Bu yazı Scientific American dergisi Ekim 98 sayısında Carolyn P. Meinel`e ait bir yazıdan çevrilmiştir.
Bu hikayedeki kurgu siber dünyada zaman zaman olmuş olan gerçek olayların bir bileşkesidir. İsimler ve diğer detaylar değiştirilmiş fakat yazılım ve teknolojiler gerçektir. Bu hikayede rapor edilen olaylardan biri yazarın kendi deneyimlerinden alınmıştır. Yazar hacking bilgileri ve hacker`lara karşı yaptığı sayısız savaşlarla hem bilgisayar yeraltı dünyasında hemde güvenlik uzmanları arasında tanınmaktadır.
Mini sözlük:
Abednego: İncilde bahsedilen, babilliler tarafından esir edilen ve bir ateş duvarını yürüyerek geçip hayatta kalan bir israilli.
Dogberry: William Shakespeare`in 'Much Ado About Nothing'deki polis memuru.
Backdoor: Bir bilgisayara normal güvenlik prosedürlerini geçerek gizli bir yoldan girmek.
Daemon: Arka planda çalışan bir otomatik program/servis.
Firewall: Bir bilgisayar sistemini yetkisiz kişilerin erişiminden koruyan savunma yazılımı.
Rootkit: Hacker`ların yaptıklarını gizlemek için kurban makinaya kurdukları bir program.
Sniffer: Bilgisayar ve ağ aktivitelerini kaydeden program.
Sistemlere izinsiz girişler çeşitli yollarla gerçekleşebilir çünkü Internet`e bağlı olan sistemlerin hemen hemen her zaman güvenlik açıkları vardır. Firmalar, iç ağlarını korumak için güvenlik duvarları denilen yetkisiz kişilerin erişimini bloklayan güçlü savunma yazılımları kurarlar. Fakat, kararlı hacker`lar genelde güvenlik duvarını geçmek için yollar bulurlar.
Abednego bir gün evinde bilgisayar başında otururken IRC`ye girmeye karar verir. Güçlü işletim sistemi Unix ile ilgili bir kanala girdikten sonra nete bağlı insanların birbirleriyle birlik olmalarını ve bilgi alışverişi yaptıklarını izler. Sahne Star Wars filmindeki bar sahnesine benzemektedir.
Muhabbete katılmak - ve diğerlerini etkilemek - için birisinin çok basit bir soru sormasını bekler. Bu sayede katılımcıların birbirine hakaret ettiği bir kavga - flame war - başlatabilecektir. Tam o sırada 'Dogberry' lakaplı biri ev hava istasyonu için bir cihaz sürücüsü yazmakla ilgili bir soru sorar. Abednego şansını kullanır. Cevabı 'RTFM' dir. Bunun açılımı 'read the f*****g manual' yani 'kahrolası manueli oku(sana)' . (read the fine material'in değiştirilmiş hali)
Diğerleri hakaretlere başlarlar, ama Dogberry`ye değil. Görünüşe göre soru Abednego`nun algıladığından çok daha karmaşıktı. Dogberry`nin 'Çaylak!' cevabı hakaretleri daha da hararetlendirir. Rezil olan Abednego intikam almaya yemin eder.
IRC`deki 'finger' komutu ile email adresini öğrenir Dogberry@refrigerus.com. Abednego, Dogberry Unix`i bu kadar iyi biliyorsa refrigerus.com daki bilgisayarların yöneticisi olabilir diye düşünür. Önsezisini onaylamak için telnet kullanarak mesaj sunucusuna bağlanır. Sonra 'expn root@refrigerus.com' komutu ile Dogberry`nin gerçekten orda sistem yöneticisi olduğunu öğrenir.
Abednego, o anki güçlü duygularıyla, refrigerus.com daki açık portları bulmaya yaracak olan bir port tarayıcısı (strobe) çalıştırır. Tarayıcı titizlikle (mesajların gönderilip alınmasından sorumlu olan servisler gibi) servislerden gelen cevapları kaydeder. Abednego her port`un açık bir kapı olduğunu bilmektedir. Eğer servisin açıkları varsa kullanıp sisteme girebileceği kapılar.
Fakat strobe bir duvarla karşılaşır. Kesin olmak gerekirse, Dogberry`nin güvenlik duvarı. Bu güçlü savunma yazılımı içeri gelen her pakedi kesip, TCP/IP başlıklarını okur ve hangi port ile bağlantı kurmak istediğini bulur. Güvenlik duvarı bu isteği kendi katı erişim kurallarıyla karşılaştırır. Bu durumda, refrigerus.com Abednego`nun bilgisayarına sadece tek bir cevap vermeye karar vermişti.
