Gül, 4 kıtayı bir sofrada buluşturdu

Bu konuyu okuyanlar

enesyildiz

Asistan
Katılım
22 Eylül 2008
Mesajlar
420
Reaksiyon puanı
2
Puanları
18
Türk Kültür Merkezi'nin, Ramazan geleneği haline getirdiği 'dostluk yemeği', 8 devlet başkanını bir masada topladı. Clinton, Gül'ü işte bu sözle övdü:

Cumhurbaşkanı Gül'ün, düşmanlıklara en güzel cevap olarak gördüğü yemeğe, eski ABD Başkanı Clinton mesaj gönderdi: "Okyanusları aşıp ülkeler arasında köprü kurdunuz."

Amerika'daki Türkler, Ramazan'da dünya barışı ve milletler arası dostluk adına önemli bir buluşmaya ev sahipliği yaptı. Türk Kültür Merkezi'nin bu yıl üçüncüsünü düzenlediği 'dostluk yemeği'ne Afrika, Asya ve Avrupa kıtalarından sekiz devlet başkanı katıldı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün onur konuğu olduğu yemekte, Bosna Hersek, Makedonya, Zimbabwe, Tacikistan, Gine, Kamerun ve Kosova devlet başkanları ile birçok ülkenin dışişleri bakanları bir araya geldi. Toplantıya eski ABD Başkanı Bill Clinton ve eşi New York Senatörü Hillary Clinton ise 'video-mesaj'la iştirak etti. Clinton, "Sizler bu gece burada olmakla, dünyadaki ve ülkenizdeki barışa, ayrıca Fethullah Gülen'in başlattığı uluslararası sosyal hareketin ilham ettiği dinler arası diyalog ve hoşgörüye katkıda bulunmaktasınız." dedi. Ramazan'ın barış, sevgi ve dayanışma mesajı olduğuna dikkat çeken Hillary Clinton da, Beyaz Saray'da ilk iftarı kendilerinin verdiğini hatırlattı.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de, konuşmasında milletler arası eğitim, sosyal ve kültürel diyalog çalışmalarına dikkat çekti. Uluslararası barışın tesisinde bunların büyük önem arz ettiğini söyleyen Gül, ırkçılık, anti-semitizim, İslamafobia, ayrımcılık ve yabancı düşmanlığının global barış ve güvenliği tehdit ettiğini vurguladı. Türkiye ve İspanya'nın Birleşmiş Milletler (BM) şemsiyesi altında kurduğu Medeniyetler İttifakı Projesi'ne atıf yaparken, Türkiye'nin jeopolitik konumu nedeniyle kültür ve medeniyetler arasında doğal köprü olduğuna işaret etti. Düzenlenen dostluk yemeğinin dünya barışını getirecek değerlerle örtüştüğünü dile getiren Cumhurbaşkanı, "Bu tür etkinlikler insanlar arasında saygı, dostluk ve anlayışın gelişmesine pozitif katkı yapıyor." dedi. Türk-Amerikan ilişkilerinin çok boyutlu hale dönüşmeye başladığını da anlatan Gül, iki taraflı ekonomik, ticari, askerî, savunma ve enerji alanlarında ilerleme kat edildiğini vurguladı. Gül, stratejik ortak olan Türkiye ve Amerika'nın, hem bölgelerinde hem de dünyanın çeşitli yerlerinde barışı destekleme, istikrarı koruma ve güvenliği sağlama konularında ortak çalıştığını anlattı. Yemekte söz alan TCC Başkanı Recep Özkan, iyilik ve güzelliğin insanın özünde olduğuna dikkat çekerek, "Bir gün insanlık bu öze dönecektir." dedi. İnsan hakikatinde olan güzellik ve iyiliğin sınırları aşarak dünya geneline yayılacağına olan inancını dile getiren Özkan, "Bu yolda yapılan en ufacık adımları dahi takdir etmek lazım. Bu işler için kendini feda eden gizli kahramanlar var ve onları unutmayalım." şeklinde konuştu.
Gecede, New Jersey Valisi Jon Corzine, New York hahambaşılarından Arthur Schneier, Ukranya Dışişleri Müsteşarı Alex Corin, St. Bernard Project direktörü Zack Rosenbon ile New York Eyaleti Demokrat Parti başkanı June O'Neil da birer konuşma yaptı. Vali Jon Corzine, TCC'nin dinlerarası diyaloğun gelişmesine yönelik katkılarını övdü. Konuşmasına "Selamün aleyküm-Şalom" diye başlayan haham Arthur Schneier de insanlığın ve dinlerin ortak değerleri paylaştığını, bu kapsamda medeniyetler arasında "çatışma" kavramını kabul etmediklerini belirtti.
Ermenilerden Gül'e teşekkür
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, dostluk yemeği öncesi bir grup Türkiye Ermeni'siyle sohbet etti. Türk-Ermeni-Amerikan İşadamları Konseyi Başkanı Krikor Salbaşyan ve Türk-Ermeni İş Konseyi Başkanı Kaan Soyak'ın önderliğindeki grup, Cumhurbaşkanı Gül'e Türkiye ile Ermenistan ilişkilerini normalleştirmek için gösterdiği gayretten dolayı teşekkür etti.
Ömer Faruk Tekbilek'in tasavvuf ve Türk halk müziğinden parçalar sunduğu yemekte, katılımcılara hat sanatıyla isimlerinin yazılı olduğu kartlar verildi. Yemekte ayrıca Türk Kültür Merkezi'nin çalışmalarına ilişkin ve Türkiye'yi tanıtan sinevizyon gösterileri yapıldı. Geceye, BM'de Abdullah Gül ile ikili görüşme gerçekleştiren Zimbabve Devlet Başkanı Robert Mugabe de katıldı. Türk devlet yetkilileri, hakkında insan hakları ihlali suçlamaları olan Mugabe'nin davetli listesinde yer aldığını bildiklerini teyit etti. Organizatörler ise davetli listelerinin gece öncesinde Türk makamlarına iletildiğini ve herhangi bir itiraz gelmediğini bildirdi.
