Güncel grafik kartı bulunan oyunculara Ubuntu'dan müjde !

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan eronis
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

eronis

Dekan
Reaksiyon puanı
4,382
Bildiğiniz gibi GNU/Linux platformunda her zaman oyun performansı bizim en zayıf olduğumuz nokta olmuştur. Hala kullanabileceğimiz o kadar kaynak var iken, aslında gelmiş geçmiş en iyi oyun platformu olma potansiyelimiz var iken (Playstation Linux teknolojilerini kullanır misal) her seferinde şu donanım üreticilerini ürettiği o belalı ve yarım yamalak sürücülere kurban gittik. Şu anki sürücü mükemmel mi ? Yine değil ! Ama eski durum ile kıyaslayınca Ubuntu ile Windows 10 arasında FPS olarak hiç fark kalmadı AMDGPU-PRO sayesinde. Hala bazı oyunlarda (Steam oyunlarında) uyumluluk sorunu çıkarabiliyor ancak çözümü bir steam komutu yazmak olan hatalar bunların çoğu ve çoğu steam oyunu yine sorunsuz çalışıyor. Lafı uzatmadan linkleri veriyorum, siz kıyaslayın.

Windows 10 vs. Ubuntu 16.04 Graphics Performance With Radeon Software, AMDGPU-PRO, AMDGPU+RadeonSI - Phoronix

Windows 10 Radeon Software vs. AMDGPU On Ubuntu Linux - Phoronix

Bu sürücülerden;

RX 460/470/480
AMD Radeon™ R9 Fury Graphics
AMD Radeon™ R9 Fury X Graphics
AMD Radeon™ R9 390X Graphics
AMD Radeon™ R9 Nano Graphics
AMD Radeon™ R9 390 Graphics
AMD Radeon™ R9 380X Graphics
AMD Radeon™ R9 380 Graphics
AMD Radeon™ R9 M395X Graphics
AMD Radeon™ R9 M385 Graphics
AMD Radeon™ R9 M380 Graphics
AMD Radeon™ R9 360 Graphics
AMD Radeon™ R9 M270X Graphics
AMD Radeon™ R9 290 Graphics
AMD Radeon™ R9 290X Graphics
AMD Radeon™ R9 M485X
AMD Radeon™ R9 285 Graphics
AMD Radeon™ R7 M460
AMD Radeon™ R7 M465
AMD Radeon™ R7 M440
AMD Radeon™ R7 M445
AMD Radeon™ R7 260 Graphics
AMD Radeon™ R7 260X Graphics

Kart sahipleri yararlanabilecekler. Bilgi için;

AMDGPU-PRO Driver for Linux® – Release Notes

Ayrıca bunun Nvidia tarafını da göstermek isterim.

Windows 10 vs. Ubuntu 16.04 Graphics Performance With NVIDIA's GTX 1070 & GTX 1080 - Phoronix

Windows 10 vs. Ubuntu 16.04 NVIDIA OpenGL Performance - Phoronix

Peki bunlar benim ne işime yarar kardeşim ? Benim zaten çalışan bir oyun bilgisayarım var.

Peki bu çalışan oyun bilgisayarında CS:GO'yu Ubuntu'da yaklaşık aynı FPS değerinde oynayabileceğini söyledim, sen de dedin ki zaten Windows bana başından beri bunu sunuyordu, siz ek ne sunuyorsunuz diye soracaksın, haklısın elbette. Oyunların için Ubuntu (yada herhangi bir linux dağıtımı) kullanmanın avantajı aslında bilinen şeyler, ama çoğumuzun göz ardı ettiği şeyler.

1- Windows 10 paralı, ücretsiz kullanmak isteyene crack'li ama Linux bedava ve bedava kalacak. Kısaca bir işletim sistemi kuracağım diye bilgisayarına virüs bulaştırmana gerek yok. Ayrıca Ubuntu'nun kendisi Windows'a göre virüslere karşı daha iyi korumalıdır, kısaca kredi kartı bilgilerinin (Özellikle steam alışverişlerinde çok kullanıyoruz) yada oyun ve sosyal hesap şifrelerinin çalınması konusunda endişelenmene gerek kalmayacak.

2- Windows Update diyim sen anla.

3- Açılış ve kapanış zamanları çok daha kısa ve kolay kurulumu var. Ubuntu'yu modern bir bilgisayara kurmak iyi bir internet bağlantısı ile 20 dk sürmeyecektir. Windows için aynı şeyi söyleyemem çünkü kurduktan sonra her şey hazır çalışır halde olmayacak. Ubuntu'da direk steam'i kurup, oyununu oynayabilirsin. Windows platformu oyuncular için işleri daha zor hale getiriyor. Saatler sürebilen Windows güncellemeleri ile sürücüler inecek, Net framework, direct x, C++ 2005-2013 arası paketleri hangisi gerekir bilemeyeceğiniz için hem 32 hem 64 bit versiyonlarını indireceksiniz, kuracaksınız. (Çoğu dll sorunu 64 bit sisteme sadece 64 paketlerinin yüklenmesinden kaynaklanır çünkü çalıştırılabilir dosya bir 32 bit platform dosyasıdır). Ubuntu'da ise gerektiğinde gereken paket indirilir. Bu da size hem AKN olarak hem de zaman olarak döner.

Kısaca güncel GNU/Linux dağıtımları ile Windows 10 arasında çok büyük bir fark kalmadı. Windows lisans ücreti minimal 200TL yükseltecektir bilgisayarın parasını. Ubuntu varken bu 200TL'yi ödemek istemeyen benim gibi milyonlarca kullanıcı olduğunu da biliyorum. Gelecekte mağazalarda Ubuntu yüklü oyun bilgisayarları görmeyi umut ediyorum :)