Hangi tip maske virüsten korur? (Ve maskeler hakkında bilgiler) -Güncel

TheTruthHurts

Profesör
Katılım
5 Kasım 2018
Mesajlar
4,312
Reaksiyon puanı
3,139
Puanları
293
Bildiğimiz üzere coronavürüs,Türkiye dahil olmak üzere dünyanın neredeyse hepsini enfekte etti. Birde yakın zamanlarda maske takma zorunluluğu geldi. Bundan dolayı da “Hangi maske coronadan korur” gibi sorular sorulmaya başladı. Bu konu çok uzun olacak ama yinede bu konunun tamamını okumanızı öneririm.

İlk önce maskeleri tanıyalım. Satın alabileceğimiz birkaç çeşit maske vardır. Biri hariç hepsini özetlemeye çalışacağım.

Maske Çeşitleri:

1)
Normal bir maske: Bu tip maskeler en çok sıklıkta görülen maskelerdir. Koruma seviyesi azdır ama yinede hiçten iyidir. Şekil olarak cerrahi maskelerine benzerler.
697948e6-31f9-4618-8e39-6af7eb87a180-jpeg.91986.jpg



2) Siyah maske/“Nano” maske: Bu tip maskeler de sıkça görülür. Bunu takınca ya çok havalı görünürsün,ya da bir ukala gibi görünürsün. Koruma seviyesi (arkasında ayrı bir filtre olmadığı sürece) yok denecek kadar azdır. Genelde asyalılar için yapıldığından dolayı bazılarımız için çok küçük gelebilir/hiç sığmayabilir. Boyalı oldukları için de boyadaki kimyasallar akciğerlere zarar verebilir/alerji yaratabilir. Bedava verseler bile kullanmamanızı öneririm.
84D7B336-0880-463A-B737-E39329428807.jpeg



3) Cerrahi/Ameliyat maskesi: Bu tip maskeler normal ve siyah maskeden az sıklıkla,ama yinede sıkça görülen maskelerdir. Genelde mavi/su yeşili rengine sahiptirler. Normal maskelerden biraz daha iyidir. Bu tip maskelerin amacı maskeyi kullanan bireyin diğerlerine tükürük gibi şeylerin bulaşmasını engellemesidir. Aynı zamanda kan gibi sıvılar maskeden geçemeyeceği için maskeyi kullanan bireyi de biraz korur. Hasta/enfekte iseniz bu maske güzel bir seçenektir.
8c6f8032-7001-44f7-9ddd-a60a65f30698-jpeg.91987.jpg



4) Respiratör: Bu tip maskeler ameliyat maskesinden çok daha iyi koruma sağlar. Standarta göre ne kadar koruduğu belirlenir. Hem ventilli,hem de ventilsiz olabiliyorlar. Bu tip maskeler standartlarına göre toz gibi basit partiküllerden asbest,virüs ve rakyoaktif partiküllere kadar o tip partiküllere karşı koruma sağlayabiliyor. Bu tip maskelerde hava sızıntısının olmaması çok önemli,yoksa amacına ulaşamaz.
D77706CA-887F-481A-92FD-B18814256313.jpeg



5) Yarım Yüz Maskesi: Belki de bunun gibi bir şeyi depoda bulursun...Bu tip maskeler nadirdir çünkü genelde araba boyamak/endüstriyel amaçlar için kullanılır. Koruyuculuğu tamamen filtreye bağlıdır. Bazı filtreler partikülleri filtrelerken bazıları koku/organik bileşikleri engeller. Bazıları ise ikisini engeller. Genelde 2 filtre takıldığı için nefes alıp vermek daha kolay olur. Partikül filtrelerin standartları,respiratörlerle aynıdır. Bunu takarsan herkes sana tuhaf bir şekilde bakabilir.
B201F9BA-C224-4352-881D-CB9275EC5480.jpeg



6) Gaz maskesi: İşi iyice abartmak istiyorsanız/maksimum derecede korunmak istiyorsanız size uygun bir çözüm bu olur. Nadirdir ve genelde Askeri/Endüstriyel amaçlar için kullanılır. Yüzünüzü tamamıyla korur,hatta bazı tipleri tüm kafanızı korur. Filtreleri yarım maske gibi ya partikülleri,ya organik bileşenleri/kokuları,ya da ikisini filtreler. Partikül filtre standardı respiratörlerle aynıdır. Bunu takınca birileri polisi ararsa şaşırmayın.
0FEC8959-EDCA-42BD-B36E-513D9DBB6B82.jpeg



Hangi Tip Maske Koronavirüsten Korur?

Koronavürüsten korunmak istiyorsanız en az N95/Fpp2/P2 standardına sahip bir respiratör/filtre almanız gerekiyor. Eğer N100/Fpp3/P3 standardına sahip bir maske/filtre bulma imkanınız varsa o zaman onu alın çünkü onlar virüse karşı en iyi korumayı sağlıyor.


Maskeler Hakkında Birkaç Bilgi:

-Maskenizi düzgün bir şekilde takın. Eğer maskeyi yanlış bir şekilde takarsanız,tek amacı olan korumayı sağlayamaz!
63D1FD86-4221-4678-BAB0-540CA70E34CA.jpeg


-Cerrahi maskeye sahipseniz maskenin renkli olan kısmın dışarıya doğru olduğundan emin olun.

-Maskeyi çıkaracak iken sakın ön tarafına dokunmayın! Çıkarmamız gerektiğinde lastiklere dokunarak çıkaralım.

-Çoğu maskelerin burun kısmında metal tel var. Bu teli kullanarak burnunuzun şekline bürünmesini ve maskenin daha iyi oturmasını sağlayabiliyorsunuz. Eğer maskede tel yoksa kendi imkanınızla/ev yapımı olarak yapmanızı öneririm.

-Respiratör kullanırken nefes almanız ve vermeniz biraz zor olacak. Bu normal birşey çünkü filtreler gayet kalın ve maske sıkı bir şekilde yüzünüze oturuyor olacak. Eğer kolayca nefes aldığımızı düşünüyorsanız basınç testi yapın çünkü maske tam oturmamış olabilir.

