senar1st
Profesör
- Reaksiyon puanı
- 14
SÜRÜ PSİKOLOJİSİ
Filmde, deli kılığına girerek hapishaneden yırtan ve akıl hastanesine sevk edilen Mcmurphy'(Jack Nicholson) nin dramatik öyküsü anlatılıyor. Hapishaneden kurtulduğunu sanan ÇILGIN RUHLU MCmurph, kanı uyuşmuş(daha doğrusu UYUŞTURULMUŞ ) insanların olduğu akıl hastanesine düşer ve hemşire Ratched' a karşı amansız bir mücadeleye girer. Mücadelenin galibi ise...
Filmden iki tür mesaj aldım: Görünmeyen mesaj: Bu film düzene bir tepkidir. Aslında orası bir akıl hastanesi değil, orası hayatın ta kendisi. Sürü psikolojisinin olduğu yer... Mcmurphy deli değil. O sadece farklı... Hayatımızda mcmurphy gibileri gördüğümüzde "bu adam deli" diyoruz da neyin normal neyin anormal olduğunu kim belirliyor? İnsanların çoğu, akıl hastanesinde(mecazi anlamda), HAPLARI YUTUYOR, KAFALARI UYUŞUYOR . Ama mcmurphy öyle değil. O düzene karşı tepkisini koyuyor, ne isterse onu yapıyor, KURALLARI YIKIYOR, SÜRÜDEN AYRILIYOR . Görünen mesaj; film akıl hastanelerindeki KURALLARI eleştiriyor. Hastalara davranış şeklinin yanlış olduğunu anlatıyor.. Billy ile hemşire arasında geçen son sahnede DİKKATLİCE , tehditten önceki billy ile ve tehditten sonraki billy' e bakın. Bu sahne filmin en etkili sahnelerinden biri...
Jack amcayla ilk tanıştığım ve "en beğendiğim aktör" sıfatını aldığı film bu filmdir. Onun filmdeki rolü deli dolu, özgür ruhlu, çılgın, sürü psikolojisinden nefret eden,asla pes etmeyen,sürekli yenilik arayan ve en önemlisi toplumda HARCANAN bir kişi.Jack amcadan başka birisi bu rolü bu denli oynayabilir miydi? Ders vermiş. Jest ve mimikleri, durduk yere çılgınca şeyler yapması harika. Bunun haricinde hemşire ve diğer oyuncuların tamamı mükemmel oynamış. Deli insanları gözlemleyip oynamak kolay değil.
Filmde gördüğüm olumlu yanlar; dikkat ettiniz mi? Müziğin az kullanıldığı bir film ve buna rağmen başarılı olan bir film. Filmin yapım yılı 1975 ve hala yeni gibi. Var mi böyle iki örnek? Başka olumlu yan, kitabın yazarının gözlem yeteneğinin harika olması. Her yiğidin harcı değil böyle bir senaryo ve gözlem. Serimlemenin doğal yapılması, diyalogların komik, ders verici ve mizahi olması.
Olumsuz hiç bir yan göremiyorum. O denli mükemmel.
En beğendiğim sahneler ise; musluk sahnesinde "en azından ben denedim, hiç değilse bunu yaptım" demesi. Bunu haricinde final sahnesi, Billy ile hemşire arasındaki sahne ve Chef' in mcmurphy' e babasını anlattığı sahne.
Defalarca izlerim; çünkü bu film ders veriyor. Asla da sıkılmam.Çok seviyorum; bu filmi, filmin konusunu, filmin oyuncularını, bu filmin her parçasını... Herkesin film zevkine saygı duyarım ama "ben bu filmi beğenmedim" derse biri bir daha film izlemesin!
ŞİDDETLE TAVSİYE EDİLİR
BU FİLM BİR EFSANE VE EFSANELER ASLA ÖLMEZ!
IMDB