O andan itibaren, refrigerus.com`daki bir program Abednego`yu anlamsız bilgi yağmuruna tutar ve evdeki bilgisayarına aşırı yük bindirir. Diğer taraftan, başka bir servis Abednego`nun servis sağlayıcısına mesaj atar ve birisinin refrigerus.com`a girmeye çalıştığından şikayetçi olur. Dakikalar sonra servis sağlayıcı bilgisayar suçundan şüphelenerek Abednego`nun kullanıcı hesabını kapatır.
Abednego gardı açıkken yakalanmış olsa da (çoğu servis sağlayıcı bu kadar çabuk ve ciddi davranmayacaktır) fazla birşey kaybetmemiştir. Kapatılan hesap zaten onun servis sağlayıcının sistemlerine girdikten sonra yarattığı birkaç hesaptan biridir. Fakat o anda kapatılan hesap kendisinin tamda hakaretler arasındayken IRC`den düşmesine yol açar. Odadakiler ya Abednego`nun makinesi birileri tarafından çökertildiğini yada Abednego`nun saklanmak için kaçtığını düşüneceklerdir.
Abednego misilleme yapmak için yanıp tutuşmaktadır. Bir sonraki adımı gizli (stealth) port tarayıcısı kullanmak olur. Bu tip programlar IP trafiğinin bazı özelliklerinden yararlanırlar. Bir bilgisayar diğeriyle konuşmak istediğinde önce SYN (synchronize-senkronize) flag içeren bir paket göndermelidir. Pakedin başlığı aynı zamanda kaynak ve hedef adresleri gibi bazı diğer önemli bilgileri içerir. Cevap olarak, alıcı servis ACK (pakedi aldığını bildirmek için) ve gelecek olan bağlantının koordine edilmesi için gerekli bir sıra numarası ile SYN içeren bir paket geri gönderir. İlk bilgisayar geri dönen ACK/SYN`yi aldıktan sonra herşeyin tamamlandığını belirtmek için kendisi bir ACK geri döner ve böylece 3 yollu el sıkışma (3-way handshake) gerçekleşir ve iki bilgisayar arasında bir oturum (session) başlar.
Ve artık bağlantıyı başlatan taraftaki bilgisayar elindeki sıra numarası ile diğer tarafa mesajını gönderebilir. Bağlantının sonunda başlatan taraf FIN (finish-bitiş) içeren bir paket gönderir ve alıcı bir ACK sinyali dönerek bağlantının sonlandığını onaylar.
Abednego gizli (stealth) bir port tarayıcısının bilgisayardaki tüm portlara zamansız bir FIN paketi göndererek bu durumdan yararlanacağını bilir. Genelde eğer bir port açıksa alıcı servis geriye bir cevap dönmeyecektir. Fakat bir port kapalıysa bilgisayar bir RST (reset-sıfırla) paketi geri dönecektir. Ve bilgisayar 3 yollu bir el sıkışma olmadan bağlantıyı tam olarak tanımayacağından bunu loglamaz. Böylece bir FIN tarayıcı herhangi bir bağlantı açmadan gizlilik içinde bir bilgisayarı tarayabilir. (Ama, Abednego`nunda yakında öğreneceği gibi, bir tek FIN pakedinde bile gönderenin kimliğini belirleyecek yeterli bilgi bulunabilir.)
Abednego hemen gelişmiş bir gizli port tarayıcı bulmak için internette aramalar yapar ve 'underground' bir web sitesinde bulur. Program, diğer çoğu hacker araçları gibi, C programlama dilinde yazılmıştır. Abednego tarayıcıyı C den evdeki kendi Linux platformunda çalışan PC`sinde çalıştırılabilir bir hale getirmek için derlemeye ve dönüştürmeye uğraşır.
Abednego`nun programı derlemede karşılaştığı zorluk genelde olan birşeydi çünkü Unix`in çeşitli tipleri birbirlerinden farklıydı. Ve Abednego, pek çok hacker gibi, formal olarak bilgisayar mühendisliğinde okumamıştı. Aslında, bazı hackerlar gibi, Abednego hiç mecbur kalmadığından hiç programlama öğrenmemişti. Bilgisayar suçlarında kullanılabilecek hemen hemen bütün programlar internet`te hazır yazılmış, alınmayı bekler olarak bulunabiliyordu.Hacker`ın nasıl derleyeceğini bilmesi (yada bilen arkadaşları olması) yeterliydi.
Genç Dogberry başka bir yol izledi. Yerel servis sağlayıcıda teknisyen bir arkadaş edindiğinde bir ağı nasıl yöneteceğini öğrenmişti. Uzun zaman önce Dogberry ve teknisyen arkadaşı bilgisayarlar girme ve savunma oyunları oynuyorlardı. Servis sağlayıcının güvenliğini arttırmada bunun yararlarını gördüler. Bu başarı ile, servis sağlayıcı onu part time işe aldı ve diğer vakitlerde bilgisayar mühendisliği derslerine devam etti.