Bill Clinton: Gülen'in mesajı kıtaları aştı
Eski ABD Başkanı Bill Clinton ve eşi New York Senatörü Hillary Clinton da dostluk yemeğine video mesajı gönderdi. Bill Clinton, ABD'deki Türk toplumunun kültürel ve eğitim faaliyetlerinin dünya barışına ve hoşgörünün yerleşmesine katkıda bulunduğunu belirterek, "Sizler bu gece burada olmakla, dünyadaki ve ülkenizdeki kalıcı barışa ve güvenliğe ve ayrıca Fethullah Gülen ve onun başlattığı uluslararası sosyal hareketin ilham ettiği dinlerarası diyalog ve hoşgörü değerlerine katkıda bulunmaktasınız. Ortak dünyamızın değerlerini güçlendirmekte ve aynı zamanda bugünlerde dünyayı birbirine bağlayan kültürel ve eğitimsel ilişkilerin devamını teşvik etmektesiniz." Hillary Clinton'ın da mesajında Türkiye ve ABD arasında daha güçlü ilişkilerin kurulmasını temenni etti.
Sekiz devlet başkanı aynı masada
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, yemekte Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahmanov, Gine Devlet Başkanı Teodoro Obiang Nqueme, Kamerun Devlet Başkanı Paul Biya, Kosova Cumhurbaşkanı Fatmir Sejdui, Makedonya Cumhurbaşkanı Branko Crenkosvski, Bosna Hersek Cumhurbaşkanı Haris Silajdziç ve Zimbabve Devlet Başkanı Robert Mugabe ile birlikte oturdu. İlkokul öğrencileri, yemeğe katılan sekiz devlet başkanına gül takdim etti. Cumhurbaşkanları ise gülleri, masadaki tek bayan Zimbabve lideri Mugabe'nin eşi Grace'ye verdi.
Yemeğe 700 davetli katıldı
Türk Kültür Merkezi'nin Waldorf Astoria otelindeki dostluk yemeğine aralarında diplomat, bürokrat ve din adamlarının bulunduğu birçok ülkeden 700 davetli katıldı. Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Hazine'den sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Nabi Şensoy'un katıldıkları yemeğin resepsiyonunda Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Baki İlkin de hazır bulundu. Gül, salona girişinde karşılaştığı Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahmanov ile ayaküstü sohbet etti.
Babacan, Ermeni ve Azeri bakanları bir araya getirdi
BM Genel Kurul toplantıları nedeniyle New York'ta bulunan Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Ermeni ve Azeri Dışişleri bakanlarıyla bir araya geldi. Babacan, Milennium Otel'de önce Ermenistan Dışişleri Bakanı Edvard Nalbantyan'la ardından da Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov ile ikili görüşmeler yaptı. Babacan, Nalbantyan ve Memmedyarov daha sonra üçlü görüşmeye geçti. Yaklaşık yarım saat süren toplantının ardından basın mensuplarına açıklama yapan Ali Babacan, Kafkaslar'da barış ve istikrarın sağlanmasının bölge halkının refahına olacağını kaydederek, "Bugünkü toplantıda bizim seslendirmeye başladığımız Kafkasya fikrini, bazı spesifik bölgesel konuları konuşmaya başladık." dedi. Azerbaycan Dışişleri Bakanı Memmedyarov ise üçlü toplantının Bakan Babacan'ın teklifi üzerine gerçekleştiğini belirtirken, "Hepimiz bölgede riskler ve zorluklar olduğunu kabul ediyoruz. Düzenli gitmeliyiz. İnanıyoruz ki bu girişim uygun bir zamanda yapılmıştır. Bu, bölgedeki son gelişmeler konusunda birbirimizi daha iyi anlayabilmemiz için ortam oluşturacaktır." şeklinde konuştu. Ermenistan Dışişleri Bakanı Nalbantyan da oldukça yapıcı bir görüşme gerçekleştirdiklerini vurguladı. Türkiye tarafından sunulan Kafkasya platformunu memnuniyetle karşıladıklarını ifade eden Nalbantyan, şunları söyledi: "Bu fikrin temelinde, bölgemiz için istikrar, işbirliği ve güvenlik var. Üçlü görüşmeden önce, Babacan ile ikili bir görüşme yaptık. Cumhurbaşkanlarının gözetiminde ikili ilişkilerimizin tam normalleştirilmesi için yakın gelecekte atılacak olan adımları konuştuk." Mehmet Demirci, Sezai Kalaycı, New York
Üçlü görüşmelere devam edilecek
Ali Babacan, Ermenistan Dışişleri Bakanı Edward Nalbantyan (sağda) ve Azeri mevkidaşı Elmar Memmedyarov ile yaptığı görüşmenin devamının geleceğini ifade etti. Babacan, "Meslektaşlarım daha iyi siyasi diyalog sağlamak ve birbirimizi anlamak için üçlü toplantılara devam etmeyi önerdi." şeklinde konuştu. Gazetecilerin, bir sonraki görüşmenin ne zaman gerçekleşeceği sorusuna ise cevap gelmedi. Basın mensuplarının ısrarı karşısında Ermenistan Dışişleri Bakanı Nalbantyan gülerek, "Çok yakında." dedi.
kaynak
 
Üst