Her şey Yahudi malıysa mağarada yaşıyalım

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan xcvek
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

hakan.daburda

Profesör
Reaksiyon puanı
7
İsrail malı desek daha doğru olmaz mı? Niye bir din göndermesi yapıyoruz, ben anlamıyorum.

Ayrıca kaliteli ürün kullanılır, keşke bizlerde bir şeyler üretebilsek ve onu kullanan bir yerli malı algısı olsa.
--- Gönderi Güncellendi ---

"İslam ülkeleri Müslüman çıkmadı"

"Biz her taşın altında Yahudi var demiyoruz. Fakat Yahudi hiç bir taşın altını boş bırakmaz. " Necmettin Erbakan

Koskoca ülkeyi dünyanın gözü önünde istila edip tüm dünya müslümanlarının eski kıblesi Mesci-di Aksa'da her gün masumlara zulm edilmesini nereye koyacağız o halde? senin yusuf ustanın macereası ile bu durum kıyas tutar mı? eleştiriken biraz adil eleştirin bari. israil çalmıyor belki ama tavuk keser gibi masum kesiyor, hem de ülke olarak.

Bırakın bu işleri gözünüzü seveyim, bu Müslümanların hangi işi doğru da bana dini katmayın diyorsunuz. Dini katmam lazım çünkü Müslümanlar o dediğiniz şeyleri üreterek cennete gidilemeyeceğine inanıyorlar.

Müslümanlar sabun yapsın yeter, bknz; temizlik imandandır = ilk sabun arap sabunu

Ekran kartı cennete götürmeyeceğine göre o oynadığınız oyunlar, sizi daha çok cehenneme götüreceğinden malumunuz oyun oynamak sevap kazandıran bişey değildir, Allah için yapılmayan herşeyde malumunuz İslam dininde israf olarak, mekruh olarak bilinir. Yani biraz samimi olsanız aslında herşeyi daha net göreceksiniz. Siz madem Müslümansınız ekran kartını ne yapacaksınız, Siz zaten "Hayırlarda yarışmaya kalksanız(Bakara, 148)" O ekran kartlarını üretmeye zaman bulamazsınız. Herkes ihtiyacı olan için çalışır.

Bu arada bi arapla sabun ilişkisi kurdum ama sabunla da olmamış, araplar halen genel olarak pisler, sabun filanda hikaye. Bunlar savaşa bi elinde pantolunu öbür eliyle keleşi çeke çeke giderler. Ama o yahudi tohumu İsrail e bi bomba düştü mü herkes kadın erkek çoluk çocuk tam techizat tam disiplinle savaşa hazır konuma gelirler. Akıllı insan olmak ile Müslüman olmak arasında dünya kadar fark görüyorum ben, dinle ilgili değil demesin kimse, dinle ilgili diyorum benim görüşüm bu. isteyen kusura baksın. Ama bu benim görüşüm..

topalsolucan

Rektör
Reaksiyon puanı
555
Bırakın bu işleri gözünüzü seveyim, bu Müslümanların hangi işi doğru da bana dini katmayın diyorsunuz. Dini katmam lazım çünkü Müslümanlar o dediğiniz şeyleri üreterek cennete gidilemeyeceğine inanıyorlar.

Müslümanlar sabun yapsın yeter, bknz; temizlik imandandır = ilk sabun arap sabunu

Ekran kartı cennete götürmeyeceğine göre o oynadığınız oyunlar, sizi daha çok cehenneme götüreceğinden malumunuz oyun oynamak sevap kazandıran bişey değildir, Allah için yapılmayan herşeyde malumunuz İslam dininde israf olarak, mekruh olarak bilinir. Yani biraz samimi olsanız aslında herşeyi daha net göreceksiniz. Siz madem Müslümansınız ekran kartını ne yapacaksınız, Siz zaten "Hayırlarda yarışmaya kalksanız(Bakara, 148)" O ekran kartlarını üretmeye zaman bulamazsınız. Herkes ihtiyacı olan için çalışır.

