Hangi İşletim Sistemi

Hangi işletim sistemini seçersiniz?

• Kullanılan toplam oy
    135
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Hakkı Alkan

Rektör
Yönetici
Reaksiyon puanı
2,170
oBsCuR HoMmE dedi ki:
linux işletim sistemi mi?hep goruorum ama ne oldugunu bilmiyorum.pardus la linux hep birlikte anılıo...bende linux u pardusun bi parçası zannediyodum!!! ???

Linuxcular yakalamasın seni :)

El Padrino

Dekan
Reaksiyon puanı
70
troy geçekten linuxu kısaca acıklar mısın bana? :-\

Hakkı Alkan

Rektör
Yönetici
Reaksiyon puanı
2,170
Linux, serbestçe dağıtılabilen, çokgörevli, çok kullanıcılı UNIX işletim sistemi türevidir. Linux, Internet üzerinde ilgili ve meraklı birçok kişi tarafından ortak olarak geliştirilmekte olan ve başta IBM-PC uyumlu kişisel bilgisayarlar olmak üzere birçok platformda çalışabilen ve herhangi bir maliyeti olmayan bir işletim sistemidir.
UNIX 70'li yılların ortalarında büyük bilgisayarlar üzerinde çok kullanıcılı bir işletim sistemi olarak geliştirilmiştir. Zaman içerisinde yayılmış ve birçok türevi ortaya çıkmıştır. UNIX ismi UNIX Research Laboratories INC şirketinin tescilli markası olduğundan dolayı birçok şirket, aynı temele dayanan işletim sistemleri için değişik isimler kullanagelmişlerdir. Örnek olarak

* Hewlett-Packard HP-UX
* IBM AIX
* Sun Microsystems SunOS

kullanmaktadırlar. Bugün kişisel bilgisayarlardan süper bilgisayarlara kadar biçok bilgisayar için yazılmış bulunan UNIX türevleri mevcuttur. Ne var ki bu türevlerin çoğu gelişimi belirli bir noktada durmuş ve yüksek fiyatla satılan ticari yazılımlardır.
Linux, temel olarak Finlandiya Üniversitesinde öğrenci olan Linus Torvalds'ın ve Internet üzerinde meraklı bir çok yazılımcının katkıları ile geliştirilmiştir. Linux gelişimi açık bir şekilde yapılmaktadır. Bunun anlamı, işletim sisteminin her aşaması açık olarak Internet üzerinde yayınlanmakta, dünyanın dört bir yanında kullanıcılar tarafından test edilmekte, hataları ve eksiklikleri tesbit edilerek düzeltilmekte ve geliştirilmektedir. Zaman zaman bu deneme aşamaları belirli bir noktada durdurulur ve güvenilir bir işletim sistemi sunulup, geliştirme için ayrı bir seriye devam edilir. Geliştirmede yer alan bu açıklık Linux'un en büyük avantajlarından biridir. Gelişimi evrimseldir, hatalar anında kullanıcılar tarafından tesbit edilip rapor edilmekte ve birçok kişinin katkısıyla düzeltilmektedir. Bazı işletim sistemi sürümleri saatler içerisinde güncellenebilmektedir.
Linux, Andy Tannenbaum tarafından geliştirilmiş olan Minix işletim sistemine dayanmaktadır. Linus Torvalds boş zamanlarında Minix'ten daha iyi bir Minix işletim sistemi yaratmak düşüncesiyle 1991 Ağustos sonlarında ilk çalışan Linux çekirdeğini oluşturdu. 5 Ekim 1991 tarihinde 0.02 sürümü Linux ilk defa tanıtıldı. Linus, comp.os.minix haber grubuna gönderdiği yazıda yeni bir işletim sistemi geliştirmekte olduğunu ve ilgilenen herkesin yardımını beklediğini yazmıştı. İşletim sisteminin çekirdeği için verilen numaralar kısa sürede bir standart kazandı. a.x.y seklinde belirtilen çekirdek türevlerinde y bulunulan seviyeyi, x gelişim aşamasını göstermektedir. Tek sayılı x'ler geliştirme aşamalarını çift sayılı x' ler ise güvenilir Linux çekirdeklerini göstermektedirler. a ise değişik Linux sürümlerini belirtir. Bu yazının hazırlandığı Ağustos 1997 içerisinde en son güvenilir (kararlı) Linux çekirdeği 2.0.30, en son gelişim aşamasındaki çekirdek ise 2.1.47'dir.
Linux gerçekten son yıllarda hızlı bir gelişme göstermiş, çesitli ülkelerden birçok kullanıcıya erişmiş ve yazılım desteği günden güne artmıştır. Değişik kuruluşlar Linux sistemi ve uygulama yazılımlarını biraraya getirerek dağıtımlar oluşturmuşlar ve kullanımını yaygınlaştırmışlardır.