- Respiratör/Yarım Yüz Maskesi/Gaz Maskesi kullanıyorsanız hava sızıntısının olmadığına emin olun. Bunun için basınç testi yapabilirsiniz. Maskenin filtre kısmını elinizle kapatın ve nefes alın veya verin. Nefes verirseniz maskenin şişmesi ve dışarıya hava vermemesi gerek. Nefes alırsanız da maskenin büzülmesi ve havanın içeriye girmemesi lazım. Eğer sızıntı varsa maskeyi tekrar oturtun. Genelde sızıntılar,burun ve çene kısmında gerçekleşiyor. Oraları kontrol edin.

-Eğer sakalınız yeterince uzunsa maskenin hava almasını sağlayabiliyor,böylece maskeyi kullanışsız bir hale getirebiliyor. Solunum cihazı takmadan önce tıraş olun!


Birkaç Soru/Cevap:

Soru 1
: Ventilli bir respiratörün ventilsizle ne farkı var?

Cevap 1: Ventilli respiratörler nefes verdiğin havayı tekrar filtreden(maskeden) geçirmek yerine olduğu gibi havayı dışarı verir. Havayı olduğu gibi dışarı verince de maske ortamındaki ısı,ventilsize göre daha azdır. Yani ventilli maske daha soğuktur ve o maskeyle daha kolay nefes verirsiniz.


Soru 2: Ben virüsü kaptıysam hangi tip maske takmalıyım?

Cevap 2: Diğerlerini korumak için cerrahi maske veya daha iyi korumak için ventilsiz n95/ffp2 (veya daha üst standarda sahip bir respiratör) kullanınız.


Soru 3: Hangi standarda sahip maske en iyi korumayı sağlar?

Cevap 3: N100,P3 veya Ffp3 standardına sahip maskeler/filtreler en iyi korumayı sağlar.


Soru 4: Respiratör/filtre standartlarının anlamı nedir?

Cevap 4: Birçok ülke kendine özel standartlara sahip. Biz en çok Amerika ve Avrupa standartlarını görüyoruz. Standartları aşağıdaki ‘filtre standartları’ kısmından görebilirsiniz

Soru 5: Bende ffp1 maske var. Bu maske koronavirüsten korur mu?

Cevap 5: Hayır,korumaz. Yinede hiçten iyidir


Soru 6: Cerrahi maskeyi normal maskeden nasıl ayırabilirim?

Cevap 6: Normal maskeler bile bazen su yeşili/mavi olabiliyor. Bundan dolayı kalite testi yapmak önemlidir. Testler için lütfen aşağıdaki ‘Test etme’ kısmına bakınız.


Soru 7: Aynı maskeyi birden fazla kere kullanabilir miyim?

Cevap 7: Evet ama dikkatli olun çünkü maskede virüs olabilir. Maskeyle işiniz bittiği an poşete bağlayıp güvenli yere bırakabilir ve ne olur ne olmaz 10 gün bırakabilirsin. Virüs cansız ortamda uzun süre yaşayamıyor. 10 gün sonra tekrar kullanabilirsiniz. O aralıkta da başka bir maske takın.


Soru 8: Maskeyi nasıl dezenfektan ederim?

Cevap 8: Sıvı geldiği an maskedeki filtre kullanılamaz hale gelir. Ondan dolayı cevap 7’dekini uygulamanızı öneririm.


Filtre Standartları:

Avrupa Standartları
:

P1/Ffp1: partiküllerin %80’ini engeller

P2/Ffp2: partiküllerin %94’ünü engeller

P3/Ffp3: partiküllerin %99,95’ini engeller

Amerikan Standartları:

N95: partiküllerin %95’ini engeller

N99: partiküllerin %99’unu engeller

N100: partiküllerin %99,97’sini engeller


Koruduğu Materyaller:

P1/Ffpp1: Maksimum değeri 5 mg/m3 ten büyük olan mekanik çalışmalar sonucu ortaya çıkan toksik(zehirli) olmayan tozlar. (temizlik vb. durumlarda ortaya çıkan kaba tozlar)

N95/P2/Ffp2: Maksimum değeri 0,1 mg/m3 ten büyük olan ve 0,1 mg/m3 - 5 mg/m3 arasında toksik (zehirli)ince tozlar, duman ve buharlar( örnek pamuk tozu, silis, birçok metal tozları)

N100/P3/Ffp3: Maksimum değeri 0,1 mg/m3 ten küçük olan toksik (zehirli),radyoaktif, kanserojen ince tozlar.(örneğin asbest, kobalt metali ve tozu, nikel, krom, gümüş, platinyum tuzları, kalay bileşenleri)
Maske Nasıl Test Edilir?

Her maske eşit değildir. Bundan dolayı maskeleri test etmek önemli olabilir.

Kalite testi:
Bu test, normal maskeyi bir cerrahi maskeyi ayırtmak için yapıldı. Cerrahi maskenin medikal standarta sahip olması lazımdır. İşte bunu birkaç şekilde öğrenebilirsiniz:

a) Işık testi: Bu testte maskeyi bir ışık kaynağına doğru koyuyoruz ve içindeki filtrenin kalınlığını görüyoruz. Eğer ışık,maskeden geçiyorsa filtre gerektiğinden çok ince demektir ve medikal standartta değildir.

b) Alev testi Aynı olan çok fazla maskeye sahipseniz maskenin birini kesin ve ortadaki filtresini elinize alıp çakmakla yakın. Eğer filtre alev alıyorsa medikal standartta değildir demektir,almıyorsa medikal standarttadır.

c) Üfleme testi: maskeyi takıp maskenin önüne çakmak yakın veya elinizi koyun. Sonra da üfleyebildiğiniz kadar üfleyin. Eğer alev sönerse veya elinize hava geldiğini hissederseniz maske medikal standartta değildir.

Geçirgenlik Testi:
Bu test için elektrikli süpürge,akciğer görevinde olan siyah bir kumaş(ya da çorap),maske ve virüs görevinde alan bir malzeme(un,mısır nişastası vs) lazım.

Maskenin arkasına çorabı(ya da kumaşı),onun arkasına da elektrikli süpürgeyi koyup maskeyi test malzemesine doğrult ve süpürgeyi aç. Süpürgeyi kapattıktan sonra maskenin arkasındaki kumaşta test malzemesi izi varsa maske,maddeyi geçirmiş ve görevini yerine getirememiş demektir. Eğer hiç iz yoksa o zaman maske tamamen korumuştur. Bence en iyi test malzemesi mısır nişastasıdır çünkü boyutu virüse yakındır.
1E98A26B-42D3-4CD4-B068-F69777594AFF.jpeg


Not: Un,en az 1 mikron boyutunda iken mısır nişastası en az 0,1-0,3 mikron arasında bir boyuta sahip. Koronavirüsü ise araştırmalara göre 0,1-0,2 mikrona sahiptir ama virüs tek olmadığı,damlacık yoluyla bulaştığı için damlacık boyutunun 0,3 mikrondan daha büyük olduğunu düşünüyorum. N95/Ffp2 veya daha iyi standarda sahip filtreler genelde 0,3 mikrona kadar koruma sağlıyor.