Bu arada bi arapla sabun ilişkisi kurdum ama sabunla da olmamış, araplar halen genel olarak pisler, sabun filanda hikaye. Bunlar savaşa bi elinde pantolunu öbür eliyle keleşi çeke çeke giderler. Ama o yahudi tohumu İsrail e bi bomba düştü mü herkes kadın erkek çoluk çocuk tam techizat tam disiplinle savaşa hazır konuma gelirler. Akıllı insan olmak ile Müslüman olmak arasında dünya kadar fark görüyorum ben, dinle ilgili değil demesin kimse, dinle ilgili diyorum benim görüşüm bu. isteyen kusura baksın. Ama bu benim görüşüm..

çok konuşuyorsun ama boş konuşuyorsun. söylediklerime cevap vermeni bırak yamacına bile yaklaşmamışsın çünkü önyargın gözlerini kör etmiş. israil masum insanların üzerine sabun veya ekran kartı atmıyor, bomba atıyor. aciz olmak ölmeyi gerektirmiyor. orantısız güç savaşta bile suç.

sonerooz

Doçent
Reaksiyon puanı
216
Dinle ilgili ise İslam'ın o altın çağı (7-13 yy arası) ne ile alakalı? Sadece bunu sormak istiyorum? Yani bilim ne oldu da Orta asya'dan ve Avrupa'dan çıktı da, Çinden ya da Kuzey Afrika'dan çıkmadı?
Sakın Çinde pusula, barut filan vardı demeyin? Bilimden bahsediyorum, mühendislikten değil, yani doğa yasalarını inceleme isteği?

Ayrıca tüm müslümanların suçunu İslam'a bağladınız. Dediniz ki, müslümanlar bunu yapıyorsa, bu İslamdandır. Sonra temizliğe dinin önem verdiğini teslim edip, müslümanların buna da uymadığını söylediniz?

Peki sorarım, Bilimle uğraşma sebebini Ali İmran suresi 191. ayettir diyen Biruni'yi bu kapsamda nereye koyacağız?

hakan.daburda

Profesör
Reaksiyon puanı
7
çok konuşuyorsun ama boş konuşuyorsun. söylediklerime cevap vermeni bırak yamacına bile yaklaşmamışsın çünkü önyargın gözlerini kör etmiş. israil masum insanların üzerine sabun veya ekran kartı atmıyor, bomba atıyor. aciz olmak ölmeyi gerektirmiyor. orantısız güç savaşta bile suç.
Senin konuşmanın yanına sadece uğradım ve cevap vermek istediğim kısmına cevap verdim. Önyargılı değilim objektif baksaydın sende görürdün. Savaş oldu mu herkes acımasız oluyor. Bugün pkk yı yok etmek istiyoruz misal ve bunu yaparken çocuklarını bile "bunlar büyüyünce terörist olacak" diye önyargılıyoruz.! Bu hayat böyledir. Sen belki şimdi ben masumum dersin ama gerçekler masum değil. Sokaktaki insanların ne düşündüğünü biliyoruz. Aciz olmak ölmeyi gerektirmez diyorsun yahu bunu neye dayanarak söylüyorsun? Doğanın kanunu bu, büyük balık küçük balığı yer. Aslan ceylanı yer. Sende masum sineği öldürürsün. Ve hiçbiri bunu yaparken vicdan azabı da çekmez.

Sen Müslüman olduğun, için takım tutar gibi Müslümanları tutuyorsun. Ama ben değilim o yüzden objektif bakıyorum.

Ekran kartı atmıyor, bomba atıyor, diyorsun da. Bunu hiç anlamadım. Konu ekran kartı idi bomba olsaydı. Bombasını da savunurdum ama yalan yok. Sonuçta Evrime inanıyorum. Çamurdan yaratılana inanıyorsun tamam, Leşten yaratılana da inanıyorsun ona da tamam. Peki ozama ölümler niye suç..
Dinle ilgili ise İslam'ın o altın çağı (7-13 yy arası) ne ile alakalı? Sadece bunu sormak istiyorum? Yani bilim ne oldu da Orta asya'dan ve Avrupa'dan çıktı da, Çinden ya da Kuzey Afrika'dan çıkmadı?
Sakın Çinde pusula, barut filan vardı demeyin? Bilimden bahsediyorum, mühendislikten değil, yani doğa yasalarını inceleme isteği?

Ayrıca tüm müslümanların suçunu İslam'a bağladınız. Dediniz ki, müslümanlar bunu yapıyorsa, bu İslamdandır. Sonra temizliğe dinin önem verdiğini teslim edip, müslümanların buna da uymadığını söylediniz?