Kaynak ve devamı...

El Padrino

Dekan
Reaksiyon puanı
70
ya troy gerçekten çok teşekkürler!!! :)senin sayende Linuxu öğrendim... ;)
sen benim idolümsün artık. :)her türlü soruna anında çözüm getiriosun...buda SDN nin farkı işte...

ben CHIP e mail atmıştım.forumdada konusunu açmıstım CHIP in çalısmayan DVD lerle ilgili...1 ay sonra cvp geldi...yazanlarada şaşırdım kaldım.resmen beni azarlıo..."CHIP e yapılan her türlü olumsuz yorumlara düşüncelere yer vermeyiz.sizin sorunuz bizi ilgilendirmez" anlamında saçma sapan şeyler yazmışlar.bende artık CHIP almıyorum bitmiştir. >:(

Hakkı Alkan

Rektör
Yönetici
Reaksiyon puanı
2,170
Chip, ülkemizin en başarılı bilgisayar dergilerinden biridir. Kadrosunun bir bölümü başka dergilere transfer olmasından sonra alınan yeni editörlerin uyum sorunu söz konusu olabilir. O nedenle bu süreç içerisinde olabilecek bu tür hatalar nedeni ile marka genelini suçlamayalım.

Her ne kadar içeriği çok başarılı olmasa da bu ay verdikleri Windows Vista eğitim CD'sini tavsiye ediyorum.

Size o mesajı atan kişi de akıllanır da "ekmeğini sizin aldığınız dergilere ödediğiniz paralarla kazandığını" hatırlar.

Titus

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
oBsCuR HoMmE dedi ki:
linux işletim sistemi mi?hep goruorum ama ne oldugunu bilmiyorum.pardus la linux hep birlikte anılıo...bende linux u pardusun bi parçası zannediyodum!!! ???

linux işletim sistemi genel addır, pardus ise bir dağıtım adı. Başka örnek olarak da Debian, Gentoo ya da Arch verilebilir.

Yani Linux Pardus'un parçası değil, pardus Linux'un alt kümesi denilebilir.

onurcandir

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
ücretsiz ve linux tabanlı olmasından dolayı pardus ve kullandığım i.sistemi olduğu için xp

J3uLuT

Öğrenci
Reaksiyon puanı
1
Ben Xp Kullanıyorum Ama Hep yamaLı ßınßır Surat Xp ;D Lınux, Ve Dal'larını Pardos Vb.. Hic ßıLmıyorum Ama Ögrenmek Isterım. Troy Öncelıkle tşkr Lınux anLatımın Icın.. Ne oLduqunu AnLadım Az Çok. Pekı Lınux Kurmak Icın Ne Yapmak Gerekır? MaLzemeLer Nelerdır Ve Nerelerden ßuLucaz? ;) Bunun Hakkında Konu açıLmı$ oLaßıLır Onun İçin Mazur Görün Tek Tek ıLerLıyorum :)

elektr10

Profesör
Reaksiyon puanı
3
Öncelikle hangi linuxu kullanmak istediğini belirleyeceksin.Sonra sitesinden bedava indirip kuracaksın :)

