HDD Sorunu ||Çift HDD ( Maxtor ve Samsung ) Lütfen .. Yardım.

Bu konuyu okuyanlar

eudance

Öğrenci
Katılım
12 Aralık 2010
Mesajlar
4
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
Merhabalar, bir kaç zamandır yaşadıgım bir sorun var ve görebildigim kadarı ile SDN'de bu sorunla ilgili ciddi bir yardımlaşma söz konusu bu nedenle bende sorunumu sizlerle paylaşmak istedim.

Çok eskiden kullandıgım ama daha sonra tavan arasına kaldırdıgım sistem üzerine bazı eklemeler yaparak iş yerimde kullanmaya başladım. Sistem P4 işlemcili .. 10 senelik ancak iyileştirmeler söz konusu ( ekran kartı, Ram vs vs )

Üstünde 20 GB'lık bir HDD mevcut, takdir edersiniz ki günümüz şartlarında çok yetersiz kalıyordu bu nedenle arkadaşımdan 80 GD'lık IDE HDD aldım ( tabii ki 2. el ) Bir süre kullandım, yaklaşık 4 ay kadar ve 3 gün önce çalışırken bariz şekilde duyulabilen '' çıttt '' diye bir ses geldi ve sistem kitlendi daha sonra da açmaya çalıştıgımda o '' çıtt '' sesi devam etti belli aralıklarla ve mavi ekran hatası vermeye başladı bilgisayar. BIOS ayarlarından kontrol ettigimde herşey normal görünüyor ve söz konusu HDD'yi görüyor.

20 GB'lık olanı işletim sistemi olarak, söz konusu 80 GB'lık HDD'yi de depolama aygıtı olarak kullanıyordum ve şirket muhasebe kayıtları, kullandıgımız bazı programlar hepsi o HDD'nin içindeydi.

Sadece 20 GB'lık olan HDD'yi takıp kullandıgımda sorun yok, Bilgisayar gayet iyi çalışıyor ama 80 GB'lık olanı taktıgımda ise sistem başlamıyor ve windows yazısını geçtikten sonra siyah ekranda kalıyor. Klavyeden de herhangibir şekilde resetlenmiyor. Ama BIOS'tan kontrol ettigimde ise normal şekilde görüyor bilgisayar.

Acaba yapılabilecek bir şeyler var mı ??

HDD'yi tekrar kullanamasam da içinde ki dosyaları bir şekilde alabilmenin bir yolu var mı ? Çünkü sitede bazı yerlerde okuduguma göre '' HDD, BIOS'ta görünüyorsa her türlü dosya kurtarmak mümkün '' demiş bazı arkadaşlar.

Bu arada, yakın bir arkadaşım '' HDD çalışıyor ancak iğne kırdıgı için veri okuyamıyor '' dedi geçen gün. Acaba böyle bir sorun varsa, bunun tamiri mümkün mü yoksa HDD'nin kurtarılma şansı hiç yok mu ??

Umarım, çok karmaşık yazmamışımdır, ilgilenen olursa çok memnun olurum.
 

Demnesia

Müdavim
Katılım
14 Mart 2009
Mesajlar
3,166
Reaksiyon puanı
43
Puanları
0
Muhtemelen hdd de rahmetli olmuş, ama eğer yapabilirsen başka bir bilgisayarda dene emin ol, eğer bozulduğundan kesin olarak olarak emin olursan geriye dosyaları kurtarmak kalıyor, ama hdd bozuk olduğu için hiçbir bilgisayarda çalışmayacaktır, dosyalarını kurtarabilmen içinse bu işte uzmanlaşmış profesyonel şirketler var eğer dosyaların senin için çok önemli değilse bu şirketlerden uzak durmanı öneririm çünkü dosyalarını kurtarmaları karşılığında sana çıkarılacak fatura astronomik rakamlardan oluşacaktır.
 

