Hangi tip maske virüsten korur? (Ve Maskeler hakkında bilgiler)

Bu konuyu okuyanlar

TheTruthHurts

Müdavim
Katılım
5 Kasım 2018
Mesajlar
4,312
Reaksiyon puanı
3,139
Puanları
113
Bildiğimiz üzere coronavürüs,Türkiye dahil olmak üzere dünyanın neredeyse hepsini enfekte etti. Birde yakın zamanda kalabalık ortamlarda maske takma zorunluluğu geldi. Bundan dolayı da “Hangi maske coronadan korur” gibi sorular sorulmaya başladı. Bu konu çok uzun olacak ama virüsten nasıl korunacağınızı öğrenmek istiyorsanız bu konunun tamamını okumanızı öneririm.

İlk önce maskeleri tanıyalım. Satın alabileceğimiz birkaç çeşit maske vardır.

1) Normal maskeler: Bu tip maskeler en çok görülen maskelerdir. Koruma seviyesi çok azdır ama yinede hiçten iyidir. Genelde ameliyat maskelerine benziyorlar ve beyaz renktedirler
697948E6-31F9-4618-8E39-6AF7EB87A180.jpeg


2) Cerrahi/ameliyat maskeleri: Bu tip maskeler de çok görülen maskelerdir. Genelde mavi/şu yeşili renginde olurlar. Normal maskelerden biraz daha iyidir. Bu tip maskelerin amacı maskeyi kullanan bireyin diğerlerine tükürük gibi şeylerin bulaşmasını engellemesidir. Aynı zamanda kan gibi sıvılar maskeden geçemeyeceği için maskeyi kullanan bireyi de biraz korur. Hasta iseniz bu maske güzel bir seçenektir.
8C6F8032-7001-44F7-9DDD-A60A65F30698.jpeg


3) Solunum cihazı/respiratör: Bu tip maskeler ameliyat maskesinden çok daha iyi koruma sağlar. Standarta göre ne kadar koruduğu belirlenir. Hem ventilli,hem de ventilsiz olabiliyorlar. Bu tip maskeler standartlarına göre toz gibi basit partiküllerden asbest,virüs ve rakyoaktif partiküllere kadar o tip partiküllere karşı koruma sağlayabiliyor. Bu tip maskelerde hava sızıntısının olmaması çok önemli.
DE63DD35-5453-456A-89EC-3475050C0D62.jpeg


Hangi tip maske coronavirüsten korur?
Koronavürüsten korunmak istiyorsanız en az N95 veya Fpp2 standardına sahip bir solunum cihazı almanız gerekiyor. Eğer N100 veya Fpp3 standardına sahip maske bulma imkanınız varsa o zaman onu alın çünkü onlar virüse karşı en iyi korumayı sağlıyor. Birde şunu unutmayın ki resimdekine benzer solunum cihazları yıkanamaz çünkü filtreye su değse kullanılmaz hala geliyorlar. Eğer internette satıcılar resimdeki gibi solunum cihazının yıkandığını iddia ediyorsa onlara güvenmeyin!

Maskeler hakkında birkaç bilgi

- Cerrahi maskeye sahipseniz maskenin renkli olan kısmın dışarıya doğru olduğundan emin olun.

Maskeyi çıkaracak iken sakın ön tarafına dokunmayın! Çıkaracaksak lastiklere dokunarak çıkaralım.

Çoğu maskelerin burun kısmında metal tel var. Bu teli kullanarak burnunuzun şekline bürünmesini ve maskenin daha iyi oturmasını sağlayabiliyorsunuz.

Solunum cihazı kullanırken nefes almanız ve vermeniz biraz zor olacak. Bu normal birşey çünkü filtreler gayet kalın. Eğer kolayca nefes aldığımızı düşünüyorsanız basınç testi yapın çünkü maske tam oturmamış olabilir.

- Solunum cihazları kullanıyorsanız hava sızıntısının olmadığına emin olun. Bunun için basınç testi yapabilirsiniz. Maskenin filtre kısmını elinizle kapatın ve nefes alın veya verin. Nefes verirseniz maskenin şişmesi ve dışarıya hava vermemesi gerek. Nefes alırsanız da maskenin büzülmesi ve havanın içeriye girmemesi lazım. Eğer sızıntı varsa maskeyi tekrar oturtun.

Eğer sakalınız yeterince uzunsa maskenin hava almasını sağlayabiliyor,böylece maskeyi kullanışsız bir hale getirebiliyorsunuz. Solunum cihazı takmadan önce tıraş olun!

Birkaç Soru/Cevap

Soru 1: Ventilli bir solunum cihazının ventilsizle ne farkı var?
Cevap 1: Ventilli respiratörler nefes verdiğin havayı tekrar filtreden(maskeden) geçirmek yerine olduğu gibi havayı dışarı verir. Havayı olduğu gibi dışarı verince de maske ortamındaki ısı ventilsize göre daha azdır. Yani ventilli maske daha soğuktur ve o maskeyle daha kolay nefes verirsiniz.

Soru 2: Ben virüsü kaptıysam hangi tip maske takmalıyım?
Cevap 2: Cerrahi maske veya ventilsiz n95/ffp2 veya daha üst standarda sahip bir solunum cihazı kullanınız.