Son olarak şunu unutmayın: Sadece maske kullanmak yetmez! Virüs,gözle ve/veya kulakla bile bulaşabilir. Bundan dolayı gözümüzü ve kulağımızı da unutmayalım! Altın kural olarak olabildiğince sık ellerimizi sabunla 20-30 saniye boyunca yıkayalım. %70 alkole sahip kolonya veya dezenfektan da virüsü öldürebilir.

Aklıma gelen bilgiler bu kadar. Eğer maske ile ilgili sorularınız varsa seve seve cevaplarım ;)
 
Son düzenleme:

alsh

Asistan
Katılım
19 Ekim 2015
Mesajlar
265
Reaksiyon puanı
97
Puanları
28
İlk zamanlarda bir maskeyi bir kere kullanıp atıyordum. Pandeminin Bu kadar uzayacağını bilseydim şimdiki gibi haftada 1 maske değiştirirdim.
 

TheTruthHurts

Profesör
Katılım
5 Kasım 2018
Mesajlar
4,312
Reaksiyon puanı
3,139
Puanları
293
İlk zamanlarda bir maskeyi bir kere kullanıp atıyordum. Pandeminin Bu kadar uzayacağını bilseydim şimdiki gibi haftada 1 maske değiştirirdim.
Ben de pandemiden önce temizlik için kullandığım maskeleri kullandıktan sonra direk atardım.

Bu pandemi maalesef yakın zamanda bitmeyecek gibi görünüyor.
 

serkanzade

Öğrenci
Katılım
2 Eylül 2020
Mesajlar
19
Reaksiyon puanı
9
Puanları
3
COVID 19 Maske Seçimi: Cerrahi Maskeler ve Solunum Maskeleri
İki farklı maske türü vardır: cerrahi maskeler ve solunum maskeleri.

Cerrahi Maskeler
cerrahi maske coronavirüs maske 2019-nCoV

Cerrahi maske (Ameliyat maskesi)

Cerrahi maske, eczaneden satın alınabilen ve “damlacık” yolu ile bulaşan enfeksiyöz ajanlara karşı koruma sağlayan tek kullanımlık tıbbi malzemedir. Kullan at mantığı ile kullanıldıkları için kullan at maske olarak da adlandırılırlar.

Bahsi geçen bu damlacıklar, kullanan kişi nefes verildiğinde ortaya çıkan tükürük damlacıklarını veya üst solunum yolundan gelen salgıların ortama karışmasını ve ortamda bulunan damlacıkların solunmasını önler.

Yani cerrahi maske cerrahlar için tasarlanmıştır, çünkü bu ürünler doktorun burnundan ve ağzından patojenlerin cerrahi alana girmesini önlemek için iyi bir iş çıkarırlar.

Bakım veren kişi tarafından giyilirse, cerrahi maske hastayı ve çevresini (hava, yüzeyler, ekipman, cerrahi bölge) korur. Bulaştırıcı bir hasta tarafından giyilirse, hastanın çevresini kirletmesini önler. Bu maskeler 3 ila 8 saatten fazla giyilmemelidir. Cerrahi maske ayrıca kullanıcıyı biyolojik sıvıların sıçraması riskinden de koruyabilir. Bu durumda, cerrahi maske su geçirmez bir tabakaya sahip olmalıdır. Ayrıca gözleri korumak için bir cerrahi koruma gözlüğü ile beraber kullanılabilir.

Cerahi maske takmak sizi yeni koronavirüsten koruyabilir mi?

Ancak cerrahi maske ne yazık ki “havadaki kuru bulaşıcı ajanlara” karşı tam koruma sağlamaz, bu nedenle kullanıcının koronavirüs gibi bir virüs tarafından potansiyel olarak kontamine olmasını tam olarak engelleyemez. Ancak GENE DE BULAŞMA RİSKİNİ AZALTTIĞI İÇİN DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ TARAFINDAN KULLANILMASI ÖNERİLMEKTEDİR.

Solunum Maskeleri

Piyasada çok kullanımlık cerrahi maske olarak da adlandırılan solunum maskesi, kullanıcının sağlık açısından tehlikeli olan aerosolleri (toz, duman, buğu), buharları veya gazları (dezenfektanlar, anestezik gazlar) solumasını önleyen kişisel koruyucu ekipmanlardır. Genellikle eczanelerde mevcut değildir, kullanıcıyı havadaki bulaşıcı ajanlardan, yani koronavirüs (covıd 19), SARS, H1N1, vb. gibi bir virüsün kontaminasyonuna karşı korur.


Solunum maskeleri, izolasyon ve filtreleme olmak üzere iki kategoriye ayrılır. Filtreleme maskeleri bir yüz parçası ve bir filtreleme cihazından oluşur. Bazen filtre elemanı yüz parçasına entegre edilir. Filtre tipine bağlı olarak, maske ya sadece parçacıklara karşı, sadece belirli gazlara ve buharlara karşı ya da parçacıklara gazlara ve buharlara karşı etkili olacaktır.

Filtreleme maskeleri bazen kullanıcı konforunu artırmak için bir ekshalasyon valfi (gaz çıkış aparatı) ile donatılabilir. Valf, maskenin içinde buğulanmayı önler ve kullanıcının kolayca nefes alıp vermesine yardımcı olur. Solunum maskelerinin, onları giyenleri de bulaşıcı ajanların “damlacıklarından” solumasına karşı koruduğuna dikkat edilmelidir. Solunum maskeleri tek kullanımlık veya tekrar kullanılabilir olabilir.

Coronavirüs Maske Seçimi Standartlar Nelerdir?

Maske seçimi için kullanılabilen bazı kriterler vardır;

Bu iki maske türünün her biri, ülkeye veya coğrafi bölgeye bağlı olarak farklı standartlara ve düzenlemelere tabidir.

