HDD kullanımı

history83

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
arkadaşlar pc mde 80 gb samsung sata hdd var.işletim sistemim (xp) ona kurulu.
anakartım ausus m2v-tvm.elimde eski bilgisayarımdan kalma 40 gb ide maxtor marka hdd var.bunu kullanmak istiyorum.anakartta 1 tane ide girişim boş duruyor.buraya yeni aldığım ide kabloylo bunu bağlamak istiyorum.nasıl bir yol izlemem gerekli?:helpsmilie:

onursevim

Profesör
Reaksiyon puanı
62
ne demek istediğini (" nasıl bi yol izlemem gerekli ")tam anlamadım ama anladığım kadarı ile cevap vereyim direk hdd yi direk takıcaksın ayrıyeten bi ayar yapmana gerek yok

vacip42

Profesör
Reaksiyon puanı
0
İde hdd yi anakartın ide girişine takıcaksın elektriğinide bapladınmı baska bi ayar yapmana geek yok onursevim'in dediği gibi.

shittirik

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
allah allah bi saatir cevap yazacam avatar da yüklemedim ama oraya bi avatar yüklenmiş benim adıma ve siteden uzaklaştırıldınız diyor.hata mı oldu ne yaptım bilseydim keşke.neyse
öncelikle ilginiz için teşekkürler arkadaşlar şimdi şöyle anlatayım

anakartım ausus m2v-tvm
1 adet hdd samsung 80 gb (sata) xp kurulu
1 adet samsung cd writer(ide)+ 1 adet samsung cd rom(ide) takılı (aynı kablodalar)

elimde 40 gb ide maxtor marka hdd m var bunu boş kalan ide girişine taktım dediğiniz üzere pc yi açtım fakat aygıt yöneticinde falan bu 40 lığı göremedim.kablosu sağlam yeni denedim cd writerde,enson bu hdd yi 2-3 ay önce sıfırlayarak çıkarmıştım sağlam dı.pc başlangıcında 40 lıktan optik gözün tarama sesi geliyor ama görünmedi pc de.

onursevim

Profesör
Reaksiyon puanı
62
cd sürücülerin hdd ni etkilemez normalde ama cd sürücülerini çıkar hdd yi tak bakalım ozaman görecek mi diğer boş slotada cd sürücüleri eğer cd sürücüler çalışmassa slotta problem var demektir

KintaRo

Doçent
Reaksiyon puanı
1
Bilgisayarım'a sağ tıklayıp Yönet'e gelin ve açılan pencereden Disk Yönetimi'ne gelin. Sağ taraftaki listede Hard Disk görünüyor fakat bilgisayarımda görünmüyorsa hard disk biçimlendirilmemiş ya da etkinleştirilmemiş demektir. Üzerine sağ tıklayıp biçimlendirebilir ve etkinleştirebilirsiniz.

history83

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
slotlarda yada kablolarda bi sorun gözükmüyor.zira slotları ve kabloları ayrı ayrı denedim.hep cd sürücüleri gördü.aynı kabloya hdd yi bağladığımda optik gözün sesi var dediğim gibi hdd yi göremedim biostan yada jumperden bişey mi yapmam gerekiyor.yada 40 lık boş olduğu için mi görmüyor ki?

october

Asistan
Reaksiyon puanı
1
H.Disk ve CD-ROM un jumperlarını CS ( Cable Select ) olacak şekilde ayarla.

onursevim

Profesör
Reaksiyon puanı
62
Bilgisayarım'a sağ tıklayıp Yönet'e gelin ve açılan pencereden Disk Yönetimi'ne gelin. Sağ taraftaki listede Hard Disk görünüyor fakat bilgisayarımda görünmüyorsa hard disk biçimlendirilmemiş ya da etkinleştirilmemiş demektir. Üzerine sağ tıklayıp biçimlendirebilir ve etkinleştirebilirsiniz.