Böylece, Abednego Dogberry`yi ele geçirmeyi düşünürken, ilk hatasını yapmıştı bile. Dogberry bir beyaz şapka (white-hat) hacker`dı ve pek çok siber-savaş yaşamıştı.
Noktaları birleştirme
Şafak sökerken, Abednego sonunda kodu derlemeyi bitirdi ve yerleştirmeye hazırdı. Birkaç dakika içinde, FIN tarayıcı ona refrigerus.com`un sadece onaylanmış IPlerden gelenlere sunduğu servislerinin bir resmini çıkardı. İki tanesi, 'Secure Shell' servisi ve Web sunucu dikkatini çekmişti.
Birden Abednego`nun yüreği hopladı. Sıradışı bir port numarası, 31659, FIN taramasına cevap vermişti. Başka bir saldırgan onden önce davranıp sisteme yakalanmadan giriş sağlayacak bir 'backdoor' mu bırakmıştı?
Çağrı cihazının sesi Dogberry`yi derin uykusundan uyandırdı. Etherpeek, refrigerus.com ağında kurulu bir dinleme programı, port taramasını yakalamıştı. Dogberry hemen ofise gitti ve bilgisayarının konsoluna geçip gelebilecek saldırıları izlemeye hazırlandı. En iyi savunma programları sadece o bilgisayardan ve fiziksel olarak orada olan biri tarafından çalıştırılabiliyordu. Bu şekilde uzaktaki bir saldırgan tarafından kurcalanamıyorlardı.
Bu sırada, 31659 portunda çalışan servisin çekiciliğine rağmen, Abednego şimdilik kovalamacayı bırakmaya karar verir. Birşey -hacker içgüdüleri- ona başka bir gece geri dönmesini söyler. Böylece Dogberry işyerine vardığında hiçbir aktivite görmez.
Dogberry, sıradışı saldırıdan şüphelenerek bilgisayarının loglarını incelemeye başlar ve hacker`ın FIN paketlerinden kaynak adresini bulur. Bu bilgi ile Abednego`nun servis sağlayıcısına bir email atar ve sisteme girişi bildirip kullanıcı hesabı hakkında detaylı bilgi ister. Fakat servis sağlayıcıdaki sistem yöneticisi bir gizlilik politikasından bahsederek, port taramanın hiçbir kanunu çiğnemediğini düşünerek, Dogberry`nin isteğini geri çevirir.
3 gün sonra Abednego ava devam eder. Fakat servis sağlayıcıya bağlanmaya kalktığında şifresinin çalışmadığını görür. Tedirgin olur ve servis sağlayıcıyı aradığında hesabının FIN taraması yüzünden kapatıldığını öğrenir. Fakat bu tip olaylar onun cesaretini kırmaz. Aksine, artık daha da kararlıdır.
Kredi kartı numarası ve başka bir servis sağlayıcıya telefon ile bir kaç dakika sonra tekrar 'online'dır. Fakat bu sefer daha dikkatlidir. Yeni hesabı ile başka bir servisa sağlayıcıdaki hack ettiği başka bir hesaba 'logon' olur. Oradan 'whois refrigerus.com' komutunu çalıştırır ve alan adının Refrigerators R Us adında ulusal bir parekendeci zincirine ait olduğunu öğrenir.
Sonra, Abednego 'telnet refrigerus.com 31659' komutunu çalıştırarak refrigerus.com 31659 nolu porta bağlanmayı dener. Cevap olarak 'Seni lamer! Gerçekten bunun bir `backdoor` olduğunumu düşündün?' yazısı ile karşılaşır. Sonra 31659 portunda çalışan servis bozuk paketler göndererek Abednego`nun bilgisayarını çökertmeye çalışır ve aynı zamanda birisinin bilgisayar suçu işlemeye kalktığını servis sağlayıcıya email ile bildirir. Birkaç dakika içinde Abednego`nun bağlantısı kopar.
Dahada kararlı bir şekilde, Abednego direk firewall`u geçmeye çalışacağına başka bir yerden girmeye çalışmaya karar verir. Pekçok hack edilmiş kullanıcı hesaplarından bir diğeri ile refrigerus.com`a ait bilgisayarların listesini almaya başlar. Bu bilgiye sahip olmak için, IP adresleri dizinlerini içeren, ana veritabanlarında aramalar yapan 'nslookup' programını kullanır.
Fakat 'nslookup'tan hiçbir yararlı bilgi alamaz. Dogberry refrigerus.com`u iç IP`lere gelen paketleri önce bir isim-sunucusu programına gönderilecek ve daha sonra ordan iç IP`lere gidecek şekilde ayarlamış olmalıydı. Bu işlem dışardaki birisinin firewall arkasındaki makinalar hakkına bilgi almasını engelliyordu.