Cerrahi Maske Standartları

ASTM standartları, Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) tarafından ABD’de onaylanmış standart olarak belirtilmektedir. Mevcut ASTM F2100-11 (2011) standardı, beş temel kriter performans gereksinimlerini belirtmektedir: 1. Bakteriyel Filtrasyon Verimliliği: Bir maskeyi tıbbi / cerrahi maske olarak adlandırabilmek için minimum %95 filtrasyon oranı gereklidir. 2. Partikül Filtrasyon Verimliliği: Bir cerrahi maskenin virüslerin benzer şekilde filtreleneceği beklentisiyle mikron altı partikülleri ne kadar iyi filtrelediğini ölçer. Yüzde ne kadar yüksek olursa maske filtrasyonu o kadar iyi olur. 3. Sıvı Direnci: Sıvı direnci, cerrahi maskenin, bir sıçrama veya spreyin sonucu olarak dış katmanlardan iç katmana geçebilecek sıvı miktarını en aza indirme yeteneğini yansıtır. ASTM, düşük, orta veya yüksek sıvı direncine hak kazanmak için 80, 120 veya 160 mm Hg basınçlarda sentetik kanla testi yapılmasını önermektedir. (Bu basınçlar kan basıncıyla ilişkilidir: 80 mm Hg = venöz basınç (Seviye 1), 120 mm Hg = arteriyel basınç (Seviye 2) ve 160 mm Hg (Seviye 3) travma veya ameliyatlar sırasında oluşabilecek potansiyel yüksek basınçlarla ilişkilidir.) 4. Delta P (Basınç Farkı): Delta P, tıbbi maskenin hava akış direncini ölçer ve nefes alabilirliğin objektif bir ölçümüdür. Delta P, mm H2O / cm2 birimleri cinsinden ölçülür ve değer ne kadar düşük olursa maskenin nefes alabiliritesini gösterir. ASTM standardlarına göre, maskelerin orta ve yüksek bariyer maskeleri için 5,0’dan daha düşük bir Delta P’ye sahip olmasını gerektirirken, düşük bariyer maskeleri 4,0’dan daha az bir Delta P’ye sahip olmalıdır. 5. Alev Yayılımı: Hastaneler oksijen, ısı ve yakıt kaynakları içerdiğinden, ASTM F2100-11 standartları alev dayanımı testi içerir. Test, tüm cerrahi maskelerin üç saniye boyunca yanan bir aleve (belirli bir mesafe dahilinde) maruz kalmaya dayanması gerektiğini belirtir. 6. Yukarıdaki testlere ek olarak, tüm tıbbi yüz maskeleri, cilde duyarlılık ve sitotoksik testler için kullanıcıya hiçbir zararlı madde olmadığından emin olmak için uluslararası bir standarda (ISO 10993-5, 10) göre test edilmelidir. Testler, kullanıcının cildiyle temas eden maskenin yapımında kullanılan malzemeler üzerinde yapılır.




Cerrahi maskeler ekshalasyon yönünde test edilir (içeriden dışarıya etken taşınması).

Testler, bakteriyel filtrasyonun verimliliğini dikkate alır. Avrupa Birliği’nde, 3 seviye bakteriyel filtrasyon verimliliğine (BFE1, BFE2, Tip R) sahip Avrupa standardı EN 14683‘e uymaları gerekir. Amerika Birleşik Devletleri’nde ise üç koruma düzeyine sahip ASTM standartlarına uymalıdır (düşük – orta – yüksek).

Maske testi hakkında YouTube üzerinde yayınlanan bir video;
Solunum maskeleri solunum yönünde test edilmektedir (dışarıdan içeriye).

Solunum maskeleri genellikle ventillidir.

Ventilli maske nedir?

Ventil
, maskelerin üzerinde yer alan, nefes alımı esnasında kapanırken nefes verirken açılan valf mekanizmasıdır. Sıcak ve nemli ortamlarda çalışmak zorunda kalan kişilerin maskelerinin içindeki havayı hızlı bir şekilde dışarıya atarak solunum eforunu kolaylaştırır. Filtreleme yapmadan nefesi dışarıya verdiği için hasta olan bir kişinin enfeksiyonu yaymasını engelleyemez, hasta bireyler tarafından kullanılıyor ise üzerine ek olarak cerrahi maske takılmalıdır.

Testler filtrenin verimliliğini ve yüze sızıntıyı hesaba katar. Avrupa Birliği’nde, üç tek kullanımlık partikül maskesine (FFP1, FFP2 ve FFP3) sahip Avrupa standardı EN 149: 2001‘i karşılamaları gerekir.

coronavirüs maske ffp1 ffp2 ffp3

  • FFP1, en az %80 aerosol filtrasyonu ve maksimum %22 sızıntı miktarı ile bu üç maskenin en az filtreleyen grubu ifade eder.
    • Bu maske esas olarak toz maskesi (ev tadilatları ve çeşitli iş türleri) olarak kullanılır.
  • FFP2, maskeleri içeride minimum% 94 filtreleme yüzdesi ve maksimum% 8 sızıntı oranına sahiptir.
    • Genellikle inşaat, tarım ve sağlık profesyonelleri tarafından influenza virüslerine karşı kullanılırlar.
    • Şu anda koronavirüse karşı koruma için kullanılmaktadırlar.
  • FFP3,FFP’lerin içerisinde en fazla filtreleme yapabilen maskesidir.
    • Minimum %99 filtreleme yüzdesi ve içeride maksimum %2 sızıntı oranı ile asbest gibi çok ince parçacıklara karşı bile koruma sağlarlar.

Amerika Birleşik Devletleri’nde solunum maskeleri NIOSH (Ulusal İş Sağlığı ve Güvenliği Enstitüsü) standartlarını karşılamalıdır. Bu standartta, yağ direncinin derecesine bağlı olarak birkaç solunum cihazı sınıfı vardır:

coronavirüs maske n95


N95 maske ve N99 maske dışarıdan benzer görünebilir.
  • Sınıf N: yağ direnci yok. N95, N99 ve N100 maskearasında bir ayrım yapılır.
    • Harfden sonraki sayı, asılı partiküllerin filtreleme yüzdesini gösterir.
    • N95 maskeyüksek riskli işlem yapan sağlık personelleri tarafından sıklıkla tercih edilir.
      • 0.3 mikrondan daha büyük olan partiküllere karşı %95 koruma sağlamakta olan maskelerdir.
  • Sınıf R:sekiz saate kadar yağa dayanıklı maske.
    • Burada yine R95, R99 ve R100 arasında bir ayrım yapılır.
  • Sınıf P:tamamen yağa dayanıklı bir maske.
    • Ayrıca P95, P99 ve P100 vardır.
Coronavirüs Maske Seçimi; Hangi Maskeler Coronavirüs’e Karşı Koruyor?