ihtimal +1

amiga.os

Asistan
Reaksiyon puanı
0
selamlar

jumper ayarlarından dolayı harddisk görünmüyor.

ide kablosunda 2 çıkış vardır, bu iki çıkışa bağlanacak aygıtlardan, birisinin jumperı "master" diğerininki "slave" konumunda olmalıdır. harddisklerden mesela sistemin yüklü olduğunu master, 40'lığı ise slave moduna alırsan görecektir.

ve optiklerde standart olsa da, hddlerde jumper durumları markadan markaya değişebilir. o jumper'ın hangi pozisyonda master, hangisinde slave olduğu harddiskin üstünde gösterilmiştir.

history83

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
disk yönetimin de de görünmüyor hdd.
biodsa girdim hepsi auto yazıyordu autoya tekrar bastım 40 gb mastor çıktı.f10 ile kaydedip çıktım ama dönüşte gözükmedi yine.bu master slave işini yapamıyorum galiba.sata olana hiç jumper takmadım.cd writer ve rom aynı kabloda jumper birinde ilk birinde orta dişte takılı.
40 lık hdd de nereye takmam gerekiyor.onun kablosu ayrı.diğer(xp olan) hdd sata olduğu ona takmaya gerek yok sanırım jumper
anakartta iki ide giriş var.biri piri ide yazıyor,biri sec ide(farkeder mi hangisi).cd sürücüler bu sec ide deydi onları çıkartıp hdd yi taktım.del yada tab ba bas diyor.basınca biosa giriyor. orda hddlerin ikisi de görünüyor f10 la kaydedip çıkıyorum yine american ... yazan siyah ekran gelip del yada taba bas diyor kısır döngüye giriyor.

amiga.os

Asistan
Reaksiyon puanı
0
diğer harddisk sata ise durum değişir.

şimdi ben iki harddiski yanı kabloya bağladığını düşünmüştüm, 40lık hdd tek başına bir kabloya bağlı ise normal şartlarda jumper ayarı yapmana gerek yok.

del ya da taba bas yazan yerde, başka bir şey yazmıyor mu?

history83

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
pc de değişik şeyler oluyor.kapatıp-açıyorum cd romu görmüyor bazen.neyse o sorun değil cd writeri hep görüyor.hdd işini halletsem yeter.
şimdi kurcalarken 40 gb ide yi de gördüğünde f10 ile kaydedip çıkış yapıyorum biostan açılışa geçiyor gibi yapıyor o siyah dediğim en başta american megatrends yazan sayfa çıkıyor.
bu sayfada pc min özellikleri yazıyor.altında "entering setup ..." yazıyor
arada bir sürü şey yazıyor orayı geçiyorum.
en altta i şu yazıyor: secondary master hard disk error

press f1 to resume

amiga.os

Asistan
Reaksiyon puanı
0
dostum harddiskte problem var olarak görünüyor. anakartın msi ise, bi arkadaşımda benzer bir sorunla karşılaşmıştık, 4 tane aygıt bağlamak istiyordu, sadece bir kombinasyonda görüyordu hepsini, jumper ayarları doğru olsa da, sadece tek bir dizilimde çalışmıştı.

sadece 40lığı takarak bi dene bakalım görecek mi, her iki kabloda da dene.

varsa deneyebileceğin bir arkadaşın, orda bi dene harddiski. olmadı usb çevirici bi kutu ile deneyebilirsin.

BeNBeN

Asistan
Reaksiyon puanı
2
2 harddiskte ide ise ve aynı kabloya 2 hdd taktıysan jumper ayarlarından birini master diğerini slave yapman gerekiyor. 1 tanesi ide diğeri sata hdd ise satayı direk takarsın görür zaten bir ayar yapmana gerek kalmaz, ideyi ise boş bir ide slotuna tek başına takarsın. bir ide kabloya hem hdd hem cdrom takarsan görmeyebilir.