J3uLuT

Öğrenci
Reaksiyon puanı
1
elektr10 dedi ki:
Öncelikle hangi linuxu kullanmak istediğini belirleyeceksin.Sonra sitesinden bedava indirip kuracaksın :)

Hepsini DeneyebiLme İmkanım Varmı Aceba ::) ßana İsimLerini Ve IndırebıLeceqım Sıte AdresLerini Verırsenız Çok MakbuLe Geçer. Neyse FazLasını Istemıyım Sadece ısımLerı YeterLı SıteLerını ßuLaßıLırım herhaLde ;D

elektr10

Profesör
Reaksiyon puanı
3
Bir sürü çeşidi var ama en popüler olanları ubuntu ve pardus.Niye popüler olanları özellikle söylüyorum, çünkü yardıma ihtiyacın olacak ;)

J3uLuT

Öğrenci
Reaksiyon puanı
1
sLm Elektro Öncelıkle İlgine teşekkür ederim. Bi şey daha soracaktım. Şimdi pardus.org.tr de Ürünlerde;

Pardus 2007.1 Felis chaus Bölümünde Şunlar var;

03/16/2007 10:35    396,353,029 Pardus-Kurulan-2007-2007.1.xdelta
03/16/2007 10:35            76 Pardus-Kurulan-2007-2007.1.xdelta.sha1sum
03/16/2007 10:35    719,585,280 Pardus-Kurulan-2007.1.iso
03/16/2007 10:52            60 Pardus-Kurulan-2007.1.iso.md5sum
03/16/2007 10:35            68 Pardus-Kurulan-2007.1.iso.sha1sum
03/16/2007 10:35        55,081 Pardus-Kurulan-2007.1.iso.torrent

Yandakıler Boyutları. Bunların Hepsını Indırmemmı Gerekıyor. Eğer Indıreceksem Ne İşime Yarar? Pardus-Kurulan-2007.1.iso < Şu belliki Kurulum Bunu İndirdim Kalıp oLarak Cd'ye Yazıp. NormaL Xp Kurar Gibimi Kuruyorum? Bu Konuda Az Biraz Bilgi Alabilirmiyim  Arkadaşlar  :)

elektr10

Profesör
Reaksiyon puanı
3
Doğru yoldasın ;)
Hepsini indirmene gerek yok.Şu anda indirdiğini dediğin gibi kalıbı cd'ye yazdırıp xp kurar gibi kuracaksın.Ama kurulumu xp'den daha kolay :)Kurulumun her aşamasında yeterli açıklama yapıyor.Yalnız şunu söylemekte yarar var:Ben pardus kullanmadığım için kurulum dışında pek yardımcı olamayacağım sana ama yardımcı olacak birileri çıkar mutlaka.
Kurulumda dikkat etmen gereken en önemli nokta "mbr'yi diskin başına" kurman.Şimdi bu nedir diyeceksin ama deme :).Kurulumun bir noktasında böyle bir seçenek olacak, onu diskin başı yapacaksın.Ne kadar kolay olursa olsun sen yine de google'da resimli pardus felis chaus kurulumunu anlatan yazılara bakmayı ihmal etme.
Kolay gelsin ;)

Turab Garip

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
181
Diyor ki "Bu anket için en fazla iki seçenek seçebilirsiniz."
Ben ise "XP, Pardus, Linux" seçmek istemiştim.
Şu anda bir çok kişide olduğu gibi linux'a geçme çalışmalarına başlamış bir XP kullanıcısıyım. Vista'yı ise kesinlikle önermiyorum. Onun yerine Suse kullanılabilir. Vista'nın yaptıklarını ve yapamadıklarını öncelerden beri yapabilen bir sistem.
Ah şu özgür yazılım çok önceden bu kadar gelişebilseydi :)
Evet windows'ta olan neredeyse her yazılımın linux için bir muadili var; ancak çoğu profesyonel değil, profesyonel olanların ise çoğu kullanışlı değil. Linux biraz daha grafik arayüz açısından "kullanıcı dostu" (userfriendly) olmalı. Yani profesyonellerle birlikte starter kullanıcılara da seslenmeli.
Bu konuda yine Suse ön plana çıkıyor ama yine de bence linux dağıtıcılarının bunu bu kadar hafife almamaları lazım.
Go linux! :)

