler.Contains(sehir[uzunluk - 1]))
            {
                    label1.Text = String.Format("{0}'da", sehir);
            }
            else
            {
                    label1.Text = String.Format("{0}'de", sehir);
            }

Milton Sirotta

Profesör
Reaksiyon puanı
4
Şöyle ufak bi şey yazdım, anlamadığın yeri sorabilirsin. Form üzerinde bir adet textbox, bir adet label, bir adet de buton var. Aşağıdaki kod butona tıklayınca çalışmakta...

Kod:

{
            }
            else
            {
            }
Hiçbir şey anlamadım :(

KaptaPrism

Asistan
Reaksiyon puanı
1

Kod:

{
            }
            else
            {
            }

Çoğunu anladım ama char[]'in kullanımını bir de [uzunluk-1]'in mantığını anlamadım.

Milton Sirotta

Profesör
Reaksiyon puanı
4
Yaptığım işlemin basit bir yolu yok mu? Aslında bana aynı şekilde yaptığım halde hata vermesinin çözümünü verseniz yeter. :)

Champion78

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
43
Abicim if yapısını çok yanlış anlamışsın sen, problem ordan kaynaklanıyor. Şöyle bir if yazımı olamaz (olur da asla çalışmaz):
Kod:
{
{
{
{
{
{
{
{
{
{
{

Senin bu yazdığın şu anlama geliyor: textBox3'ün içeriği Artvin mi evet, textbox3'ün içeriği Balıkesir mi, textbox3'ün içeriği Bilecik mi.... diye gidiyor. Şimdi yorumlayalım, kutunun içinde Artvin yazsın, ilk if ifadesi doğru olacak, yeni textbox3.text=="Artvin" doğru, sonraki satır ne yapıyor? textbox3.text=="Balıkesir"? E Artvin dedik, balıkesir olmaz ki, dolayısıyla if yanlış olur, içine girmez ve balıkesir koşulunu yazdığın if'in parantezi nerde kapanıyorsa program ordan devam eder. Şimdi diğer senaryoyu düşünelim, diyelim ki kutuda balıkesir yazıyor, ilk if'e baktın, Artvin mi? değil, o zaman if'e girmedin, artvin koşulunu yazdığın if'in parantezi nerde kapandıysa program ordan devam edecek, balıkesir mi diye bakmayacak bile...

Şu şekilde yazarsan olur (textbox yerine kutu yazıyorum):
Kod:
if (kutu=="Adana" || kutu=="Bursa" || kutu=="Denizli")
{
    //atıyorum 'te olması gerekenler
}
else if (kutu=="Rize" || kutu="Urfa")
{
    //atıyorum 'de olması gerekenler
}

if ifadesinde aradaki || işareti veya demek, adana ise veya bursa ise veya denizli ise anlamına geliyor yani (ve için && kullanabilirsin). Şimdi buna göre bi daha dene bakalım...

Kod:

{
            }
            else
            {
            }

İlk satırda karakter dizisi tanımlıyorum, char[] karakter dizisi demek ve dizinin elemanları da a,ı,u,o.
ikinci ve üçüncü satırda, kolaylık olsun diye değişken tanımlıyorum, ilki girilen şehrin ismi, ikincisi de şehrin kaç karakter olduğu.
üçüncü satırdaki if koşulu şu anlama geliyor:
sehir[0] yazdığımızda, şehrin ilk harfini elde ederiz (ör: Bursa için B harfi), eğer biz son harfe bakacaksak uzunluk-1 dememiz lazım çünkü saymaya sıfırdan başlıyoruz.
Bursa örneğinden devam edersek, uzunluk=5, sehir[4]=a olur.
Daha sonra kalinUnluler.Contains(xxxx) demek, xxxx değeri bu kalinUnluler dizisinin içinde var mı demek. Örnekten gidecek olursak, (a,ı,u,o) dizisi içerisinde a harfi var mı (Bursa'nın son harfi)? Koşul doğru olacak, evet var. O zaman if parantezi içindeki kısım çalıştırılacak. Mesela, Rize girilseydi, e var mı, yok, o zaman else kısmı çalıştırılacaktı.