Abednego`nun bir sonraki denemesi IP adresi taraması olur. Önce 'nslookup' ile refrigerus.com`u nümerik bir adrese çevirir. O adresin yukarı ve aşağısını taramaya başlar. 50 internet adresi bulur. Bunların refrigerus.com`a ait olduğu garanti değildir ama Abednego bunun yüksek ihtimal olduğunu düşünür.
Sonra 'whois' komutunu kullanarak başka alan adlarının Refrigerators R Us`a kayıtlı olup olmadığına bakar. Cevap nümerik adresin refrigerus.com`dan uzakta bir alan adını ortaya çıkarır: refrigeratorz.com. Ve IP adres tarayıcı refrigeratorz.com etrafında 5 adres daha bulur.
Güvenlik önlemi olarak, Abednego o anki kullanıcı hesabından başka bir hesaba telnet çeker. Ve ordanda FIN port taramaları yapmak için başka bir hack edilmiş hesaba telnet çeker. Bu ekstra adımlar kanun güçlerinden birisinin 3 şirket için arama emri çıkartmasını gerektiriyor ve böylece işlemi zorlaştırıyordu.
Ayrıca 3. hack edilmiş bilgisayar hesabında, zararsız gibi görünen, anormal aktivitelerin bulunmasında gerekli olan logların tamamını temizleyen, bir truva atı programı olan 'rootkit' koruması altında saklanmaya karar verir. Bu program ayrıca sistem dosyalarında yapılan değişiklikleri bulmaya çalışan programlarıda alt eder. Bu güvenli noktadan, Abednego birbiri ardına refrigerus.com ve refrigeratorz.com daki makinaları taramaya başlar. FIN tarayıcı her bir makina için firewall`u geçer. Fakat bu aktivite Dogberry`nin pager`ına alarm gönderen Etherpeek programı tarafından yakalanır. Dogberry işyerine acele ile varır ve FIN taramasının kaynağını hemen bulur. Abednego`nun 3. hack edilmiş hesabının sahibi servis sağlayıcıdaki sistem yöneticisine haber verir. Fakat rootkit işini iyi yapmıştır. Abednego`yu meraklı sistem yöneticisinden gizler. Abednego cesurca devam eder. Firewall`un korumadığı bir IP adresi bulabilme umuduyla FIN tarayıcıdan strobe`a geçer.
Refrigerus.com firewall`undan gelen anlamsız bilgi seli haricinde hiçbir bilgi edinememiştir. Ani yük artışı sonunda Abednego`nun hack edilmiş hesabının bulunduğu servis sağlayıcının sistem yöneticisi sistemde bir hacker olduğuna inanmıştır. En etkili yöntem olarak sistemin Internet bağlantısını tamamen kapatır. Bağlantısı koptuğunda Abednego firewall`u geçmenin düzgün bir yolu olmadığını farkeder.
Çalışkanlık
Abednego Refrigerators R US da daha pek çok çalışanın makinasının kabinlerinde yada ofislerinde sessizce oturuyor olduklarını düşünür. Bu çalışanlardan bazılarının (firewall’u devre dışı bırakacak olan) evden bir modem kullanıp işyerine bağlanarak gece geç saatlere kadar çalışmayı seven birileri olması da mümkündü. Aslında bir çalışanın modem satın alıp işyerinde telefon hattına bağlayıp akşam işten çıkması çok kolay.
Abednego, her büyük firmanın ağında yetkisiz bir modem bulunduğu düşüncesiyle ShokDial isimli bir war-dialer programı kurar. Bu program Refrigerators R US’ın telefon numarasındaki tüm dahili numaraları tarayacaktır. Şirketin ana merkezindeki gece bekçisi telefonların birbiri ardına çaldığını duyar fakat bu konuda hiçbirşey düşünmez.
Ve 2:57 de, war-dialer bir modem yakalar. Abednego bir Silicon Graphics bilgisayarın logon ekranı ile karşılaşır: “Refrigerators R Us Pazarlama Departmanı. Irix 6.3”. Abednego “Harika” diye düşünür çünkü Irix bir Unix çeşididir ve Dogberry’nin dünyasına açılan bir kapı olabilir.
Abednego’nun bir sonraki stratejisi, o makinada tüm komutları çalıştırabilecek ve tüm bilgilere erişebilecek olan root kullanıcı hesabının şifresini brute-force (Irix makineyi devamlı olarak arayarak şifrelerini denemek) yöntemi ile bulacak bir program kullanmaktır. Irix makinenin sahibinin uzaktan bir root hesabına erişime izin bıraktığını umar.
Şifre bulucu program öncelikle genel kullanılan kelimeleri dener. Bu işlem aylar hatta yıllar sürebilir çünkü şifre bulucu program bir sözlükteki, bir ansiklopedideki yada telefon rehberindeki tüm isimleri deneyebilir. Fakat Abednego şanslıdır. Sabah 5 e doğru şifrenin “nancy” olduğunu bulur.