Bir kişi, kendisine hastalığın bulaşmasından şüphelenilir şüphelenmez hastalığın yayılmasını engellemek ve sağlıklı insanları korumak için derhal cerrahi maske takmalıdır.

Avrupa’da, sağlık bakımında bulunanlar için, enfekte olan veya olduğundan şüphelenilen bir hastaya bakarken partiküllerin ve aerosollerin maksimum filtrasyonu için en az FFP2 veya FFP3 sınıfı bir solunum cihazı takılması önerilmektedir. Amerika Birleşik Devletleri’nde, N95 maskesi havadaki partiküllerin % 95’ini filtreler ve Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine göre bakteri ve virüsleri bile filtreleyebilir. Bu nedenle bakım yapan sağlık personeli için N, R veya P sınıfı bir solunum cihazı takmak gerekir.

Cerrahi maskeler, kullanımdan sonra uygun şekilde atılması gereken tek kullanımlık tıbbi cihazlardır. Solunum maskeleri (FFP / N, R veya P) tek kullanımlık veya tekrar kullanılabilir tipte olabilir. Tekrar kullanılacak ise, filtre dolduğunda değiştirmelidir.

Ameliyat maskesinin veya solunum maskesinin etkili ömrü üretici tarafından belirtilir ve kullanıma göre değişir. Genel olarak, kirleticinin konsantrasyonuna ve hava nemi, sıcaklık, solunan hava hacmi vb. gibi bir dizi harici faktöre bağlı olarak üç ila sekiz saat arasında değiştirilmeleri gerekir.

Ancak unutulmamalıdır ki, ne cerrahi maskeler (ameliyat maskeleri), ne de N95 tarzı maskeler, boyutu yaklaşık olarak 0.1 mikron olan COVID19’a karşı tam koruma sağlamaz. Bu nedenle sosyal mesafeye ve el hijyenine de dikkat edilmelidir.

 

TheTruthHurts

Profesör
Katılım
5 Kasım 2018
Mesajlar
4,312
Reaksiyon puanı
3,139
Puanları
293
COVID 19 Maske Seçimi: Cerrahi Maskeler ve Solunum Maskeleri
İki farklı maske türü vardır: cerrahi maskeler ve solunum maskeleri.

Cerrahi Maskeler
cerrahi maske coronavirüs maske 2019-nCoV

Cerrahi maske (Ameliyat maskesi)

Cerrahi maske, eczaneden satın alınabilen ve “damlacık” yolu ile bulaşan enfeksiyöz ajanlara karşı koruma sağlayan tek kullanımlık tıbbi malzemedir. Kullan at mantığı ile kullanıldıkları için kullan at maske olarak da adlandırılırlar.

Bahsi geçen bu damlacıklar, kullanan kişi nefes verildiğinde ortaya çıkan tükürük damlacıklarını veya üst solunum yolundan gelen salgıların ortama karışmasını ve ortamda bulunan damlacıkların solunmasını önler.

Yani cerrahi maske cerrahlar için tasarlanmıştır, çünkü bu ürünler doktorun burnundan ve ağzından patojenlerin cerrahi alana girmesini önlemek için iyi bir iş çıkarırlar.

Bakım veren kişi tarafından giyilirse, cerrahi maske hastayı ve çevresini (hava, yüzeyler, ekipman, cerrahi bölge) korur. Bulaştırıcı bir hasta tarafından giyilirse, hastanın çevresini kirletmesini önler. Bu maskeler 3 ila 8 saatten fazla giyilmemelidir. Cerrahi maske ayrıca kullanıcıyı biyolojik sıvıların sıçraması riskinden de koruyabilir. Bu durumda, cerrahi maske su geçirmez bir tabakaya sahip olmalıdır. Ayrıca gözleri korumak için bir cerrahi koruma gözlüğü ile beraber kullanılabilir.

Cerahi maske takmak sizi yeni koronavirüsten koruyabilir mi?

Ancak cerrahi maske ne yazık ki “havadaki kuru bulaşıcı ajanlara” karşı tam koruma sağlamaz, bu nedenle kullanıcının koronavirüs gibi bir virüs tarafından potansiyel olarak kontamine olmasını tam olarak engelleyemez. Ancak GENE DE BULAŞMA RİSKİNİ AZALTTIĞI İÇİN DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ TARAFINDAN KULLANILMASI ÖNERİLMEKTEDİR.

Solunum Maskeleri

Piyasada çok kullanımlık cerrahi maske olarak da adlandırılan solunum maskesi, kullanıcının sağlık açısından tehlikeli olan aerosolleri (toz, duman, buğu), buharları veya gazları (dezenfektanlar, anestezik gazlar) solumasını önleyen kişisel koruyucu ekipmanlardır. Genellikle eczanelerde mevcut değildir, kullanıcıyı havadaki bulaşıcı ajanlardan, yani koronavirüs (covıd 19), SARS, H1N1, vb. gibi bir virüsün kontaminasyonuna karşı korur.
Solunum maskeleri, izolasyon ve filtreleme olmak üzere iki kategoriye ayrılır. Filtreleme maskeleri bir yüz parçası ve bir filtreleme cihazından oluşur. Bazen filtre elemanı yüz parçasına entegre edilir. Filtre tipine bağlı olarak, maske ya sadece parçacıklara karşı, sadece belirli gazlara ve buharlara karşı ya da parçacıklara gazlara ve buharlara karşı etkili olacaktır.

Filtreleme maskeleri bazen kullanıcı konforunu artırmak için bir ekshalasyon valfi (gaz çıkış aparatı) ile donatılabilir. Valf, maskenin içinde buğulanmayı önler ve kullanıcının kolayca nefes alıp vermesine yardımcı olur. Solunum maskelerinin, onları giyenleri de bulaşıcı ajanların “damlacıklarından” solumasına karşı koruduğuna dikkat edilmelidir. Solunum maskeleri tek kullanımlık veya tekrar kullanılabilir olabilir.

Coronavirüs Maske Seçimi Standartlar Nelerdir?

