"Hacker değil ödül avcısıyım"

yaşli çocuk

Profesör
Katılım
17 Ağustos 2011
Mesajlar
4,373
Reaksiyon puanı
11
Puanları
38
"Hacker değil ödül avcısıyım"

Elma'yı çürüten Türk yazılımcı Habertürk'e konuştu

863046_detay.jpg



Apple'ın 13 güvenlik açığını bulan 25 yaşındaki Türk yazılımcı İbrahim Baliç, "Hacker değilim, ödül avcısıyım. Yazılımlardaki birden çok açığı bulup iyi niyetli olarak karşı tarafı bildiren mesajı atıp onları sadece uyarıyorum. Bu işi iyi niyetle yapıyorum" dedi

ABD'li teknoloji devi Apple'ın iPhone ve iPad'ler için uygulama geliştiren yazılımcıların bilgilerinin yer aldığı geliştiriciler sitesinin güvenlik nedeniyle kapatılmasının arkasındaki Türk yazılımcı İbrahim Baliç, iyi niyetli bir ödül avcısı olduğunu söyledi. 25 yaşındaki Baliç, meslek lisesi elektronik bölümünden terk. Şimdi liseyi dışarıdan tamamlamaya çalışıyor.
Kendisini ödül avcısı olarak isimlendiren Baliç, "Hacker değilim ve hiçbir zaman da olmadım. Ödül avcısıyım. Yazılımlardaki birden çok açığı bulup iyi niyetli olarak karşı tarafı bildiren mesajı atıp onları sadece uyarıyorum. Kötü niyetli birisi olsam elde etiğim bilgileri farklı amaçlar için kullanırdım. Geçmişte yaptıklarım belli. Tek amacım var; iyi niyetle bu işi yapıyorum" dedi.

'TEŞEKKÜR ETMEDİLER'

Londra'da yaşadığını, İstanbul'a Nisan ayında geldiğini, bir davet üzerine Kıbrıs'taki düzenlenen bir güvenlik konferansına konuşmacı olarak katıldığını anlatan Baliç, "Oradan Afrika'ya uçtum. Gana'da bir bankanın tüm yazılım sistemlerini bizzat kontrol edip, Türkiye'ye döndüm. 15 Temmuz'da kız arkadaşımla bilgisayar başında iken Apple'n 13 farklı noktada yazılım açığı olduğunu fark edip, durumu anlatan bir mail yolladım. Buna rağmen sistemdeki açığı üç gün sonra fark ettiler. Bana bir teşşekür edeceklerine, uygulama geliştiren yazılımcıların bilgilerinin yer aldığı geliştiriciler sitesini kapattılar. İyi niyetimi unutup bir de suçlamaya kalktılar" diye konuştu. Israrla hacker olmadığnı yineleyen ve sisteme zarar vermediğini söyleyen Baliç, yaptığının bir saldırı olmadığını amacının sitede yer alan hataları ortaya çıkarmak olduğunu ifade etti.
Geçen yıl Facebook'ta bulduğu açıkla şirketin kurucusu Mark Zuckerberg'in hesabına sızan Baliç, pazar günü Youtube'da yayınladığı video ile Apple Developer sitesinde 13 kritik açık bulduğunu 100 binden fazla kullanıcı bilgisi sızdırdığını açıklamıştı. "Güvenlik nedeniyle kapalıyız" diyeren Apple, 6 milyon yazılımcıdan özür dilemişti. Baliç, Facebook 'un "İyi Niyetli Hacker"lar listesinde yer alıyor.

Modaya el attı

Halen davet üzerine 3 yıl önce gittiği Londra'da yaşayan ve burada tesadüfen tanıştığı bir moda tasarımcısının ürünlerini internet üzerinde satan Baliç'in ayrıca bu ülkede bir güvenlik ofisi bulunuyor. Bu ofis aracılığıyla danışmanlık hizmeti sunuyor.

'Mahalleyi elektiriksiz bıraktı'

İstanbul'daki zamanını Pendik'deki ailesinin yanında geçiren İbrahim Baliç'in annesi Emine Baliç, oğlunun küçük yaşlardan itibaren elektronik malzemelere ilgisi olduğunu anlattı. Emine Baliç, "İbrahim 8-10 yaşlarında komşunun çöpe attığı bozuk teybi alıp eve getirdi. Tamir ettikten sonra ise teybin fişini prize taktı. Bir patlama oldu. Bir anda tüm elektrikler gitti. Tüm mahalle bir hafta elektriksiz kaldı" dedi. Emine Baliç, İbrahim'in aldıkları bilgisayarın başından kalkmamak için 4 yıl gezmeye bile gitmediğini söyledi.

kaynak
 
Katılım
3 Mart 2007
Mesajlar
29,199
Reaksiyon puanı
2,146
Puanları
113
Yine terk yine terk arkadaş, bilgisayar mühendisliği bölümü mezunu dese şaşardım zaten. :)
 

Czmi

Doçent
Katılım
10 Kasım 2011
Mesajlar
951
Reaksiyon puanı
2
Puanları
18
Yaş
34
sempatimiz var hacklerlara..
 

michuozawa

Guru
Emektar
Katılım
6 Ağustos 2008
Mesajlar
20,603
Reaksiyon puanı
493
Puanları
83
Yine terk yine terk arkadaş, bilgisayar mühendisliği bölümü mezunu dese şaşardım zaten. :)
hocam eğitim seviyesi malum, standarttan müfredatlardan öteye izin vermiyorlar.
He baba bir hocadır yeniliğe gelişime açıktır orası ayrı.Öyle hoca da zor.
 

RedDevil

Profesör
Katılım
29 Kasım 2008
Mesajlar
1,458
Reaksiyon puanı
19
Puanları
38
Baya kilo vermiş. Yakışmamış böyle bir boya :) Adam kendini geliştirmiş. Tebrikler.
 

TBM

Dekan
Katılım
28 Ekim 2008
Mesajlar
6,587
Reaksiyon puanı
358
Puanları
83
haber bende gözükmüyor
 

enrooy

Profesör
Katılım
19 Mart 2009
Mesajlar
2,143
Reaksiyon puanı
14
Puanları
38
valla okumacayağım şu bilgisayar mühendisliğini arkadaş.terk eden kazanıyor. :D
 

abdullahcelik

Asistan
Katılım
10 Mart 2012
Mesajlar
417
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
adama helal olsun apple a da yaziklar olsun bir tesekkur u bile cok gormusler yazik apple dan bunu beklemezdim sempatimi kaybetti
 
Üst