Bu hikayedeki kurgu siber dünyada zaman zaman olmuş olan gerçek olayların bir bileşkesidir. İsimler ve diğer detaylar değiştirilmiş fakat yazılım ve teknolojiler gerçektir. Bu hikayede rapor edilen olaylardan biri yazarın kendi deneyimlerinden alınmıştır. Yazar hacking bilgileri ve hacker`lara karşı yaptığı sayısız savaşlarla hem bilgisayar yeraltı dünyasında hemde güvenlik uzmanları arasında tanınmaktadır.
Mini sözlük:
Abednego: İncilde bahsedilen, babilliler tarafından esir edilen ve bir ateş duvarını yürüyerek geçip hayatta kalan bir israilli.
Dogberry: William Shakespeare`in 'Much Ado About Nothing'deki polis memuru.
Backdoor: Bir bilgisayara normal güvenlik prosedürlerini geçerek gizli bir yoldan girmek.
Daemon: Arka planda çalışan bir otomatik program/servis.
Firewall: Bir bilgisayar sistemini yetkisiz kişilerin erişiminden koruyan savunma yazılımı.
Rootkit: Hacker`ların yaptıklarını gizlemek için kurban makinaya kurdukları bir program.
Sniffer: Bilgisayar ve ağ aktivitelerini kaydeden program.
Sistemlere izinsiz girişler çeşitli yollarla gerçekleşebilir çünkü Internet`e bağlı olan sistemlerin hemen hemen her zaman güvenlik açıkları vardır. Firmalar, iç ağlarını korumak için güvenlik duvarları denilen yetkisiz kişilerin erişimini bloklayan güçlü savunma yazılımları kurarlar. Fakat, kararlı hacker`lar genelde güvenlik duvarını geçmek için yollar bulurlar.
Abednego bir gün evinde bilgisayar başında otururken IRC`ye girmeye karar verir. Güçlü işletim sistemi Unix ile ilgili bir kanala girdikten sonra nete bağlı insanların birbirleriyle birlik olmalarını ve bilgi alışverişi yaptıklarını izler. Sahne Star Wars filmindeki bar sahnesine benzemektedir.
Muhabbete katılmak - ve diğerlerini etkilemek - için birisinin çok basit bir soru sormasını bekler. Bu sayede katılımcıların birbirine hakaret ettiği bir kavga - flame war - başlatabilecektir. Tam o sırada 'Dogberry' lakaplı biri ev hava istasyonu için bir cihaz sürücüsü yazmakla ilgili bir soru sorar. Abednego şansını kullanır. Cevabı 'RTFM' dir. Bunun açılımı 'read the f*****g manual' yani 'kahrolası manueli oku(sana)' . (read the fine material'in değiştirilmiş hali)
Diğerleri hakaretlere başlarlar, ama Dogberry`ye değil. Görünüşe göre soru Abednego`nun algıladığından çok daha karmaşıktı. Dogberry`nin 'Çaylak!' cevabı hakaretleri daha da hararetlendirir. Rezil olan Abednego intikam almaya yemin eder.
IRC`deki 'finger' komutu ile email adresini öğrenir Dogberry@refrigerus.com. Abednego, Dogberry Unix`i bu kadar iyi biliyorsa refrigerus.com daki bilgisayarların yöneticisi olabilir diye düşünür. Önsezisini onaylamak için telnet kullanarak mesaj sunucusuna bağlanır. Sonra 'expn root@refrigerus.com' komutu ile Dogberry`nin gerçekten orda sistem yöneticisi olduğunu öğrenir.
Abednego, o anki güçlü duygularıyla, refrigerus.com daki açık portları bulmaya yaracak olan bir port tarayıcısı (strobe) çalıştırır. Tarayıcı titizlikle (mesajların gönderilip alınmasından sorumlu olan servisler gibi) servislerden gelen cevapları kaydeder. Abednego her port`un açık bir kapı olduğunu bilmektedir. Eğer servisin açıkları varsa kullanıp sisteme girebileceği kapılar.
Fakat strobe bir duvarla karşılaşır. Kesin olmak gerekirse, Dogberry`nin güvenlik duvarı. Bu güçlü savunma yazılımı içeri gelen her pakedi kesip, TCP/IP başlıklarını okur ve hangi port ile bağlantı kurmak istediğini bulur. Güvenlik duvarı bu isteği kendi katı erişim kurallarıyla karşılaştırır. Bu durumda, refrigerus.com Abednego`nun bilgisayarına sadece tek bir cevap vermeye karar vermişti.