Maske seçimi için kullanılabilen bazı kriterler vardır;

Bu iki maske türünün her biri, ülkeye veya coğrafi bölgeye bağlı olarak farklı standartlara ve düzenlemelere tabidir.

Cerrahi Maske Standartları

ASTM standartları, Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) tarafından ABD’de onaylanmış standart olarak belirtilmektedir. Mevcut ASTM F2100-11 (2011) standardı, beş temel kriter performans gereksinimlerini belirtmektedir: 1. Bakteriyel Filtrasyon Verimliliği: Bir maskeyi tıbbi / cerrahi maske olarak adlandırabilmek için minimum %95 filtrasyon oranı gereklidir. 2. Partikül Filtrasyon Verimliliği: Bir cerrahi maskenin virüslerin benzer şekilde filtreleneceği beklentisiyle mikron altı partikülleri ne kadar iyi filtrelediğini ölçer. Yüzde ne kadar yüksek olursa maske filtrasyonu o kadar iyi olur. 3. Sıvı Direnci: Sıvı direnci, cerrahi maskenin, bir sıçrama veya spreyin sonucu olarak dış katmanlardan iç katmana geçebilecek sıvı miktarını en aza indirme yeteneğini yansıtır. ASTM, düşük, orta veya yüksek sıvı direncine hak kazanmak için 80, 120 veya 160 mm Hg basınçlarda sentetik kanla testi yapılmasını önermektedir. (Bu basınçlar kan basıncıyla ilişkilidir: 80 mm Hg = venöz basınç (Seviye 1), 120 mm Hg = arteriyel basınç (Seviye 2) ve 160 mm Hg (Seviye 3) travma veya ameliyatlar sırasında oluşabilecek potansiyel yüksek basınçlarla ilişkilidir.) 4. Delta P (Basınç Farkı): Delta P, tıbbi maskenin hava akış direncini ölçer ve nefes alabilirliğin objektif bir ölçümüdür. Delta P, mm H2O / cm2 birimleri cinsinden ölçülür ve değer ne kadar düşük olursa maskenin nefes alabiliritesini gösterir. ASTM standardlarına göre, maskelerin orta ve yüksek bariyer maskeleri için 5,0’dan daha düşük bir Delta P’ye sahip olmasını gerektirirken, düşük bariyer maskeleri 4,0’dan daha az bir Delta P’ye sahip olmalıdır. 5. Alev Yayılımı: Hastaneler oksijen, ısı ve yakıt kaynakları içerdiğinden, ASTM F2100-11 standartları alev dayanımı testi içerir. Test, tüm cerrahi maskelerin üç saniye boyunca yanan bir aleve (belirli bir mesafe dahilinde) maruz kalmaya dayanması gerektiğini belirtir. 6. Yukarıdaki testlere ek olarak, tüm tıbbi yüz maskeleri, cilde duyarlılık ve sitotoksik testler için kullanıcıya hiçbir zararlı madde olmadığından emin olmak için uluslararası bir standarda (ISO 10993-5, 10) göre test edilmelidir. Testler, kullanıcının cildiyle temas eden maskenin yapımında kullanılan malzemeler üzerinde yapılır.


Cerrahi maskeler ekshalasyon yönünde test edilir (içeriden dışarıya etken taşınması).

Testler, bakteriyel filtrasyonun verimliliğini dikkate alır. Avrupa Birliği’nde, 3 seviye bakteriyel filtrasyon verimliliğine (BFE1, BFE2, Tip R) sahip Avrupa standardı EN 14683‘e uymaları gerekir. Amerika Birleşik Devletleri’nde ise üç koruma düzeyine sahip ASTM standartlarına uymalıdır (düşük – orta – yüksek).

Maske testi hakkında YouTube üzerinde yayınlanan bir video;
Solunum maskeleri solunum yönünde test edilmektedir (dışarıdan içeriye).

Solunum maskeleri genellikle ventillidir.

Ventilli maske nedir?

Ventil
, maskelerin üzerinde yer alan, nefes alımı esnasında kapanırken nefes verirken açılan valf mekanizmasıdır. Sıcak ve nemli ortamlarda çalışmak zorunda kalan kişilerin maskelerinin içindeki havayı hızlı bir şekilde dışarıya atarak solunum eforunu kolaylaştırır. Filtreleme yapmadan nefesi dışarıya verdiği için hasta olan bir kişinin enfeksiyonu yaymasını engelleyemez, hasta bireyler tarafından kullanılıyor ise üzerine ek olarak cerrahi maske takılmalıdır.

Testler filtrenin verimliliğini ve yüze sızıntıyı hesaba katar. Avrupa Birliği’nde, üç tek kullanımlık partikül maskesine (FFP1, FFP2 ve FFP3) sahip Avrupa standardı EN 149: 2001‘i karşılamaları gerekir.

coronavirüs maske ffp1 ffp2 ffp3

  • FFP1, en az %80 aerosol filtrasyonu ve maksimum %22 sızıntı miktarı ile bu üç maskenin en az filtreleyen grubu ifade eder.
    • Bu maske esas olarak toz maskesi (ev tadilatları ve çeşitli iş türleri) olarak kullanılır.
  • FFP2, maskeleri içeride minimum% 94 filtreleme yüzdesi ve maksimum% 8 sızıntı oranına sahiptir.
    • Genellikle inşaat, tarım ve sağlık profesyonelleri tarafından influenza virüslerine karşı kullanılırlar.
    • Şu anda koronavirüse karşı koruma için kullanılmaktadırlar.
  • FFP3,FFP’lerin içerisinde en fazla filtreleme yapabilen maskesidir.
Amerika Birleşik Devletleri’nde solunum maskeleri NIOSH (Ulusal İş Sağlığı ve Güvenliği Enstitüsü) standartlarını karşılamalıdır. Bu standartta, yağ direncinin derecesine bağlı olarak birkaç solunum cihazı sınıfı vardır:

coronavirüs maske n95


N95 maske ve N99 maske dışarıdan benzer görünebilir.
  • Sınıf N: yağ direnci yok. N95, N99 ve N100 maskearasında bir ayrım yapılır.
    • Harfden sonraki sayı, asılı partiküllerin filtreleme yüzdesini gösterir.
    • N95 maskeyüksek riskli işlem yapan sağlık personelleri tarafından sıklıkla tercih edilir.
      • 0.3 mikrondan daha büyük olan partiküllere karşı %95 koruma sağlamakta olan maskelerdir.
  • Sınıf R:sekiz saate kadar yağa dayanıklı maske.
    • Burada yine R95, R99 ve R100 arasında bir ayrım yapılır.
  • Sınıf P:tamamen yağa dayanıklı bir maske.
    • Ayrıca P95, P99 ve P100 vardır.
Coronavirüs Maske Seçimi; Hangi Maskeler Coronavirüs’e Karşı Koruyor?