Peki sorarım, Bilimle uğraşma sebebini Ali İmran suresi 191. ayettir diyen Biruni'yi bu kapsamda nereye koyacağız?
Kitaba hangi Müslüman inanıyor sanki, onlar hep laf, Kuranla çelişse bile günümüzde Müslümanım diyenler Hadislere inanıyorlar.

Mesela Kurana göre Cehenneme giden bi daha Cennete giremeyecek. Ama hadisler bunun tam tersini söylüyor. Ve günümüz de bütün Müslümanlar cehennemden sonra cennete gireceğine inanıyor. Bu arada ilgili ayet: (Bakara, 80) çok basit bi örnek belki Sen bile öyle sanıyordun..

topalsolucan

Rektör
Reaksiyon puanı
555
Senin konuşmanın yanına sadece uğradım ve cevap vermek istediğim kısmına cevap verdim. Önyargılı değilim objektif baksaydın sende görürdün. Savaş oldu mu herkes acımasız oluyor. Bugün pkk yı yok etmek istiyoruz misal ve bunu yaparken çocuklarını bile "bunlar büyüyünce terörist olacak" diye önyargılıyoruz.! Bu hayat böyledir. Sen belki şimdi ben masumum dersin ama gerçekler masum değil. Sokaktaki insanların ne düşündüğünü biliyoruz. Aciz olmak ölmeyi gerektirmez diyorsun yahu bunu neye dayanarak söylüyorsun? Doğanın kanunu bu, büyük balık küçük balığı yer. Aslan ceylanı yer. Sende masum sineği öldürürsün. Ve hiçbiri bunu yaparken vicdan azabı da çekmez.

Sen Müslüman olduğun, için takım tutar gibi Müslümanları tutuyorsun. Ama ben değilim o yüzden objektif bakıyorum.

Ekran kartı atmıyor, bomba atıyor, diyorsun da. Bunu hiç anlamadım. Konu ekran kartı idi bomba olsaydı. Bombasını da savunurdum ama yalan yok. Sonuçta Evrime inanıyorum. Çamurdan yaratılana inanıyorsun tamam, Leşten yaratılana da inanıyorsun ona da tamam. Peki ozama ölümler niye suç..

Kitaba hangi Müslüman inanıyor sanki, onlar hep laf, Kuranla çelişse bile günümüzde Müslümanım diyenler Hadislere inanıyorlar.

Mesela Kurana göre Cehenneme giden bi daha Cennete giremeyecek. Ama hadisler bunun tam tersini söylüyor. Ve günümüz de bütün Müslümanlar cehennemden sonra cennete gireceğine inanıyor. Bu arada ilgili ayet: (Bakara, 80) çok basit bi örnek belki Sen bile öyle sanıyordun..

çok güzel kafan var. hayırlı olsun.

sonerooz

Doçent
Reaksiyon puanı
216

Hala yanlış inanışlar üzerinden edebiyat yapıyorsun, Elhamdülillah 4 senedir Kuran müslümanıyım, neyin ne olduğunu biliyorum.

Derdin müslümanlarsa, lafım yok. İslamsa, sabaha kadar tartışabilirim...

SONG JOONG KI

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
3,025
images

Herşey bu adamı dikdatör sanmakla başladı

Ahbârî

Dekan
Reaksiyon puanı
346
arkadaşı bırakalım kumda oynasın. burada millet şöyle diyor diyip yakınacağına yerli yabancı sitelerden biraz araştırma ile bilgilere ulaşabilirdi.

Reaksiyon puanı
5,171
Hocam ben size japonya örneğini de verebilirim. Atatürk aksini söylüyor ama Türkler çalışkan bir millet değil, bunu görmeyen milletini tanımıyor demektir. Okullarımıza, akademisyenlerimize bakın zaten bu gerçeği göreceksiniz. yahudiler durmaksızın çalışıyor, hiçbir başarı tesadüfen oluşmuyor. Durduk yere kimse yahudilere destek vermiyor.