O andan itibaren, refrigerus.com`daki bir program Abednego`yu anlamsız bilgi yağmuruna tutar ve evdeki bilgisayarına aşırı yük bindirir. Diğer taraftan, başka bir servis Abednego`nun servis sağlayıcısına mesaj atar ve birisinin refrigerus.com`a girmeye çalıştığından şikayetçi olur. Dakikalar sonra servis sağlayıcı bilgisayar suçundan şüphelenerek Abednego`nun kullanıcı hesabını kapatır.
Abednego gardı açıkken yakalanmış olsa da (çoğu servis sağlayıcı bu kadar çabuk ve ciddi davranmayacaktır) fazla birşey kaybetmemiştir. Kapatılan hesap zaten onun servis sağlayıcının sistemlerine girdikten sonra yarattığı birkaç hesaptan biridir. Fakat o anda kapatılan hesap kendisinin tamda hakaretler arasındayken IRC`den düşmesine yol açar. Odadakiler ya Abednego`nun makinesi birileri tarafından çökertildiğini yada Abednego`nun saklanmak için kaçtığını düşüneceklerdir.
Abednego misilleme yapmak için yanıp tutuşmaktadır. Bir sonraki adımı gizli (stealth) port tarayıcısı kullanmak olur. Bu tip programlar IP trafiğinin bazı özelliklerinden yararlanırlar. Bir bilgisayar diğeriyle konuşmak istediğinde önce SYN (synchronize-senkronize) flag içeren bir paket göndermelidir. Pakedin başlığı aynı zamanda kaynak ve hedef adresleri gibi bazı diğer önemli bilgileri içerir. Cevap olarak, alıcı servis ACK (pakedi aldığını bildirmek için) ve gelecek olan bağlantının koordine edilmesi için gerekli bir sıra numarası ile SYN içeren bir paket geri gönderir. İlk bilgisayar geri dönen ACK/SYN`yi aldıktan sonra herşeyin tamamlandığını belirtmek için kendisi bir ACK geri döner ve böylece 3 yollu el sıkışma (3-way handshake) gerçekleşir ve iki bilgisayar arasında bir oturum (session) başlar.
Ve artık bağlantıyı başlatan taraftaki bilgisayar elindeki sıra numarası ile diğer tarafa mesajını gönderebilir. Bağlantının sonunda başlatan taraf FIN (finish-bitiş) içeren bir paket gönderir ve alıcı bir ACK sinyali dönerek bağlantının sonlandığını onaylar.
Abednego gizli (stealth) bir port tarayıcısının bilgisayardaki tüm portlara zamansız bir FIN paketi göndererek bu durumdan yararlanacağını bilir. Genelde eğer bir port açıksa alıcı servis geriye bir cevap dönmeyecektir. Fakat bir port kapalıysa bilgisayar bir RST (reset-sıfırla) paketi geri dönecektir. Ve bilgisayar 3 yollu bir el sıkışma olmadan bağlantıyı tam olarak tanımayacağından bunu loglamaz. Böylece bir FIN tarayıcı herhangi bir bağlantı açmadan gizlilik içinde bir bilgisayarı tarayabilir. (Ama, Abednego`nunda yakında öğreneceği gibi, bir tek FIN pakedinde bile gönderenin kimliğini belirleyecek yeterli bilgi bulunabilir.)
Abednego hemen gelişmiş bir gizli port tarayıcı bulmak için internette aramalar yapar ve 'underground' bir web sitesinde bulur. Program, diğer çoğu hacker araçları gibi, C programlama dilinde yazılmıştır. Abednego tarayıcıyı C den evdeki kendi Linux platformunda çalışan PC`sinde çalıştırılabilir bir hale getirmek için derlemeye ve dönüştürmeye uğraşır.
Abednego`nun programı derlemede karşılaştığı zorluk genelde olan birşeydi çünkü Unix`in çeşitli tipleri birbirlerinden farklıydı. Ve Abednego, pek çok hacker gibi, formal olarak bilgisayar mühendisliğinde okumamıştı. Aslında, bazı hackerlar gibi, Abednego hiç mecbur kalmadığından hiç programlama öğrenmemişti. Bilgisayar suçlarında kullanılabilecek hemen hemen bütün programlar internet`te hazır yazılmış, alınmayı bekler olarak bulunabiliyordu.Hacker`ın nasıl derleyeceğini bilmesi (yada bilen arkadaşları olması) yeterliydi.
Genç Dogberry başka bir yol izledi. Yerel servis sağlayıcıda teknisyen bir arkadaş edindiğinde bir ağı nasıl yöneteceğini öğrenmişti. Uzun zaman önce Dogberry ve teknisyen arkadaşı bilgisayarlar girme ve savunma oyunları oynuyorlardı. Servis sağlayıcının güvenliğini arttırmada bunun yararlarını gördüler. Bu başarı ile, servis sağlayıcı onu part time işe aldı ve diğer vakitlerde bilgisayar mühendisliği derslerine devam etti.