Bir kişi, kendisine hastalığın bulaşmasından şüphelenilir şüphelenmez hastalığın yayılmasını engellemek ve sağlıklı insanları korumak için derhal cerrahi maske takmalıdır.

Avrupa’da, sağlık bakımında bulunanlar için, enfekte olan veya olduğundan şüphelenilen bir hastaya bakarken partiküllerin ve aerosollerin maksimum filtrasyonu için en az FFP2 veya FFP3 sınıfı bir solunum cihazı takılması önerilmektedir. Amerika Birleşik Devletleri’nde, N95 maskesi havadaki partiküllerin % 95’ini filtreler ve Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine göre bakteri ve virüsleri bile filtreleyebilir. Bu nedenle bakım yapan sağlık personeli için N, R veya P sınıfı bir solunum cihazı takmak gerekir.

Cerrahi maskeler, kullanımdan sonra uygun şekilde atılması gereken tek kullanımlık tıbbi cihazlardır. Solunum maskeleri (FFP / N, R veya P) tek kullanımlık veya tekrar kullanılabilir tipte olabilir. Tekrar kullanılacak ise, filtre dolduğunda değiştirmelidir.

Ameliyat maskesinin veya solunum maskesinin etkili ömrü üretici tarafından belirtilir ve kullanıma göre değişir. Genel olarak, kirleticinin konsantrasyonuna ve hava nemi, sıcaklık, solunan hava hacmi vb. gibi bir dizi harici faktöre bağlı olarak üç ila sekiz saat arasında değiştirilmeleri gerekir.

Ancak unutulmamalıdır ki, ne cerrahi maskeler (ameliyat maskeleri), ne de N95 tarzı maskeler, boyutu yaklaşık olarak 0.1 mikron olan COVID19’a karşı tam koruma sağlamaz. Bu nedenle sosyal mesafeye ve el hijyenine de dikkat edilmelidir.

Aşırı detaylı çıktı bu :D

Yinede okuyana çok yararlı olacaktır. Teşekkür ederim.

Bunu okurken farkettim ki maske testi bölümünde sıvı geçirgenlik testini eklemeyi unutmuşum.
 

serkanzade

Öğrenci
Katılım
2 Eylül 2020
Mesajlar
19
Reaksiyon puanı
9
Puanları
3
Aşırı detaylı çıktı bu :D

Yinede okuyana çok yararlı olacaktır. Teşekkür ederim.

Bunu okurken farkettim ki maske testi bölümünde sıvı geçirgenlik testini eklemeyi unutmuşum.

Rica ederim. Piyasada o kadar çok maske, maske modeli ve fırsatçı var ki insanların paralarının ziyan olmasına üzülüyorum. :(
 

TheTruthHurts

Profesör
Katılım
5 Kasım 2018
Mesajlar
4,312
Reaksiyon puanı
3,139
Puanları
293
Rica ederim. Piyasada o kadar çok maske, maske modeli ve fırsatçı var ki insanların paralarının ziyan olmasına üzülüyorum. :(
Katılıyorum. Her maske eşit değil.

Yalnız şimdi piyasa daha iyi gibime geldi. Önceden ffp2/ffp3 tipi maskeler en az 70tl’ye satılıyordu. Onu hala yapan var ama 20-30₺’likleri de görmeye başladım. Onların çoğu bilmediğim markalar olduğundan dolayı alsam mı almasam mı bilemedim. (Benim maske yıpranmaya başladı. Yenilemem lazım)
 

serkanzade

Öğrenci
Katılım
2 Eylül 2020
Mesajlar
19
Reaksiyon puanı
9
Puanları
3
Katılıyorum. Her maske eşit değil.

Yalnız şimdi piyasa daha iyi gibime geldi. Önceden ffp2/ffp3 tipi maskeler en az 70tl’ye satılıyordu. Onu hala yapan var ama 20-30₺’likleri de görmeye başladım. Onların çoğu bilmediğim markalar olduğundan dolayı alsam mı almasam mı bilemedim. (Benim maske yıpranmaya başladı. Yenilemem lazım)

İlk baştaki vurgun yapılma aşamasının geçilmesi ve maksimum fiyat sınırlamasının koyulması ile 5 lira gibi fahiş fiyatlardan satılan cerrahi maskeler 25 kuruşa kadar düştü. :)

Dış görünüş olarak FFP1 / FFP2 / FFP3 / N95 / N99 ve bu sınıftaki maskeler birbirleri ile çok benzeşiyor. Denetim olmadığı için bazı üreticiler yeterli filtrasyon olmayan ya da yüze tam oturmayacak şekilde tasarlanmış maskeleri yüksek koruyuculuk iddiası ile satıyorlar.

Önerim bilinen ve üzerinde güvenlik sertifikası ibareleri olan markalardan gene bilinen mağazalardan bütçenizi zorlamayacak ölçüde bir miktar cerrahi ve minimum FFP2 filtrasyona sahip maske satın alın. Gene bilindik markalı dezenfektan ve kolonya satın alın.

Geçenlerde piyasadan alınan 10 dezenfektanın 5'inin alkol ihtiva etmediği, alkol ihtiva etmeyen dezenfektanlardan 2 tanesinin eczaneden satın alındığına dair haberler çıktı. Doğrudur ya da yanlıştır bilemem ama benim içime sinmedi, şimdiden ucuzken bir miktar maske 2 litre kolonya aldım.

İlgili haber İncelenen 10 dezenfektanın 5’inde alkol çıkmadı!
 

Recklinghausen

Müdavim
Müdavim
Katılım
18 Ocak 2019
Mesajlar
1,678
Reaksiyon puanı
2,312
Puanları
358
Yaş
31
İnsanların zerre umrunda değil. Kimisi hiç maske takmaz, kimisi koluna takar (ki bunun ne anlama geldiğini çözemedim).

COVID-19'un güzel tarafı, "zeka testi" vazifesi görmüş olması. Aziz Nesin'in Türk milleti hakkında söylediği o meşhur söz gerçekten de sonuna kadar doğruymuş.