Filistin meselesi ise çok açık bir mesele değil. Her ne kadar tvde açıp zulmeden israil başlığını görsek de, ben işin başka türlü olduğunu düşünüyorum. Filistinli insanlarla da görüşmüşlüğüm var, bazıları haksızlığa uğradıklarını düşünüyor, bazıları da "olayları başlatan taraf genelde biz(bizden kast ettiği şey hamas oluyor burada) oluyoruz" diyor. Kaldı ki problem sadece toprak meselesi olsa, israil neden hemen hâlletmiyor? israil şu an istese o toprağı ve tüm Filistini saatler içerisinde imha eder, bir tane canlı bile bırakmaz. Bunu yaptığında da hiçbir ülke çıkıp niye yaptın diyemez, dese bile israilin pek umursayacağını zannetmiyorum. Aynı şekilde Filistin dediğimiz halk istese toplu ve büyük bir isyan çıkarabilir, ama benim gördüğüm kadarıyla hiçbir zaman böyle bir şey olmuyor. Hatta Filistin halkının büyük bir kısmı sadece pasif kalmakla yetiniyor. Olayı etraflıca açıklayabilecek bilgide bir insan varsa ben de bilgilenmek isterim, ama tvden bize gösterilene bakıp hiddetlenmek çok doğru bir yol değil. Tv milletin ne yapması isteniyorsa onu gösteriyor çünkü, bu ülkelerden ve hükümetlerden bağımsız olarak daima böyle oldu ve olacak.
Hocam israilin hedefi (vaat edilmiş topraklar) yani fırat ve dicle arası ancak israilliler o kadar islerinin ehli ki asla acele etmiyorlar.

Simdi buna komplo teorisi diyenler olucak ama alakası yok yahudiler dinlerine bir hayli düşkün. Ve bu konuda tevratta bizzat geciyor.

Ha belki filistinlilerinde hatası var ama kimse durduk yere birine sataşmaz deyil mi? Bence burada filistinlileri suclamak hata olur. Sizinde dediğiniz gibi kimse net bir şey bilmiyor ancak benim görüşüm bu yönde

Reaksiyon puanı
5,171

Kardeşim dinimiz sadece ibadet edin mi diyor ki biz sadece ibadet edelim.

Siz madem Müslümansınız ekran kartını ne yapacaksınız, Siz zaten "Hayırlarda yarışmaya kalksanız(Bakara, 148)" O ekran kartlarını üretmeye zaman bulamazsınız. Herkes ihtiyacı olan için çalışır.

Peygamberimiz ticaret yapmış evlenmiş çoluk çocuk sahibi olmuş sadece ibadet yapmamış ki. Hatta pozitif bilimleri destekleyen bir suru hadisi serif söylemiştir.

Allah için yapılmayan herşeyde malumunuz İslam dininde israf olarak, mekruh olarak bilinir. Yani biraz samimi olsanız aslında herşeyi daha net göreceksiniz.

Kardeşim bunlara mekruh denmez mübah denir ve ne sevabı vardır ne günahı. Sen eğer müslümansan oyunda oynuyacaksın arkadaşlarınla ailenle vakitde geçireceksin. Hatta bir müslüman olarak daha çok calışacaksın ki diyer müslümanlara örnek olucaksın.

Bi doktor olucaksın müslümanın duasını alıcaksın.

Mühendis olucaksın insanlara faydalı olucaksın ki ekran kartı sadece oyun amaçlı üretilmiyor ki...

dinin temelleri kesinlikle yanlis anlasilmamali

Aedon

Profesör
Reaksiyon puanı
330
Yahudiler insan değil mi :D Saydığın markaların çoğu Alman ve Amerikan markaları. Boşver al gitsin :D

SONG JOONG KI

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
3,025
Deyil miydi...

Ilk başta darbe ile hükümete gelmek istemesi sonra milyonlarca yahudiyi yakarak öldürmesi deyilmiydi allah aşkına
şu anda olan savaşların tamamı yahudilerden kaynaklanıyor. ilk icraatleri de 1817 avusturya-macaristan vs. osmanlı savaşında her iki tarafı da finanse edip birbirine düşürmekle başladı. sonra ikimiz de özür diledil ve bunların ne pislik olduğunu anladık. WW1'de ise almanyanın çökmesi için o dönemin çok büyük bir parası olan 17 milyon dolar kara para ile alman ekonomisini çökertmiş. her yeri ele geçirmiş ve halkın %60'ı açlık sınırındayken,, Hitler geldi. ne mi oldu? halk refaha ulaştı. fabrikalar tekrar Almanların oldu. üretim 5 yılda 15 kat arttı. %10'luk komünist kesim dışında aç olan olmadı. şimdiki alman markalarının %80'inin temelleri III. Reich zamanında atılmıştır. berlin'in bu denli düzenli olmasının sebebi de yine III. Reich'tir.