Böylece, Abednego Dogberry`yi ele geçirmeyi düşünürken, ilk hatasını yapmıştı bile. Dogberry bir beyaz şapka (white-hat) hacker`dı ve pek çok siber-savaş yaşamıştı.
Noktaları birleştirme
Şafak sökerken, Abednego sonunda kodu derlemeyi bitirdi ve yerleştirmeye hazırdı. Birkaç dakika içinde, FIN tarayıcı ona refrigerus.com`un sadece onaylanmış IPlerden gelenlere sunduğu servislerinin bir resmini çıkardı. İki tanesi, 'Secure Shell' servisi ve Web sunucu dikkatini çekmişti.
Birden Abednego`nun yüreği hopladı. Sıradışı bir port numarası, 31659, FIN taramasına cevap vermişti. Başka bir saldırgan onden önce davranıp sisteme yakalanmadan giriş sağlayacak bir 'backdoor' mu bırakmıştı?
Çağrı cihazının sesi Dogberry`yi derin uykusundan uyandırdı. Etherpeek, refrigerus.com ağında kurulu bir dinleme programı, port taramasını yakalamıştı. Dogberry hemen ofise gitti ve bilgisayarının konsoluna geçip gelebilecek saldırıları izlemeye hazırlandı. En iyi savunma programları sadece o bilgisayardan ve fiziksel olarak orada olan biri tarafından çalıştırılabiliyordu. Bu şekilde uzaktaki bir saldırgan tarafından kurcalanamıyorlardı.
Bu sırada, 31659 portunda çalışan servisin çekiciliğine rağmen, Abednego şimdilik kovalamacayı bırakmaya karar verir. Birşey -hacker içgüdüleri- ona başka bir gece geri dönmesini söyler. Böylece Dogberry işyerine vardığında hiçbir aktivite görmez.
Dogberry, sıradışı saldırıdan şüphelenerek bilgisayarının loglarını incelemeye başlar ve hacker`ın FIN paketlerinden kaynak adresini bulur. Bu bilgi ile Abednego`nun servis sağlayıcısına bir email atar ve sisteme girişi bildirip kullanıcı hesabı hakkında detaylı bilgi ister. Fakat servis sağlayıcıdaki sistem yöneticisi bir gizlilik politikasından bahsederek, port taramanın hiçbir kanunu çiğnemediğini düşünerek, Dogberry`nin isteğini geri çevirir.
3 gün sonra Abednego ava devam eder. Fakat servis sağlayıcıya bağlanmaya kalktığında şifresinin çalışmadığını görür. Tedirgin olur ve servis sağlayıcıyı aradığında hesabının FIN taraması yüzünden kapatıldığını öğrenir. Fakat bu tip olaylar onun cesaretini kırmaz. Aksine, artık daha da kararlıdır.
Kredi kartı numarası ve başka bir servis sağlayıcıya telefon ile bir kaç dakika sonra tekrar 'online'dır. Fakat bu sefer daha dikkatlidir. Yeni hesabı ile başka bir servisa sağlayıcıdaki hack ettiği başka bir hesaba 'logon' olur. Oradan 'whois refrigerus.com' komutunu çalıştırır ve alan adının Refrigerators R Us adında ulusal bir parekendeci zincirine ait olduğunu öğrenir.
Sonra, Abednego 'telnet refrigerus.com 31659' komutunu çalıştırarak refrigerus.com 31659 nolu porta bağlanmayı dener. Cevap olarak 'Seni lamer! Gerçekten bunun bir `backdoor` olduğunumu düşündün?' yazısı ile karşılaşır. Sonra 31659 portunda çalışan servis bozuk paketler göndererek Abednego`nun bilgisayarını çökertmeye çalışır ve aynı zamanda birisinin bilgisayar suçu işlemeye kalktığını servis sağlayıcıya email ile bildirir. Birkaç dakika içinde Abednego`nun bağlantısı kopar.
Dahada kararlı bir şekilde, Abednego direk firewall`u geçmeye çalışacağına başka bir yerden girmeye çalışmaya karar verir. Pekçok hack edilmiş kullanıcı hesaplarından bir diğeri ile refrigerus.com`a ait bilgisayarların listesini almaya başlar. Bu bilgiye sahip olmak için, IP adresleri dizinlerini içeren, ana veritabanlarında aramalar yapan 'nslookup' programını kullanır.
Fakat 'nslookup'tan hiçbir yararlı bilgi alamaz. Dogberry refrigerus.com`u iç IP`lere gelen paketleri önce bir isim-sunucusu programına gönderilecek ve daha sonra ordan iç IP`lere gidecek şekilde ayarlamış olmalıydı. Bu işlem dışardaki birisinin firewall arkasındaki makinalar hakkına bilgi almasını engelliyordu.