Soru 3: Hangi standarda sahip maske en iyi korumayı sağlar?
Cevap 3: N100,P3 veya Ffp3 standardına sahip maskeler en iyi korumayı sağlar.

Soru 4: Solunum cihaz standartlarının anlamı nedir?
Cevap 4: Birçok ülke kendine özel standartlara sahip. Biz en çok Amerika ve Avrupa standartlarını görüyoruz.

Amerikan standartları:
N95: partiküllerin %95’ini engeller
N99: partiküllerin %99’unu engeller
N100: partiküllerin %99,97’sini engeller

Avrupa standartları:
P1/Ffp1: partiküllerin %80’ini engeller
P2/Ffp2: partiküllerin %94’ünü engeller
P3/Ffp3: partiküllerin %99,95’ini engeller

Soru 5: Bende ffp1 maske var. Bu maske koronavirüsten korur mu?
Cevap 5: Hayır,korumaz. Yinede hiçten iyidir

Soru 6: Ben bu maskelerin hiçbirini alamam/alma imkanım yok. Ne yapabilirim?
Cevap 6: Sosyal medya gibi yerlerden el yapımı maske yapmayı öğrenebilirsiniz. Bu tip maskeler normal/cerrahi maskeler gibi virüsten tam koruma sağlamaz ama unutmayın ki bu tip maskeleri kullanmak hiçten iyidir!

Soru 7: Aynı maskeyi birden fazla kere kullanabilir miyim?
Cevap 7: Evet ama dikkatli olun çünkü maskede virüs olabilir. Maskeyle işiniz bittiği an poşete bağlayıp güvenli yere bırakabilir ve ne olur ne olmaz 10 gün bırakabilirsin. Virüs cansız ortamda uzun süre yaşayamıyor. 10 gün sonra tekrar kullanabilirsiniz. O aralıkta da başka maske takın.

Soru 8: Maskeyi nasıl dezenfektan ederim?
Cevap 8: Sıvı geldiği an maskeleri filtre kullanılamaz hale gelir. Ondan dolayı cevap 7’dekini uygulamanızı öneririm.

Son olarak şunu unutmayın. Sadece maske kullanmak yetmez! Virüs gözle veya kulakla bile bulaşabilir. Bundan dolayı gözümüzü ve kulağımızı da unutmayalım! Altın kural olarak olabildiğince sık ellerimizi sabunla 20-30 saniye boyunca yıkayalım. %70 alkole sahip kolonya veya dezenfektan da virüsü öldürebilir.

Aklıma gelen bilgiler bu kadar. Eğer maske ile ilgili sorularınız varsa seve seve cevaplarım.
 
Son düzenleme:

eilhanzy

Profesör
Katılım
25 Mart 2019
Mesajlar
4,579
Çözümler
1
Reaksiyon puanı
7,734
Puanları
113
Eline sağlık. ??
 

TheTruthHurts

Müdavim
Katılım
5 Kasım 2018
Mesajlar
4,312
Reaksiyon puanı
3,139
Puanları
113
Eline sağlık. ??
Çok teşekkür ederim. Biraz uzun oldu ama bu tip bilgiler çok önemli ve hepimize çok yardımcı olacaktır :)
Mesaj otomatik birleştirildi:

Bu arada konuya ekledim ama tekrar yazıyorum: Sadece maske kullanmak yetmez! Bazen maskeler bize güvedeymiş gibi his verebilir ve rahat davranabiliriz ama ellerimizi yıkamayı falan sakın unutmayalım.
 
Son düzenleme:

TheTruthHurts

Müdavim
Katılım
5 Kasım 2018
Mesajlar
4,312
Reaksiyon puanı
3,139
Puanları
113
Şu bilgiyi detaylı olarak eklemeyi unutmuşum. Bu genel olarak böyle ama kesin bilgi için markanızın sitesinden falan da bilgi alabilirsiniz.

P1/Ffpp1: Maksimum değeri 5 mg/m3 ten büyük olan mekanik çalışmalar sonucu ortaya çıkan toksik(zehirli) olmayan tozlar. (temizlik vb. durumlarda ortaya çıkan kaba tozlar)

P2/Ffp2: Maksimum değeri 0,1 mg/m3 ten büyük olan ve 0,1 mg/m3 - 5 mg/m3 arasında toksik (zehirli)ince tozlar, duman ve buharlar( örnek pamuk tozu, silis, birçok metal tozları)

P3/Ffp3: Maksimum değeri 0,1 mg/m3 ten küçük olan toksik (zehirli),radyoaktif, kanserojen ince tozlar.(örneğin asbest, kobalt metali ve tozu, nikel, krom, gümüş, platinyum tuzları, kalay bileşenleri)
 

TheTruthHurts

Müdavim
Katılım
5 Kasım 2018
Mesajlar
4,312
Reaksiyon puanı
3,139
Puanları
113
Artık e-devlet ile bedava maske alınabiliyor. Bundan dolayı da soru-cevap kısmındaki 6. Sorunun anlamı kalmadı diyebilirim :)

Bildiğim kadarıyla devletin verdikleri maskeler ya normal,ya da cerrahi tip bir maske. Yani maalesef solunum cihazları kadar koruma sağlayamayacaklar. Neyseki şu kural hala çok önemli: O tip maskeleri takmak hiçten iyidir
 
Üst