Bu arada sende kaç tane cdrom, cdwriter, dvdwriter ve harddisk olduğunu söylersen ve hddlerin ide mi sata mı olduklarını söylersen daha rahat yardımcı oluruz. Ayrıca normaldeki bağlantılarını anlat ve kaç dolu slotun var kaç boş slotun var, dolu olan slotlara neler takılı falan ayrıntılı yazaarsan iyi olur.

amiga.os

Asistan
Reaksiyon puanı
0
2 harddiskte ide ise ve aynı kabloya 2 hdd taktıysan jumper ayarlarından birini master diğerini slave yapman gerekiyor. 1 tanesi ide diğeri sata hdd ise satayı direk takarsın görür zaten bir ayar yapmana gerek kalmaz, ideyi ise boş bir ide slotuna tek başına takarsın. bir ide kabloya hem hdd hem cdrom takarsan görmeyebilir.

Bu arada sende kaç tane cdrom, cdwriter, dvdwriter ve harddisk olduğunu söylersen ve hddlerin ide mi sata mı olduklarını söylersen daha rahat yardımcı oluruz. Ayrıca normaldeki bağlantılarını anlat ve kaç dolu slotun var kaç boş slotun var, dolu olan slotlara neler takılı falan ayrıntılı yazaarsan iyi olur.

maalesef konuşulanları hiç okumamışsın dostum. bunların hepsi mesajlaşmalarda yazıyor.

BeNBeN

Asistan
Reaksiyon puanı
2
Okumadım çünkü çok fazla yazı var kafam güzel toparlayamam hepsini kafamda kusura bakma, bunların hepsinin ilk mesajda derli toplu bir şekilde yazılması lazımdı. Bütün yorumları okumaya kalkarsam kafayı yerim ben.

history83

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
anakartım ausus m2v-tvm
40 lık boş olduğu için haliyle açılmıyor.windows yüklemek istediğimde ise cd yi takıp yeniden başlatınca kura başlıyor bir müddet sonra
Bir sorun algılandı ve bilgisayarınızın zarar görmesini önlemek için Windows kapatıldı.
Bu durdur hatasını ilk kez görüyorsanız bilgisayarınızı yeniden başlatın.
Bu ekran yeniden karşınıza çıkarsa Yeterli disk alanınız olduğundan emin olun. (Yeterli alan var.) Dur iletisinde sürücü tanımlanmışsa, sürücüyü devre dışı bırakın veya bir sürücü güncelleştirmeleri için üreticiye başvurun. Görüntü bağdaştırıcısını değiştirmeyi deneyin.
Donanım satıcınızdan BIOS güncelleştirmesi olup olmadığını öğrenin. Önbellekleme ve gölgeleme gibi BIOS bellek seçeneklerini devre dışı bırakmayı deneyin. Bileşenleri kaldırmak veya devre dışı bırakmak için Güvenli Mod kullanmanız gerekirse, bilgisayarınızı yeniden başlatın. Gelişmiş bağlatma seçeneklerinde F8 tuşuna basın ve sonra Güvenli Mod’u seçin.
Teknik Bilgiler...

diyor.zaten bunu eskiden de yapmıştı sata 80 lik tek varken format atamadım sorunu çözemediğim için o yüzden servise gitti xp kuruldu geldi.ben o hdd ile ilgili sanıyordum meğer değilmiş bunda da yaptı. yani onu(40lık) tek takamıyorum boş ve formattada o çıkıyor.

BeNBeN

Asistan
Reaksiyon puanı
2
Cd de bir problem olmadığını varsayarak kabloları değiştirmeni tavsiye edeceğim. Başka da bir şey aklıma gelmiyor. Zaten hdd konusunda çok bilgim yok diğer parçalarla kıyaslarsak.

incekulak

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
şuan pc de takılı 2 hdd var fakat 2 nci seagte barracuda 720ö.8 bu format kabul etmiyor sitesinden drıver ini indirdik fakat bahsekonu drıver seagateye nasılkurulum yapılacagını resimle vya video anlatımı şeklinde siteye koyasanız daha çok memnun oluruz