Reaksiyon puanı
5,171
şu anda olan savaşların tamamı yahudilerden kaynaklanıyor. ilk icraatleri de 1817 avusturya-macaristan vs. osmanlı savaşında her iki tarafı da finanse edip birbirine düşürmekle başladı. sonra ikimiz de özür diledil ve bunların ne pislik olduğunu anladık. WW1'de ise almanyanın çökmesi için o dönemin çok büyük bir parası olan 17 milyon dolar kara para ile alman ekonomisini çökertmiş. her yeri ele geçirmiş ve halkın %60'ı açlık sınırındayken,, Hitler geldi. ne mi oldu? halk refaha ulaştı. fabrikalar tekrar Almanların oldu. üretim 5 yılda 15 kat arttı. %10'luk komünist kesim dışında aç olan olmadı. şimdiki alman markalarının %80'inin temelleri III. Reich zamanında atılmıştır. berlin'in bu denli düzenli olmasının sebebi de yine III. Reich'tir.
Ister Yahudi olsun Ister müslüman hicbir insan yanarak ölmeyi hakketmez ki sırf dinlerinden dolayi yanmayi asla hakketmez

mirinkirin

Doçent
Reaksiyon puanı
358
Çocuk okuyor, helâl.

sonerooz

Doçent
Reaksiyon puanı
216
Kur'an diyince akan sular duruyor bende. Yanlışlama olarak değil de, ufak bir katkı anlamında demiş olayım.
Kur'an'da yahudiler hakkında ikaz varken, bir yandan kucaklayıcı bir yönü de vardır.

"Ey İsrailoğulları! Sizin üzerinize en’am ettiğim o ni’metimi hatırlayın. Ve muhakkak ki Ben, sizi âlemlere üstün kıldım." (2/Bakara 47, 2/Bakara 122)

" Şüphesiz, inananlar (Müslümanlar) ile Yahudiler, Hıristiyanlar ve Sâbiîlerden (her bir grubun kendi şeriatında) “Allah’a ve ahiret gününe inanan ve salih ameller işleyenler için Rableri katında mükâfat vardır; onlar korkuya uğramayacaklar, mahzun da olmayacaklardır” (diye hükmedilmiştir)." (2/Bakara 62, 5/MÂİDE-69)

diyeceğim şu ki; Kur'an yahudileri lanetli kavim ilan etmez. Sadece hatalarını ortaya koyar.

"Görmez misin kitaptan, kendilerine bir pay verilenleri; aralarında hakemlik etsin diye Allah'ın kitabına çağrılırlar da sonra onların bir kısmı arkalarını çevirir; onlar zaten bunu adet edinmiştir." (3/Ali İmran 23)
"(Yahudiler) Allah’ı bırakıp, hahamlarını; (hıristiyanlar ise) rahiplerini ve Meryem oğlu Mesih’i rab edindiler. Oysa, bunlar da ancak, bir olan Allah’a ibadet etmekle emrolunmuşlardır. O’ndan başka hiçbir ilâh yoktur. O, onların ortak koştukları her şeyden uzaktır." (9/TEVBE-31)
Fakat bu hatalar onlara has davranışlar diye belirtilmemiş, onlar bunları yapıyor, sakın ha siz yapmayın demeye getiriyor Allah Teala... Yani amaç onları karalamak değil, müslümanları ikaz etmektir.

_X_

Profesör
Reaksiyon puanı
1,545
Hitler, israil, yahudilik ve yakıldığı söylenen yahudiler konusunda çok basma kalıp ezberleriniz var.

Bilip bilmeden yarım yamalak bilgilerle yorum olmaz arkadaşlar.

Tek bir soru ve net bir kanıt ile cevap isteyeyim sizden.