LWMP

Doçent
Katılım
20 Mayıs 2009
Mesajlar
930
Reaksiyon puanı
3
Puanları
0
yanik oldugunu bilmem ama yapacaklarini yaziyorum
1.Hardisk ideyse ide kablosunu sataysa sata kablosunu degistiriniz
2.master i jumperla belirleyin
3.hardiskisinize uygun usb ceviriler var 40_45 tl
4birde linux isletim sistemiyle acmayi deniyiniz
 

eudance

Öğrenci
Katılım
12 Aralık 2010
Mesajlar
4
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
Demnesia

Öncelikle ilgin için teşekkürler.

HDD'nin tamamen kullanım dışı oldugunu düşünmüyorum, ki arkadaşım da benzer şeyleri söyledi. Sonuçta BİOS'ta görüyor .. Ama bu yeterli midir çalışması için yoksa tamamen umudu kesmelimiyim bilemiyorum.

Veri kurtarma olayına gelirsek, şirket bilgileri var HDD içinde ki 3. şahısların ulaşmaması gereken bilgiler söz konusu. Açıkçası kimseye güvenip de HDD'yi bir başkasına teslim edemem. Zaten fiyat olarak da çok yüksek noktaları zorlayamam söz konusu fiyatlarda.


http://forum.shiftdelete.net/member.php?u=68746LWMP

Tavsiyelerin için teşekkürler.

1-) Evet HDD IDE .. Anakart üstünde 2 adet HDD girişi var HDD olanlar da ikiye ayrılmış '' IDE1 '' ve '' IDE2 '' şeklinde. IDE1 girişine bağlıydı her 2 HDD. IDE2 girişini ise DVD-ROM'a bağlamıştım. Bu şekilde çalışıyordu. Kablosunu da çok olmamıştır, 5-6 hafta önce değiştirmiştim ( markası ASUS )

2-) Birincil HDD'de ( ki kullandıgım 20 GB'lık olan .. Üstünde işletim sistemi var ) jumper var, master olarak kullanıyordum.

3-) Linux ile ilgili bir bilgim yok ama, illa denemem gerekiyorsa tamirat yapan bir arkadaşa danışabilirim.

Ayrıca, birşey daha danışacağım. HDD'nin iğnesi kırılmışsa bunun tamiratı söz konusu olabilir mi ? Zira çalıştırmayı denedigimde belli aralıklarla '' çıtt '' '' çıtt '' diye sesler geliyor HDD'den ve kimi zaman Windows açılış ekranına ulaşıyor, kimi zaman da tam windows açılacakken yavaşlıyor, sonra biraz ilerledikten sonra bilgisayar kitleniyor.

Tüm bunlara ragmen 1 keresinde windows tamamen açıldı ama çok sürmeden, 2 dakka civarı kitlendi yine.
http://forum.shiftdelete.net/member.php?u=68746
 

netfaruk

Doçent
Katılım
10 Kasım 2007
Mesajlar
551
Reaksiyon puanı
11
Puanları
18
sadece 80 lik harddiskini tak ve sitede Linux Slax konusunu incele, yani flaş belleğe linux slax kur sistemi flaş bellekten aç dosyalarına ulaşmayı dene. flaş belleğin kapasitesini yüksek tut ki kurtarma esnasında flaş belleği kullanırsın.
 

eudance

Öğrenci
Katılım
12 Aralık 2010
Mesajlar
4
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
Denemekte fayda var, teşekkürler .. Yalnız anlayamadığım bir konu var. Flash bellek içine kurulan bu Linux slax'ı kullanmak için sadece sistemin boot ayarını yapmak yetiyor değil mi ? Daha sonrasında devreye girerek sistemin açılmasını sağlayacak ve bende dosyalarımı alabileceğim sanırım .. Bu şekilde galiba ?
 

Erdem-FB

Müdavim
Katılım
25 Ağustos 2009
Mesajlar
5,746
Reaksiyon puanı
28
Puanları
38
HDD nin kafası düşmüş rahmetli denilebilir .
 
Üst