J3uLuT

Öğrenci
Reaksiyon puanı
1
Oke Saolun. Hardisk'im 120 Gb. C: Ve D: ßuna Extra E: de Yapıcaz demekki. C: den Kesıcez Biraz :) Mbr < Not aLdım. Hadı BakaLım ßu Akşam Abımın Nişanı Var. Yarın Denerim Artık. $ımdıden $ans diLeyin  :)

Edit- Ekstra Mesaj Yazmış Olmamak ıcın Burdan Dewam...

Aklıma Geldi Pardus İçin Sistem Gereksinimleri nelerdir? Aceba Dıyorum... Windows 98 Çalıştıran Bir Pc. Pardus'u Kaldırırmı? Bu Konuyuda Epey Uzattım Kusura ßakmayın. Pardus kuruLumu Dıye Bır Konu Açılsaydı Daha İyi Olurdu Ama Buradan Dewam ettirdik İşte. Moderatör'lerimizden Biri diLerse ßöyLe ßişey YapabıLır..TşkrLr

teknojen

Doçent
Reaksiyon puanı
0
evde pardus ve xp okulda xp

ah bi de pardus win yazılımlarını doğru dürüst çalıştırabilse tam süper olacak

J3uLuT

Öğrenci
Reaksiyon puanı
1
Slm Yaw ßen Daha Kuramadım Pardus'u Indırdım Cd'ye Çekıyım dedım ßıde ßaktım Rw'ım ßozuLmuş :D Uğraşıcak Zaman ßuLamıyorum Kahretsın. Ha ßenım Rw'ın Yazdırdıqı KadarıyLa Pardus KuruLumunu Gördüm Cd'yi denetLe Vardı Onu Seçtikten Sonra Gitti Zaten :)

Efe Zoroğlu

Profesör
Reaksiyon puanı
7
Pardus Kullanan Kaç kişi var SDN de Parmak Kaldırsın :DYani bu kadar olur

f20393513

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Arkadaşım anket güzel ama zaten Pardus da Linux tabanlı bir işletim sistemi. Ayrıca keşke Lİnux yerine Linux'un çeşitli dağıtımlarının da adlarını yazsaydın. Örneğin, Suse, Fedora, Ubuntu gib...

Turab Garip

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
181
f20393513 dedi ki:
Arkadaşım anket güzel ama zaten Pardus da Linux tabanlı bir işletim sistemi. Ayrıca keşke Lİnux yerine Linux'un çeşitli dağıtımlarının da adlarını yazsaydın. Örneğin, Suse, Fedora, Ubuntu gib...

Güzel demişsin. Dediğin de olmuş :)

elektr10

Profesör
Reaksiyon puanı
3
Elmacik dedi ki:
f20393513 dedi ki:
Güzel demişsin. Dediğin de olmuş :)
Ben bunu 2. sayfada yani uzun süre önce söyledim ama kimse takmamıştı :'(

ozgurx

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
bence en basit ve standart olarak en iyi xp

çünkü herşey ona göre yapılıyor. çok sorun çıkarıyor ama bir o kadar da çözümü var.
ben aslında linux demeyi isterdim ama onlar bilgisayarı çok kasıyor.
şu ekran ve ram'e biraz daha az yüklenmeyi öğrenseler ve birazda kodları
kapatmayı (kapatmaktan kastım biraz daha iyi bir derleyici ile derleyip veya sıkıştırsalar kodları?) daha iyi olurdu.

emrealizm

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Windows Vista Home Premium =) Şuana kadar ie dişinda Hibir özelliğinde sorun yaşamadim gayet güzel gidiyor =)

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...