Yardım Hyper-V sonrası sanal makinemde arızalar oluşmaya başladı

Bu konuyu okuyanlar

Cvdr16

Öğrenci
Katılım
19 Aralık 2018
Mesajlar
38
Reaksiyon puanı
3
Puanları
8
Arkadaşlar selam, yaklaşık 1 buçuk senedir normal bilgisayarımda Windows 10 Home, VirtualBox'da Linux Mint son sürümünü kullanıyordum (sayı olarak hatırlamıyorum ama her zaman bütün güncellemeleri uyguluyordum).

Derslerimden birinde öğretmenimiz Docker ortamını bilgisayarlarımıza kurmamızı istedi. Kurulum dökümanında Hyper-V özelliğinin açılması gerektiği yazıyordu. Bende olmayınca Hyper-V olmadan kurayım dedim, hata aldım. İnternetten bakınca Windows 10 Pro sürümünde gelen bir özellik olduğunu ve birkaç satır CMD kodu ile manuel olarak kurulabileceğini gördüm. Uyguladım ve Hyper-V'yi zorla da olsa kurdum. Docker kuruldu.
Sonra baktım dökümanda Linux için de kurulum yer alıyor, ben de genel olarak kodlama ortamı için sanal makinemi kullanıyorum, dedim Docker'ı Linux'a kurayım. Bu niyetle makinemi açtım. O vakte kadar sıkıntısız çalışan makinemde saçma sapan hatalar almaya başladım. Normalden çok daha yavaş çalışıyordu, işlemci kullanımı çok yükselmişti, açılış çok uzun sürüyor ve bazen açılmıyordu. Makineye daha yüksek donanımlar verdim, düzelmedi. İnternette önceki sürümlere düşmenin işe yarayacağı yazıyordu, denedim, olmadı. Yeni sürümleri silerek eski sürümleri kullanın dedi, uğraştım baya ama yeni sürümleri silip 1 buçuk sene önce yüklediğim sürüme düştüm, yaramadı. Dedim makineye bozdum herhalde, verilerimi yedek alıp makineyi sildim, başka bir makineye sıfırdan kurulum yaptım ve o makineye peşin peşin yüksek donanım verdim sorun çıkarmasın diye.

Baktım cihaz gene aynı şeyleri yapıyor. Acaba sanal makineme kurduğum Docker bir etki mi yapıyor diye araştırınca Hyper-V'nin bir tür sanal makine altyapısı olduğunu ve ana makinemde kurulu olan bu Hyper-V'nin sanal makinem ile çakışma yaptığını öğrendim (en azından okuduğum onca kaynaktan ben bu sonucu çıkarttım). Dedim sileyim şunu, manuel olarak Hyper-V yüklemek için kullandığım kodun biraz izini sürdüm, Windows'un paketlerinin bulunduğu klasöre kurduğu bütün paketleri CMD üzerinden tek tek sildim. Görev yöneticisinden Hyper-V adına çalışan bir şey kaldı mı diye kontrol ederken birçok servisin Hyper-V kurulumu sırasında kurulduğunu gördüm. Regedit ile hepsini temizledim. Docker'ı da ana makinemden sildim, sadece sanal makinemde kurulu kaldı.

Tahmin ediyordum ki Hyper-V'den tamamen kurtuldum. Windows özelliklerinde, servislerde, paketlerde hiç Hyper-V adı geçen bir şey kalmadı. Sıra sanal makinemi kontrole gelmişti. Açtım, baktım, fazla işlemci kullanımı gitmişti ama durup dururken donma muhabbeti sürüyordu (işlemci veya RAM yetersizliği söz konusu değil, donduğu anda dolu olan RAM ve kullanılan işlemci miktarlarını gördüm çünkü, ayrıca belirli bir program sebep olmuyor buna, aynı programı saatlerce kullandığımda donmazken başka bir seferde 5-10 dakika kullanım sonunda dondu). Buna ek açılıp kapanırken hatalar almaya başladım.

Şu anda son durumunda bazen boot sırasında siyah ekranda kalan, bazen Busybox'a açılan, açıldığında keyfine göre donan, kapat dediğimde yarım saatte kapanan, yeniden başlat dediğimde ne kadar beklersem bekleyeyim donmuş bir ekranda kalan bir sanal makine ile Hyper-V ve Docker'dan tamamen kurtulduğumu düşündüğüm bir ana makinem kaldı.

Sanal makinem benim için çok önemli çünkü herhangi bir arızada gözden çıkarabildiğim bir bilgisayarı kullanmak bana çok büyük kolaylıklar sağlamakta. Ayrıca kodlama ortamı için bana daha hoş gelmekte :D. Bu durumu düzeltmek için ne yapmam gerekiyor? Yardımcı olursanız sevinirim.
 
Üst