Bana kalırsa maske takmayanlarda 5 yaşındaki çocuğun zekası bile yok.
 

serkanzade

Öğrenci
Katılım
2 Eylül 2020
Mesajlar
19
Reaksiyon puanı
9
Puanları
3
İnsanların zerre umrunda değil. Kimisi hiç maske takmaz, kimisi koluna takar (ki bunun ne anlama geldiğini çözemedim).

COVID-19'un güzel tarafı, "zeka testi" vazifesi görmüş olması. Aziz Nesin'in Türk milleti hakkında söylediği o meşhur söz gerçekten de sonuna kadar doğruymuş.

Bana kalırsa maske takmayanlarda 5 yaşındaki çocuğun zekası bile yok.

Halen öyle bir virüs olmadığını iddia edenler bile var. :(
 

TheTruthHurts

Profesör
Katılım
5 Kasım 2018
Mesajlar
4,312
Reaksiyon puanı
3,139
Puanları
293
İlk baştaki vurgun yapılma aşamasının geçilmesi ve maksimum fiyat sınırlamasının koyulması ile 5 lira gibi fahiş fiyatlardan satılan cerrahi maskeler 25 kuruşa kadar düştü. :)

Dış görünüş olarak FFP1 / FFP2 / FFP3 / N95 / N99 ve bu sınıftaki maskeler birbirleri ile çok benzeşiyor. Denetim olmadığı için bazı üreticiler yeterli filtrasyon olmayan ya da yüze tam oturmayacak şekilde tasarlanmış maskeleri yüksek koruyuculuk iddiası ile satıyorlar.

Önerim bilinen ve üzerinde güvenlik sertifikası ibareleri olan markalardan gene bilinen mağazalardan bütçenizi zorlamayacak ölçüde bir miktar cerrahi ve minimum FFP2 filtrasyona sahip maske satın alın. Gene bilindik markalı dezenfektan ve kolonya satın alın.

Geçenlerde piyasadan alınan 10 dezenfektanın 5'inin alkol ihtiva etmediği, alkol ihtiva etmeyen dezenfektanlardan 2 tanesinin eczaneden satın alındığına dair haberler çıktı. Doğrudur ya da yanlıştır bilemem ama benim içime sinmedi, şimdiden ucuzken bir miktar maske 2 litre kolonya aldım.

İlgili haber İncelenen 10 dezenfektanın 5’inde alkol çıkmadı!
Evet,gelen yasa ile cerrahi maskeler cidden çok ucuzladı. Ben respiratörden bahsediyordum zaten. Onların bazıları hala fahiş fiyata satılıyor.

Gözüm kapalı maske/filtre alabileceğim iki marka var: 3m ve draeger. 3m’in hakikatini ölçecek yöntemleri var ama draegerde öyle bir şey var mı bilemiyorum. Hırdavatçı/sanayici veya kişisel koruma ekipmanı satan yerlerden alıyorum.

Ben artık dezenfektan yerine ya sabun,ya da saf alkol kullanıyorum. Maalesef alkol çabuk buharlaştığından iki kere döküyorum.
 

colognebar10

Doçent
Katılım
18 Mart 2018
Mesajlar
824
Reaksiyon puanı
417
Puanları
63
Ben arada maskenin burun kısmını düzeltirken bile elimi dezenfekte ediyorum. İnsanlar koluna takıyor, avcunun içinde tutuyor.
 

serkanzade

Öğrenci
Katılım
2 Eylül 2020
Mesajlar
19
Reaksiyon puanı
9
Puanları
3
Evet,gelen yasa ile cerrahi maskeler cidden çok ucuzladı. Ben respiratörden bahsediyordum zaten. Onların bazıları hala fahiş fiyata satılıyor.

Gözüm kapalı maske/filtre alabileceğim iki marka var: 3m ve draeger. 3m’in hakikatini ölçecek yöntemleri var ama draegerde öyle bir şey var mı bilemiyorum. Hırdavatçı/sanayici veya kişisel koruma ekipmanı satan yerlerden alıyorum.

Ben artık dezenfektan yerine ya sabun,ya da saf alkol kullanıyorum. Maalesef alkol çabuk buharlaştığından iki kere döküyorum.

Sahte ürün satıp da 3 kuruş için toplum gözünde durumuna zarar vermeyecek şirketleri tercih etmekten başka bir yol bulamadım. :(

Saf alkol iyi bir dezenfektan olsa da arka arkaya ve uzun süre kullanımı cildinize zarar verebilir, o nedenle kaliteli bir marka olduktan sonra kolonya kullanmanız daha iyi olur gibi geliyor.
Mesaj otomatik birleştirildi:

O hiç bile. Yerdeki atılan maskeyi alıp takan bir dayı vardı :D

Ekşi'de görmüştüm yakınları açıklama yapmışlar, alzheimer ve bazı psikolojik sıkıntıları var diye. :(
 

TheTruthHurts

Profesör
Katılım
5 Kasım 2018
Mesajlar
4,312
Reaksiyon puanı
3,139
Puanları
293
İnsanların zerre umrunda değil. Kimisi hiç maske takmaz, kimisi koluna takar (ki bunun ne anlama geldiğini çözemedim).
Diğerleri gibi cerrahi maske yerine ffp3 takmamın asıl sebebi.

Ne kadar söylersen söyle inadına takmayanlar çıkacaktır.

Sahte ürün satıp da 3 kuruş için toplum gözünde durumuna zarar vermeyecek şirketleri tercih etmekten başka bir yol bulamadım. :(

Saf alkol iyi bir dezenfektan olsa da arka arkaya ve uzun süre kullanımı cildinize zarar verebilir, o nedenle kaliteli bir marka olduktan sonra kolonya kullanmanız daha iyi olur gibi geliyor.
Başka yolu yok zaten. Diğer yollar riskli :(

Alkolü hep kullanmıyorum. Sadece çok pis/çok dokunulan şeylere dokunduğumda kullanıyorum.
Mesaj otomatik birleştirildi:

Ekşi'de görmüştüm yakınları açıklama yapmışlar, alzheimer ve bazı psikolojik sıkıntıları var diye. :(
Uzun süre ekşiye bakmadım.

Durumu öyleyse üzüldüm doğrusu. Umarım o maskeden dolayı hastalanmaz.
 
Üst