String.Format ise aslında sehir+"'de" yazmakla aynı işi görüyor; ancak Ömer'in yaptığı gibi eğer uzun uzun xxx+yyy+zzz+ttt şeklinde + ile cümle kurarsak performans problemi oluşur. Bu proje elbette çok küçük olduğu için bir önemi yok ama nasıl alışırsanız öyle gidiyor. String birleştirirken zorda kalmadıkça, ya da sadece xx+yy yazacaksanız + kullanın derim. String.Format'ın detaylı kullanımı için Google'a bakabilirsiniz :)

Benzer şekilde, eğer boş string ataması yapacaksanız asla bosString=""; şeklinde atama yapmayın, onun yerine bosString=String.Empty; kullanın. Daha yolun çok başındayız, öğrenmeye devam :)

KaptaPrism

Asistan
Reaksiyon puanı
1
Abicim if yapısını çok yanlış anlamışsın sen, problem ordan kaynaklanıyor. Şöyle bir if yazımı olamaz (olur da asla çalışmaz):
Kod:
{
{
{
{
{
{
{
{
{
{
{

Senin bu yazdığın şu anlama geliyor: textBox3'ün içeriği Artvin mi evet, textbox3'ün içeriği Balıkesir mi, textbox3'ün içeriği Bilecik mi.... diye gidiyor. Şimdi yorumlayalım, kutunun içinde Artvin yazsın, ilk if ifadesi doğru olacak, yeni textbox3.text=="Artvin" doğru, sonraki satır ne yapıyor? textbox3.text=="Balıkesir"? E Artvin dedik, balıkesir olmaz ki, dolayısıyla if yanlış olur, içine girmez ve balıkesir koşulunu yazdığın if'in parantezi nerde kapanıyorsa program ordan devam eder. Şimdi diğer senaryoyu düşünelim, diyelim ki kutuda balıkesir yazıyor, ilk if'e baktın, Artvin mi? değil, o zaman if'e girmedin, artvin koşulunu yazdığın if'in parantezi nerde kapandıysa program ordan devam edecek, balıkesir mi diye bakmayacak bile...

Şu şekilde yazarsan olur (textbox yerine kutu yazıyorum):
Kod:
if (kutu=="Adana" || kutu=="Bursa" || kutu=="Denizli")
{
    //atıyorum 'te olması gerekenler
}
else if (kutu=="Rize" || kutu="Urfa")
{
    //atıyorum 'de olması gerekenler
}

if ifadesinde aradaki || işareti veya demek, adana ise veya bursa ise veya denizli ise anlamına geliyor yani (ve için && kullanabilirsin). Şimdi buna göre bi daha dene bakalım...

İlk satırda karakter dizisi tanımlıyorum, char[] karakter dizisi demek ve dizinin elemanları da a,ı,u,o.
ikinci ve üçüncü satırda, kolaylık olsun diye değişken tanımlıyorum, ilki girilen şehrin ismi, ikincisi de şehrin kaç karakter olduğu.
üçüncü satırdaki if koşulu şu anlama geliyor:
sehir[0] yazdığımızda, şehrin ilk harfini elde ederiz (ör: Bursa için B harfi), eğer biz son harfe bakacaksak uzunluk-1 dememiz lazım çünkü saymaya sıfırdan başlıyoruz.
Bursa örneğinden devam edersek, uzunluk=5, sehir[4]=a olur.
Daha sonra kalinUnluler.Contains(xxxx) demek, xxxx değeri bu kalinUnluler dizisinin içinde var mı demek. Örnekten gidecek olursak, (a,ı,u,o) dizisi içerisinde a harfi var mı (Bursa'nın son harfi)? Koşul doğru olacak, evet var. O zaman if parantezi içindeki kısım çalıştırılacak. Mesela, Rize girilseydi, e var mı, yok, o zaman else kısmı çalıştırılacaktı.

String.Format ise aslında sehir+"'de" yazmakla aynı işi görüyor; ancak Ömer'in yaptığı gibi eğer uzun uzun xxx+yyy+zzz+ttt şeklinde + ile cümle kurarsak performans problemi oluşur. Bu proje elbette çok küçük olduğu için bir önemi yok ama nasıl alışırsanız öyle gidiyor. String birleştirirken zorda kalmadıkça, ya da sadece xx+yy yazacaksanız + kullanın derim. String.Format'ın detaylı kullanımı için Google'a bakabilirsiniz :)

Benzer şekilde, eğer boş string ataması yapacaksanız asla bosString=""; şeklinde atama yapmayın, onun yerine bosString=String.Empty; kullanın. Daha yolun çok başındayız, öğrenmeye devam :)

Sayenizde if else yapısı ile ilgili bir şey daha öğrenmiş oldum.
İkinci kısım da tahmin ettiğim gibiymiş.Teşekkür ederim.

uma350

Profesör
Reaksiyon puanı
70
Hem daha ilk deneme olup hem de adı neden ingilizce ?

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...