Hobbit’e Geri Sayım: 24 mü, 48 mi?

Bu konuyu okuyanlar

Katılım
26 Haziran 2012
Mesajlar
306
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
Hobbit üçlemesinin ilk filmi Hobbit: "Beklenmedik Yolculuk" (The Hobbit: An Unexpected Journey), 14 Aralık 2012 günü vizyona girecek. Film, Yüzüklerin Efendisi hayranları tarafından tabi ki sabırsızlıkla bekleniyor. Bir ay önce iki film olarak planlanan serinin üçlemeye dönüştürülmesi heyecan miktarını iyice arttırdı. ( bkz. ÖNCEKİ YAZI) Ancak Hobbit, film endüstrisinin çenesini bir süredir farklı bir konuyla yoruyor.

Hobbit karşımıza 2D, RealD 3D ve IMAX 3D versiyonları ile çıkacak. Ve bir de HFR seçeneği ile...

Jean Luc Godart “Sinema, gerçektir.” demişti. Ancak Peter Jackson’a mevcut gerçeklik yetmemiş olacak ki, Hobbit’i saniyede görüntülenen kare sayısını 48’e çıkaran yeni nesil kameralarla çekiyor. Bu teknolojiye HFR ( High Frame Rate ) adı verildi. 1930‘lardan beri sinemada endüstri standardı 24 fps (frame per second).

PJ (Peter Jackson), bu yeni teknolojinin müzik endüstrisinde yaşanan plaklardan CD’lere geçişe benzer bir etkisi olacağını düşünüyor ancak tabi ki herkes onunla aynı fikirde değil.

27 Nisan 2012’de Cinemacon’da PJ sinemaseverere bir sürpriz yaptı ve Hobbit’ten 10 dakikalık bir bölüm gösterdi. Hem de 3 boyutlu ve 48 fps’de. Ve internet semalarında küçük bir kıyamet koptu. Ancak kimse Gandalf’ı tekrar gördükleri için ne kadar mutlu olduklarından, Bilbo casting’inin ne kadar doğru olduğundan, Radagast’ı nihayet görmüş olduğumuzdan bahsetmiyordu. Tek konuşulan konu 48 fps’ti, ve ne kadar korkunç olduğu! Bir kaç iyimser izleyici dışında herkes bu yeni teknolojiden ne kadar nefret ettiğini farklı kelimeler ancak ortak bir şevkle web’den duyurmaya başladı. Görüntü o kadar net, parlak ve gerçekti ki, setler insanın gözünü rahatsız ediyor, dahası gerçek mekanlar bile yapay bir set gibi algılanıyordu. İnsan göz yapısı bu kadar hızlı değişen kareleri algılamaya uygun değildi.

616_19902_hobbite-geri-sayim-24-mu-48-mi.jpg


PJ, tüm bu olumsuzluğu sakin bir olgunlukla karşıladı ancak geçtiğimiz ay ComicCon’daki 12 dakikalık Hobbit gösterimini 24 fps olarak gerçekleştirdi. Gerekçesi teknolojiden çok içeriğe odaklanılmasını istemesiydi...

Peter Jackson bu teknolojiyi eleştirenlerin, filmin son halini gördüklerinde fikirlerini değiştireceklerini umduğunu söylüyor. 10 dakika, yıllardır alıştığımız sinema deneyiminden çok farklı olan bu teknolojiye ısınmak için çok kısa bir süre. Filmi baştan sona bu yeni formatta izlemeden yorum yapmak çok da mantıklı görünmüyor. Ancak bu şansı ya da şanssızlığı yaşayacak kişiler şimdilik küçük bir azınlık olacak gibi... Çünkü sinema salonlarının filmi 48 fps’te göstermek için yatırım yapmaları gerekiyor. IMAX teknolojisini şu anda Ankamall ve İstinye Park sayesinde Ankara ve İstanbul’da izleyebiliyoruz bildiğiniz gibi. Ancak 48 fps ile ilgili henüz aldığımız bir duyum yok. Dahası, ilk filmin prömiyerinin yapılacağı Yeni Zelanda - Wellington’da bile gösterimin 48 fps olup olmayacağı henüz belli değil. Warner Bros 3D 48 fps gösterimlerin Amerika’da kısıtlı sayıda sinema salonunda yapılacağını açıkladı. Yeni nesil projektörlerin pek çoğu sadece bir yazılım güncellemesiyle 48 fps gösterim yapabilecek. Seyirci ilgisine göre diğer salonların da gerekli donanım/yazılım harcamasını göze alacağı tahmin ediliyor.

600_19900_hobbite-geri-sayim-24-mu-48-mi.jpg


HFR teknolojisi, Hobbit’in 3D oluşunun önüne geçmiş durumda ancak dağıtım şirketleri Aralık’a doğru bu gerçeği bize sıkça hatırlatmaktan eksik kalmazlar. Şimdiden bazı sinema salonlarında dağıtılacak olan sınırlı sayıda RealD 3D gözlüğünün fotoğrafları paylaşılmaya başlandı. Cüce mimarisinden ya da ürünlerinden esinlendiğin düşündüğüm bu tasarım, açık söylemek gerekirse pek de şık olmamış :)

HFR teknolojisini destekleyenler de yok değil. James Cameron sinemanın geleceğinin bu yeni teknolojide yattığını düşünüyor. Çünkü beyaz perdenin rakibi artık TV değil, herkesin elindeki mobil cihazlar. Amerika’da yapılan bir ankette 13 - 22 yaş arası gençlerin en çok iPad’de film izlediğini ortaya koymuş. Sinemanın kitleleri salonlara geri döndürmek için, farklı deneyimler yaratması gerekiyor. 48 fps’in sessiz filmden sesli sinemaya geçiş kadar önemli bir kilometre taşı olabileceğini söylüyorlar.

Umarız Türkiye’de de Hobbit’i 48 fps olarak izleme fırsatı bulur ve bu teknoloji hakkında kendi değerlendirmemizi yapabiliriz. Şimdilik içimden bir ses PJ’e güven diyor...

Kaynak
 
Üst