Ülkeniz savaş halindeyken savaşa gelmeyen, savaşa gelmemesi doğal karşılanıp vermesi gereken mali desteği vermeyen, vermediği gibi düşman safları için casusluk yapan kısaca hepsi savaştan kaçmak sayılır diyebiliriz.
Peki savaştan kaçan ne olur ?

Yakıldığı söylenen yahudiler için yazılı bir belge vesika varmı ?

Not: Üzerinde deney yapıldığı söylenen sözde yahudi resimleri paylaşmayın sakın, çoluk çocuk büyük küçük hepsi kimsesiz alman çocuklarıdır.

Sx105rRomules

Profesör
Reaksiyon puanı
177
Yahudilere çok fazla kapılmayın aşırı sağcıysanız o zaman abd malı da çok var ingilzi malıda Hollanda malıda onlarda Hristiyan yani ne farkeder

Turkishsteamer

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Aldığın nefes bile yahudi malı sen düşün.

O kadar duyar kasılacağına müslümanlar daha iyisini üretsin onu kullanalım bu kadar basit.

Reaksiyon puanı
5,171
Yahudilere çok fazla kapılmayın aşırı sağcıysanız o zaman abd malı da çok var ingilzi malıda Hollanda malıda onlarda Hristiyan yani ne farkeder
Sagci solcu nedir allah askina ya 80 lerde mi yasiyoruz ulke ne cekti sag soldan...

Bizim tek liderimiz var Atatürk

Bizim tek dinimiz var (%99umuzun) Müslüman

Bizim tek ülkemiz var Türkiye yapmayin allah askina her seyin ortasi iyidir

Reaksiyon puanı
5,171
Hitler, israil, yahudilik ve yakıldığı söylenen yahudiler konusunda çok basma kalıp ezberleriniz var.

Bilip bilmeden yarım yamalak bilgilerle yorum olmaz arkadaşlar.

Tek bir soru ve net bir kanıt ile cevap isteyeyim sizden.

Ülkeniz savaş halindeyken savaşa gelmeyen, savaşa gelmemesi doğal karşılanıp vermesi gereken mali desteği vermeyen, vermediği gibi düşman safları için casusluk yapan kısaca hepsi savaştan kaçmak sayılır diyebiliriz.
Peki savaştan kaçan ne olur ?

Yakıldığı söylenen yahudiler için yazılı bir belge vesika varmı ?

Not: Üzerinde deney yapıldığı söylenen sözde yahudi resimleri paylaşmayın sakın, çoluk çocuk büyük küçük hepsi kimsesiz alman çocuklarıdır.
Nasil bir belge istiyorsum hitlerden biz yahudileri yaktik seklinde bi yazili kağıt mı[emoji23] [emoji23]

Malesef oyle bisey yok ama yazili kaynak olarak o zamanki yazilan kitaplarda hep bahsetmisler ve suan almanya hala tazminat ödüyor buda ortada cok ciddi kanitlarin oldugunu ispatliyor

SONG JOONG KI

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
3,025
Almanya'nın yerinde olsam yeni Reich'i kurarım. O güç elinde AB lideri olması ile çok kolay ülkeleri ele geçirebilir. Akdeniz hattı zaten full ona bağımlı yaşıyor

xcvek

Öğrenci
Reaksiyon puanı
4
arkadaşı bırakalım kumda oynasın. burada millet şöyle diyor diyip yakınacağına yerli yabancı sitelerden biraz araştırma ile bilgilere ulaşabilirdi.

yakındığım yok toprağım seni kumda oynatırım herzaman numaram var sende .D

Son düzenleme:

lgsever

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
1,459
yok öyle bişey made in israil yazmadıkça değil.
kv de ama
Pusuyu silahı falan boşverde adamlar teknolojisiyle bilgisiyle geçiyor bizi onlarla dalga geçen film yapmak kolay onları durdurmak asıl iş yiyormu seninki g*t kadar ulke diye dalga gectigin ulkeye satasmaya bir olayda hemen ozurler felan simdi kimse bana demesin bir ulkeyi istila etmek su bu o kadar kolay mı onlar filistini (onlarinda sucu var tabi )istila ediyor ve kimse sesini cikaramiyor sende adam ol senin de sozun dinlensin oyle ordan burda laf sallamakla olmuyor .