Abednego`nun bir sonraki denemesi IP adresi taraması olur. Önce 'nslookup' ile refrigerus.com`u nümerik bir adrese çevirir. O adresin yukarı ve aşağısını taramaya başlar. 50 internet adresi bulur. Bunların refrigerus.com`a ait olduğu garanti değildir ama Abednego bunun yüksek ihtimal olduğunu düşünür.
Sonra 'whois' komutunu kullanarak başka alan adlarının Refrigerators R Us`a kayıtlı olup olmadığına bakar. Cevap nümerik adresin refrigerus.com`dan uzakta bir alan adını ortaya çıkarır: refrigeratorz.com. Ve IP adres tarayıcı refrigeratorz.com etrafında 5 adres daha bulur.
Güvenlik önlemi olarak, Abednego o anki kullanıcı hesabından başka bir hesaba telnet çeker. Ve ordanda FIN port taramaları yapmak için başka bir hack edilmiş hesaba telnet çeker. Bu ekstra adımlar kanun güçlerinden birisinin 3 şirket için arama emri çıkartmasını gerektiriyor ve böylece işlemi zorlaştırıyordu.
Ayrıca 3. hack edilmiş bilgisayar hesabında, zararsız gibi görünen, anormal aktivitelerin bulunmasında gerekli olan logların tamamını temizleyen, bir truva atı programı olan 'rootkit' koruması altında saklanmaya karar verir. Bu program ayrıca sistem dosyalarında yapılan değişiklikleri bulmaya çalışan programlarıda alt eder. Bu güvenli noktadan, Abednego birbiri ardına refrigerus.com ve refrigeratorz.com daki makinaları taramaya başlar. FIN tarayıcı her bir makina için firewall`u geçer. Fakat bu aktivite Dogberry`nin pager`ına alarm gönderen Etherpeek programı tarafından yakalanır. Dogberry işyerine acele ile varır ve FIN taramasının kaynağını hemen bulur. Abednego`nun 3. hack edilmiş hesabının sahibi servis sağlayıcıdaki sistem yöneticisine haber verir. Fakat rootkit işini iyi yapmıştır. Abednego`yu meraklı sistem yöneticisinden gizler. Abednego cesurca devam eder. Firewall`un korumadığı bir IP adresi bulabilme umuduyla FIN tarayıcıdan strobe`a geçer.
Refrigerus.com firewall`undan gelen anlamsız bilgi seli haricinde hiçbir bilgi edinememiştir. Ani yük artışı sonunda Abednego`nun hack edilmiş hesabının bulunduğu servis sağlayıcının sistem yöneticisi sistemde bir hacker olduğuna inanmıştır. En etkili yöntem olarak sistemin Internet bağlantısını tamamen kapatır. Bağlantısı koptuğunda Abednego firewall`u geçmenin düzgün bir yolu olmadığını farkeder.
Çalışkanlık
Abednego Refrigerators R US da daha pek çok çalışanın makinasının kabinlerinde yada ofislerinde sessizce oturuyor olduklarını düşünür. Bu çalışanlardan bazılarının (firewall’u devre dışı bırakacak olan) evden bir modem kullanıp işyerine bağlanarak gece geç saatlere kadar çalışmayı seven birileri olması da mümkündü. Aslında bir çalışanın modem satın alıp işyerinde telefon hattına bağlayıp akşam işten çıkması çok kolay.
Abednego, her büyük firmanın ağında yetkisiz bir modem bulunduğu düşüncesiyle ShokDial isimli bir war-dialer programı kurar. Bu program Refrigerators R US’ın telefon numarasındaki tüm dahili numaraları tarayacaktır. Şirketin ana merkezindeki gece bekçisi telefonların birbiri ardına çaldığını duyar fakat bu konuda hiçbirşey düşünmez.
Ve 2:57 de, war-dialer bir modem yakalar. Abednego bir Silicon Graphics bilgisayarın logon ekranı ile karşılaşır: “Refrigerators R Us Pazarlama Departmanı. Irix 6.3”. Abednego “Harika” diye düşünür çünkü Irix bir Unix çeşididir ve Dogberry’nin dünyasına açılan bir kapı olabilir.
Abednego’nun bir sonraki stratejisi, o makinada tüm komutları çalıştırabilecek ve tüm bilgilere erişebilecek olan root kullanıcı hesabının şifresini brute-force (Irix makineyi devamlı olarak arayarak şifrelerini denemek) yöntemi ile bulacak bir program kullanmaktır. Irix makinenin sahibinin uzaktan bir root hesabına erişime izin bıraktığını umar.
Şifre bulucu program öncelikle genel kullanılan kelimeleri dener. Bu işlem aylar hatta yıllar sürebilir çünkü şifre bulucu program bir sözlükteki, bir ansiklopedideki yada telefon rehberindeki tüm isimleri deneyebilir. Fakat Abednego şanslıdır. Sabah 5 e doğru şifrenin “nancy” olduğunu bulur.